Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Fotbaliști și proxeneți

Fostul patron se supără pe noul patron că le dă topoare în cap, la figurat desigur, tinerilor fotbaliști, desfigurându-le cariera. Acesta este scandalul la zi în fotbalul nostru Sunt mai multe neînțelegeri: ce ați fi vrut să își achiziționeze un […]

...

Ce rămâne: trista poveste a dopajului din sportul românesc

Bilanț: România a pierdut două medalii olimpice și riscă să nu mai poată trimite niciun halterofil la Tokyo, în acest an. Nu vorbim deci de o întâmplare, ci de un fenomen. Nu avem de a face cu un caz – […]

...

Ce este Barcelona?

Întâmplarea a făcut să termin anul 2019 și să încep anul 2020 în Barcelona. Bineînțeles că am fost pe Camp Nou. Nu era zi de meci, așa că speram să pot vizita în liniște muzeul clubului. Menționez de la bun […]

...

Pretenții

Oamenii care au ceva de spus în fotbalul românesc sunt la a doua tinerețe. Au trecut de cincizeci de ani și văd bine. Neluțu Sabău tocmai ne-a explicat în Gazeta noastră cea de toate zilele de ce anume nu reușesc […]

...

Cei mai buni din lume

Sportul românesc șchioapătă și asta s-a văzut cu atât mai mult cu cât a fost an preolimpic și se va vedea și mai bine la vară, la Tokyo. Terminăm zestrea vechiului și odiosului regim, s-au isprăvit sistemele de atunci, s-au […]

...

Curaj!

Insulele Feroe – din toamna lui 1993 până în toamna lui 2019. Și mai departe? Ce va fi peste încă douăzeci și șase de ani?

Permalink to Curaj!
sâmbătă, 12 octombrie 2019, 10:18

Înaintea meciurilor s-ar cuveni să se lase o anumită tăcere, dar tăcerea aceasta nu se lasă niciodată, fiindcă altfel ce ar fi viețile noastre de microbiști, adică de bolnavi pentru totdeauna de scenarii și de iluzii?

E mai puțin importantă dimineața meciului decât dimineața de după meci, când totul s-a întâmplat deja? Cine poate ști așa ceva? Istoria se scrie oricum tot cu „dacă” înainte.

Ați uitat pijamalele?

Înainte de meciul cu Feroe să ne întoarcem cu douăzeci și șase de ani în urmă, în toamna lui 1993. Mai țineți minte meciul acela? Naționala a fost îmbrăcată într-un echipament care semăna pijamalelor (Gazeta ne-a dezgropat această amintire și foarte bine a făcut, fiindcă amintirile sunt tot ce ne rămâne, dacă suntem cu adevărat norocoși, dincolo de victorii, speranțe și marile înfrângeri).

Toamna anului 1993 – mai țineți minte toamna anului 1993? Era criză constituțională în Rusia, abia se semna Tratatul de la Maastricht, actul de naștere al Uniunii Europene, așa cum o cunoaștem astăzi, Alain Prost câștiga al patrulea titlu de campion în Formula 1, la București Antena 1 emitea pentru prima dată, un cutremur de pământ ucidea 10.000 de oameni în India.

Ce a fost înaintea Internetului?

La noi în țară, apa caldă și apa rece curgeau după reguli necunoscute, imprevizibile, era tranziție, ne guverna Văcăroiu și ne pregăteam de o epidemie de meningită. Cerul peste București era și mai gri, dar Florin Radu Valeriu Răducioiu marca patru goluri în Insulele Feroe și ar mai fi marcat încă patru goluri dacă partida ar mai fi durat. Era nervos pe selecționerul Anghel Iordănescu fiindcă îi dăduse logodnica afară din hotelul naționalei.

Douăzeci și șase de ani. Internetul era încă o scandaloasă noutate, adrese de mail aveau instituțiile de stat, dar oricum nu erau mulți cei care știau să le deschidă.

Douăzeci și șase de ani. E timp destul pentru un copil să devină om în toată firea și să aibă, poate, la rândul său copii. Feroe nu mai e o echipă de pescari, suntem informați că la zi e mai degrabă una de tâmplari. Mai țineți minte dacă știam noi în toamna anului 1993 că Apocalipsa e aproape și că ni se va trage de la stratul de ozon și de la topirea ghețarilor?

De unde venim

Ce ne mai leagă de toamna lui 1993? Și de acolo venim, chiar dacă nu știm de unde venim. Naționala României e datoare nu atât să fie generatoare de venituri pentru partenerii economici ai Federației, cât să ne lase amintiri. Amintiri! Nu meciuri meschine, chinuite. Pentru ca Generația de Aur (Generația de Neuitat, cum bine îi spune Răducioiu) să existe a fost, mai mult decât orice, nevoie de curaj. Mai avem noi măcar curajul din toamna lui 1993?

Antologia orășelului Spoon River

Există pe lume un extraordinar volum de versuri, mai degrabă necunoscut: Antologia orășelului Spoon River, de Edgar Lee Masters, un minunat poet american. Toți locuitorii orășelului Spoon River ajung, așa cum au ajuns toți oamenii dintotdeauna și de pretutindeni, pe lumea cealaltă. Din ei rămân doar un pumn de țărână și o mână de amintiri, pe care un poet știe (poeții știu întotdeauna) cum să le facă nemuritoare.

Nu simțiți și dumneavoastră că de multă vreme fotbalul nostru nu ne-a mai dat nici o mare poveste, nici frumusețea unei poezii?

Și cine va mai ține minte peste douăzeci și șase de ani un meci cu Feroe din 2019? Cine și de ce? Doar dacă…

Doar dacă acum se naște o altă generație de neuitat.

Curaj!

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Dragos (1 comentarii)  •  12 octombrie 2019, 12:16

Generatiile de neuitat au inceput exact acum 50 de ani....cu Romania-Portugalia 1-0 (12.oct 1969)

motanul incaltat (63 comentarii)  •  26 octombrie 2019, 19:26

Peste inca 26 de ani ,Insulele Feroe va avea tot o nationala de bucatari, timpari sau pescari. Ne va bate si la Bucuresti si la ei.... Iar Ioanitoaia va scrie ca a cistigat echipa cu mai mult nerv, cu toate ca am avut si noi sansa noastra....Se va discuta daca Ianis Hagi care nu a facut nimic ca jucator ar fi indreptatit sa fie noul antrenor al Nationalei doar pt ca il cheama Hagi....Alti insa vor opta ca antrenor pt Cocis sau Florescu.

Comentează