Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

FCSB e Dinamo 

Dincolo de deosebiri, FCSB e la fel ca Dinamo - un club care numai mimează fotbalul profesionist

Permalink to FCSB e Dinamo 
luni, 12 august 2019, 9:17

Începutul de sezon stă sub semnul confirmării deplinei mediocrități a echipei celor patru consoane, antrenată și patronată de un infractor eliberat condiționat din pușcărie, care se crede tactician și joacă alba-neagra cu destinele unor fotbaliști pe care, dacă îi plătește, se înțelege că îi stăpânește, ca pe oi.

Încurajarea guguștiucilor gigiști 
Este o mediocritate fără rest, nu diferită pe fond de cea a echipei Dinamo București, fantoma clubului cu același nume la care au jucat cândva Dinu, Lucescu sau Dudu Georgescu, ba chiar și Florentin Petre.

A fost acuzat Mircea Lucescu că a coborât să le spună două vorbe bune guguștiucilor gigiști, dar a fost acuzat degeaba. E doar un episod foarte românesc, în care totul, oricând, este posibil și nimic nu e, până la urmă, de mirare.

Cu alde Sin și Bru
Dinamo – Dinamo al lui Sin și Bru, ca să zicem așa – este o caricatură de care Poli Iași tocmai a râs pe săturate. O echipă clasică de Divizia B. Cum a ajuns Dinamo aici? Un patron care nu se pricepe, un management defectuos, antrenori care au preferat samsarlâcul de „fotbaliști” (tineri plătiți bine să mimeze profesionalismul). Într-o țară de forme, nu era foarte greu să treacă și niște indivizi fotbaliști profesioniști – fie și la Dinamo. Vă sună cunoscut? Nu altfel, în fond, stau lucrurile și la clubul rival, care nu e Steaua, dar e cam aceeași bătaie de joc la adresa suporterilor (câți au mai rămas) cu Dinamo.

Nea Gigi în toate cele ce sunt 
Aici patronul emanat de la stână e omniscient, e, ca partidul comunist, în toate cele ce sunt, autosabotând orice idee de club organizat după rigorile fotbalului profesionist. La FCSB se mizează mai mult pe toți heruvimii și toți serafimii decât pe fundașii laterali. Haosul se combate cu naosul și pronaosul, Doamne ajută.

Și dacă din când în când mai reușesc o victorie spectaculoasă, asta se datorează faptului că nivelul românesc e atât de jos încât până și FCSB reușește să treacă drept un adversar serios.

Și-au dorit mai mult egalul
Europenește vorbind, Chefereul Clujului se agață de firul de ață al speranței, dar asta doar pentru că fotbaliștii de la Celtic Glasgow s-au mulțumit să nu piardă în România. Și-au dorit mai mult egalul, cum frumos ar trebui să se spună.

Și tot în acest bâlci, să ne întoarcem la vorbele celui mai bun manager din prima ligă: Gică Hagi.

Acesta constată, just, că Viitorul n-are sponsor, că face atât de bine încât are vidul pe tricou. Hagi are din nou dreptate, poate că Hagi are întotdeauna dreptate.

O pepinieră e o pepinieră 
Pe de altă parte, să nu uităm nici că, european, Viitorul nu există decât ca pepinieră. Sunt drăguțe pepinierele, dar, din păcate, la fel ca Gicu Grozav, care e Gicu Grozav, o pepinieră e o pepinieră.

Viitorul trebuie să treacă la nivelul următor – dacă nu va reuși, totul rămâne o prefață frumoasă la gloria care nu va mai veni niciodată.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Danny (2 comentarii)  •  12 august 2019, 11:13

Comportamentul lui B... nu ar trebui sa fie acceptat. Ar trebui interzis din fotbal. Este o rusine la adresa intregii tari comportamentul acestui individ.

pop ion (5 comentarii)  •  12 august 2019, 12:19

Alt "gazetar"care moare de grija pentru CFR. In schimb, nu spune nimic despre faptul ca sa fii condus cu 5-1 (vezi Viitorul contra belgienuilor) este o performanta colosala, greu de atins de vreo echipa din Europa cu pretentii minime.

Darius (1 comentarii)  •  12 august 2019, 12:46

Dl Craciun un articol excelent ! Tristetea e ca alde Becali e un model pentru multa plebe! Respect pentru Hagi; DAR nu are viziune , a copiat mult de afara DAR nu esentialul , RB Leipzig , a ales un oras sanatos unde sa dezvolte proiectul ! Fara suporterii fotbalul e mort , o echipa mare e conditionata de suporterii ! Ati pus punctul u pe I, toate cele bune Darius

gilos (2 comentarii)  •  12 august 2019, 13:04

Am ajuns la parerea ca, atat Steaua, cat si Dinamo ar fi trebuit desfiintate in Decembrie 1989. La fel cum s-a procedat in cazul Victoria Bucuresti. Am fi fost scutiti de spectacolul penibil generat de acesti asa-zisi finantatori, in fapt niste impostori lacomi, dornici de inavutire pe seama fotbalului.

sportcurat (1 comentarii)  •  12 august 2019, 14:58

“Haosul se combate cu naosul și pronaosul”, splendid spus. Un editorial acid, presarat cu inteligenta si ironie taioasa. Excelent articol, bravo Andrei!

