Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Puterea de a îndura

Altele avem noi în sufletele noastre, cum bine știau și clasicii.

Permalink to Puterea de a îndura
luni, 28 octombrie 2019, 9:38

Supărarea mare la zi este că nu s-a jucat strălucit în Franța, în ciuda superiorității numerice, precum și a faptului că în poarta adversă era un puber

Echipa lui Dan Petrescu e aproape de iarna târzie europeană, căreia îi spunem primăvară, fiindcă mereu ne grăbim. Chiar și așa, nu e bine, nu e bine pentru că s-a tras de acest rezultat la limită, etalându-se un joc obscen în goliciunea lui.

Oglinda
Suntem nemulțumiți și avem motive să fim, așa, în absolut.
În concret, nuanțând situațiunea, această echipă de la Cluj ghidonată de un Petrescu orientat brutal spre rezultat (și atât) este totuși o oglindă a campionatului românesc. Campioana din Liga 1 nu practică un fotbal generos, nu cu un fotbal generos a câștigat titlul și dacă vrem goluri multe, am face bine să ne uităm la liga a doua olandeză.

Norocul
Pe scurt: ăștia suntem și alții nu putem fi. O victorie cu Rennes în deplasare e totuși o victorie cu Rennes în deplasare și n-a fost câștigată la loz în plic. S-a tras de timp o repriză și jumătate pentru ea, cu doi oameni în plus. Ba mai mult, și-a băgat coada și norocul. Mereu neglijăm acest aspect care ține loc oricui de destin: în viață și în fotbal avem sau nu avem noroc.

Dan Petrescu are noroc în România și în cupele europene, n-a avut noroc în China. Se poate trăi și cu aceste paradoxuri lejere? Ar trebui să se poată.

Stilul Petrescu
Trăim într-o lume care s-a schimbat într-un mod la care nici nu mai stăm să ne gândim. Vă dau un mic exemplu chiar din Franța, de la Cannes: restaurantele serioase au, de acum, meniul și în chineză, și în rusă. Aceste detalii mici ne anunță viitorul.
Poate că vom avea la Jocurile Olimpice întreceri între tineri călăre pe trotinete electrice, cine știe? În tot acest marș bizar spre ziua de mâine sunt lucruri care nu se mai pot schimba.

Să ne obișnuim să supraviețuim cu ideea că unul dintre aceste lucruri este stilul de joc marca Petrescu, tușa Petrescu, mai ales că altceva mai eficient nici n-avem. Cât despre frumusețe în jocul de fotbal și în marginea lui…

Douăzeci de ani de singurătate
Să nu lăsăm să treacă aceste zile fără să consemnăm că în luna în care intrăm, noiembrie 2019, se vor fi împlinit douăzeci de ani de când nu mai trăiește, de când nu mai scrie Ioan Chirilă (născut pe 25 octombrie 1925). Douăzeci de ani de singurătate. Douăzeci de ani în care sportul românesc a tot înaintat într-un tunel la capătul căruia nu se mai vede lumina. Și poate că…

Poate că avea dreptate Cehov, poate că importantă e numai puterea noastră de a îndura.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

gogu paleologu (3 comentarii)  •  28 octombrie 2019, 10:15

visam joc ca lumea, cu goluri, atac si spectacol, speram si-nduram, dar pina cind....?... traim cu speranta... murim cu deziluzia.

Tesla (1 comentarii)  •  28 octombrie 2019, 10:45

In fiecare zi il “omagiati” pe Ioan Chirila prin calitatea ireprosabila a articolelor, pline de titluri scandalistice, poze deocheate cu fetiscane “hot”, erori gramaticale de nivelul unui scolar de clasa a V-a, majoritatea publicate sub anonimat. ”Sa nu ne ascundem dupa unghii!”, succesele voastre editoriale vor ramane posteritatii, cotidian rescrieti istoria jurnalisticii. Bravo, continuati!

Gica Impotriva (1 comentarii)  •  28 octombrie 2019, 11:37

“Puterea de a îndura”, nicicand un articol de pe acest site n-a avut un titlu mai inspirat. Am obosit sa va citesc materialele fara nicio legatura cu sportul.

auricu (1 comentarii)  •  28 octombrie 2019, 18:22

Un articol despre viata, petru ca nu-i asa? fotbalul nu este numai un joc...

radu_pnt (2 comentarii)  •  28 octombrie 2019, 18:39

mai neaoshe..ce vrei sa faca Petrescu daca jucatorii astia se simt atat de superiori ca nu mai conteaza ce pase...bune sau rele? Aveti putin simt critic daca tot sunteti blogger, jurnalist sau ce va pretindeti a fi. Analizati in functie de ce resurse are Petrescu la CFR si ce resurse are fotbalul romanesc (incluzand aici si cultura de joc si cultura investitiilor si a investitorilor..culura managerilor si chiar a societatii in general) inainte de crucifica (iarasi o componenta cruciala a culturii societatii romanesti) vinovatii pretinsi de dvs. Aaah..voiati sa faceti un bait-click *** la o saptamana dupa eveniment??..INTELEEEEG!..Tipic "jurnalistilor" romani

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marian iordachescu (1 comentarii)  •  30 octombrie 2019, 1:55

Marius Avram ramane arbitrul de casa al lui FCSB

ana (1 comentarii)  •  30 octombrie 2019, 9:46

Noroc, despre ce vorbesti ??? Noroc a avut fcsb aseara cu o echipa din liga 2. Dan P este de departe cel mai bun antrenor, a resusccitat jucatori de 37 de ani sau pe Traore. De ce nu-l elogiati pe Dan sau CFR, deabea asteptati sa-i ingropati. Ce are natia asta, in loc sa va bucurati de parcuesul din EL disecati r.......ul.????Rusine.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  3 noiembrie 2019, 21:28

Nu e doar problema CFR e problema intregului fotbal romanesc.... Acum citiva ani Fcsb juca cu Real la Madrid si Banel dadea autogol. Becali se declara multumit , ca daca nu se enervau aia si ne dadeau cit nu puteam duce.... Apoi orice amarit care preia echipa nationala nu rateaza un moment sa nu se spuna de o mie de ori ca de fapt nu mai sunt echipe mici. Din contra sunt echipe mici si f mici care nu se vor califica JAMAIS la vreun campionat european sau mondial. Problema este ca noi facem parte din acele echipe si o furnica sau un banal greiere care cinta toata vara ni se par balauri cu 7 capete cel putin.....ca sa nu mai spunem de cit foc pot arunca pe nari.....Cit despre Ioan Chirila il avem pe Ioanitoaia cu al sau limbaj de lemn.... Ajunge la cit de jos suntem cu fotbalul romanesc....

Comentează