Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Iarmarocul speranțelor

Societate prin excelență dezechilibrată, societate a regretelor și proiecțiilor nerealiste, trecând de la un extaz la un abis și din nou la un succes imaginar galactic, suntem excesivi, domnilor (și doamnelor). Nici nu știm să fim altfel și poate că […]

...

Ce e mai important decât cele trei puncte

E adevărat ce știu microbiștii (precum și toți fotbaliștii), e adevărat, dar e incomplet. Importante sunt cele trei puncte, dar nu doar ele sunt importante. Dăruirea Sunt și alte lucruri importante, ba chiar mai importante, în istoria jocului de fotbal […]

...

Moartea ambiției la Praga

Partida cu Slavia se anunța pierdută încă de când antrenorul de la Cluj-Napoca anunțase că obiectivul a fost atins: calificarea în grupe, nu contează care. Cum, nene, să nu conteze care?! Cum?! Presiunea, bat-o vina! Sigur, aceasta este și o […]

...

Meciul vieții

CFR Cluj i-a dat patru goluri în deplasare lui Celtic, campioana Scoției – vă dați seama? Cine ar fi crezut? – e întrebarea firească. Răspunsul este la fel de simplu: Dan Petrescu a crezut. Ne-ai învins, Dan Petrescu! El n-a […]

...

FCSB e Dinamo 

Începutul de sezon stă sub semnul confirmării deplinei mediocrități a echipei celor patru consoane, antrenată și patronată de un infractor eliberat condiționat din pușcărie, care se crede tactician și joacă alba-neagra cu destinele unor fotbaliști pe care, dacă îi plătește, […]

...

Meciul vieții

A avut dreptate Dan Petrescu: a fost nevoie ca băieții săi să facă partida cea mai bună din cariera lor - și au făcut asta chiar la Glasgow!

Permalink to Meciul vieții
vineri, 16 august 2019, 9:56

CFR Cluj i-a dat patru goluri în deplasare lui Celtic, campioana Scoției – vă dați seama? Cine ar fi crezut? – e întrebarea firească. Răspunsul este la fel de simplu: Dan Petrescu a crezut.

Ne-ai învins, Dan Petrescu!
El n-a învins în noaptea de marți spre miercuri doar o legendă a fotbalului european, ajungând atât de aproape de prezența în Liga Campionilor. El ne-a învins și pe noi, toți cei care am fost reticenți, dacă nu chiar nedrepți, cu stilul său prea prudent, prea puțin spectaculos, prea „italian”, în înțelesul clasic al unui stil „italian”.

Reabilitarea demnității de a fi campioana României
Nu, CFR Cluj n-a reușit doar o victorie pentru palmaresul și bugetul propriu. A reabilitat demnitatea de a fi campioană a României (pe care o șifonase îngrozitor anul trecut cu alde Dudelange). Ar trebui să fie o sărbătoare pentru tot fotbalul nostru care mai are încă rezerve, iată, pentru asemenea pusee excepționale!

Până la urmă, campionatul României îl propune, iată, Europei pe acest Omrani, capabil să marcheze o triplă cu o nonșalanță de Anelka. Formidabil! – dacă acest epitet nu vi se pare că a fost și el prea batjocorit în anii din urmă.

O anume înțelepciune vicleană
Chiar și când fundașii și-au trădat echipa, chiar și când Arla a mai ezitat, chiar și atunci a fost o energie la CFR Cluj, o energie pe care o credeam pentru totdeauna pierdută, și care nu putea veni decât de pe bancă.

Îl mai țineți minte pe fotbalistul Dan Petrescu? A făcut carieră la Londra, în trena unei ambiții cu totul peste normă. N-a avut niciodată fizic de fotbalist la Chelsea, dar a avut inimă și o anume viclenie a lui.

Ce poate fi mai frumos?
Da, da, Bursucul a avut mereu o înțelepciune vicleană în joc – mai țineți minte golul cu Statele Unite de la Mondialul din 1994?, mai țineți minte golul cu Anglia de la Mondialul din 1998? Atunci, principala gazetă de sport a țării a titrat: Ce poate fi mai frumos? Și adevărul e că, înnebuniți de bucurie, nici nu știam ce să răspundem.

Dan Petrescu și-a păstrat această înțelepciune vicleană și pe bancă. Fiindcă nu mai are un fizic pe care să-l întreacă, își întinde acum nervii dincolo de marginile omenești. El pare întotdeauna în pragul unei definitive crize de nervi, toți arbitrii din țară, dacă nu din lume, îi sunt potrivnici, și el trebuie să îi învingă.

Probabil că pentru el nu există altă cale decât aceasta – să depășești mereu, chiar și când nu există, obstacolele.

Nașterea unui antrenor european
A fost o victorie mare în Scoția, Petrescu tocmai a făcut, și el, meciul vieții sale de antrenor. Dar! Chiar în partida următoare va redeveni, cel mai probabil, insuportabil, reproșându-i universului întreg că nu este iubit pe măsura pasiunii și ambiției sale. Și poate chiar are dreptate.

Dar până atunci, Dan Petrescu nu mai e doar tehnicianul campioanei României, tocmai a devenit un bun antrenor european, deschizându-ne o uimitoare fereastră către visurile neînțelese ale celor care cred mereu. Urmează – trebuie să urmeze! – vara de la Praga.

Comentarii (5)Adaugă comentariu

Szöke (13 comentarii)  •  16 august 2019, 11:33

N-o sa urmeze nicio "Vara de la Praga". N-are cum! Urmeaza "Revolutia de catifea" care va duce Slavia in UCL. E ceva firesc pentru spatiul carpatin, asa dupa cum in "90 dupa URSS a venit Camerun, in "94 dupa Columbia a urmat Elvetia iar in "98 dupa Anglia a venit Tunisia.

Nicu (1 comentarii)  •  16 august 2019, 13:27

Szöke, ai dreptate reamintind istoria, dar noi speram ca istoria nu se va mai repeta si in acest caz. Eu sper intro calificare a CFRului in grupele UCL, desi in grupele EL ar avea mai multe sanse de facut puncte avand in vedere diferenta enorma dintre valoarea echipelor din UCL so EL. Dar financiar se pare ca ar fi mkai bun UCL. Pana acum nu prea am sperat, dar, pe parcurs, CFR mia dat motive de speranta. Haide sa speram impreuna!

Romil (6 comentarii)  •  16 august 2019, 17:57

@Nicu --- Dă-i pace lui Szöke, el a rămas în urmă, în '90, '94, '98... Noi suntem în '19 !!! Vedem la urmă cine are dreptate.

Canadianul (1 comentarii)  •  16 august 2019, 19:03

*** !! Hajra KVSC -CFR

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (7 comentarii)  •  25 august 2019, 1:00

Despre CFR Cluj aț zice că au arătat, și în partid cu FC Botoșani, că pe faza defensivă a jocului nu sunt foarte bine organizați în zona de centru a compartimentului defensiv, ?

Comentează