Paul (4 comentarii)  •  12 august 2019, 15:26

in afara de Hagi, care stie ce face (si care mai si demonstreaza), restul nici nu ar mai trebui bagati in seama

daniels (4 comentarii)  •  12 august 2019, 17:34

corect ar fi fost : "FCSB e Dinamo și e tot 0!!!" CFR si Viitorul niste 0 mai mari dar tot... 0... iar la sfarsit, nu-i asa, concluzia: fotbalul romanesc e 0! dar cum la 0 nu ma uit , ce bine ca a început campionatul Angliei și uite acus încep și nemții!!!

Walter (19 comentarii)  •  12 august 2019, 20:11

Fotbalul e la pamant. Romania e la pamant. De ce crezi TU, ziaristule, ca esti mai sus? Toata presa este, fantoma celei reprezentate candva de I. Chirila, F. Neagu sau R. Cosasu, ba chiar si G. Stanca.

vasco (76 comentarii)  •  12 august 2019, 21:23

Pe vremea lui sandu si dragomir,in asteptarea preluarii sefiei frf de catre cumnat ,Hagi si-a facut pepiniera de scos bani.Subventiile mascate de la Sandu l-au ajutat sa porneasca afacerea care,prin contolarea selectionerilor pusi de ei,ar fi permis lansarea pe piata a marfii de vanzare pentru firma de impresariat a fratilor becali.Nu prea le-a iesit cand a ajuns burleanu sef la frf,dar incet,incet,tot acolo au ajuns.Cine asteapta performante internationale de la Viitorul...nu intelege.Banii,doar banii il intereseaza.L-a adus si pe marele manager,la minciuni,Gica Popescu,care deja a inceput cu declaratii confuze despre sumele de transfer,care cam miros a ce stie el mai bine sa faca,evaziune.

pierre tzutzea (4 comentarii)  •  13 august 2019, 7:43

becali este tipul de taran cu intelepciunea lui anume de a-si asunde commoara nu in curte ci sus la deal. se face ca nu stie si plezneste atunci cind trebuie si pe cine trebuie. pentru ca sa nu uitati stimati cum este turcul asa este si pistolul. intr-o lume unde chiar unul dintre colegii dumneavoastra a fsot facut praf de puscariasul care are inca opinii si santajeaza la greu acest mitica dragomir spunind ca acestui jurnalist ca murea de foame si l-a luat la "atac la persoana" si azi il critica. frumos nu? dar nicu gheara cind ii spunea tot intr-o emisiune sportiva de acum ceva ani lui dragomir ca daca vine in studio " iti maninc creierii?" asta este nivelul si atunci un becali a stiut de fapt ce vrea lucescu. lucescu se da in salvatorul fotbalului romanesc pe cind a refuzat nationala fiind batrin si plecind rapid la turci. oare nu putea sa ii dea un sfat prin telefon? bada. dar dorea sa fie vazut sa spele rusinea din turcia unde era ridiculizat de jurnalistii care stateau doar 2 minute la conferinta de presa. stie rueseste si turceste in rest nu poate fi pus linga un boloni si altii care au antrenat in vest. faptul ca a dat-o afara pe sora lui ion ratiu din casa nu mai vorbesc sau ca nu si-a ajutat clubul mama barem cu un imprumut spune mult. s-a dus pentru bani pentru a fi in fata. asa si fiul sau lasind o romanie de izbeliste. si era prea frumos saa se retreaga de la nationala. era un gest nobil. dar aveamsa inteleg ca unul ca el si ca olaroiu nu vor mai antrena in tara pentru ca mitul s-ar spulbera. ei stiu sa vorbeasca doar cind sint bugete. si la bugete mari chiar dica sau enache ar ajunge antrenori uriasi. pina atunci somn usor popor roman!

Ionut (1 comentarii)  •  14 august 2019, 12:37

Se vede ca ești doar privitor la tv, nu ști cu ce se mănâncă fotbalul. Asa sunteți voi,"gazetarii", aruncați cu noroi iar la voi în gradina este mocirla. Sunt de-acord cu unele afirmații, dar, tine cont de câte sacrificii fac uni pentru a merge mai departe acest viciu, al tuturor, fotbalul. Nu fraternizez cu nimeni, dar, faceți și voi ceva de care sa vb și noi frumos. Fcsb(steaua), câte rezultate bune a adus, Clujul, vezi ce surprize frumoase, națională mică, n ai ce sa le reproșezi, nationala mare este pe drumul cel bun, etc.. Sunteți gazetari? Faceți emisiuni speciale cu cei care considerați căci greșesc, cu adevărați profesioniști, și ajutați sa îndreptați lucrurile, din pix toți suntem buni.

ion ionescu (3 comentarii)  •  24 august 2019, 10:25

Bai baieti , nu va mai lamentati atata, ne imbatam cu apa rece, nu avem , o infrastructura si o scoala care sa produca valori, NU SE SIMTE INTERVENTIA STATULUI IN SPORT , ca inainte de 89.Ultimii jucatori valorosi pentru export , au fost Mutu si Chivu.Ceilalti au fost alceva , si plecam de la zicala , cum e turcul si pistolul.De la un fotbal condus de oameni ca Sandu , Dragomir , Burleanu, Becalul, Copos, Borcea -cu 10 clase la Branesti si altii ca ei, nu poti avea nicio pretentie.Asa ca pana CE intreaga societate romaneasca nu se va restructura in totalitatea ei, in care statul prin reprezentantii sai, Prlamennt, Guvern , Justitie etc. nu vor fi in slujba cetateanului , vom avea "n "cazuri Caracal SI CATE O SCLIPIRE GEN SIMONA HALEP.Asa ca de la 1 la "n", e o cale atat de lunga , dar nu asa de lunga incat sa se creeze toate premisele sa disprem ca natie.

Comentează