Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Meciul vieții

CFR Cluj i-a dat patru goluri în deplasare lui Celtic, campioana Scoției – vă dați seama? Cine ar fi crezut? – e întrebarea firească. Răspunsul este la fel de simplu: Dan Petrescu a crezut. Ne-ai învins, Dan Petrescu! El n-a […]

...

FCSB e Dinamo 

Începutul de sezon stă sub semnul confirmării deplinei mediocrități a echipei celor patru consoane, antrenată și patronată de un infractor eliberat condiționat din pușcărie, care se crede tactician și joacă alba-neagra cu destinele unor fotbaliști pe care, dacă îi plătește, […]

...

Circul e pâinea 

La cel mai înalt nivel românesc se trăiește de atâta vreme din circ – asta e marfa, cu ea se defilează, într-un exhibiționism care gâdilă vulgul de zeci de ani, déjà. E o întâmplare că românul cel mai mediatizat de […]

...

Victoria Simonei 

Câteva observații se impun în marginea victoriei Simonei: este a ei, nu a României. Câștigătoarea de la Wimbledon a învățat să joace tenis pe iarbă târziu, chiar la Wimbledon, când alte junioare deja se gândesc la retragere – știți câte […]

...

Calea

Meciul de la Ploiești n-a fost frumos, dar a fost util. S-a văzut din nou că Hagi are totuși o altă stofă. A ajuns să câștige Supercupa României cu echipa a doua. S-a mai văzut și că Petrescu, antrenorul campioanei […]

...

Seriozitate

Trecerea lui Răzvan Marin la Ajax Amsterdam, după un periplu belgian de succes la Standard Liège, este o dovadă îmbucurătoare că seriozitatea încă dă rezultate excelente

Permalink to Seriozitate
luni, 8 aprilie 2019, 11:20

Răzvan Marin este rodul unei bune moșteniri genetice, bine antrenată. E fiul lui Petre Marin, un fotbalist harnic și paradoxal, care mereu a lăsat impresia că ar fi putut ajunge mai sus, deși niciodată nu a lăsat impresia că nu a dat totul. 

Dar Răzvan Marin este mai ales rezultatul propriilor alegeri. El – spre deosebire de atâția colegi cu potențial din generație – nu este un cocalar pirogravat interesat doar de mașini puternice, acuplări cu instagramerițe și jocuri pe consolă.

Înțelepciunea de a ocoli ciobăneala

Mai mult, Răzvan Marin a avut înțelepciunea de a evita FCSB, care funcționează ca un abator de talente, în care primul cioban al țării noastre dictează greșit și eșuează, an de an, în a construi un club profesionist. Rămân capriciile, pornirile primitive, efuziunile sentimentale și misticismul decăzut în ridicol. Primul cioban al țării noastre te ridică sau te îngroapă, după cum îi dictează buna sau proasta dispoziție. Răzvan Marin a avut inteligența de a nu intra în acest malaxor. Foarte bine a făcut.
Calea de progres înspre o echipă care contează, nu una de la periferia fotbalului îngropat în petrodolari, nu trece obligatoriu pe la palatul primului cioban al țării noastre, ba – cum se va tot vedea – chiar dimpotrivă.

Muncă, nu fușereală

Răzvan Marin va reuși sau nu va reuși la Ajax Amsterdam, va face sau nu va face o mare carieră occidentală, dar are toate datele să rămână departe de intrigile de două parale din România. El pare un tânăr deja copt, genul care nu se va întoarce în țară după ani pierduți în Vest ca să facă gușă la grătare și să atârne la un post de valet pe lângă bișnițarii de mâine.

Acolo unde evoluează Răzvan Marin contează alte lucruri și înveți alte principii. Sigur că poți să ratezi zgomotos, ca alde Mitea, până ajungi pe ultimele pagini și ale tabloidelor. Dar ai mai multe șanse să reușești să rămâi la un nivel cel puțin decent. Seriozitate.

