Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Mireliada

A avut și Federația Română de Fotbal o ocazie să arate că e condusă de o personalitate puternică și a ratat-o cum ratează naționalele noastre turneele finale.

Permalink to Mireliada
duminică, 1 decembrie 2019, 10:34

A avut și Burleanu șansa să își asume ceva în fotbalul românesc, altceva decât primele, și a scăpat-o previzibil în hârdău

E foarte simpatic acest caraghios stil de aparentă conducere colectivă, care nu face decât să paseze responsabilitatea, pase lente cu latul, să temporizeze vina până când apar alte șanse matematice pentru un turneu final nou-nouț. Și această gargară ne este vândută drept democrație de către teribila limbă de lemn a propagandei.

Adevărata față a conducerii federale se poate constata însă urmărind relația cu presa care nu face „Aport, băiete!” și nu dă din coadă pe lângă marii oameni noi de fotbal. Gazeta n-a devenit câinele de companie al puterii federale – e suficient, iată, pentru a fi interzisă ca în secolul XX.

Un lider înțelege vocile critice, mai ales pe ele le ascultă, și caută soluții pentru a-și îmbunătăți performanțele. Ți-ai găsit!

Bucuria funcției și a privilegiilor
Conducerea federală se crede stăpână pe tarla, are același stil feudal care poate fi întâlnit în toate domeniile vieții publice la români – pe scurt, o gașcă de apăruți care stăpânește după bunul plac, se bucură de funcție și privilegii și n-are a da socoteală decât în fața Marii Adunări Naționale.

Altfel, promovarea lui Mirel Rădoi nu poate fi decât discutabilă. Este omul cel mai potrivit pentru a face o punte între generații? Este el soluția căutată? Nu știm. Ce știm sigur e că era soluția cea mai ieftină. Remunerație mică, după buget, coane Fănică!
Istoria, fie și a echipelor naționale de fotbal, nu se scrie cu „dacă” înainte. Nu vom mai afla vreodată cum ar fi fost cu Islanda cu Mircea Lucescu, de exemplu. Cum nu vom mai afla vreodată cum ar fi fost secolul XX dacă intra într-o gaură neagră și nu mai ieșea niciodată trenul care l-a adus pe Lenin în Gara Finlanda din Sankt Petersburg la 3 aprilie 1917.

Speranța și confirmările
Contează mai puțin acum diplomele și acreditările decât contau atunci când stătea Mirel pe banca fostei echipe de fotbal Steaua? Sunt suficiente ambiția, autenticitatea, discursul tranșant, calitățile de lider al unui vestiar?

Mirel Rădoi este, cu siguranță, o figură în peisajul fotbalului românesc, fie și prin curajul de a admite că a greșit și prin acela, nu mai puțin important, de a nu-i mai răspunde la telefon patronului de la clubul celor patru consoane.

Mirel Rădoi are toate șansele să ajungă un mare antrenor. Dar la echipa națională nu se cuvenea să ajungă un antrenor care deja a dovedit că este mare? Vara italiană a generației lui Ianis Hagi și Florinel Coman, mireliada aceea fericită, este totuși o speranță, nu o confirmare.

Prea devreme, prea târziu sau prea scump
În altă ordine de idei, să ne scoatem pălăria și în fața lui Răzvan Lucescu, al cărui timp la echipa națională a trecut, dar și a lui Dan Petrescu, chiar și fără primăvara de la Roma. Dan Petrescu, al cărui timp la echipa națională n-a venit niciodată.

Întotdeauna, Bursucul a ajuns prea devreme, prea târziu sau a fost prea scump. Păcat?

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Silviu (2 comentarii)  •  1 decembrie 2019, 12:33

Eu l-aș fi pus pe Mangia selecționer. A câștigat două trofee la Craiova, a antrenat Italia U21 și a dus-o până in finală, cunoaște campionatul nostru, vorbește cât de cât românește, nu este influențat de impresarii autohtoni...parcă are mai multe atuuri și mai ales mai multă experiență decât Mirel. Doar o părere.

Ilie (9 comentarii)  •  1 decembrie 2019, 13:10

Scrii degeaba. Ești coleg cu MM, care se plânge de România, dar slujește cu sârg pe cel care tocmai este anchetat pentru furtul a 60.000.000 de euro din banii românilor. Mai ești coleg și cu Prodanca. Cine se aseamănă, se adună.

gogu paleologu (3 comentarii)  •  1 decembrie 2019, 13:40

genial titlu! articol de pus in rama.

