Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Fotbaliști și proxeneți

Fostul patron se supără pe noul patron că le dă topoare în cap, la figurat desigur, tinerilor fotbaliști, desfigurându-le cariera. Acesta este scandalul la zi în fotbalul nostru Sunt mai multe neînțelegeri: ce ați fi vrut să își achiziționeze un […]

...

Ce rămâne: trista poveste a dopajului din sportul românesc

Bilanț: România a pierdut două medalii olimpice și riscă să nu mai poată trimite niciun halterofil la Tokyo, în acest an. Nu vorbim deci de o întâmplare, ci de un fenomen. Nu avem de a face cu un caz – […]

...

Ce este Barcelona?

Întâmplarea a făcut să termin anul 2019 și să încep anul 2020 în Barcelona. Bineînțeles că am fost pe Camp Nou. Nu era zi de meci, așa că speram să pot vizita în liniște muzeul clubului. Menționez de la bun […]

...

Pretenții

Oamenii care au ceva de spus în fotbalul românesc sunt la a doua tinerețe. Au trecut de cincizeci de ani și văd bine. Neluțu Sabău tocmai ne-a explicat în Gazeta noastră cea de toate zilele de ce anume nu reușesc […]

...

Cei mai buni din lume

Sportul românesc șchioapătă și asta s-a văzut cu atât mai mult cu cât a fost an preolimpic și se va vedea și mai bine la vară, la Tokyo. Terminăm zestrea vechiului și odiosului regim, s-au isprăvit sistemele de atunci, s-au […]

...

Ce este Barcelona?

Între o vizită la muzeu și venirea lui Quique Setién

Permalink to Ce este Barcelona?
luni, 20 ianuarie 2020, 11:03

Întâmplarea a făcut să termin anul 2019 și să încep anul 2020 în Barcelona. Bineînțeles că am fost pe Camp Nou. Nu era zi de meci, așa că speram să pot vizita în liniște muzeul clubului.

Menționez de la bun început că mă număr printre muritorii aceia blestemați care pot să iubească Barcelona fără să disprețuiască Realul din Madrid, precum și invers. Mă declar vinovat, de împăciuitorism și altele, încă și mai grave.

Lumile care nu își dau întâlnire
Barcelona este un oraș care trăiește în ritmul nebunesc al hoardelor de turiști, îndeosebi asatici. La această trecere de la un an la altul părea pur și simplu sub asalt. Probabil că e adevărat că timpurile noastre stau sub semnul acestor două mari mulțimi în mișcare, care nu obișnuiesc să-și dea întâlnire: turiștii și refugiații.

Banii
Ca să ajung pe Camp Nou am traversat un fost cartier industrial. Ați observat poate dispariția proletarilor din Europa – și acest cartier industrial intrase integral în epoca serviciilor.

Barcelona își cinstește istoria și face și din ea o fabrică de bani. Nu întâmplător va deveni clubul cu cele mai mari câștiguri din lume.

Barcelona este astăzi o uriașă afacere, iar în centrul ei se află Messi. Ce va fi după aceea? Nu știu dacă ați remarcat, de asemenea, dar trăim timpul prezentului continuu.

Timpul prezent și atât
M-am uitat cu atenție și îngrijorare la obiceiurile de consum ale celor care vizitează o istorie atât de glorioasă cum e cea a clubului catalan: peste trecut se sare cu lejeritatea cu care ignorăm noi toți antichitatea și renașterea. Toți se calcă în picioare să ajungă la trofeele noi, la baloanele de aur ale lui Messi, numele lui Kubala, Alcántara, Zamora sau Samitier sunt de pe altă lume. La drept vorbind, nici Stoicikov sau Popescu și nici măcar Ronaldinho nu mai fac modă.

Unde e simțul istoric?
E un paradox însemnat: Barcelona e un club care își cinstește corect eroii, dar vizitatorii Cataluniei nu mai au timp să înțeleagă de ce acest club e mai mult decât un club și ce a însemnat el în timpul dictaturii franchiste.

Printre atâtea lucruri dispărute, să consemnăm și dispariția simțului istoric al noilor pământeni.

Memoria
Am rămas pe loc în fața amintirii lui Samitier, un fotbalist care a debutat acum o sută de ani și care e mort de cincizeci. Îi știam numele și legenda din cărțile lui Eduardo Galeano, care scrisese despre lipsa sa de respect față de regulile logicii și disprețul olimpian pentru regulile spațiului și timpului. Un atacant care după treisprezece ani și peste trei sute de goluri pentru Barcelona a plecat să joace opt meciuri în doi ani la Real Madrid.

E un exercițiu util: să te oprești pentru a contempla o clipă trecutul îndepărtat (o sută de ani ni se pare mult, când nu nu mai avem viitor), lovit de umerii tuturor celor care se îmbulzesc să prindă un petic din prezent și o copie după un tricou al lui Messi, la peste o sută de euro bucata.

