Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Căderea nimicului poleit cu gargară

Toate căderile omenești au câteva puncte în comun. Oamenii religioși le spun păcate capitale, dar nici măcar nu trebuie să fii credincios (chiar deloc) ca să înțelegi mecanismele răului și de ce anume ele sunt cauzele prăbușirilor. Și cele mai […]

...

Mireliada

A avut și Burleanu șansa să își asume ceva în fotbalul românesc, altceva decât primele, și a scăpat-o previzibil în hârdău E foarte simpatic acest caraghios stil de aparentă conducere colectivă, care nu face decât să paseze responsabilitatea, pase lente […]

...

Curiosul caz al selecționerului echipei naționale

A fost o vreme în care s-a crezut pe pământ că istoria o fac masele largi (populare). Acea vreme a trecut și s-a constatat, nu fără o oarecare surprindere din partea maselor largi (populare), că istoria au făcut-o mai degrabă […]

...

Dincolo de Euro

Fiind români, știm noi prea bine că trăim într-o improvizație. Avem orizont de bâlci, câteva zile acolo, și gata!, altul!, mergem mai departe, conducem doar la bara din față și un proiect pe o jumătate de an înseamnă deja viziune, […]

...

Puterea de a îndura

Supărarea mare la zi este că nu s-a jucat strălucit în Franța, în ciuda superiorității numerice, precum și a faptului că în poarta adversă era un puber Echipa lui Dan Petrescu e aproape de iarna târzie europeană, căreia îi spunem […]

...

Respect!

Un spectru bântuie Europa, dacă nu lumea întreagă, spectrul respectului clamat pretutindeni, de la Conte, întors la Barcelona, la Șumudică în prima ligă turcă și Petrescu-Hagi la noi, acasă

Permalink to Respect!
vineri, 4 octombrie 2019, 9:39

Vocabularul microbistului stă pe câteva constatări care nu mai pot fi puse la îndoială: 2-0 e cel mai periculos scor, unii băieți (acum și fete) își doresc din când în când mai mult victoria, viața merge (după fiecare meci) înainte, timpul va demonstra.

Minutele și calitatea

Mai nou, au intrat în felul în care vorbim despre fotbal și aceste concepte – a primi minute (jucătorul care nu prea joacă primește totuși din când în când minute), a avea calitate (de când fotbaliștii sunt mai mult cântăriți ca o banală marfă, ca pepenii sau aspiratoarele).

Și mai nou, acum, când tânăra Greta constată că ne moare planeta, toată lumea se plânge de lipsă de respect. Cavalerii fluierului vor respect de la jucători, jucătorii vor respect de la tribună, antrenorii vor să fie respectați de „fluierași”, patronii vor să fie respectați de întreaga galaxie și tot așa.

Carevasăzică nu mai sunt prințipuri

Civilizația fotbalului funcționează imitând. Nu sunt la curent cu dezbaterile post-etapă din Uganda sau Laos, dar cred că știu despre ce e vorba: care va să zică nu mai sunt prințipuri, nu mai e respect. Această absență universală a respectului e cel puțin ciudată, în condițiile în care niciodată tribunele nu au fost totuși mai pașnice, fotbaliștii mai răsfățați cu drepturi materiale mult peste obligații, iar arbitrii mai ocrotiți de tehnologie.

Încrâncenarea e și ea parte din joc, în definitiv se joacă pe banii și nervii actorilor piesei, dar și pe banii și nervii spectatorilor. Nu e totuși prea multă încrâncenare în trena unui fotbal tot mai mecanizat (tranziția pozitivă!), deci mai lipsit de romantism, de inimă și de povești în care succesul era, așa cum se și cuvine, un personaj secundar (care poate să nici nu mai apară)?

Se mai și exagerează

La noi, ca de obicei, exagerăm cu o notă în plus. Hagi și Petrescu sunt doi buni antrenori, foarte supărați pe sat. Stau bine cu tactica, au privirea formată în a discerne valoarea, promovează tineri, au rezultate. Sunt vulcanici, se aprind repede și, cu comportamentul lor când sunt înflăcărați, ar fi repede marginalizați și în Bulgaria. Nu e și asta o formă de respect? A-i îndura, a-i îngădui pe ai noștri cu toate hachițele lor?

Hagi și Petrescu sunt, alături de tânărul Iordănescu și de Pițurcă (pe care vârsta l-a mai înțelepțit), cei mai buni tehnicieni din fotbalul românesc. Prezența lor în România e o categorică victorie pentru fotbalul nostru lovit de meschinărie, aflat – să nu ne fie frică să o constatăm (chiar dacă exagerăm) – în pragul dispariției din concertul țărilor europene.

O veste bună, dar proastă

Ar fi foarte trist să îi pierdem, cum i-am pierdut, nu demult, pe Răzvan Lucescu sau Cosmin Olăroiu. Dacă fotbalul românesc avea alte rezultate acum zece-cincisprezece ani, asta se întâmpla și pentru că Lucescu Jr. și Olăroiu lucrau în România. Ce echipă ar fi antrenat atunci Vintilă-Argeș?

