Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Debandada de la Oslo 

Egalul de pe Ullevaal ne menține în zona iluziilor calificării și aduce câteva lămuriri

Permalink to Debandada de la Oslo 
luni, 10 iunie 2019, 10:10

Prima: Guriță are geniu tactic. Cum altfel să explici această sublimă capcană – începi cu Gicu Grozav, deci în zece jucători, pentru ca la prima schimbare, când îl scoți pe alde Gicu, să câștigi superioritate numerică și să domini finalul, când adversarul deja a obosit? 

Ce mai știți de Nicky Mitea? 

Dincolo de surâs, prezența la zi a lui Gicu Grozav în echipa națională de fotbal masculin dă reale speranțe tuturor cetățenilor din țara noastră care (mai) pot sta în ghete. Chiar așa, ce mai știți de Nicky Mitea?

Sigur, toți antrenorii naționalei au câte un jucător-talisman, un Șoavă, un Cociș, dar parcă niciunul n-a ajuns până la acest năucitor Grozav.

Apoi, prezența lui Anton la mijlocul terenului pare deja ca un început de banc. Ce caută și Anton în echipa națională? Să așteptăm reluarea îndrăgitului serial Dosarele X. Cu Grozav și Anton mâini moarte, ba pe alocuri chiar sinucigașe, România a avut în Tătărușanu un salvator deloc surprinzător.

Calculele hârtiei 

Tătărușanu este de ani de zile singurul fotbalist român care confirmă în campionate cu adevărat puternice, joacă etapă de etapă și merită să-și continue cariera în Occident la o echipă de top, cum e Lyon.

Am scăpat – cu șansă și cu puțin ajutor din partea arbitrilor – de un 0-3 care ne-ar fi aruncat iar în brațele calculelor matematice. Și fiindcă am scăpat, să consemnăm și că Ianis Hagi este deja un jucător care poate să schimbe soarta unui meci al naționalei – ar trebui să fie titular multă vreme de-acum încolo și probabil va fi.

Emergency ball pe Keșeru

Am urmărit cu atenție și îngrijorare lipsa tranziției pozitive, axul central distrus și doar emergency ball-ul pe Keșeru ne-a adus aminte că totuși măcar îl avem pe mister Ilie Dumitrescu în televizor vorbindu-ne atât de frumos despre fundașii laterali moderni. La analiza la cald, Contra a remarcat în echipa norvegienilor jucători dezechilibranți. Să ne notăm expresia, fiindcă ne-a trebui și nouă. Unde sunt dezechilibranții de altădată? Am rămas cu dezechilibrații – să defilăm cu ei.

Naționala României a ratat o victorie posibilă la Oslo – ar fi fost posibilă dacă echipa n-ar fi fost încropită de un antrenor neinspirat. Asta în teorie.

Vorbiți norvegiană?

În practică, selecționerul a mutat bine de pe bancă și a salvat, iată, un punct dătător de speranță. La ce s-a jucat, norvegienii au toate motivele să plângă în iarbă și să caute alinare la psiholog. Au avut din nou 2-0 și n-au câștigat. Oare cum se spune în norvegiană: 2-0 e cel mai periculos scor?

Urmează Malta și orice altceva în afara unei victorii solide, a unui galop de sănătate, ar fi nu doar prea puțin, ci de-a dreptul jenant, dacă mai vrem să emitem pretenții la nivel continental.

Dacă nu, ne putem întoarce la amatorismul nostru cel de toate zilele, la delirul transferurilor din gură ale gargaragiilor din prime-time.

Hai, Gicule!

Ar fi frumos să câștigăm la scor și toate golurile noastre să fie marcate (în mitanul secund, de ce nu?) de Gicu Grozav, care să ne pălmuiască din iarbă pentru toate gândurile cele negre.
Bucuroși ne-om duce crucea.

Hai, Gicule!

Comentarii (14)Adaugă comentariu

JEAN PHOUTAILLE MARAIS (1 comentarii)  •  10 iunie 2019, 13:15

Tatarusanu este cumva portarul lui Nantes si a jucat meci de meci?Halilhozic nu l-a bagat tot returul....si asta s-a vazut!.Girafa Tatarusanu a gafat incredibil la primul gol,iar intreaga nationala este facuta dupa chipul si asemanarea antrenorului!O gasca facuta pe cumetrii si prietenii,mai mult sau mai putin....bizare!Multi jucatori intra in categoria....nascut talent,vor muri speranta.....numai figuranti tatuati si infatuati cu doi neuroni in dotare....Este cea mai slaba natinala din ultimele decenii....Jalnic si de doi bani sperante meciul asta....Nu ne calificam,nici vorba!

Ali Bec (4 comentarii)  •  10 iunie 2019, 13:52

Plăcut textul. Un fel de lumina la orizontul întunecat (de dinozauri) a jurnalismului sportiv din RO. Hai cu schimbul de generații! La Gazeta și in fotbal!!!

Bogdan B. (2 comentarii)  •  10 iunie 2019, 14:13

Serios? Chiar Grozav şi Anton au fost marile "găuri negre" din jocul Naţionalei? Nu cumva Stanciu, despre care nici unul (!) dintre comentatorii de la TV sau livetext nu a avut curajul (sau priceperea la acest sport) să spună că A FOST CEL MAI SLAB DE PE TEREN!!? Nu pe impresii, ci pe date exacte, pe cifre! Aport zero în defensivă, inexistent la construcţie, ridicol la finalizare. Dar na, la gsp nu au voie să fie criticaţi cei care au trecut pe la Steaua lui Becali - vezi şi celebrul caz al lui Dodel Tănase, de departe cel mai penibil "nr. 10" din istoria fotbalului...

