Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Râșii

Ce e formidabil la fotbalul nostru cel de toate zilele este absoluta imunitate la realitate

Permalink to Râșii
luni, 6 mai 2019, 9:34

Nimic nu îi mai poate trezi pe ai noștri din legendarul lor nombrilism. Ei sunt buricul indiscutabil al galaxiei, iar conflictele iscate în jurul nimicului sunt gigantești.

Simulând fotbalul profesionist
Deși duelurile sunt în jurul nimicului, nimic nu ne atinge. Nici faptul că, european, suntem sub Liechtenstein, țară care nici măcar nu are campionat de fotbal. Nici amănuntul că ne-au întrecut Kosovo și Luxemburg și încă mai e loc de coborât (și se va mai coborî). Se mimează în continuare fotbalul profesionist tot așa cum în școli se mimează educația, iar la profesionalele de profil se simulează țeserea fiindcă nu mai există războaie să se țeasă la ele, tot așa cum în spitale se mimează igienizarea, iar în politică înfăptuirea de politici publice. Locuim o farsă isterică, dar cu adevărat miraculos este că nici măcar nu ne mai deranjează.

Imposibila dezvrăjire
Orice brumă de ofertă pentru unul de-al nostru este ridicată la cote amețitoare. Practic, din gură se vând băieții la mari cluburi europene în fiecare săptămână, tot așa cum în fiecare săptămână are loc și finala campionatului. De atâta finală, echipa celor patru consoane e mai aproape de locul 3, ceea ce nu înseamnă nicidecum dezvrăjirea de imaginar. La ce le-ar folosi? E drăguț că peste acest cocktail exploziv se adaugă și sarea a puțină paranoia: sunt interese mari la mijloc, de-aia nu ne mai facem bine.

Între timp, într-un univers paralel, totuși contemporan nouă, Liverpool (ce minune de meci a făcut și la Newcastle!) și City se luptă fantastic pentru titlu în cel mai puternic campionat din lume, cu reprezentantele căruia însă Messi se distrează.

Obsesia pentru perfecțiune 
Miraculos este și acest Leo care a jucat în ultimii 14 ani la Barcelona, doar la Barcelona, și a marcat șase sute de goluri. El are o nemaivăzută constanță în excelență. E ca și cum un alpinist escaladează Everestul în fiecare an, an după an, an după an, an după an, și Everestul se înalță mereu și el continuă să-l urce – nu s-a mai pomenit așa ceva. Și cel mai frumos este că el nu s-a rătăcit niciodată – nu a fost nici crud, nici dement, nici închipuit, ca atâția zei ai jocului înaintea lui.

A fost așa o bucurie și încă mai este să îl putem vedea pe acest om făcându-și meseria fără altă stridență decât obsesia pentru perfecțiune. Márquez, un Messi al literaturii, cum ar spune telecomentatorii, nu și-a recitit niciodată nicio carte, de frică să nu aibă regrete. Ceva îmi spune că nici marele Leo nu stă să se uite la oglinzile timpului din urmă, că sunt pe lume copii convertiți la messianism care îi știu mai bine toate golurile, atât cele trecute, cât și cele viitoare. Și poate că doar despre asta e vorba, poate că asta e toată magia. Da, da, poate că asta e.

Iar între timp, la noi aceeași zoologie minoră cu râși loviți cumplit de grandoare.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

mal. (3 comentarii)  •  6 mai 2019, 10:21

Mare adevăr spuneți...

Andrei F (16 comentarii)  •  6 mai 2019, 11:57

Pai cum altfel?Daca desteptii se vor jurnalisti cine sa mai lucreze cu mingea...?Si cine tot o da cu finale etapa de etapa?

