Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Curaj!

Tinerii fotbaliști ai României ne oferă - după treizeci de ani - o nouă vară italiană. Mai țineți minte Italia Novanta? E o performanță care nu se cuvine tratată ca o întâmplare oarecare

Permalink to Curaj!
duminică, 16 iunie 2019, 11:11

Aș vrea să vă propun un scurt exercițiu de imaginație: imaginați-vă că vara aceasta ar fi fost ca toate celelalte din ultimii douăzeci și unu de ani, de când o națională de tineret nu a mai fost în elită.
Imaginați-vă că fotbalistul Gică Hagi, milionar în dolari americani, retras din activitate, ar fi plecat să-și cheltuiască banii și să-și trăiască viața fără griji pe o insulă, la tropice. Ce i s-ar fi putut reproșa?

Hagi la tropice

Până la urmă, această generație nouă – care nu știm dacă este de diamant, aur, argint, cupru – nu ar fi existat fără ambiția lui Hagi Senior, fără obsesia sa pentru fotbal și pentru cariera fiului său, Ianis. Ce s-ar fi întâmplat cu viitorul fotbalului românesc dacă Hagi Senior ar fi avut, să zicem, două fete? Umbla numai pe la spectacole de teatru prin America? Și-ar mai fi investit toată energia în a ridica pe un câmp o Academie?

Mai departe, să ne gândim că exemplul lui Hagi Senior ar fi fost preluat de alți și alți investitori, poate chiar foști mari fotbaliști, că ar fi existat nu unul, ci șapte proiecte ca Viitorul în prima ligă. Am fi avut mai multe șanse cu Anglia, Franța și Croația? Nu știm și e rău că nici nu vom afla, fiindcă Viitorul este – și aceasta e o tragedie – numai unul.

După secetă 

Poate că acești tineri nu vor reuși să țină piept unor mari echipe de tineret – Franța și Anglia sunt adevărate forțe mondiale –, dar măcar sunt premise serioase că vom avea câțiva fotbaliști adevărați după ani de secetă atroce. Sigur, se constată că Hagi Senior nu a dat până acum niciun fotbalist de talia celui care a fost el însuși. Să nu uităm însă că baza de selecție a scăzut, să nu uităm că România stă pe un declin demografic teribil, să nu uităm că nenumărate talente se pierd din pricina subdezvoltării fotbalului juvenil, să nu uităm că societatea e alta și au dispărut maidanele și doar organizarea ne mai poate salva.

Organizarea și norocul

Suntem în stare să ne organizăm măcar acum, în ceasul 12 și cinci minute? Să salutăm și existența acestor tineri români crescuți, dintr-o altă tragedie istorică, în țări străine, pe unde i-a adus viața părinților, alungați din România de dispariția economiei românești.

Veștile care ne vin dinspre Italia sunt bune: plutește o stare de spirit propice unor rezultate mari. Acești tineri au nevoie de curaj și par să-l aibă. Ei nu au fost crescuți ca să piardă, ci ca să se bată de la egal la egal cu marile echipe ale lumii. Până la urmă, de asta s-au apucat de fotbal și – vorba lor – ce se poate întâmpla rău?

Fac doar ce au învățat să facă de mici, ce iubesc să facă. E viitorul lor în joc, și atâția dintre ei par să fi înțeles deja că viitorul înseamnă mai mult de un prim contract mare din care se pot făli că au ajuns cineva, în timp ce se ratează glorios.

Curaj, așadar!

Și, nu în ultimul rând, noroc!

Comentarii (11)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  16 iunie 2019, 12:15

...pai Hagi este in primul rand...blatist...mai bine pleca la tropice decat sa faca blaturi in Ro...

Tănăsuică Adrian (2 comentarii)  •  16 iunie 2019, 18:26

Nr 1 este echipa, 2 fiecare din tinerii ce alcătuiesc grupul, este la fel de important, geniul este în fiecare dintre ei...hai România..

