Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Iarmarocul speranțelor

De când nu mai avem prezentul îndurabil, două refugii ne-au rămas: nostalgia și viitorul utopic

Permalink to Iarmarocul speranțelor
duminică, 15 septembrie 2019, 9:46

Societate prin excelență dezechilibrată, societate a regretelor și proiecțiilor nerealiste, trecând de la un extaz la un abis și din nou la un succes imaginar galactic, suntem excesivi, domnilor (și doamnelor). Nici nu știm să fim altfel și poate că dacă am fi altfel, am fi nuli, așa cum ne și avertizase un filosof nihilist din Rășinari stabilit la Paris, în arondismentul al VI-lea.

Caniggia sau măcar Răducioiu

Acestea fiind spuse, de când fotbalul românesc este de neprivit ne întoarcem la victorii din secolul trecut (ultima noastră mare victorie, cu Olanda, are și ea mai mult de un deceniu!) și ne luăm de acolo puterea de a îndura.

Dar nu e de ajuns să ne sprijinim de trecut, e nevoie să supralicităm și viitorul. Așa că tragem de niște fotbaliști în tot cazul de nivel mediu european până îi facem Claudio Caniggia sau măcar Florin Radu Valeriu Răducioiu.

Neavând prezent, n-avem nici răbdare, așa că rămânem suspendați pe sârma dintre „a fost odată ca niciodată” și „vom fi din nou ce am fost și mai mult decât atât”.

No?

Uite, marea încleștare virtuală dintre Craiova (Universitatea Craiova? – părerile sunt împărțite) și FCSB (care, măcar juridic, nu e Steaua).

În Bănie a descălecat, șnur și sur, nea Piți-no?, ceea ce a dezlănțuit fanteziile fierbinți ale oltenilor și oltencelor.

Nea Piți-no? vine atât din gloria apusă, cât și din marele viitor luminos (în care fericirea e obligatorie, cum își propun, văd, și noile noastre partide politice).

Ceea ce ne face să nu mai băgăm în seamă amănuntul că Nea Piți-no? e un antrenor care în ultimii zece ani s-a specializat în a-și recupera banii din contracte prin țările arabe.

Fiind în România, un mic detaliu precum realitatea nu ne dă bătăi de cap. Și cine ar fi crezut că tocmai Nea Piți-no? va da cursuri aplicate despre frumusețea unei iluzii? Căci Nea Piți-no? e Nea Piți-no?, no?

Alba-neagra cu istoria

Mai grav e că la nivelul retardului nostru istoric și în fotbal, Nea Piți-no? chiar ar putea să fie din nou suficient nu doar pentru a aprinde imaginația fanilor, ci și pentru rezultate.

Iar giuleștenii sunt momiți cu Nea Mircea. Lucescu senior e plimbat ca sfintele moaște de un primar care a înțeles puterea fantasmelor asupra unui electorat cu discernământul firav.

De ce să-ți mai bați capul cu mizilicuri administrative (reabilitare de străzi și școli, nimicuri din astea) când poți momi votantul fluturându-i mileniul II pe la nas?

Întoarcerea lui Cahill

Să nu ne mărginim la fruntarii. Să trecem granița, să mergem peste hotare și să vedem că, în lumea care chiar contează, rezultatele unui mare sportiv chiar se racordează la respirația imaginarului său. De pildă, cazul Simona Halep.

Ce altceva este revenirea lui Darren Cahill dacă nu un pariu concomitent pe trecut și viitor, dacă nu găsirea unei liniști, dacă nu o foarte omenească, deci exagerată și ea, întoarcere acasă?

Se anunță, de aceea, un an mare pentru Simona Halep. Fiindcă domnul Cahill nu e o gogoașă umflată românește, ci acela care a făcut-o să joace liberă și, îndrăznesc, fericită.

Când e adevărat, e de ajuns.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

Romeo (1 comentarii)  •  15 septembrie 2019, 10:47

Felicitari pentru articol!

Bodrin (4 comentarii)  •  15 septembrie 2019, 14:06

Nu cred că Halep și Cahill pot fi amestecați în ghiveciul fotbalului autohton. Ba chiar aș fi sigur de asta.

petrache (4 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 1:41

Sa nu-l ridicam pe Cahil in slavi mai mult decat se cuvine. In primul rand, succesele Simonei s-au datorat Simonei. Cand Cahil a luat-o sub aripa lui, era deja locul 2-3 in lume. E adevarat ca i-a imbunatatit un pic jocul si atitudinea - dar nu intr-un mod radical. (serva tot mediocra, joc la fileu din an in paste.) Parca Wimbledonul l-a luat cu...Dobre? (Nu e nici Dobre un super-antrenor.) Sa nu uitam ca domnul Cahil a luat-o pe Sorana pe vremea cand Sorana era marea speranta a noastra (locul 20 in lume, in urcare, batuse pe Wozniaki). Cand a lasat-o era in jurul locului 80 sau asa ceva.