Fane (17 comentarii)  •  6 mai 2019, 12:15

Te reconforteaza când citești asemenea analize de o normalitate rar întâlnită la noi. Fauna "moderatorilor" și a scribalailor copiatori e dominată de băgători de seamă și de strâmbe . Respect domnule Crăciun.

aciduzzo (9 comentarii)  •  6 mai 2019, 12:29

Se distreaza?? Asa o fi.....dar ma intreb cum s-ar fi distrat daca ar mai fi avut langa el doi fotbalisti nu mai multi ( cum de altfel a avut) fix de talia lui Xavi si Iniesta (nu Vidal, Rakitic, Busqets si Artur!!) Oare ...acesti multi stiutori de fotbal care tot busculeaza aceste bloguri, cu pareri care mai de care mai aiuristice , niciunul nu-si pune intrebarea....de ce oare cele mai reusite combinatii si faze de atac in ultima vreme Messi le-a avut cu Jordi Alba??? Va spun eu de ce! ...De mult fotbal pe care-l stiu Rakitic, Vidal si trupa ....de salahori ai lui Valverde....care te incaleca Liverpool de-l apuca plansul pe Pep cand vede! ... Problema URIASA va fi cand...nu va mai fi!! Leo....atunci sa te tii.....atunci sa vezi.....cum te asteapta toate echipele pe care le-ai umilit ani si ani si ani si ani la rand!! Sa vezi atunci cand te prinde Real ...si daca poate sa-ti dea 19....19 iti da! Sa te tii atunci ...domnule Bartomeu....cu achizitii slabute si La Massia care dupa plecarea lui Pep n-a mai produs nimic...sau apropape nimic!! Atunci sa te tii!! Sa ne bucuram...cat il mai vedem si cat mai poate acest Messi....pe care unii il compara cu Maradona.....absolut gratuit si inutil....12 ani de cariera la cel mai inalt nivel ...cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor...Leo Messi!!

Fotbal curat (2 comentarii)  •  6 mai 2019, 12:53

Badie, care este cicatricea pe care cu emfaza o numesti "nombrilism"? Cum se potriveste propozitiei(banuiesc ca stii diferenta dintre o fraza si o propozitie) de inceput, cu care vrei sa epatezi? Nu se incepe o fraza (propozitie) cu "desi", maxim este o continuare a frazei dupa punct si virgula, sau mai ales virgula, matale nu ai trecut pe la lectiile de gramatica? "Deși duelurile sunt în jurul nimicului, nimic nu ne atinge, nici faptul că european suntem sub Liechtenstein, țară care nici măcar nu are campionat de fotbal". "Ca", virgula se facea la analiza gramaticala din clasa a V-a, aici nu are sens, esti inca o data paralel. Este o falsa figura stilistica, puteai spune simplu si direct: "suntem sub Liechteinstein", orice *** stia ca este o tara a Europei, sau ar trebui sa stie, asa incat sublinierea ta bombastica, s-a dus pe pluta. Ti-am corectat doar aceasta fraza, ma opresc aici, pune mana si studiaza gramatica, in loc sa epatezi cu "nombrilism", apropo, fraza corecta era urmatoarea: "Nimic nu îi mai poate trezi pe ai noștri din legendarul lor nombrilism, ei sunt buricul indiscutabil al galaxiei, iar conflictele iscate în jurul nimicului sunt gigantești." Nu stii nici macar sa folosesti virgula in loc de punct, unde *** te-au gasit, neologistule?? Intrebare retorica: foaie verde barabula, stau in apa pan'la brau! Unde este rima? Sub apa! Doamne, nu stapanesti semnele de punctuatie, dar te "arunci" in neologisme precum "nombrilism", din prima fraza, ca sa "rupi gura targului". Iti stau la dispozitie, daca vrei, iti voi corecta tot articolul. Astept provocarea, nombrilistule!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

fotbal curat (2 comentarii)  •  6 mai 2019, 12:57

Un ziarist nu foloseste abrevierile, mai ales in scriere, "ce este", nu "ce e", ce e ii spui matusii Veta care iti vinde castraveti in piata Matache, varu' Sandel, de acord?

Marian (1 comentarii)  •  6 mai 2019, 13:10

Subscriu, Andrei F. Aș mai adauga și participarea, chiar iscarea marilor balacareli din fotbalul mioritic. Așa că acest articol e ca un bumerang. Unde dai și unde crapă!!!

Taunul (3 comentarii)  •  6 mai 2019, 13:17

Citit, plăcut, dat dreptate, admirat! Felicitări!

