Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Răbdare și noroc

Nu au trecut ecourile performanței obținute de tineret (mândria țării) și e foarte bine că nu au trecut încă, fiindcă trebuie să ne mai gândim la această vară italiană

Permalink to Răbdare și noroc
duminică, 30 iunie 2019, 11:00

Ni se întâmplă rar (o dată la treizeci de ani) să avem parte de notti magiche – cum să nu ne lăsăm pradă entuziasmului? Sunt mai multe lucruri care trebuie subliniate – a doua zi după victoria cu Anglia eram într-un bazar din Orient și acolo, în inima Ierusalimului, negustorii își ademeneau (deja!) mușteriii în căutare de alișveriș cu frumoasele cuvinte: România – Little Hagi!

Ianis și negustorii de mirodenii
Nu e puțin lucru că după marele Hagi îl avem și pe micul Hagi pe buzele prăvălierilor mapamondului.
Mă gândesc la anii care vor veni și îi pot vedea aievea pe comercianții din Insulele Moluce (insulele mirodeniilor, ale nucșoarei, măceșului și cuișoarelor) seducându-i pe turiștii români (suntem peste tot acasă) cu numele lui Ianis, care-și va recâștiga până la urmă renumele, fiindcă a moștenit de la tată nu milioanele de dolari, ci talentul și seriozitatea.

Luceafărul în secolul XXI
Să consemnăm, totodată, că această generație, deși pare excepțională, nu este decât o consecință. Consecința muncii organizate. Viitorul e Luceafărul adus în secolul XXI, iar Luceafărul a fost o poveste despre muncă, nu despre hei-rup și furatul căciulii. Unde am fi fost dacă nu doar Hagi cel mare s-ar fi ținut serios de treabă? Unde ne este locul firesc, date fiind resursele umane de care (încă) dispunem: între primele țări din Europa. Acolo este locul nostru natural (și nu doar la fotbal) și dacă nu reușim să ajungem la destinație decât atât de rar, asta e consecința bătăii sistemice de joc sintetizate în cele mai românești cuvinte: merge și așa.

Mai țineți minte bara de la Cardiff?
Două lucruri sunt esențiale pentru ca această ipoteză de la care plecăm după vara italiană să nu se dovedească o farsă. Unu: norocul. Nicio mare echipă nu s-a născut fără noroc. Mai țineți minte bara de la Cardiff?

Al doilea: răbdarea. Un proverb, oriental și el, ne spune că pâinea se mănâncă felie cu felie, nu toată deodată. Iar aici avem de suferit, fiindcă răbdarea nu a fost niciodată asul din mâneca noastră. Când sari etapele se prea poate să-ți frângi gâtul și să nu mai ajungi nicăieri. Neliniștea cea mare de aici trebuie să ne vină. E bine să nu te mulțumești cu puțin (să abolim deznădejdea, chiar și cu riscul unui pionierat!), cum e, totodată, tragic să vrei totul înainte de a fi în stare să-l duci.

Când verbele sunt coapte
Are poetul pe nedrept uitat Leonid Dimov un vers superb, care ne spune că verbele sunt coapte. Marile verbe care însoțesc această generație sunt coapte, dar nici ele nu trebuie irosite. O generație durează măcar un deceniu. E prea devreme să ne pierdem luciditatea.

Ca pe vremea lui tata – aceste cuvinte ale lui Ianis Hagi spun tot ce ne dorim, dar ele nu și-au cunoscut încă faptele care să le justifice cu adevărat. Avem nevoie de jucători care să joace constant în primele ligi europene și mai avem nevoie de organizarea muncii acasă, altfel generațiile ne vor redeveni irosite.
Munca, vedeți bine, nu face decât să deschidă acolada pentru și mai multă muncă. Alt secret nici nu e.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Adi (9 comentarii)  •  30 iunie 2019, 23:50

Prima dată când am auzit scenariul îngrozitor că ne îndreptăm din nou spre anii '30 ai nazismului, habar nu aveam despre ce se vorbește. Era profa mea de economie politică nemțoaică super de stânga. De atunci au trecut mulți ani iar profeția ei se apropie și e vizibilă. România este orbită de istorie, un mârlan ajunge rege, face blat cu ficiorul la tv, iar oamenii mănâncă pop corn și țipă fericiți am câștigat. Nimeni nu zice nimic de blat