GeoOp (7 comentarii)  •  10 iunie 2019, 14:25

Dupa razboi multi eroi se arata. Grozav e jucator de duzina, de facut numar. La fel ca si posibili inlocuitori. La fel si Anton saracul. De criticat stim dar cand e vorba sa cautam inlocuitori venim cu nome amuzante din Liga 1. Un campionat de tot rasul undeva la nivelul campionatului intern din Albania sau Muntenegru unde campioana e alcatuita principal din straini. Dar hai sa dam cu noroi ca suntem experti si le stim pe toate. Presa in random cu fotbalul romanesc...o gluma farà haz.

sorin (1 comentarii)  •  10 iunie 2019, 15:55

Tosca,Grigore,Sapunaru (nu din cauza varstei sau ca nu a jucat bine,ci pentru ca la 35 de ani nu are viitor)Stanciu (numai cand va juca la o echipa mare intr-un campionat puternic din West),Grozav,Deac (e prea batran pentru o Nationala de viitor),Maxim (eterna rezerva,Stuttgart,Mainz),Anton (nu stie cu mingea de loc),si cam atat! Mai bine pierdem calificarea,dar rodam o echipa de max.23 de ani(sunt convins ca se va califica),cu jucatori care vor ceva,nu chiftelele astea marinate!

Eugen Qy (1 comentarii)  •  10 iunie 2019, 17:45

Andrei, printr-un concurs de imprejurari ciudate, dar mintea omeneasca este capabila de cele mai traznite idei si conexiuni ideatice, mi-ai reamintit cum se numeau"generic" antrenorii anilor 30-40 in tara noastra si anume electricieni. Dar se numeau asa, fiindca ei schimbau un bec ars-rupt- lovit (beck=fundas), cu altul bun...Nu numai Grozav trebuia schimbat la pauza ci si Anton, TOSCA, Grigore, Stanciu, cam jumatate de echipa !!! Nici Keseru nu prea a jucat ce trebuia in prima repriza, pierzand numeroase mingii... Puscas a fost mai mereu in contra-timp, practic in afara de Tatarusanu, Chipciu (ne asteptat de bine a jucat pe postul asta) si DEAC metronom ca de obicei restul au fost varza cu carne, inclusiv Sapunaru care a trebuit sa acopere bulevardele Anton, Grigore si mai ales TOSCA , care si-a diminuat serios sansele de a evolua BINE pe postul lui ... Pana la pauza cand se mai ajutau intre ei nu prea s-au vazut GRESELI fundamentale. In a 2a repriza insa...NOROC chior cu Keseru, care si-a revenit in a2a repriza si cu intrarile lui Maxim si I.Hagi. Acesta din urma a si jucat binisor dar si a disparut multe momente din joc. Speram ca Antrenorul Nationalei a invatat cEVA din lectia de norvegiana si nu va mai repeta GRESELILE 9omenesti de altfel) din acel meci .

liviu (1 comentarii)  •  10 iunie 2019, 17:53

Scrii greu, impiedicat, ma intreb cum ai ajuns sa semnezi aici alaturi de Belphegor. E o crima. Dar asta e, nu mai avem de unde alege, sunt putini cei care chiar au pus mana pe un stilou. Despre Grozav care marcheaza in nu-s ce mitan, e apogeul suficientei matale. Sau mai bine zis al ...insuficientei. Baiatule du-te, sau mai bine ma rogi pe mine sa-ti scriu editorialele si te scoti. Gratis!

Paul (4 comentarii)  •  10 iunie 2019, 18:24

Crucea nici macar popa n-o cară, darmite unul care n-a jucat deloc Grozav. personal, nu-mi fac griji: inainte de 1989 daca nu ne calificam, nu vedeam nici un meci, daca ne calificam vedeam atat cat aveam parcursul. acum, indiferent ca ajungem sau nu la un turneu final, vad tot europeanul sau mondialul. avantaj eu!

Lestie (5 comentarii)  •  10 iunie 2019, 18:24

Cineva isi bate joc de noi! Dar nu Contra e individul, ci interesul. Intrebarea e: de unde vine interesul?

Fane (17 comentarii)  •  10 iunie 2019, 18:42

Un articol la obiect așa cum obișnuiește în ultima vreme dl.Crăciun. Felicitări! După umila mea părere sunteți rara avis în presa sportivă.

Mircea Hortensiu Tomuș (1 comentarii)  •  10 iunie 2019, 19:29

"După război mulți viteji s-arată!"-zice un rom\n verde. Sigur este că echipa României a realizat un 2-2 în deplasare cu Norvegia. Un rezultat BUN! în con- dițiile deplasării. Problema se pune, acum, nu de ce, sau cum s-ar fi putut altfel, ci ca acest rezultat, precum și altele din deplasare să fie recuperate ACASĂ, adecă cum să face să câștigăm TOATE jocurile de pe pământ românesc!? Aici va fi cgeea calificării-jocurile de acasă. Toți iubitorii acestui îndrăgit sport vor trebui să participe, într-un fel sau altul, la câștigarea tuturor punctelor în jocurile de acasă.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  10 iunie 2019, 19:57

...cand faci selectia pe pile ...ce rezultate vrei sa ai ?...iar tu incurajezi nepotismul ...nu numai tu ...toti...dar absolut toti si ma mai mir cum de a fost posibil comunismul la noi ...

vasco (76 comentarii)  •  11 iunie 2019, 6:03

Articol fain,text placut.@liviu,ai citit alt articol sau vrei sa fii rautacios cu orice pret...Chiar ai sti sa scrii "editoriale" sau doar jigniri gratuite?

Comentează