Sigur că o finală de Liga Campionilor Asiei nu e o finală de Liga Campionilor în Europa – dar, dacă tot vrem să ne lărgim orizonturile, tot o finală importantă este. Lucescu Jr. își atinge, iată, maturitatea profesională departe de noi.

Iar această finală a lui Răzvan este – oricum ne-am uita la ea și păstrând limbajul paradoxal al fotbalului nostru – o veste bună, dar proastă.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Rica din Obor (1 comentarii)  •  4 octombrie 2019, 11:34

Pai ce facusi, mai neicusorule? Ne-ai luat prin invaluire cu printipuri si respect, ca sa termini cu Osana Razvanel? Tin sa-ti amintesc ca Lucescu asta mic a fost propulsat la Rapid si la nationala de taticul sau (cel mai oropsit dintre pamanteni de catre odioasa familie). Rezultatele NEFASTE ale selectionerului Razvanel sunt notorii. S-au terminat banutii din Liga 1 si cum juniorul a mostenit lacomia taticului pentru arginti, a emigrat spre taramuri mai prospere. La Salonic, parea sa-si fi castigat respectul pasionalilor fani greci, dar sunetul petro- dolarilor i-a “gadilat auzul intr-un mod placut”. Quo Vadis, Razvanel?

kwas pantotenowy (5 comentarii)  •  4 octombrie 2019, 12:13

"...în definitiv se joacă pe banii și nervii actorilor piesei, dar și pe banii și nervii spectatorilor." Din greșală în greșală, spre victoria finală: se joacă pe banii televiziunilor - luați din publicitate la pepeni și aspiratoare - și în divizia B5-Liga Mămăliga din Romînica, și la emirii Londrei sau în City-ul Mencisterului! Că de-aia sunt puse meciurile de joi pînă poimarți, la 21:00 în decembrie și februarie, și nu se mai uită nimeni la ele, în afara oițelor care se cred meletare pe frontul de la saivan și a secuilor kowăszneni care o fac din patriotism local. 15000 de coco sau 26 de kile de carne la transfer, plus bonus apartament cu două camere, chirie 0, în blocul lui Ceaușică din centrul Scorniceștiului, sau 180 de milioane de coco la transfer și salariu de 600000 de coco pe săptămână - și cu afirmația tupeistă în presa mondială că ar fi "bani munciți" - în centrul Mencisterului. Complicitatea U.E.F.A. e implicită. Nervii - oricui - nu au importanță în basmul fotbalistic al acestor timpuri moderne, la fel cum pe nimeni nu mai interesează azi că gladiatorilor din ultimele decenii de existență ale Imperiului Roman decadent le era - sau nu - frică în arenă. "...în trena unui fotbal tot mai mecanizat (tranziția pozitivă!)"? ...eu zic că e "în trena unui fotbal tot mai" chimizat (tranziție NU PREA pozitivă!). Și similitudinea cu ultimele decenii ale Imperiului Roman se ițește din nou, și se dovedește clar că Juncker, Merkel, Macron, Timmermans și acoliții lor de la U.E.F.A. n-au învățat nimic din pățania familiei imperiale ruse...

motanul incaltat (57 comentarii)  •  5 octombrie 2019, 3:11

Hagi si Petrescu antreneaza in campionatul nostru----unul din cele mai proaste din Europa- ca nu au unde altundeva. Nu vorbim de echipe din Vestul Europei, vorbim de nume de echipe chinezesti de care nimeni nu a auzit si de unde Petrescu a fost dat afara.... Hagi avea acelasi parcurs dar a avut decenta minima sa nu incerce. El delireaza ca vrea echipe care sa cistige CL dar sunt doar deliruri.... Ca si jucatorii U21 declarati de presa romaneasca ca salvarea natiunii si pe care nu i-a vrut absolut nimeni nici pe sume derizorii asa nici o echipa din Vest nu vrea sa auda de nici un antrenor roman nici pe degeaba....Ok exista o exceptie---o echipa daneza ce se bate la evitarea retrogradarii. Mai dati-l naiba de Respect si spuneti ADEVARUL---toti de la jucatori de orice virsta la antrenori sunt vai de capul lor.....Nu aveti opinia asta-uitati-va doar pe unde se afla fotbalul romanesc ACTUAL la nivel de nationala sau de cluburi.....Inca un amanunt: Care este golaverajul Viitorului cu marele Hagi ca antrenor si patron cu echipele de loc 5-6 din Belgia?????? Un DEZASTRU TOTAL.

Vali (11 comentarii)  •  5 octombrie 2019, 9:03

@motanul încălțat.Ai început să semeni cu ovidiu_3003.Dacă nu te iei de Hagi,nu te simti bine.Fara Academia lui nu aveam rezultate la U21 sau mulți jucători la echipele din campionat.Judeca-l prin prisma asta, fără patimă.

GigiMigi234 (1 comentarii)  •  21 noiembrie 2019, 12:42

Ete kil, de unde ai scos-o?

Comentează