Răzvan Marin e posibil să nu fie cel mai talentat din generația lui, dar cu siguranță este unul dintre cei mai muncitori dintre copiii pe care Hagi i-a oferit fotbalului nostru în anii din urmă. Muncă, nu fușereală. Responsabilitate, nu împăunare din nimic.

Normalitatea ca excepție

Nu l-am văzut până acum să snobeze, să fie gratuit arogant, să răspundă în doi peri, din vârful buzițelor, să arunce peste umăr sudalmă. E un om tânăr și normal, cu capul pe umeri. În lumea noastră tot mai greșită, normalitatea a ajuns, din normă, excepționalul. Trăim o gigantescă prăbușire a valorilor. Și e, până la urmă, un semn bun că seriozitatea, uitata seriozitate de furnică, te urcă Everestul.
Răzvan Marin a ajuns în cel mai bun loc în care putea fi la vârsta lui. Căci Ajax Amsterdam, înainte de a fi o mare echipă de fotbal, e o excelentă academie care te pregătește pentru viață. Și acum ar fi normal să ne bucurăm pentru această carieră construită pas cu pas, cu răbdare și – o scriu iar și iar și iar – seriozitate.

Seriozitate!

Comentarii (17)Adaugă comentariu

Fane (15 comentarii)  •  8 aprilie 2019, 12:30

Total de acord. Nu au de unde sa stie needucatii ca normalitatea nu trebuie sa fie exceptie,iar seriozitatea e de rasul doar al ***. Din pacate nimic nu arata ca s-ar produce vreo imbunatatire in privinta normalitatii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tyn (3 comentarii)  •  8 aprilie 2019, 13:41

Felicitari pentru aeticol! Excellent spus, dupa parerea mea.

aciduzzo (9 comentarii)  •  8 aprilie 2019, 14:28

Si vine DuCkadam, jos palaria pentru ce a facut la Steaua...si zice ca Florin Tanase trebuia convocat la nationala pentru dubla cu Suedia si Feroe!!! Probabil sa care mingiile! Pentru asta, categoric DA!! pai Razvan Marin e cu trei clase peste Tanase asta.....da vezi??..norocu.... a evitat inteligent malaxorul distrugator numit FCSB, condus eminamente de cel mai stralucit cioban din istoria Romaniei de la Miorita incoace! Un malaxor de distrus cariere si cel mai mult ma afecteaza ca-l distruge pe baietasul asta despre care am crezut ca va ajunge mare fotbalist si ar fi avut enorm de multe sanse in directia asta, daca nu ajungea pe mana ciobanului, baietasul asta numit Morutan!! Pacat, mare pacat!

Combasus (1 comentarii)  •  8 aprilie 2019, 15:09

Foarte bun articolul, dar ai fi putut sa amintesti ca Cristi Chivu a fost capitan la Ajax. E tot o reusita nu ? Pana la urma totul se reduce la caracter. Gloaba de Mitea a avut talent cu carul, dar caracter 0.

NeeKo (1 comentarii)  •  8 aprilie 2019, 16:25

Un articol excelent! Cred ca un cuvant care a cantarit greu, a fost cel spus de tac-su cu privire la un eventual transfer la ***. El stie foarte bine cum pastoreste ciobanul, cat este de toxic si cum "erbicideaza" talentele. Mi-ar placea sa-l vad mai mult si mai des promovat, in (hai s-o numim totusi presa), pe acest copil. Bine, nu pe el in special ci conduita sa. Cred ca ar fi un semn ca ne indreptam in directia buna, cand intrebati fiind ce model/idol au, micii fotbalisti sa raspunda R.Marin, I.A.Radu..... nu alde Mutu, Tamas, etc. P.S las lista deschisa, sper ca nu in zadar

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Observator (78 comentarii)  •  8 aprilie 2019, 16:39