pierre tzutzea (4 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 2:44

eu cred ca se bat cimpii in articole de genul asta. de ani si ani de zile daca stai separat de vorba cu jurnalisti si am stat cu destui injura spun ca nu se mai poate face ceva ca sint aranjamente , interese si ca nu ai ce face. ba ai. poti sa pleci din tara sau sa te apuci de altceva nu sa continui sa ii minti pe amaritii astia din tara unii mai cu neuroni altii cu mai putini. ideea este ca nu mai exista continut avem forme si alea se degradeaza de la dioptrriile generate din lipsa de caracter a multora. sa mai amintesc cum s-au strind buchet toti securistii in tvr? sau poate nu stiti ca dinescu va invata sa gatiti pe 15000 de euro lunar dati de o televiziune falimentara? ati spune ca nu va intereseaza dar mintiti pentru ca si voi platiti pentru tvr. de aici si pina la terenuri de fotibal facute exact unde nu sint echipe de prima mina si un dinamo care se lupta pina mai ieri pentru un stadion sau in loc de un mare mall. cit priveste cangurul si a lui halep hai sa fim seriosi. astia nu sint prosti din capitalism. a plecat pentru ca stia ca fatuca din constanta va da chix. labila nervos si fara vreo fantezie si tehnica a ajuns pe locul intii stind asa la nesfirsit profitind de jocul prost al concurentei. asa a fost si la londra unde serena pierdea pe greseli nefortate. de atunci a tinut--o in batai date de amatoare. nu vrea nici bianca nici serena care ar desfiinta-o. tinind cont de vacante facute cu australin cu favorizarea de niste busines-uri in tara revine pentru ca halep este in cadere libera. acum s-ar putea sa ii mai aduca niste locuri si ii va prinde bine la cv decit sa fi fist martor al caderii acestiei jucatoare care are ginduri de maritis de familie si ce o fi sa fie ... plus banii cistigati usor din reclame, interviuri si tot felul de premieri. nu cred o iota. capitolul halep este incheiat si veti vedea. se lupta pentru o iesire din sport onorabila pentru ca este deplorabil cum fenteaza cum se vaita cum promite in desert. atit.

Fane (17 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 8:49

Ca deobicei un articol foarte bun. Realitatea e cruda,iar visatorii raman cu capul in nori si cand se trezesc e prea tarziu.Toate cele bune D.le.Craciun.

Romil (6 comentarii)  •  16 septembrie 2019, 21:22

"Este" niște unii, sărmanii de ei, de tipul celui care semnează "pierre tzutzea"(să nu aibă nicio o grijă, nu piere țuțea așa cum "crede" ei !), care nu pot, nu știu, dar nici nu vor măcar să încerce să se BUCURE cu cel/cei care se bucură............. În altă ordine de idei, un jurnalist cunoscut, de la o televiziune cunoscută, s-a exprimat vis á vis de Romelu Lukaku, că nu poate fi oprit de nimeni, decât în cazul în care i se aruncă un buchet de banane și a fost acuzat de rasism. @pierre tzutzea îl face pe D.Cahill "cangur" și nu este moderat !?! ---------------Iar în ceea ce privește exprimarea dvs., "electoratul cu discernământul firav", sunt de părere că nu este deloc adevărată aserțiunea respectivă, pentru că electoratului pur și simplu nu i se oferă spre alegere decât, cel mult, variante de avarie, nu variante viabile...Nici o variantă viabilă în aproape 30 de ani postdecembriști !!! E strigător la Cer !!! E de mirare că locuitorii acestui minunat colț de lume nu și-au pierdut mințile în asemenea condiții. Tocmai de aceea, acest lucru este cea mai mare minune a Bunului Dumnezeu cu poporul român. Sfinții neamului nostru românesc, inclusiv cei din închisorile comuniste, necanonizați încă din cauza nevredniciei noastre, a celor căldicei de astăzi, au mijlocit înaintea Domnului și am mai primit putere în această suferință.............."Aş mai vrea să amintesc un cuvânt pe care Părintele (Sofian) ni l-a spus: „După cum fiii luminii, săvârşind faptele luminii, devin icoane ale Preasfintei Treimi, tot aşa fiii întunericului, săvârşind fapte urâte şi păcătoase, îl bucură pe diavolul, care îşi face sălaş în inima lor, şi devin după chipul lui vicleni, mincinoşi şi răi. Prin pocăinţă sinceră şi întoarcere la Dumnezeu, creştinul este iertat şi devine din nou teofor, adică purtător de Dumnezeu, şi icoană vie a Preasfintei Treimi“...Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

George (7 comentarii)  •  17 septembrie 2019, 19:05

Dom'le ,eu uneori,cand ma gandesc la dumneata... nu te mai pot "suporta" : unu)Pentru ca esti ploiestean de-al meu ; doi) ca scrii atat de fain ; trei) Pe motiv de doamna Lia Bugnar ; pardon "rocada mare" intre trei si unu... Numa' "ura" pe facebook ti-as da, doar pentru cele trei itemuri...:) ; pardon patru, ca am vazut ca esti prieten cu superbul scriitor Mircea Pricajan , iar de cand i-am citit traducerea cartii "In Muntii Nebuniei" am facut o pasiune pentru H.P.Lovecraft ! Na' ca m-am "spovedit" , desi sunt agnostic (nu ateu). Si mi-e dor de eleganta lui Antonio Cabrini . Am zis ! :)

Comentează