Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Victoria Simonei 

Simona Halep a câștigat la Wimbledon, la capătul unui turneu entuziasmant, este la apogeul gloriei sale sportive, nu și-a pierdut capul și continuă să vorbească despre muncă

Permalink to Victoria Simonei 
luni, 15 iulie 2019, 2:11

Câteva observații se impun în marginea victoriei Simonei: este a ei, nu a României. Câștigătoarea de la Wimbledon a învățat să joace tenis pe iarbă târziu, chiar la Wimbledon, când alte junioare deja se gândesc la retragere – știți câte terenuri cu iarbă sunt în țara noastră? Exact.

Și fiindcă tot suntem în acea perioadă în care se bat cărămizile patriotice în piepturile de aramă, propun și frumosul haștag #mândrucăsuntaromân. Propunerea se va respinge.

Constanța uluitoare
Mai departe, Simona Halep este singura jucătoare din Top 10 mondial care de când a ajuns în Top 10 mondial niciodată (rețineți acest cuvânt: niciodată!) nu l-a mai părăsit. Constanța ei este uluitoare la acest nivel, în care și cele mai mari campioane au căderi și se dovedesc înduioșător de vulnerabile.

Totodată, în urma finalei de la Wimbledon cred că putem consemna și încheierea epocii dominate de tenisul urieșesc al Serenei Williams, această Goliat din Gat a timpului nostru.

Și mai departe, Simona Halep este în acea formă sportivă în care din două în două zile se constată că tocmai a făcut cel mai bun meci al carierei. Așa s-a spus și după Azarenka, și după Svitolina, și după Serena. Se va mai spune.

Călduros salut încălzirii globale
Apoi, să salutăm și schimbătoarea climă londoneză, care ne-a dat în acest an un Wimbledon fără ploaie, apropiind iarba de zgura pariziană. Să nu ne sfiim să afirmăm și că Simona Halep este cea mai bună jucătoare de tenis pe zgură din lume, iar faptul că nu a câștigat decât un titlu la Roland Garros în ultimii cinci ani e, mai degrabă, doar un accident. Se va vedea.

Să nu uităm: Simona Halep este o jucătoare completă, cu finale pe trei suprafețe diferite – acesta nu e un accident.

Imperial
Departe, în largul explicațiilor, se află realitatea că tenisul Simonei Halep s-a rafinat cu anii, ea și-a diversificat gama loviturilor câștigătoare, are un psihic de legendă a acestui sport și, ceea ce este cu adevărat remarcabil, face totul într-un regim de independență nemaivăzut.

Desigur, a avut un culoar bun la Wimbledon, dar nu l-a câștigat la loz în plic. În plus, adversarele ei au prins, toate, zile proaste. Coincidență? Nu cred. Zilele proaste pe terenul de tenis ți le face cel din fața ta.

Simona Halep a fost în fața tuturor sigură pe sine, jucând cu adevărat imperial (atribut aflat la mare luptă zilele acestea cu fratele său bun – regal).

Cazul Pocnitoarei
Revenind în tragic la oile noastre, să nu uităm să menționăm și că ecourile mediatice ale victoriei Simonei încep să se stingă, fiindcă a apărut un caz nou: Pocnitoarea fotbalului românesc i-a dat o directă Chirurgului de l-au auzit câinii din Giurgiu, ceea ce ne obligă să ne așternem la picioare un covoraș de semințe de dovleac și să dezbatem ceva ce nu iese din sfera ordinarului nostru.

Simona Halep este extraordinară și ar trebui să fie model pentru tineri – nu să ajungă campioni la Wimbledon, dar măcar să învețe bunul-simț în regim de excelență.
Din păcate însă, iată-ne: suntem tot noi, defilăm cu Pocnitoarea.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Dragos (1 comentarii)  •  15 iulie 2019, 14:53

Victoria asta ar trebui sa inchida gura tuturor haterilor romani. De cand e in Top 10 mondial am auzit aberatii in permanenta si nu de la straini, mereu de la romani. E si ea in Top 10 accidental, a ajuns din intamplare in Top 5 pt ca sunt accidentate Serena, Sharapova, s-a retras x, nu mai joaca Navratilova , etc. Apoi inainte sa ajunga numarul 1 erau mesaje ca oricum nu il merita si cand a ajuns a fost din nou un numar 1 fara merit ca vezi nu are turneu de Mare Slam castigat si ca e in fruntea clasamentului accidental. Orice turneu castigat era pt ca a avut traseu usor sau ca au prins adversarele o zi proasta. Valoarea ei nu conta, jocul tot mai bun pe toate suprafetele nu era vazut si la orice infrangere mereu apar comentarii legate de mentalul ei. Acum dupa ce a castigat al doilea Mare Slam, chiar Wimbledon in cariera, dupa ce a invins-o clar pe Serena, dupa ce a trecut pe traseu de Azarenka, Svitolina si Buzarnescu cred ca ar trebui sa inteleaga si suporterul roman ca avem o mare campioana si e momentul sa o aparam si sa o iubim si la ingrangeri, nu numai la victorii. Uneori parca vad atata rautate in comentarii de parca isi doresc unii sa piarda sa poata sa o atace. Dupa RG multi o vedeau afara din Top 10 si la final de cariera. A batut-o una de 18 ani, vin atatea din spate , e gata Halep - La Revedere. Uite ca nu maii cand vor cainii. E iar in Top 5, e campiona la Wimbledon , are peste 4 ani jumatate de To 10 si aproape toti de fapt in Top 5, este una dintre putinele jucatoare cu semifinale multiple de Slam pe toate suprafetele, cu finale de Slam pe toate suprafetele si cred ca ne va aduce multe bucurii in viitor. Sa ne bucuram de aceste clipe si sa pregatim viitorul pentru ca nu vad nimic bun din spate. Cehii au la fiecare turneu important o alta jucatoare in semifinale si finale.

