Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Metoda reducerii la absurd

Prin absurd, Craiova, după victoria de la Cluj, ar putea avea șansa ei să termine prima. Absurdul ar fi fost ca pipereanul să nu răspundă unei măgării de acum trei ani cu una nouă. Tinerii și natura noastră Craiova s-a jucat […]

...

Dinamo: scurt ghid al eșecului

Chiar dacă nu va retrograda, din Dinamo București se mai poate alcătui astăzi cel mult un ghid al eșecului. Generația Ricardo Grigore – Mihai Popescu va fi ținută minte exclusiv pentru incompetență și inadecvare. Dinamo București poate servi oricui ca […]

...

Nivelul la care discutăm

Trebuie să recunoaștem că nu se joacă atât de rău după aceste luni de „coronapauză”. N-a crescut nivelul primei noastre divizii, dar nici n-a scăzut dramatic. Suntem, românește vorbind, tot pe acolo. CFR Cluj este – detașat – echipa cea […]

...

Oamenii din oglindă

Și fotbalul românesc, la fel ca toată societatea românească, stă pe câteva tare de caracter care îi asigură căderea. Acestea sunt știute de când lumea și sunt bine consemnate măcar de la Caragiale încoace (108 ani de la moarte, la […]

...

Afaceri românești

Problema: și dacă ajungem să avem o limită maximă de spectatori care pot asista la un meci de fotbal în noua libertate, la ce ne folosește? Căci: caraghioslâcul este că ea nu ar fi fost atinsă nici înainte de pangolinul […]

...

Deschis oricărui rezultat

Microbiștii, la fel ca fotbaliștii, au un bazin de clișee pe care le folosesc atât de des, mecanic, fără să se mai gândească vreodată la adevărurile lor

Permalink to Deschis oricărui rezultat
vineri, 10 mai 2019, 9:16

Când Messi spunea că nu e totul jucat după 3-0 la Barcelona, Messi, cât e el de geniu al balonului rotund (și e), spunea ceea ce spune orice fotbalist responsabil, de la Chiajna până în Vietnam, spunea ce se spune în fața camerelor de luat vederi. Când telecomentatorii rostesc formula magică „Meci frumos, deschis oricărui rezultat”, ei nu se întorc până la adevărul constatat încă din Antichitate de Seneca, Tânărul: nimic nu e de mirare. Așa că la sfârșit se miră, fiindcă și ei așteaptă de fiecare dată un miracol în fața căruia să strige că e incredibil, așa ceva nu s-a mai văzut! Adevărul e însă că s-a mai văzut, dar pofta noastră de miracole nu se epuizează niciodată. E ceea ce ne face, până la urmă, oameni.

Mai țineți minte mâna Papei?
Miracolul de la Liverpool s-a mai întâmplat – acum 14 ani – la Istanbul. Liverpool a întors de la 0-3 o finală de Liga Campionilor și a câștigat la lovituri de departajare cu portarul polonez Dudek atins de grația divină.

Abia se stinsese Papa Ioan Paul al II-lea, între timp sanctificat. Polonezul era mare iubitor al FC Liverpool și portar amator de fotbal în tinerețe. S-a spus atunci că britanicii au câștigat cu mâna Papei. Istoria este mai ales suma acestor întâmplări uluitoare.

Corul și catedrala
Apoi, Anfield chiar este o catedrală a timpurilor noastre, unde se cântă în cor promisiunea că Liverpool se va ridica de fiecare dată, dincolo de toate furtunile. Și sunt seri în care cuvintele chiar prind viață, e ca acel strop de credință care chiar mută munții. Și atunci nimic nu se mai poate face, fiindcă nu e despre Divock Origi, nici despre Trent Alexander-Arnold, nici despre Sadio Mané, nici măcar despre Georginio Wijnaldum. Nu e greșit să spunem – încă un clișeu – că e dincolo de ei și de noi. E ceva care vine de departe, ca și cum zeii chiar i-ar asculta pe oameni și le-ar trimite o energie căreia nimic nu-i rezistă. Pentru cine bate Klopp? Răspunsul e întotdeauna în tribune. Echipa lui Liverpool n-a avut niciodată doar unsprezece jucători.

