Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Mediul e mentalitatea

S-au înmulțit supărările și monologurile lui Gică Hagi.

Permalink to Mediul e mentalitatea
vineri, 13 decembrie 2019, 9:41

După victorii, dar și după înfrângeri, cel mai bun, mai cunoscut și, poate, mai iubit fotbalist român din toate timpurile ține prelegeri despre filosofia sa de viață, deci de fotbal, căci în cazul său cele două se confundă.

Pentru că Hagi e nervos, nu mai suntem atenți la ce spune. Mai ales că o spune și în stilul său iute, în care ideile o iau înaintea cuvintelor dându-ne acel delicios umor involuntar, o tușă Hagi nu mai puțin frumoasă decât driblingurile sale de odinioară.

El strigă!

Hagi este o personalitate, e cea mai importantă personalitate din fotbalul românesc, și nu uită să-și clameze statutul câștigat în zeci de ani de muncă. El are dreptate când strigă (acesta e verbul) că fotbalul românesc se duce la groapă, fiindcă am pus castraveți și acum vrem să culegem pepeni. El e disperat de mediul în care se învârt jucătorii români (și scoate această formidabilă idee: mediul e mentalitatea!), de energiile negative cu care sunt încărcați și de starea generală proastă a societății românești.

Nimeni nu mai e ca Hagi

Hagi are idei foarte bune despre cum se poate ajunge la o mentalitate cu adevărat profesionistă și ce trebuie să facă un tânăr pentru a reuși. Prea puțini reușesc, pentru că niciunul nu mai e Gică Hagi. Nici măcar Ianis, fiul său, n-a reușit să se impună categoric la Genk. E în continuare un jucător bun, în creștere, interesant, cu calități pentru fotbalul european mare, dar și cu un nume care îi depășește toate calitățile și creează așteptări nemăsurate.

Foamea adevărată

De ce nu e Ianis cât Gică Hagi cred că e simplu de explicat: pe lângă formidabilul său talent și etica muncii, primul Hagi a plecat să cucerească lumea neavând nimic în afara acestor atribute. Ianis Hagi poate avea oricând orice altceva. Foamea de rezultate poate fi indusă, dar foamea de rezultate adevărată stă de multe ori pe foamea adevărată, pe care al doilea Hagi nu a cunoscut-o niciodată.

Unde greșește Regele

Hagi are dreptate când cere să fie tratat cu respect, să fie lăsat să muncească, să crească tineri fotbaliști, pentru că a arătat în ultimii zece ani că are ochi, minte și inimă pentru asta, chiar dacă fotbaliștii aceia n-au reușit la un nivel european. Nu mai e vina sa. Suntem atât de departe de modernitate și în fotbal, cum suntem în toate, încât nici măcar dăruirea sa permanentă nu poate schimba ceva fundamental.

Există însă și locuri în care Hagi nu are dreptate: când vede pretutindeni o conspirație împotriva sa, de la arbitri la presă (nu mai avem noi presa de acum douăzeci și doi de ani, Gică Hagi!, e la fel ca la fotbal), la alți manageri (are dreptate însă să fie revoltat de cum a fost tratat de conducerea Federației cu ocazia tragerii la sorți pentru Euro 2020).

Hagi nu mai este compatibil cu țara

Altfel, Hagi n-a mai fost contrazis de multă vreme, și-a pierdut obiceiul dialogului (monologhează la fiecare conferință de presă), nu mai face un schimb de idei cu oameni de la care să poată învăța. Pe scurt, cu toate ideile sale bune, cu toată forța sa de muncă, pasiunea și chiar obsesia sa, Hagi nu mai poate progresa în România.

Amintește mereu că a jucat la Real și la Barcelona, și are dreptate, nu mai ajunge curând, poate niciodată, vreun jucător român la așa performanțe. Dar a făcut-o pe când încă era dispus să învețe și de la alții. Mediul chiar e mentalitatea.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Ionel (4 comentarii)  •  13 decembrie 2019, 11:18

Foarte corect si echilibrat articol,mai putin acel"poate" din fata "celui mai iubit fotbalist roman".Apropo de comparatia cu presa indiscutabil ca Hagi este Ioan Chirila al fotbalului nostru.

Vasile (2 comentarii)  •  13 decembrie 2019, 12:36

Nu am inteles deloc atitudinea ziariștilor de la conferințele de presă ale lui Hagi. Absolut penibili. Sa-l întrerupă de la monolog si sa faca dialog.

petre (1 comentarii)  •  13 decembrie 2019, 12:44

hagi ar trebui sa se duca la turci,cu tot cu hotelul construit ilegal pe plaja. ps. sa nu uite statuia.

snp (2 comentarii)  •  13 decembrie 2019, 13:12

Bravo, bai baiatule! Asa da articol. Citesc texte ale unor oameni mult mai experimentati in ale scrisului si ale sportului, vezi Paraschivescu sau Naum, dar ce spui aici este de pus in rama. Faceti cumva sa ajunga articolul asta la Hagi, si daca nu este de ajuns, ajutati-l sa si inteleaga. Pentru ca este un potential imens in academia, sportivul, managerul si persoana lui Hagi, ar fi pacat sa pice in panta pe care deja aluneca de vreo 2 ani.