Și mai departe?
Barcelona de astăzi trece printr-o criză care nu se rezolvă cu plecarea lui Valverde și nici măcar cu venirea cruyffistului Setién. Și aici ajungem la esență. Cruyffismul, cel care ne-a dat Barcelona modernă, n-a mai cunoscut o continuare. Nici filosofia câștigătoare nu se schimbă? Toți revoluționarii sunt condamnați să devină conservatori? Cruyff a luat modelul Ajax și l-a sublimat la Barcelona. Au trecut zeci de ani de atunci, iar clubul s-a umplut de bani și faimă.

Conservatorism contra avangardă
Setién este chemat să continue proiectul, nu să readucă Barcelona în avangardă.
Și așa se ratează fundamentalul: Barcelona, tot spiritul ei, înseamnă o magnifică sfidare, o grozavă revoltă. Poți ieși din propriul clasicism? Aceasta este adevărata ecuație care va începe cu ieșirea la pensie a lui Lionel Messi.

Restul nu e nici măcar tăcere, restul e comerț.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

floT (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2020, 12:27

Am vizitat si eu Camp Nou in 2016. Foarte frumos. Plin de lume, si normal, ca eu ca si ceilalti,am fost interesat de prezent. Legat de jocul Barca-ei: 1. in continuare la mijloc, Messi and co. joaca cu spatele la adversar . Oribil. 2. pasele la Ter Stegen deja sunt enervante rau. Oribil. 3. in afara de Messi nimeni nu prea trage la poarta. Ansu Fati( joca mai bine din postura de rezerva), aseara a sutat la poarta la un moment dat si apoi a fost certat. Si el si Jordi Alba, desi erau in unghi, puteau suta la poarta de cateva ori, dar ei au preferat pasele in mijlocul careului, unde ce sa vezi era plin de jucatorii adversi. 4. se prefera in continuare jocul cu ruperi de ritm. Mijlocul pasa pe spatii inguste si incet, ca mai apoi sa deschida spre dreapta sau stanga, sau il cautau pe Messi. Totul previzibil. Daca eu am vazut astea, sigur si adversarii sunt constienti. 5. La Barca nu antrenorul e de vina sau de laudat. Echipa joaca asa pentru ca asta face Barca de 15 ani. Deja previzibil si oribil.

SVR (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2020, 15:16

Cine este Barcelona? Probabil cea mai ajutata echipa de arbitri din toate timpurile

Durden (18 comentarii)  •  20 ianuarie 2020, 19:18

Pai ce istorie poate sa aiba o echipa care practic nu a existat in fotbalul european pana in 1992?!

dodo (8 comentarii)  •  20 ianuarie 2020, 20:18

Barca inseamna Ter stegen si Suarez. Lessi se plimba pe teren si mai da cate un gol din careu.

Un fan (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2020, 20:55

După Messi, potopul! Nici prezentul nu-i grozav, cu probleme de efectiv și cu evoluții modeste! Dacă se câștigă atâția bani, de ce bi se investește și în stadion, rămas la nivelul anilor '80!

GopoSapiens (1 comentarii)  •  20 ianuarie 2020, 21:31

Barça nu e un club de fotbal -- e o afacere. Și ca mai toate afacerile, atâta vreme cât produce profit (cu duiumu') va continua să facă ceea ce face. Adică să conserve ceea ce funcționează. Cruyff, Messi, etc. sunt doar detalii în planul de afaceri. Câtă vreme un tablou' cu Samitier, Kubala, Xavi sau Guardiola generează atașament pentru club (i.e. potențial de a se mai vinde un abonament, tricou, fular, ceva acolo), ei bine, tablou' cu pricina va rămâne atârnat în muzeul clubului (muzeul în sine nefiind altceva decât o unealtă de marketing). Sunt bani, mulți bani, care circulă. Pentru lucruri făcut din pasiune și altruism, caută cluburi la nivel de județeană.

bulisor (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2020, 11:38

Draga dodo practic noi pe unde sintem( a fost odata Steaua de atunci nimic): Competiții europene Liga Campionilor (5): 1991/1992, 2005/2006, 2008/2009, 2010/2011, 2014/2015[15] Finalistă (3): 1960–61, 1985–86, 1993–94 Supercupa Europei (5): (1992, 1997, 2009, 2011, 2015) Cupa Cupelor UEFA (4): (1979, 1981/1982, 1988/1989, 1997)[16] Cupa Orașelor Târguri (3): 1955–58, 1958–60, 1965–66[17] Finalistă (1): 1961–62

bulisor (2 comentarii)  •  22 ianuarie 2020, 11:40

https://ro.wikipedia.org/wiki/FC_Barcelona asta este!

Comentează