Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Metoda reducerii la absurd

Prin absurd, Craiova, după victoria de la Cluj, ar putea avea șansa ei să termine prima. Absurdul ar fi fost ca pipereanul să nu răspundă unei măgării de acum trei ani cu una nouă. Tinerii și natura noastră Craiova s-a jucat […]

...

Dinamo: scurt ghid al eșecului

Chiar dacă nu va retrograda, din Dinamo București se mai poate alcătui astăzi cel mult un ghid al eșecului. Generația Ricardo Grigore – Mihai Popescu va fi ținută minte exclusiv pentru incompetență și inadecvare. Dinamo București poate servi oricui ca […]

...

Nivelul la care discutăm

Trebuie să recunoaștem că nu se joacă atât de rău după aceste luni de „coronapauză”. N-a crescut nivelul primei noastre divizii, dar nici n-a scăzut dramatic. Suntem, românește vorbind, tot pe acolo. CFR Cluj este – detașat – echipa cea […]

...

Oamenii din oglindă

Și fotbalul românesc, la fel ca toată societatea românească, stă pe câteva tare de caracter care îi asigură căderea. Acestea sunt știute de când lumea și sunt bine consemnate măcar de la Caragiale încoace (108 ani de la moarte, la […]

...

Afaceri românești

Problema: și dacă ajungem să avem o limită maximă de spectatori care pot asista la un meci de fotbal în noua libertate, la ce ne folosește? Căci: caraghioslâcul este că ea nu ar fi fost atinsă nici înainte de pangolinul […]

...

Curiosul caz al selecționerului echipei naționale

Trebuie să recunoaștem că această perioadă în care se dezbat (vorba vine...) atâtea variante pentru postul de selecționer este totuși una dintre preferatele românilor. Câți privitori, atâția selecționeri, cunoaștem

Permalink to Curiosul caz al selecționerului echipei naționale
duminică, 24 noiembrie 2019, 3:39

A fost o vreme în care s-a crezut pe pământ că istoria o fac masele largi (populare). Acea vreme a trecut și s-a constatat, nu fără o oarecare surprindere din partea maselor largi (populare), că istoria au făcut-o mai degrabă elitele politice, economice și culturale.

Într-un înțeles pragmatic, dar exact, prin elite înțelegem oamenii care decid. Ei determină încotro se îndreaptă o societate, fie ea și fotbalistică. În această logică, vedeți dumneavoastră, elită e astăzi mai mult Mihai Stoichiță, nu Gică Hagi. Căci Stoichiță decide.

Cele văzute și cele nevăzute
Elite sunt federalii văzuți sau, dacă preferați cealaltă variantă, cei de deasupra lor, nevăzuții. Ceea ce vrea să spună că noi, cei care suportăm istoria și meciurile mediocre ale naționalei, suntem mai mult marginali.

Elitele fotbalului românesc, așa (nu prea reușit) cum arată ele astăzi, ni i-au dat pe Daum și Contra. Și nu am putut decât să îi îndurăm. Primul era expirat pentru fotbalul internațional mare, al doilea era evident necopt.

Baletul
Într-o lume modernă, nimeni cu adevărat înțelept nu poate să mai decidă însă fără să țină cont și de capriciile maselor, și de aici baletul.

Un selecționer cu o peluză ostilă (și ce peluză nu are astăzi la noi gură de Târgoviște?), un selecționer cu o presă ostilă e un selecționer care pleacă la luptă pe un cal mort.

Pe de altă parte, postul de selecționer nu poate să devină un simplu concurs care stabilește cine e cel mai îndrăgit tehnician al momentului și, oricum, nici federația nu poate să-l cumpere pe proaspătul angajat al lui Tottenham de la Londra (nu că ar fi fost o idee strălucită).

E și un joc de noroc, fiindcă unul nu poate acum, unul nu mai vrea, unul vrea prea mult, dar nu e gata. Pe cine să alegi?

Există o veste proastă
Fiecare are un preferat, unul l-ar vrea pe Hagi, unul pe Dan Petrescu, unul pe Olăroiu, altul pe Mircea Lucescu, Șumudică, Rednic, Pițurcă, Rădoi, Reghecampf, Viorel Moldovan sau Guardiola însuși.
Vestea proastă e că nu avem instrumentele prin care să putem măcar influența decizia.