Toader (29 comentarii)  •  6 mai 2019, 13:57

Unul din defectele/calitățile *** este de a face o treabă, bine dacă a învățat-o bine, de cîte ori e pus să o facă, în anumite condiții. Din păcate nu vin cu lucruri noi, n-au sare și piper. Iar la stricarea a tot ce ține de sport la noi, din 1990 încoace, presa a pus umărul la greu. Lacrimi de crocodil.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

keepcalm (3 comentarii)  •  6 mai 2019, 17:11

Rakitic a jucat finala de campionat modial in 2018, Xavi, Iniestau au apus, ii consideram mari acuma, peste cativa ani vom spune ca au fost uriasi, deocamdata piticul joaca cu cine alege, pt ca sunt convins ca daca piticul spune ca Rakitic nu are loc la mijloc nu ar juca, la fel cu tot ce inseamna mijloc atac la catalani, nu cred ca se fac transferuri peste capul lui Messi

Alex (1 comentarii)  •  6 mai 2019, 19:56

“Pentru unul de-ai nostri” e corect gramatica:)

aciduzzo (9 comentarii)  •  6 mai 2019, 20:52

Fals....Messi nu se implica nici 0,000001% in achiziții, transferuri si alcătuirea primului 11. De ce il prefera limitatul de Valverde pe limitatul de Rakitic....nu voi afla niciodată. Probabil...cine se aseamănă....se aduna!!!!🤣🤣

Petro Burgener (11 comentarii)  •  6 mai 2019, 21:35

@aciduzzo, intr-un fel aveti dreptate cu Messi, cel mai bun din toate timpurile, dar parca nu are performantele lui Maradona!

Calin (2 comentarii)  •  6 mai 2019, 23:21

In spiritul celor de mai sus, fotbalul nostru si extrapoland societatea, ar fi mai usor de ars din temeli si reconstruit, decat reparat ceva din ceea ce exista. Asta presupunand ca s-ar dori un fotbal / societate normale la cap. In rest numai de bine.

keepcalm (1 comentarii)  •  7 mai 2019, 0:05

E un blog unde fiecare isi expune parerea, asta nu inseamna ca trebuie sa fie de acord fiecare cu noi, cat de limitati sunt uni jucatori decid antrenori lor si cluburile lor, cat ar fi de limitat Rakitic nu stim, cert e ca a jucat finala mondialului anul trecut pe cand galcticul Kross a iesit din grupe, limitatul Rakitic a inscris in finala cu juve din 2015, la fel si “limitatul” Suarez care venise suspendat la de fifa la catalani si cu destule probleme la hăizaș, sa linisti, in o echipa plina de super jucatori au nevoie si de ceva limitati precum Rakitic sau Vidal, daca bine stau si ma gandesc in ani de glorie ai Milanului aveau un mare limitat in echipa care meci de meci era in teren, Gatusso, un altul care pe cat era de limitat si marca destul de mult, se spunea in acea vreme ca cine iubeste fotbalul nu il iubeste pe Inzaghi(Filippo), si exemplele ar putea continua, catalani aveau nevoie de un asemenea “limitat” in teren, asa cum si real il are pe Casemiro, alt “limitat” dat cine suntem noi sa judecam barca sau real de ce tin asemenea limitati in teren? Simpli spectatori/telespectatori cate peste ani ne gandim ca da, Gennaro Gatusso avea rolul lui in mijlocul Milanului la fel cum si limitatul Rakitic are rolul lui in mijlocul Barcelonei, ca Messi e mare sau nu depinde de cine il judeca, alti ar spune ca Maradona, alti ca Pele, alti ca, Cristiano, cine stie, fiecare avem preferati nostri si judecam fotbalul din diferite puncte de vedere, si da, Messi e mare, Ronaldinho a fost unic, pacat de viata estrasportiva care i-a placut, dar ce sa faci, toti suntem oameni, toti gresim

motanul incaltat (84 comentarii)  •  7 mai 2019, 1:40

Incepeti in sfirsit si voi sa va treziti si sa spuneti adevarul..... Daca si redactorii tv ar face aceelasi lucru ce bine ar fi. Dar ei continua sa le cinte in struna la invitati-nu ca ar fi *** ci pt audienta-dar totul are o limita.....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Costa (1 comentarii)  •  7 mai 2019, 4:07