De acord, R. Marin este un baiat serios si muncitor si Ajax reprezinta un salt important in cariera sa. In anii '80, Standard era aproape de talia Ajax-ului de astazi, insa acum nu insemna decat un club inconstant, ce traieste mai mult din amintiri, chiar daca organizat in mod profesionist. Stanciu n-a ocolit FCSB si nu i-a scazut valoarea; la clubul lui Becali si-a atins apogeul, asa ca era indicat sa faca saltul nu la Anderlecht, ci la vreun club din Italia, Spania, Franta sau Anglia. Valoarea i-a crescut, insa n-a mai avut ... capul pe umeri! Dintre fostii colegi ai lui Marin, Cicaldau a evitat FCSB, dar si el a inceput sa-si etaleze unele tatuaje; sigur, sunt foarte multi fotbalisti foarte buni plini de tatuaje (Messi, Neymar, Vidal etc), dar la noi aceasta forma de arta urbana (?) inseamna o emancipare prost inteleasa! O.

Sibelius (3 comentarii)  •  8 aprilie 2019, 16:56

Sa nu ne bucuram degeaba. Răzvan Marin e doar excepția care confirmă regula. Înaintea lui Alexandru Maxim a refuzat și el ciobaneala și și-a construit o cariera de rezerva născută talent și moarta speranța în Germania. Nistor la rândul său a avut un sejur cu ape minerale in Franța în loc de brânză,. viezure, mânz. Despre idolul tribunelor goale de la Giurgiu (Alex Ioniță) ajuns rezerva la Cluj la fel ca Valentin Costache sau ultratalentatul Rotariu nu mai zic nimic. Nici despre faptul că în afara lui toți jucătorii plecați de la Viitorul direct afara au eșuat acolo la fel cum au făcut-o colegii lor la FCSB.

JFM (12 comentarii)  •  8 aprilie 2019, 18:00

Pana la transferurile lui Razvan Marin, Tudor Baluta si Mitrita toti tinerii de talent au considerat sau i-au lasat pe altii sa le decida viitorul, ca daca nu treci pe la nea Gigi nu existi ca fotbalist, doar de la "Steaua" (sper ca ati inteles ca nu vorbesc de Steaua) poti pleca la echipe mari de afara. Budescu si Alibec puteau pleca oricand intr-un campionat tare din vest dar au fost prostiti si au ajuns ori pe la niste obscuri din Golf, fie nicaieri. Doar Chipciu a ajuns, sa zic, binisor, fotbalul ceh este unul bun iar Praga...nu mai vorbim, o minune de oras. Dar inca Becali nu o luase pe aratura si luase pe el 3 mil, atat facea. Atat face si Man dar s-a produs declicul, Becali nu se mai gandeste la fotbalist, a devenit lacom si confuz nu mai deosebeste un cal pur sange de o martoaga, in ochii lui valoreaza la fel mai ales daca deliru-i este intretinut de cei din jurul sau. Pacat de copiii astia, o data ai 20 de ani si talent peste ceilalti, daca vine un nene din asta care te prosteste si te blocheaza ltaindu-ti astfel toate sperantele si tot avantul pe care l-ai avut inainte de a ajunge la cheremul lui.

keepcalm (3 comentarii)  •  8 aprilie 2019, 19:01

Ma mir cum domnul Craciun nu a ajuns inca pe statul de plata la primul cioban al tari, sunt putini ziaristi care isi permit sa refuze statul de plata al lui 🤨, on, are dreptate autorul articolului, ar trebui admirati jurnalisti care refuza statul de plata al primului cioban al tari, avem acuma si prim cioban, am avut si prim pantofar, ce va urma ore? 🤔