Există și o veste bună
Vestea bună e că avem la lot tineri care, cu puțin noroc, ar putea să dea o generație cu rezultate decente.
Și dacă nu o fi nici așa, nici altminteri, măcar ne rămâne plăcerea dintotdeauna a celor care n-au fost întrebați: să constatăm că noi am zis că nu e bine, dar nu ne-a ascultat nimeni.

Și așa începe partea chiar mai grea decât barajul: să mai avem, dacă mai putem, puțintică răbdare.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Presa Sportiva (1 comentarii)  •  24 noiembrie 2019, 16:58

Stoichiță reprezintă elita fotbalului aşa cum reprezentați şi voi elita presei sportive. Mirel Rădoi? Mă faceți să râd. Hagi? A avut o şansă pe care a ratat-o cu brio plus conflictul de interese... Pițurcă? Era lui a cam apus. Lucescu senior nu vrea, mai rămân doi : Petrescu şi Olăroiu. Apropos nu cereați voi, presa sportivă toată echipa U21 la 'naționala mare'. Au fost cu Spania şase titulari, şi sincer cred că scorul de 5-0 e un scor mincinos.

itu52 (13 comentarii)  •  24 noiembrie 2019, 17:29

Elite văzute și nevăzute. Păi daca sunt nevăzute de unde mai știi că sunt elite? Or fi capacități, profesioniști sau cum vrei să le zici, dar nu elite. Oricum am lua_o sportul și politica sunt activități minore pentru cei care au grijă de destinele țării. Acestea sunt activități de masă, adică circul și pâinea plebeilor, poza de grup din rama conducerii democratice. Acum să fim serioși, la ceea ce este azi în lume, să conduci cu ”aleșii”, să aștepți uniuni de păreri sau majoritare te face hrană de purici. Ce știe gloata de tehnică la vârf, de ultimele descoperiri științifice, de situația reală a planetei și arsenalelor militare , etc, etc, etc. Atunci de unde să știe muritorul de rând ce este bine sau rău și mai ales să-i aleagă pe cei pricepuți și cu darul de a conduce. Sportul a ajuns unde este pentru că l-au dat pe mâna muritorilor de rând și pentru că situația prezentă este cea dorită. Probabil că pe tapet sunt probleme mult mai serioase, iar sportul își așteaptă rândul. Deci e bine, necazul este că pe teren, nu funcționăm ca o echipă. Poate că sportul intră în categoria ”România normală” și trebuie să așteptăm demararea acestui proces. Exită, din păcate, pericolul să se facă „pas cu pas”, drept pentru care visul lui Hagi, campioni mondiali, rămâne o himeră. Mare daravelă e ... politica elitelor(de tot felul). Revenind la fotbal, nu cred în șiretlicul Suedia, mai mult cred într-o reușită cu Islanda și un meci cu Ungaria. Bulgaria, vecina noastră de suferință, a pierdut și ea generația ce era mai aurită ca a noastră, trecând la alta tot așa de aiurită. O luptă în trei, fiecare cu trecut și toate cu un prezent jalnic în materie de fotbal.

Adi (9 comentarii)  •  24 noiembrie 2019, 17:51

Buna sunt Adi și cred că șansele ca să dăm un gol Islandei sunt 5%

ozz (1 comentarii)  •  24 noiembrie 2019, 19:52

hagi exclus sa puna umarul sa-l ajute pe burleanu care l-a bagat in puscarie pe cumnata-su,petrescu a fost,e si va fi in echipa lui hagi,olaroiu ni vine nici daca burleanu se pune in public in genunchi,*** *** *** nu prezinta garantii,e necontrolabil,ramane moldovan care e dinamovist cu foamea si tradarea la pachet si radoi care va fi sacrificat caci nu se va descurca la nationala mare,se va duce de rapa si tineretul odata cu plecarea lui,burleanu o sa aduca fotbalul la nivelul lui,va pleca dupa mandatul asta burdusit de bani si cu zambetul pe buze.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

daniels (4 comentarii)  •  24 noiembrie 2019, 23:03

care ce cum si mai ales de ce nu ne mai intereseaza ....doar un ce mai fac astia ai nostri, fiule? nasol, tata , tot pe la retrogradare , ca nu reusim sa aducem un antrenor care sa mai faca ceva....

Ilie (19 comentarii)  •  26 noiembrie 2019, 13:42

Daum expirat ?! Eu cred ca duceti o lipsa crîncena de luciditate asupra situatiei. Vad oricum ca varianta unui antrenor strain este, in continuare, exclusa. De ce ? Nu cunoaste suficient de bine 'sistemul' intern (acela unde era Daum 'expirat') ?

Comentează