Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Ce e mai important decât cele trei puncte

Așa cum știe orice microbist, precum și orice fotbalist, de la Turnu Măgurele (Teleorman) la Bujumbura (în Burundi) și de la Bujumbura la Madrid (pe Santiago Bernabeu), importante sunt cele trei puncte

Permalink to Ce e mai important decât cele trei puncte
miercuri, 11 septembrie 2019, 12:40

E adevărat ce știu microbiștii (precum și toți fotbaliștii), e adevărat, dar e incomplet. Importante sunt cele trei puncte, dar nu doar ele sunt importante.

Dăruirea

Sunt și alte lucruri importante, ba chiar mai importante, în istoria jocului de fotbal și toate i-au lipsit echipei naționale masculine (mă rog) a României în „dubla” cu Spania și Malta. Să luăm, de exemplu, dăruirea.

Dăruirea e un concept care odinioară ni se potrivea. România n-a dat decât în mod excepțional o națională mare, dar a mai dat echipe care au știut să se dăruiască, să nu renunțe. Dăruirea se face de obicei către public, care întoarce echipei energia.

Înapoi în comuna primitivă

Publicul onest de la meciul cu Spania a fost compromis de huligani. Pe vremuri, chiar și huliganii știau să respecte moartea unui copil de nouă ani, aveau un cod al onoarei în care moartea copiilor mai însemna ceva. Acum țin să se întoarcă în comuna primitivă chiar în momentul de reculegere. Nici huliganii, iată, nu mai sunt ce au fost.

În teren, cu Spania, băieții (mă rog) au dormit în ghete, iar toate încercările tribunei de a-i trezi s-au dovedit inutile.

Au mai existat sclipiri individuale (un Andone, un Pușcaș, Tătărușanu peste toți – cum e de ani de zile, de fapt), suficient cât să ne aducă în același punct: s-ar putea, dar uite că nu se întâmplă.

Frică, neputință, blazare precoce

Și nu se întâmplă pentru că dinspre bancă a venit frică și în teren ea s-a transformat în neputință și blazare precoce.

Cât despre cele trei puncte luate cu Malta – ele nu fac decât să confirme principala calitate a selecționerului: e un tip norocos.

Să bați Malta cu noroc – e prea puțin și ar cam trebui să fie motiv de despărțire.

Visurile absente

Ce se mai poate schimba cu Norvegia și Suedia? Norvegia și Suedia sunt țări care ne sunt superioare în atâtea feluri încât numai dăruirea care ne-a lipsit ne-ar mai putea face să visăm.

Și aici ajungem la celălalt lucru mai important decât cele trei puncte: capacitatea de a naște visuri.

Naționala de tineret n-a câștigat Europeanul în Italia, dar a avut această putere – ne-a făcut să visăm.

Și visurile nu se nasc din cinci fundași și trei mijlocași la închidere. Visurile se nasc numai și numai când îndrăznești, fie și pe contraatac.

Lacrimile uitate ale unui fotbalist-inimă

Prudența selecționerului Contra arată o lipsă de racordare la realitatea care în definitiv contează. Ce poate pierde? Postul? Oricum îl va pierde cândva, ce rămâne în urma sa? Jucătorii promovați la națională? Oricum ar fi fost promovați mai devreme sau mai târziu. Și în urma lui, ca în urma noastră, a tuturor, va rămâne amintirea.

În cazul acesta, amintirea unui fotbal mic, meschin, chinuit. E de neînțeles cum un antrenor precum Contra, care se trage din fotbalistul Contra, a cărui principală calitate a fost inima sa mare, n-a înțeles că demnitatea te salvează chiar și când pierzi.

E de neînțeles cum antrenorul Contra a uitat lacrimile zguduitoare ale fotbalistului Contra în iarbă în toamna înfrângerii cu Slovenia, din noaptea de 14 noiembrie 2001, când ni s-au terminat marile speranțe.

Imnul neînțeles

Și uite, deși îl ascultă la fiecare meci, fotbaliștii noștri (mai sunt ei ai noștri, mai suntem noi ai lor?) tot nu înțeleg ce înseamnă să te trezești din somnul cel de moarte.

Da, sunt lucruri mai importante decât cele trei puncte.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Durden (19 comentarii)  •  11 septembrie 2019, 16:49

atata va duce si pe voi capul. schimbarea selectionerului. cateodata chiar ma intreb daca jucati si voi fotbal, asa de placere...pt ca nu pare sa intelegeti fenomenul...

je (1 comentarii)  •  11 septembrie 2019, 18:55

Da da da , doar ca schimbarea selectionerului nu va schimba nimic din toate astea.... sunt doar jucatori romani cu r mic, blazati, infatuati si tota habarnisti de ceea ce inseamna profesionalism. Ca de daruire sau "har" n-avem ce povesti....

Vali (11 comentarii)  •  11 septembrie 2019, 21:47

Până la schimbarea antrenorului era mai importantă numirea lui .Cine o face,și cum o face.Daca de ani buni tot se chinuie FRF să numeasca un antrenor care să ne califice la un turneu final si acesta nu a facut-o,moral era ca ei(conducerea FRF) să plece.Asa că nu trebuie să ne lamentăm. Nici ei nu pleacă, nici națională nu se va mai califica....

Toader (29 comentarii)  •  11 septembrie 2019, 22:59

Bine-ar fi să vedem joc frumos făcut de românii noștrii în care să se vadă că pun suflet și dăruire. Pentru a ajunge acolo este nevoie de desființarea grabnică a FRF și reorganizarea campionatului.

pierre tzutzea (4 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 7:35

totul se reduce la altceva domnilor! sa cistigi 780 000 de euro pina acum si sa faci experimente rodind 30 de jucatori fara sa ai un nucleu format este neputinta. sa va spun dragilor bancul cu omul caruia ii murea o gainuse in cotetz si s-a dus la rabi sa ceara sfat. rabi i-a sugerat sa mute cotetul catre nord dar tot a murit o puicuta. au urmat toate punctele cardinale pentru ca tot mureau puicute in cotetz. la sfirsit rabi i-a spus omului " tu mai ai gainuse ca eu sint plin de idei." sper ca ati inteles parabola si de aici nu stiu cite cuvinte se mai pot spune. ba da as adauga ca daum nu a avut 2 ani de pregatire si asta iarasi spune totul. selectioner? nu este la fel ca antrenor. ideea de a schimba sistemul cu jucatori limitati ca inteligenta arata de fapt cum nerealist un individ ca acest contra face experimente dezastruase nu pe banii lui ci pe ai nostri. somn usor popor roman!

Ștefan Kiraly (8 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 8:22

Cam idealist textul, dar, din păcate, cele trei puncte contează în clasament. Rezultatele te trimit la un turneu final sau într-o altă urnă valorică, nu ce spuneți dvs. aici.

Ionel (4 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 9:22

Trist,dar adevarat.Foarte bun articol.Din pacate aceasta lipsa de valoare este general valabila in tot sportul romanesc (si nu numai in sport,vezi ce *** conduc tara).Mie,ca iubitor de sport,imi ramane doar bucuria de a o avea pe Simona si mai nou pe Bianca.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

bebe (1 comentarii)  •  12 septembrie 2019, 16:21

nu mai e mult pana in octombrie la meciul cu norvegia,apoi calculele matematice,liga natiunilor pana cand se va termina povestea,contra va pleca cu banutii .fotbalistii se vor uita la televizor la C.E noi vom injura federatia,ei vor incasa prime,si circul va continua cu un presedinte al FRF care a jucat fotbal in spatele blocului.

Comentează