Messi este acest ilustru nimeni care, de-a lungul timpului ne-a fericit cu castigarea a niciunui campionat mondial de fotbal. Pana si Cristiano Ronaldo a facut-o de-un euro. Poate ar fi mai bine sa va intoarceti in trecut si sa nu mai cadeti in capcana ***, aceea ca tot ce e in prezent sau in viitor e cel mai bun. Avem atatea arhive si istorii care arata clar jucatori nu doar extrem de talentati, ci si locomotive care au tras dupa ei intregi echipe si au castigat trofee europene/americane si mondiale. Cereti-va scuze si lasati argumentul ca "nu poti compara fotbalul de azi cu cel de altadata" acasa.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tyn (2 comentarii)  •  7 mai 2019, 16:19

Bine Costa !!!! Voila...il faut un peu du tout pour faire une Monde-zic francezi. Adica trebuie sa fie si Costa. 🤣😅🔝

Unu’ (1 comentarii)  •  8 mai 2019, 1:14

Messi e cel mai bun din lume la aproape toate capitolele, mai putin unul: nu e lider. In seara asta Barcelona avea un lider si Messi asista neputincios la umilinta. Fara Xavi si Iniesta fotbalul e greu, asta caracterizeaza cariera lui Messi. E cel mai bun pasator, dribleur, finalizator, controleaza super mingea, plus multe altele, dar ii lipseste calitatea de lider. O sa fie sacrificat Valverde(la un astfel meci, nici nu ai nevoie de antrenor), vreo 2-3 amarati si aia e.

Cris (4 comentarii)  •  8 mai 2019, 16:35

Titlul articolului asta se potriveste perfect echipei Barcelona si lui Messi, dupa meciul de aseara. Rasii lumii! Sa ai avantaj de 3 goluri si sa pierzi in retur, consecutiv in ultimii doi ani, este de rasul lumii!

Observator (81 comentarii)  •  8 mai 2019, 17:51

Daca un englez castiga de 3-4 ori mai mult (nu stiu exact raportul, dau un exemplu) decat un roman exercitand aceeasi profesie, un fotbalist evoluand in Anglia castiga de 50-100 ori mai mult decat un jucator din Liga I! Cluburile din Anglia, Spania, Italia, Germania si Franta au bugete colosale, este firesc sa le surclaseze pe cele de la noi; totusi, acelasi Liverpool care s-a ... distrat (nu-mi place termenul) aseara cu echipa lui Messi a pierdut cu 2-0 la Belgrad, cu o echipa de talia celor de la noi!! Trebuie sa ne comparam cu sarbii (echipele lor de club sunt mult mai slabe decat "nationala"), cu slovacii, cehii (pe care-i eliminam "pe capete" pana acum vreo 2 ani), bulgarii, polonezii (care n-au rezultate notabile in cupele europene), suedezii, norvegienii si finlandezii! Pe langa unele exagerari, autorul a scris si un adevar: Anglia are cel mai puternic campionat din lume, fara discutie! Cand Arsenal isi compromite sansele de "top 4" intr-un meci cu un Brighton scapat de grijile retrogradarii si cand City a tremurat serios cu Leicester (echipa ramasa si ea fara obiective), inseamna ca in PL se joaca cinstit si fara concesii! In schimb, in campionatul nostru, Astra s-a ... predat in fata liderului, dupa ce se calificase in finala cupei in dauna aceleeasi echipe! O "reciprocitate" de alt tip, insa transparenta! O.

Observator (81 comentarii)  •  8 mai 2019, 18:02

@ Unu Postarea dvs. trebuia sa inceapa astfel: "Messi este cel mai bun din lume la toate capitolele, mai putin unul...". Asa ar fi fost corect dpdv semantic! Nu insa si adevarat, pentru ca Messi n-are forta, lovitura de cap si un picior drept de valoarea celui stang! Chiar si la simtul portii sta mai prost decat un "varf" de profesie (cum mai sunt cativa, gen Higuain, Immobile, Icardi, Costa, Lewandowski, Lukaku s.a., dar nu de valoarea celor din trecut), fara sa mai vorbim si de faptul ca nu face ambele faze! O.

Observator (81 comentarii)  •  8 mai 2019, 18:06

Scuze: "... aceleiasi echipe...". O.

mariuss72 (1 comentarii)  •  9 mai 2019, 13:45

Ce placut e sa citesti osanalele astea acum :)))

Comentează