Romil (6 comentarii)  •  1 iulie 2019, 0:36

@Adi Adi, *** ? Doamne ferește, de unde atâta răutate și invidie, de unde atâta ură, sărmană făptură cu chip de om, dar cu apucături de fiară sălbatică ??? Sărmanul de tine, tre' să fii tare "zghihuit" de Aghiuță... Unde vezi tu nazism ? Da, în inima ta întunecată de ură o fi fiind la putere nazismul, dar nu încerca să generalizezi doar pentru că tu nu poți iubi (poate chiar nu știi să iubești...), nu te poți bucura de reușita celuilalt (poate nu știi să te bucuri...), dar asta nu înseamnă că tre' să fii intolerant cu ceilalți din jurul tău. Mă mir foarte tare că totuși comentariile nu-ți sunt moderate deși sunt atât de pline de ură !?!?!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

George (1 comentarii)  •  1 iulie 2019, 6:19

Prea mult zgomot pentru puțin. Am fi jucat finala fără cele două penalty-uri la finalul celor 90 de minute. Imaturitatea celor doi producători de penalty a pus sfârșit un evoluții bune a echipei tinerilor fotbaliști. În jocul finalei, echipa germană a jucat slab așa cum a jucat și semifinala. Învățămintele se trag dar se uită repede.

dan b (25 comentarii)  •  1 iulie 2019, 6:51

Sunt 2,3 postaci pe aici care, indiferent de subiect, tipa sus si tare: blat. Explica-ne tu mai Adi, destept in devenire, framantat de amintirea profei „nemtoaica super de stanga”, cum e cu blaturile astea. Salveaza-ne ca vine nazismul peste noi si ne prinde nepregatiti, caci de, mancam pop corn si facem galerie la un meci de fotbal. Prietene, cauta-ti profa si incearca cu ceva meditatii. Poate nu-i prea tarziu...

motanul incaltat (84 comentarii)  •  1 iulie 2019, 7:48

Ca sa faci blat iti trebuie niste calitati.... Romania U21 nu le-a avut. Era darimata fizic chiar de la meciul cu Franta....Numai ca si Francezilor le-a fost teama si asa s-a terminat un 0-0... A venit Germania si ne-a distrus pe conditie fizica....Daca ai si tehnica ai si conditie fizica poti bate Germania.... Doar cu tehnica pierzi cu 4-2 . Putea sa fie 7-1 pt nemti.... A mai fost nu demult....

Toader (29 comentarii)  •  1 iulie 2019, 8:31

Fără să vreți, poate, n-am de unde ști, nu sînteți singurul, puneți umărul la descurajatul românilor cu îndemnul de a juca „constant în primele ligi europene”. Nouă ce ne rămâne, mândria c-am fost bătuți de nu știu ce echipă la care o rezervă era născută-n românia? Este un interviu cu un fost caghebist, Iuri Besmenov, care spunea că prin demoralizarea unei generații se face cuceritul unei țări fără a trage un foc de pușcă.

Adi (9 comentarii)  •  1 iulie 2019, 10:56

@dan b. Hai să-ți explic plavane, că școala nu prea ți-a plăcut. Din punct de vedere statistic, un meci cu zero șuturi pe poartă se întâmplă la 1 milion de ani, bazat pe datele acumulate în istoria fotbalului. Acum, minte seacă, tu ce crezi, a fost un meci la un milion de ani, s-a întâmplat?, a fost o coincidentă?, sau a fost blat? Din punct de vedere statistic, a fost o lebădă neagră. Dacă a fost blat, autoritățile trebuie să investigheze, pentru că sunt semne serioase că a fost. Dacă meseria jurnalistului nu este descoperirea adevărului, dacă jurnaliștii nu-și mai fac meseria, cum se observă în România sau Franța, atunci ne îndreptăm spre totalitarism..

