Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Iarmarocul speranțelor

Societate prin excelență dezechilibrată, societate a regretelor și proiecțiilor nerealiste, trecând de la un extaz la un abis și din nou la un succes imaginar galactic, suntem excesivi, domnilor (și doamnelor). Nici nu știm să fim altfel și poate că […]

...

Ce e mai important decât cele trei puncte

E adevărat ce știu microbiștii (precum și toți fotbaliștii), e adevărat, dar e incomplet. Importante sunt cele trei puncte, dar nu doar ele sunt importante. Dăruirea Sunt și alte lucruri importante, ba chiar mai importante, în istoria jocului de fotbal […]

...

Moartea ambiției la Praga

Partida cu Slavia se anunța pierdută încă de când antrenorul de la Cluj-Napoca anunțase că obiectivul a fost atins: calificarea în grupe, nu contează care. Cum, nene, să nu conteze care?! Cum?! Presiunea, bat-o vina! Sigur, aceasta este și o […]

...

Meciul vieții

CFR Cluj i-a dat patru goluri în deplasare lui Celtic, campioana Scoției – vă dați seama? Cine ar fi crezut? – e întrebarea firească. Răspunsul este la fel de simplu: Dan Petrescu a crezut. Ne-ai învins, Dan Petrescu! El n-a […]

...

FCSB e Dinamo 

Începutul de sezon stă sub semnul confirmării deplinei mediocrități a echipei celor patru consoane, antrenată și patronată de un infractor eliberat condiționat din pușcărie, care se crede tactician și joacă alba-neagra cu destinele unor fotbaliști pe care, dacă îi plătește, […]

...

Moartea ambiției la Praga

Ce s-a întâmplat în noaptea de miercuri spre joi la Praga merită să devină o lecție, dacă mai voim să știm totuși de Europa dumnealor

Permalink to Moartea ambiției la Praga
vineri, 30 august 2019, 9:33

Partida cu Slavia se anunța pierdută încă de când antrenorul de la Cluj-Napoca anunțase că obiectivul a fost atins: calificarea în grupe, nu contează care. Cum, nene, să nu conteze care?! Cum?!

Presiunea, bat-o vina!
Sigur, aceasta este și o formă (nefericită) de a lua presiunea de pe umerii lui alde Hoban sau Omrani. E, totodată, un semnal inadmisibil de relaxare. Sacii au fost urcați în căruță la Glasgow, sănătate, ura și la gara cheferistă! Să ni se ierte, dar asta e însăși definiția lui a te mulțumi cu firimiturile. E însăși lipsa mult evocatei mentalități de învingător. E amatorism.

Meciul vieții în fiecare săptămână
Cu Celtic, jucătorii de la CFR chiar au făcut meciul vieții. Se pare că nu știau că pentru a fi o echipă din Liga Campionilor în zilele noastre e nevoie să faci meciul vieții în fiecare săptămână.

La Praga, au arătat ca o echipă epuizată, care și-a pierdut orice strălucire odată cu moartea ambiției. Explicații există și ele se vor da.

16 meciuri în 46 de zile (54 de fapt, ați greșit numărătoarea, domnule Petrescu!) e mult, dar nu e inuman, cum pretindea Dan Petrescu. Și e mult doar când nu ai un lot de treizeci de fotbaliști care pot juca oricând în primul unsprezece. CFR nu are mai mult de jumătate din acest lot ideal, fără de care nu poți să lupți pe toate fronturile vremurilor la zi.

Mimând cu succes românesc rigoarea
Pe de altă parte, clubul din Gruia importă cu real succes românesc formele unei organizații profesioniste. Există o ierarhie la CFR Cluj și ea se respectă, își vede fecare de treaba lui, nu conduc echipa la groapă scrântiții întru Hristos, orbecăind printre mătănii și psalmi, dedulciți la fanfaronadă live în bizare, kitschoase palate. Pentru campionatul românesc, va fi probabil de-ajuns. Cine să-i mai oprească? Craiova sub Pițurcă? Să-i vedem. Viitorul lui Hagi? Pare tot pepinieră (și Ianis tot nu joacă în Belgia…). Iar Dinamo și nefericita echipă a celor patru consoane sunt mai aproape de o încleștare pentru evitarea lanternei.

O repriză binișor și trei poticnit
Clujul a trecut de trei tururi preliminare deloc ușoare și în cele două meciuri decisive a jucat o repriză binișor (a doua de la Cluj) și celelalte trei slab, poticnit, chiar jalnic uneori. E genul de diferență care ne va tot ține departe de Liga Campionilor. Europa League e totuși o Ligă a Campionilor la mâna a doua – e mai bine să ajungi până aici decât să te elimine Dudelange, dar asta nu face din CFR Cluj mai mult decât e: o bună echipă de nivel românesc.

Nimeni nu merita calificarea
Întorcându-ne la partida de la Praga, să notăm că, la rigoare, niciuna nu merită să se califice mai departe. Meciul a cunoscut pusee de mediocritate absolută, care te aduceau în stare să urli: opriți totul, s-a greșit, plecați toți acasă, să vină Celtic îndărăt, măcar ei au istorie și public!

Nici Slavia n-a arătat deci a echipă de Liga Campionilor, ceea ce face totul și mai frustrant. Cu ambiția de la Glasgow, clujenii ar fi câștigat la Praga. Pentru asta aveau însă nevoie de curajul care i-a lipsit Bursucului care, chiar când scosese capul înspre Europa, s-a băgat îndărăt în vizuina strămoșească.
Cum se zice la noi, la carpato-danubiano-pontici: atât s-a putut. Și nu doar că se zice așa, dar se consideră că e, până la urmă, bine și așa. Deși nu e. E păcat, e prea puțin.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Durden (16 comentarii)  •  30 august 2019, 11:45

sa scrii articolul asta viner, dupa rusinea incasata joi seara de catre cele 4 consoane, e absolut rusinos. tot fotbalul romanesc e in *** si tu alegi sa arunci cu noroin in singura noastra echipa din europa. intelept, maestre, intelept!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Doru (4 comentarii)  •  30 august 2019, 22:20

La un fotbal românesc mediocru doar jurnaliștii sportivi sunt de Champion League🤪

radu (1 comentarii)  •  1 septembrie 2019, 10:59

da, si nu numai. sa treci de Astana si sa te lamentezi de parca ai picat cu Real Madrid, sa joci cu Celtic si sa lasi impresia ca joci cu Barcelona, iar cu Slavia sa dai de inteles ca e mai tare ca Bayern, toate astea înlătura putința de a tine cu CFR. Pentru ca oamenii tin cu cei puternici, nu cu cei care se preocupa zilnic de mizerii ca sa isi ascundă micimea.

pitone (1 comentarii)  •  2 septembrie 2019, 12:42

dupa nume pari a fi un ardelean care si-a uitat obarsiile si te-ai dat cu miticii. In rest atata se poate , ca-n politica.

Comentează