Ilie (9 comentarii)  •  13 decembrie 2019, 17:16

Din mediul sportiv fac parte și ziariștii. Care scriu despre Prodanca, față lui Iordănescu și alte specimene din această categorie.

gogu paleologu (3 comentarii)  •  13 decembrie 2019, 17:56

cum vine asta "Hagi nu mai este compatibil cu țara" ca sincer nu-nteleg... e foarte compatibil ba chiar necesar de vrem sa iesim din impasul in care-am ajuns, trebuie sa ia Nationala neaparat.

cor (1 comentarii)  •  13 decembrie 2019, 19:53

„pe când încă era dispus să învețe și de la alții” Poate acesta e diagnosticul cel mai precis pe care l-am citit în mulți ani. Am avut norocul de a-l putea urmări pe Hagi în anii lui din Spania... Cartonașe roșii, nu știu dacă au fost vreo două în patru ani. Declarații explozive, nici când și-ar fi avut justificare. Limba spaniolă a învățat-o în timp record și o vorbea cu mult mai puține șuturi la dicționar decât limba română. În Spania nu era „cel mai tare din parcare” și știa asta la fel de bine cum știe că în România este „cel mai cel mai cel” și cum a știut-o și în Turcia.

IMGB (6 comentarii)  •  14 decembrie 2019, 5:37

Iata cum se poate pupa un dos ceva mai diplomatic .....

motanul incaltat (84 comentarii)  •  14 decembrie 2019, 17:54

Cind nu mai ai compatibilitati cu ceva-ar trebui sa cauti sa pleci. Unde sa plece Hagi??? La Arabi? La Kaiseri sau o noua promovata din Turcia???? La Levski sau Ludogoret???? Poate fi putin dar mai sus e "grele" asa ca ramine la Viitorul si face galagie.....Eu il inteleg----e intr-o situatie profesionala dificila.

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  15 decembrie 2019, 1:30

Imi place Craciune cum dezvolti, iar daca ai inteles treaba cu „mediul e mentalitatea“ esti mare. Eu ma straduiesc dar nu-mi pot da seama ce-a vrut sa zica. E tot marca Hagi, dar poate revine si-mi explica si mie. Pina una alta i-ai explicat tu treaba cu Real si Barca – ca la 23 August as aduga eu, Hagi chiar e roman. --- „El strigă!“ - te cred, El vrea, el munceste, e viata lui, sint banii lui. „Nimeni nu mai e ca Hagi“ - te cred, „Maradona carpatin“, cine a mai construit o academie cu infrastructura cu tot, pe banii lui. A si luat campionatul pornind de pe aratura dupa doar 9 ani, nemeritat caci a jucat in 12 - pai ia sa-i faca si lui Coman numarul cu caprioara mitaliata, sa vedem ce zice ? - dar l-a luat. Maradona ce-a facut ? „Foamea adevărată“ – e de a cistiga, de a fi cel mai bun. Pe cea din „moartea caprioarei“ n-a cunoscut-o nici Regele, atita i s-a sarit la cap ca viseaza si azi la neocomunism. El nici nu stie ca atunci cind era el pe cai mari alte echipe nu aveau nici minge de joc. Fomistii astia puteau merge si cu militia economica la restaurant dupa meci, nu avea seful nimic pentru ei ! Iar Ianis e mai bun decit tatal, eu in locul lui tata Pius l-as fi jucat titular la Euro. E diamant. Unul ca mine ar fi avut grije sa-l slefuiasca. Dar Hagi l-a tot dat, nici Nationala nu vrea s-o ia ! Nu e cel mai destept. S-a mai cuplat si cu cumnatul. Ia-l tata acasa, pune-l sa-ti faca taitei, sa tunda iarba, ceva stie si GP precis. „Unde greșește Regele“ – l-a tot dat pe Ianis cind si unde nu trebuia, nu vrea sa se implice in lupa pentru sefie ! Prima oara si-a trimis cumnatul sa se lupte cu Burleanu, a doua oara l-a sustinut pe balaf sa-i faca campanie unui parizer - tata Hagi, Kaiser e altul ! Eu ce sa-i fac, cum spuneam nu-i cel mai destept. Si da, toti dau in Hagi, chiar si „prietenii“, ma gandesc ca si cumnatul o sa faca odata pe desteptul – ca asa sint romanii. Singura sansa pe care o ai cu ei este sa ajungi seful lor si sa-i ti sub papuc, ca tatucii Stalin si Ceausescu. E o conspiratie, dar din prostie, incultura, nationalism, invidie, tradare, capra vecinului Hagi – de Craciune, calitatili noastre. „Hagi nu mai este compatibil cu țara“ – pai a comentat unul „ sa plece in Turcia !“ Dar stati linistiti nu poate asta sa plece, ca si Gigi, vi-i imaginati pe astia traind in Turcia, Germania, Anglia … Pai de ce nu-l contra-zice nimeni ? V-ar minca ? Ba, Hagi mai poate face performanta in Romania. Dar nu singur impotriva tuturor ! ---- PS Craciune tata, ai putea afla daca Hagi & Cumnatul au votat cu Johannis ori cu ca Contracandidata ? Dar Ilie Nastase, Iordanescu, PiTurca, Nea Je Moi - Razvan e altceva - Pruneeea, Steleeea, Parizerul elvetian, Balaj, Danciu Gol, faratii Niciolae, Pancu, Decebal Radulescu, Laca, Balint, Dorel Contra, ... lui Duckadam i-a zis Gigi sa nu faca prostii. Astia sint, altii pare ca nu avem.

Comentează