Dorin (1 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 1:55

Gigantesca? Poate gigantica. ***, freelancer-ule!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

motanul incaltat (51 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 2:31

Nu vad de ce sau cum Gigi distruge fotbalisti, fotbalisti care daca nu aveau ghinionul sa treaca pe la FCSB ajungeau in cele mai tari echipe ale Europei....Niste ex: Chiriches pleaca de la FCSB la Tottenham insa este o nulitate desavirsita ce nu face fata( ii trimitea Gigi energie negativa la distanta poate) si este dat afara . Ajunge la Napoli unde de bun ce e nu prinde mai deloc primul 11. Alt ex: marele fotbalist Gardos care ajunge la o mica echipa engleza dar unde de talent ce e nu rezista nici macar acolo....Se alege praful de el pina la urma. Adi Popa -atit de mare fotbalist e incit nu face fata in Liga 2 engleza. Stanciu -pleaca ca mare vedeta la Anderlecht.....Atit de vedeta e incit ajunge la arabi dupa ce esueaza lamentabil si in Cehia....Sunt niste ex de nulitati trecute pe la FCSB si unde FCSB a reprezentat o rampa de lansare nu un lagar de concentrare.... Numai ca toti astia nu aveau nici o treaba cu fotbalul de performanta.Inca o data doar 2 fotbalisti romani au progresat in cariera -vorbind de echipe din VEST :Popescu si Chivu. Abia acum apare al 3-lea : Razvan Marin....La toti ceilanti prima echipa de transfer a fost si cea mai buna si ultima urmind declinul pt toti.....Sa ma contrazica Ilie Dumitrescu sau Dorinel Munteanu din experienta lor personala daca gresesc.... Acum isi dau cu parerea pe la niste televiziuni penibile de sport. Ca daca ar fi televiziuni cu adevarat ar invita modele . Dar de unde modele in Ro?????

Observator (78 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 17:35

@ motanul incaltat Dupa Ajax, Dinamo si Fiorentina, Lobont a ajuns, la final de cariera, la Roma, un club cel putin la fel de important precum cel batav in ultimul deceniu! O.

Observator (78 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 17:52

@ motanul incaltat La fel si pentru Panduru (Porto, dupa Benfica, clubul din N fiind mai bun in acel moment decat cel din capitala) si V. Moldovan (Grasshopper si, mai ales, Nantes, dupa un prim contract la Xamax)! O.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  9 aprilie 2019, 18:47

...foarte bun articol...R.M. este serios...acum sa vedem si ce noroc are...

motanul incaltat (51 comentarii)  •  10 aprilie 2019, 2:04

Observator: OK, ai mai gasit 2-4 care s-au plimbat pe la niste echipe medii.... Nu e cam putin???? Daca ne uitam pe parcursul ultimelor 30 de ani de circulatie libera a fotbalistilor----degeaba s-a ridicat viza daca a ramas valoarea----suntem cred ultima tara a Europei. Eu ma refeream la jucatori din tari de nivelul Ro-adica saracute- Chile de ex: Alexis Sanchez--Udinesse-Barca-Man U. Te ia cu ameteli.... Eu ii doresc lui R Marin sa progreseze pe trasee ultra inalte numai ca nu prea are modele din Ro in fata lui......Ideea ca prin munca poti cistiga un trofeu european e insuficienta.... Daca nu ai jucatori la Real, Barca, Juve, Bayern si la principalele forte europene nu ai sanse..... Se pune prea mare presiune pe echipa U21 pt ca este pt noi o gura de apa intr-un desert infinit.... Numai ca o gura de apa iti prelungeste doar agonia.......Ai nevoie de o oaza. Iar oaza asta e formata din mici ochiuri de apa provenite din Marile Cluburi ale Europei. Nu ale diviziei 1 , nu de la arabi, nici macar de la rusi sau turci.....

Observator (78 comentarii)  •  10 aprilie 2019, 13:45

@ Da, gasisem alti jucatori care, dupa primul club "de afara", au ajuns cel putin la fel de bine; de pe lista lipsesc Raducioiu, Contra, Lupescu (Monchengladbach are un palmares mai bun decat Leverkusen)si Goian (Palermo, Rangers), ca sa ma limitez la exemplele de anvergura. Chile si Uruguay sunt state dezvoltate printre cele din America de Sud, iar traseul lui Sanchez a inclus si Arsenal. Facea figuri cand il mai tinea pe tusa Wenger, insa a ajuns o mare dezamagire la United! O.

Comentează