Marian (4 comentarii)  •  15 iulie 2019, 15:15

Foarte bine punctat!

brian glanville (1 comentarii)  •  15 iulie 2019, 15:46

@ Andrei Craciun: o pocnitoae - doua pocnitori. In consecinta Cazul pocnitorii!!! ...când îți pasă ce scrii. Poate prea mult...

Vali (11 comentarii)  •  15 iulie 2019, 17:32

Interesantă trecerea de la o victorie luminoasă la o pocnitoare fumegandă.In fond amândouă subiectele sunt acolo unde se simt cel mai bine!Scuze Simona,ptr.alăturarea de pocnitoare,dar așa este articolul.

MZM (15 comentarii)  •  15 iulie 2019, 19:54

Domnule ziarist, partea cu „Cazul Pocnitoarei” trebuia sa lipseasca. Este un afront (neintentionat, sper!) adus marii campioane. E momentul felicitarilor, al bucuriei, al strangerilor de mana. Nu are ce cauta intre acestea... „o intamplare de mahala”. O forma de lupta impotriva mahalagismelor este ignorarea, nu mediatizarea lor.

Mihnea (1 comentarii)  •  16 iulie 2019, 0:16

@ Dragos: Bravo, frumos comentariu. Sper ca macar cativa dintre hateri sa cada pe ganduri.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  16 iulie 2019, 2:14

Pocnitoarea i-a zburat capul din loc Chirurgului datorita unor inele de multe sute de mii de euro....Alexa insa a declarat ca nu s-a intimplat nimic.... Inseamna ca e obisnuit cu partide din astea de box sau de sado-maso....Ce trebuie insa ea sa invete este ca oricit de ciocanitoare te dai in padurea tutelara----apar vrabiute de unde nici nu te astepti.....Nu neaparat putred de bogate dar dotate din plin si dornice sa urce spre inaltul cerului.Ceea ce ne face sa ne dam seama ca desi traim intr-o luna materiala tot mai mult ne atrage dotarea pe care mama natura o da unora din plin.....Eu cred ca asta a fost prefata . Romanul acum incepe....

George Taratean (1 comentarii)  •  16 iulie 2019, 19:01

Paralela cu Pocnitoarea este total nelalocul ei... Dar pe cei care intra pe teren in timpul finalelor de fotbal nu i-ati vazut? Sau alte sincope care se intampla la case mult mai mari??? Exista ceva la jurnalistul roman care vrea neaparat sa denigreze orice succes romanesc. Apoi, victoria Simonei desigur este si a Romaniei, pentru ca Simona Halep este romanca, se percepe asa si poarta steagul Romaniei cu mandrie pe oriunde merge. Victoriile Serenei nu sunt si ale Americii??? Terenuri de iarba au foarte putine tari. Iarba nu este populara si nu poate fi acuzata Romania ca nu are terenuri de iarba. Daca ar fi asa cum spuneti, doar englezii ar trebui sa castige Wimbledon-ul, pentru ca, nu-i asa, ei au cele mai multe terenuri de iarba. Afara de scotianul Murray, nu-mi amintesc sa fi castigat cineva recent Wimbledonul. In consecinta, v-ati inselat din nou facand corelatia (falsa pe de-a-ntregul) intre numarul de terenuri de iarba si performanta jucatorilor.

Serbanica (2 comentarii)  •  24 iulie 2019, 6:20

Serbia,Cehia, Australia,USA,Franța,Rusia,Spania,Elveția,nu au niciun teren pe iarba!!!Si totusi mării campioni ai acestor țări au câștigat mai toate titlurile la Wimbledon!!!Englezii au foarte multe si nu au câștigat niciunul!!!Voiai sa aiba Romania?!Simona e o mare campioană,cea mai constantă din lume si a castigat căci e cea mai bună în acest moment,chiar dacă voi,jurnaliștii ziarului bun de împachetat peștele,o si vedeati terminată!!!!Acum ati sarit cu elogiileSa va fie rusine!!!

Comentează