Romil (6 comentarii)  •  16 iunie 2019, 19:01

Da, mai întâi DOAMNE AJUTĂ și apoi mult CURAJ !!! Noi, cei mai în vârstă, știm că bătrânii noștri (părinții și bunicii), pornind la drum spuneau "Doamne ajută!","Cu Dumnezeu înainte", "Doamne nu ne lăsa"(în necazuri mai mari)... Dar :"Omul, nobilă făptură/Împodobit cu chip ceresc/Azi nu mai vrea să ia aminte/La glasul cel dumnezeiesc. "(Sfântul Ioan Iacob Hozevitul). Multă lume râde și astăzi de Anghel Iordănescu, pentru că "pupă cruciulițe și iconițe", dar de la CM din America anului 1994 (când Anghel Iordănescu, antrenorul echipei naționale de fotbal a României de atunci, avea tot timpul cu el pe bancă o cruce primită de la vrednicul de pomenire Părinte Ilarion Argatu de la Cernica), naționala României nu a mai ajuns atât de sus. Orice om ÎNȚELEPT știe că nu există întâmplare sau noroc, ci doar rânduială dumnezeiască și Pronie (purtare de grijă) dumnezeiască. În funcție de credința omului (oamenilor în cazul unei echipe), Bunul Dumnezeu îți ajută să treci cele mai grele momente, cele mai grele examene. Și pe când eram în facultate auzeai mereu :"Noroc!" sau "Baftă!", dar la ce-ți ajuta ??? Pe când dacă te rugai Domnului, Maicii Domnului sau vreunui Sfânt la care aveai evlavie treceai de cele mai grele examene !!! De aceea cred că, dacă pe lângă pregătirea serioasă pe care au făcut-o vor avea și o credință neclintită în ajutorul Domnului, tinerii noștri pot ajunge departe în această competiție europeană. Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

motanul incaltat (84 comentarii)  •  16 iunie 2019, 21:05

*** esti doar un jurnalist mediocru care nu vede nimic..... Cu putine exceptii adica pina in 50 de fotbalisti raspinditi pe o perioada de 100 si ceva de ani de la aparitia fotbalului si pina in prezent am fost si suntem o tara care nu are prea multe in comun cu performanta in fotbal.... Daca prin absurd jucau impreuna Balaci, Dobrin, Hagi, Popescu si altii in aceelasi timp am fi avut o sansa,,,,Dar ei nu s-au nascut in acelasi interval de timp. Cum am mai spus la noi au aparut in 100 de ani-50 la sirbi vreo 1000 in 100 de ani. Capisci???? Bine prin sirbi inteleg intre spatiu ex-yugoslav.....Concluzia nu o sa facem nimic cu U 21 pt ca e o nationala ce n-a cistigat nimic cind aveau 14, 16, sau 19 ani. E o matematica etrem de simpla.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

motanul incaltat (84 comentarii)  •  16 iunie 2019, 21:07

A inca o completare despre U21 si articolul tau: Curaj gaina ca te tai!

Marcel (1 comentarii)  •  17 iunie 2019, 5:40

Motanule incaltat esti, dar ceva in cap nu ai. Pacat si curaj!

Nick (1 comentarii)  •  17 iunie 2019, 7:32

Prin 2001 am avut sansa sa particip, in Grecia, la un antrenament deschis tinut de catre 3 antrenori de la Academia lui Ajax Amsterdam. Acestia fusesera invitati de catre greci pentru a mai afla ce mai e nou in pregatirea juniorilor. In afara faptului ca antrenamentul a fost extraordinar iar oamenii erau efectiv toba de fotbal, la final colegul meu, antrenor azi la academia lui PAOK si absolvent a IEFS din Belgrad i-a cerut sefului delegatiei de la Ajax sa faca o comparatie intre fotbalul juvenil din Serbia / Grecia si Olanda. Raspunsul ne-a naucit. Olandezul ne-a spus ca diferenta fundamentala este ca in Balcani fortam copiii sa aiba rezultate la Under 15, 16, 17 in timp ce la ei la aceste categorii nu rezultatul conteaza ci creearea automatismelor si relatiilor intre jucatori. Din aceasta cauza la cluburile lor toate echipele, incepand cu juniorii si terminand cu echipa mare toti joaca in acelasi sistem. Asa se explica spunea el si faptul ca ajunsi seniori multi copii din Balcani sunt "arsi" deoarece au fost fortati sa aiba rezultate la copii. Asa ca faptul ca ai nostrii nu au avut rezultate la Under 15, 16, 17 poate fi un fapt bun.

Tănăsuică Adrian (2 comentarii)  •  17 iunie 2019, 13:37

Prostii, să i vedeți pe băieții lui Radoi cum "suflă ", după primul meci cu Croația, dacă scoatem un egal e bine,dar....e greu..

Romil (6 comentarii)  •  18 iunie 2019, 23:14

@Tănăsuică Adrian (2 comentarii) • 17 iunie 2019, 13:37 Și ce ziseși d-ta "Prostii,..." ? 'Șa-i că-s acri strugurii păntru d-ta ? Ei, dar sunt și oameni care știu ce vor și luptă pentru asta, iar băieții lui Rădoi s-au bătut cu ardoare și cu nădejde pentru a câștiga meciul, iar în final au reușit. Mai este nevoie să rămână cu picioarele pe pământ și pot face o surpriză frumoasă în continuare. Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

Observator (81 comentarii)  •  30 iunie 2019, 11:10

Mare diferenta intre previziunile unora si ceea ce s-a intamplat in San Marino si in Italia! Detractorii de profesie ar trebui sa fie ceva mai rezervati! Mare pacat ca extraordinarii nostri fotbalisti nu s-au calificat in finala! O.

Comentează