MZM (15 comentarii)  •  1 decembrie 2019, 15:57

Domnule ziarist, singurul lucru tranșant din acest articol este atacul la presedintele FRF. In rest, fâlfâială, aluzii , glumițe! Burleanu a luat o decizie, gresita dupa parerea mea (trebuia numit D. Petrescu), dar a luat-o: numirea lui Radoi ca selectioner. Dar dumneata, ca ziarist, ce opinie ai avut inainte? Ai considerat ca era altul mai bun decat Radoi? Daca da, de ce nu ai spus-o raspicat, De ce nu te-ai luptat pentru ideea dumitale? Niciun ziarist nu a avut curajul de a propune pe cineva si de a-si argumenta serios propunerea. Toti ati asteptat sa ia Burleanu o hotarare ca, apoi, sa spuneti ca nu-i bine ce a decis! Si va mai plangeti de relatia anormala a FRF cu presa! Normal ar fi fost sa-l propuneti si sa-l sustineti toti pe Dan Petrescu, care are la ora actuala cea mai buna carte de vizita dintre antrenorii romani. Dar pentru ca nu va place de el (se cam stiu motivele!), ati dat-o pe faptul ca... „e scump”. Dar omul nici macar nu a fost intrebat!? L-ati propus si pe Sumudica selectioner (te umfla rasul!), dar pe Dan Petrescu nu! Asta da obiectivitate! Oricum, Mircea Lucescu a spus clar ca nu doreste aeasta functie. E prea in varsta si, apoi, mai are si acea ratare a calificarii cu nationala Turciei... Deci nu ramanea decat solutia D.P.

xstelu (6 comentarii)  •  1 decembrie 2019, 19:23

#ilie! Iliutaaaaa, incepi sa fii din ce in ce mai imb**l! Taca ti fleanca ma!

motanul incaltat (84 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 3:38

N-am inteles comentariul asta....Mircea Lucescu n-ar fi venit niciodata..... Pt ca stie ca n-ar fi facut absolut nimic si vrea sa moara cu credinta ca a fost un antrenor mare. Dupa mine a fost doar unul mediocru...Hagi iar n-ar fi venit pt ca e fiu-su la mijloc si el vrea sa creada ca el e un antrenor urias si fiu-su un pretendent al balonului de aur. Eroare totala. Departe la ani lumina de purul adevar.....Dar se da lovit ca nu-l baga federatia in seama ca e mai usor... Ma lasi????? Dan Petrescu se da un antrenor scump..... Daca vrea sa stie ce inseamna un antrenor scump in Romania sa se uite la o poza cu Olaroiu..... N-ar putea sa-l ajunga la bani nici daca ar mai trai 9 vieti ca pisica.... Dar el e bursuc asa ca nici o sansa.... Normal Radoi era varianta optima, fiind si aproape si ieftin...Nu sunt de acord cu ce face FRF dar Gsp ce ar fi facut in situatia data????

petschovschi (1 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 5:11

@MZM Dar Boloni ce cusur avea ?

Ilie (19 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 9:16

Dl Craciun, nu credeti ca va contraziceti putin ? Acum ceva timp va luati de Daum ca ce tupeu la el cu asa salariu, ca era scump domle, gaureste bugetul national, de parca erau bani publici. Acum ca de ce ieftin Radoi. Federatia asta n-o nimereste parca niciodata cu gazetarii lui peste. Apoi acum ceva timp scriati ca ce sa cautam noi la un turneu final cu nulitatile astea. Acum vreti sa ne faceti sa credem ca avem de ce sa fim amariti ca nu mai punem piciorul la intilnirile cu cei buni si profesionisti ? Ca am avea, la o adica, ce sa impartim cu ei ? Cam multe contraziceri, domnule analist sportiv, nu credeti ? Sinteti sigur ca ati pus bine diagnosticul ? Federatia e prima de criticat in marasmul asta de mizerie si mediocritate ? Va scriu si sper s-o luati bine, ca pe o critica, adica asa cum ziceti ca fac oamenii inteligenti.

Marco (7 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 9:20

De ce te uiți numai după antrenori autohtoni? Ai impresia că cei mai buni grăiesc româneşte?

?????? (14 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 17:59

Pe ăsta de l-au pus la FRF, l-au pus că a învățat fotbal la, "Ștefan Gheorghiu", așa cum mai zicea Mihai Soichiță pe la unele emisiuni ale lui Ioanițoaia, ?

?????? (14 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 20:41

,,A venit ăsta care are numai figuri în cap" ,,și cu școli de fotbal pe la Ștefan Gheorghiu, ,,să ne zică nouă cum se conduce fotbalul", probabil citate de la Mihai Stoichiță șI Victor și Giovani Becali, din vremurile când Ioanițoaia era reaizator TV ?

?????? (14 comentarii)  •  2 decembrie 2019, 20:48

@"Despre fotbal cu "oracolul" Mitică Dragomir și "profeții" Victor Becali , Giovani Becali, Mihai Stoichiță", ? Probabil că mai sunt și alții care nu au fost nominalizați, ?

Durden (19 comentarii)  •  5 decembrie 2019, 17:34

dar de unde stii tu ca cei din federatie nu au incercat sa ii aduca pe lucescu sau petrescu? poate nu au vrut ei sa vina. sigur, asa nu ati mai putea comenta voi aiurea in tramvai si deci nu va convine

Comentează