Banalitatea unei zile proaste
Sau, desigur, mai este și posibilitatea banală, deci ocolită mediatic, ca fotbaliștii de la Barcelona să fi avut, cum avem toți, o zi foarte proastă la serviciu. Ziua aceea când nu îți iese nimic oricât ai încerca, până când, până la urmă, renunți să mai încerci ceva și contempli dezastrul cu voluptatea că îți scrii totuși bucata ta de istorie. Și marile înfrângeri spun o poveste.

Cât despre cealaltă finalistă, Tottenham din Londra, să nu uităm, orbiți de noaptea de pe Anfield, că tocmai a bătut la ea acasă echipa cea mai frumoasă din toată competiția de până acum. Detalii se pot obține la Real din Madrid sau Juventus din Torino. Ajax a fost prea tânără și avem, iată, o finală englezească. Deschisă oricărui rezultat.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

JFM (12 comentarii)  •  10 mai 2019, 12:19

As vrea sa bata Liverpool. Si-a construit prin munca si seriozitate acest traseu, nu a fost sa fie anul trecut, o va face acum. Tottenham s-a calificat la ruleta, VAR salvator in ultimele minute cu City, gol in secunda a 5-a dupa expirarea prelungirilor, cu Ayax... cam mult, totusi. Dar nu intotdeauna cei merituosi castiga, oportunistii pot juca in continuare pe aceeasi carte, a ajutorului divin. Daca le-a mers de atatea ori de ce nu i-ar mai ajuta o data?!

gabi (1 comentarii)  •  10 mai 2019, 14:31

nu sunt un bun cunoscator al fenomenului fotbalistic,si urmaresc maxim 10 meciuri intr-un an;am avut totusi norocul de a vedea doua semifinale de mare calitate,uluitoare si prin calitatea jocului,abnegatie,daruire si prin evolutia rezultatului;este un exemplu de ce poate face constiinta colectiva;altfel,am privit fascinat ca pe un film nou de mare calitate,Avatar,spre exemplu,la vremea lui.

motanul incaltat (71 comentarii)  •  11 mai 2019, 4:06

Deschisa oricarui rezultat---- devii banal. Totenham a avut de 2 ori noroc cu carul. Chiar crezi ca va tine si a 3-a oara????

Observator (78 comentarii)  •  11 mai 2019, 12:01

@ JFM Liverpool si-a construit prin munca si seriozitate acest traseu? Chiar si in prima parte, cand a pierdut la Belgrad, Napoli si, in mod firesc, la Paris? Si la Barcelona, unde "zeul" Salah (asa-l numeste dl. Craciun), Mane si Milner au ratat inadmisibil? @ Intre mult-laudata trupa a lui Klopp si Totehnham, o prefer pe a doua, din cel putin doua motive; unul este acela ca PL/Anglia si-ar confirma competitivitatea, ajungand la al saselea club laureat in aceasta competitie! O.

Observator (78 comentarii)  •  11 mai 2019, 12:47

Tottenham si @ motanul incaltat! O.

Tibisor (5 comentarii)  •  14 mai 2019, 21:45

@Obsevator ... esti deja enervant si antipatic chiar cand mereu comentezi intr-un mod bolnav fata de LIVERPOOL ! Se pare ca te enerveaza rau aceasta echipa minunata si nu poti suporta deloc vreun comentariu pozitiv la adresa ei ! Eu insa vad partea buna ... suferi raaaaau de tot cand echipa asta are un rezultat pozitiv , prin urmare abia astept finala si evident o victorie a " cormoranilor " ca sa stiu ca te i-a cu ameteala si cine stie , poate chiar dispari de pe aici cu comentariile tale deplasate ! Go Reds !

Observator (78 comentarii)  •  15 mai 2019, 21:18

@ Tibisor V-am mai spus, cum sa va iau in serios cand folositi un diminutiv? Desi acest diminutiv indica o varsta frageda, va permiteti sa ma tutuiti, ceea ce mi se pare grav! Da, nu-mi plac "cormoranii", din mai multe motive, n-am voie? Nu-mi place nici stadionul lor! Sper sa invinga Tottenham si sa devina, astfel, cel de-al saselea club din Anglia laureat in aceasta competitie! O.

Comentează