Toader (29 comentarii)  •  1 iulie 2019, 11:17

Belodedici lămurește limpede cum se fac blaturile într-un interviu dat pe gesepe laif (primul tuiter, filmare, pe contul lui Ștucan). În locul lui Hagi nu-l lăsam pe Ianis să primească cadoul de la o firmă germană, ca să nu iasă vorbe.

dan b (25 comentarii)  •  1 iulie 2019, 11:40

@ Adi. Acum am inteles, prostane. Asta cu statistica si cu milionul de ani ai invatat-o la economia politica. Vad ca nu mai esti asa de convins ca a fost blat si chemi autoritatile sa investigheze. Asta-i un pas inainte, mai minte creata. Fii vigilent, stai cu ochii pe jurnalistii astia sportivi care ne „indreapta spre totalitarism”. Penibil(ule)! N.B. Daca ti-a placut de profesoara nemtoaica (tineretea, bat-o vina!) nu inseamna ca ti-a placut si scoala. Sau ti-o fi placut si nu ti-a ajutat...

ionescu (1 comentarii)  •  1 iulie 2019, 11:55

dimov nu e uitat. poate ahoe sa fie uitat. poate marius robescu. si petre stoica, desi de vreo 2 ani i s-au reeditat niste carti.

exidpol (2 comentarii)  •  1 iulie 2019, 12:06

-orice comentariu e tardiv la ora asta (ca de ex. despre blatul cu francezii, sau unde vor juca, de acum, tinerii - e treaba lor); problema frf este de a forma o echipa pentru următorul campionat euro de tineret (care ar fi limita de vârstă a jucătorilor?), din jucători de la cluburi interne, cluburi din afară...; gsp tre să-și formeze deja politica în această acțiune (lauda peste măsură a unui mediocru plafonat, sau a unui club este treaba impresarilor)..., care ciupesc și ei un bănuț din asta;

Adi (9 comentarii)  •  1 iulie 2019, 13:06

@dan b. Du-te și cântă la altă masă. M-am săturat de fraieri că tine. Pune mâna pe carte că n-ai să ajungi departe idiotule

Adi (9 comentarii)  •  1 iulie 2019, 13:09

Și încă un lucru, nu e vorba dacă a fost blat, aia e clar. Cine l-a organizat? Cum văd că jurnaliștii nu fac nimic, cred că e cazul ca autoritățile să se sesizeze. Știe cineva unde trebuie să fac această sesizare? UEFA? Europol? Că în autoritățile din România nu mai am de mult încredere. Și stați liniștiți că organizatorul blatului va fi găsit și pedepsit

dan b (25 comentarii)  •  1 iulie 2019, 14:50

@ Adi. Pentru indivizi ca tine exista solutii. Trebuie doar sa ceri ajutorul specialistilor... Si zici ca se intorc nazistii fiindca doua echipe de fotbal au facut un meci nul? Ce profund...Pai nu si-au rupt romanasii oasele sa-i bata pe frantuzi si sa-i califice pe preacinstitii italieni. Si autoritatile astea care nu ancheteaza... „In autoritățile din România nu mai am de mult încredere”. Pai de increderea ta (un neica nimeni) au nevoie autoritatile romane? Te crezi buricul pamantului insa dupa limbaj si absurditatea bazaconiilor pe care le sustii pari a fi doar un sarman (cu duhul) personaj demn de a fi evitat. Lucru pe care am sa-l si fac. Arrividerci!

Adi (9 comentarii)  •  1 iulie 2019, 21:52

@dan b. Mai vedem ***. Până atunci pune mâna pe carte

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

valeriu mangu (2 comentarii)  •  4 iulie 2019, 8:31

Un succes deosebit al fotbalistilor tineri care incununeaza munca lor , a numerosilor antrenori si ale ,nu in ultimul rand, parintilor acestora ... In rest unele comentarii rautacioase ,vadit antiromanesti , nu pot sa murdareasca performanta si bucuria noastra a celor ce iubim acest sport minunat . Nici vorba de blat , ci o atitudine corecta , pragmatica izvorata din regulamentul competitiei ( vezi altadata RFG, Austria ,Anglia ....sihi chiar echipa de acuma a Frantei --tineret ..) Motive de sperante ,nu numai acesta echipa a noastra , dar si altte talente certe c a Dragus , Morutan , Costache , Valentin Gheorghe, Oaida ...care confirma gena de talent strabuna ( copiii mostenesc calitatile bunicior-Freud)

Comentează