Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Meciul vieții

CFR Cluj i-a dat patru goluri în deplasare lui Celtic, campioana Scoției – vă dați seama? Cine ar fi crezut? – e întrebarea firească. Răspunsul este la fel de simplu: Dan Petrescu a crezut. Ne-ai învins, Dan Petrescu! El n-a […]

...

FCSB e Dinamo 

Începutul de sezon stă sub semnul confirmării deplinei mediocrități a echipei celor patru consoane, antrenată și patronată de un infractor eliberat condiționat din pușcărie, care se crede tactician și joacă alba-neagra cu destinele unor fotbaliști pe care, dacă îi plătește, […]

...

Circul e pâinea 

La cel mai înalt nivel românesc se trăiește de atâta vreme din circ – asta e marfa, cu ea se defilează, într-un exhibiționism care gâdilă vulgul de zeci de ani, déjà. E o întâmplare că românul cel mai mediatizat de […]

...

Victoria Simonei 

Câteva observații se impun în marginea victoriei Simonei: este a ei, nu a României. Câștigătoarea de la Wimbledon a învățat să joace tenis pe iarbă târziu, chiar la Wimbledon, când alte junioare deja se gândesc la retragere – știți câte […]

...

Calea

Meciul de la Ploiești n-a fost frumos, dar a fost util. S-a văzut din nou că Hagi are totuși o altă stofă. A ajuns să câștige Supercupa României cu echipa a doua. S-a mai văzut și că Petrescu, antrenorul campioanei […]

...

Yazid

Revenirea lui Zidane la Real Madrid trebuie salutată drept ceea ce e: o reparație morală și un act de curaj, dacă nu de nebunie

Permalink to Yazid
duminică, 17 martie 2019, 10:14

Aceasta este provocarea care îi lipsea lui Zinedine Zidane: dacă reușește să facă, din nou, Real Madrid din această echipă năucită va rămâne – pentru totdeauna – mare.

Va reuși? Nu va reuși? 

Iată încă unul dintre pariurile acelea care ne țin în viață pofta de fotbal mai mult decât reușește viziunea tehnico-tactică a cuplului Teja-Becali și goana chefereului clujean spre încă un titlu care nu duce nicăieri.

Cred că de data aceasta răspunsul nu stă în marele fotbalist care a fost Zidane (între primii cinci din istoria văzută de Pelé), nici în experiența de antrenor al lui Cristiano.

Altceva. Dar ce? 

Zidane preia o echipă îmbătrânită și derutată, nu-l mai are pe Ronaldo, dar are altceva. Ce? Nu cred că ați apucat să parcurgeți volumul Fiul meu, Yazid. A fost publicat cu câțiva ani în urmă în limba franceză sub semnătura lui Smaïl Zidane, tatăl lui Zinedine Yazid Zidane. Cred că, dacă va reuși din nou la Real Madrid, de data aceasta va reuși Yazid, fiul francez al unui algerian cu mulți copii, crescut cu respect pentru tradiția berberă, dar și cu deschidere spre visul european.

Declarații de dragoste 

Yazid și tatăl său nu și-au spus unul altuia: te iubesc. Și-au declarat mereu dragostea în tăcere, prin fapte. Yazid nu a auzit aceste cuvinte nici măcar când a devenit campion mondial la fotbal, un joc destul de copilăresc, care se joacă totuși, de atât timp, cu mințile și inimile noastre.
Nici atunci când, poate, ar fi avut cea mai mare nevoie – după ce fotbalistul i-a dat un cap barbar în piept lui Materazzi într-o altă finală de Mondial, în care italianul i-a insultat familia.
Nu-i insulți familia unuia ca Zidane fără să te aștepți la un răspuns.

O anumită disciplină a onoarei

Mai țineți minte gestul. Ce a fost el – un simplu act huliganic? O golănie oarecare? Tatăl său e de părere că atunci Yazid a pierdut o partidă (chiar dacă era o finală de Mondial), dar nu și-a pierdut onoarea. Yazid a fost crescut într-o anume disciplină a onoarei, a fost învățat să fie umil, dar demn, modest și în același timp mândru. Viața e, vedeți bine, o afacere complicată, adeseori plină de aparente contradicții.
Yazid a trăit departe de rătăcirea pe care atât de des o aduce luxul. Când avea câțiva ani și-a întrebat tatăl de ce nu au și ei o mașină, tatăl său a făcut atunci ce a făcut și a cumpărat un autoturism franțuzesc la mâna a doua – niciodată n-a avut o mașină nouă.

Celălalt om 

Yazid este celălalt om care trăiește în Zidane.
Un om care știe să își apropie un vestiar, fără să se lase călcat în picioare, unul care vorbește o limbă comună cu cei mai mari fotbaliști din Europa și mai are și o inimă de care ține cont. Pe ea ascultat-o când s-a întors la Real Madrid, acasă.

De acest sentimentalism în sfârșit dezinhibat al lui Yazid îmi leg speranțele – unul ca el știe să sufere și, mai ales, să reușească pentru casa și familia sa.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Alex (1 comentarii)  •  17 martie 2019, 23:40

Spui frumos ce spui. Zidane este clar exemplul unui om venit din cultura islamica nord-africana care totusi s a integrat. Nu putem spune acelasi lucru despre cei mai multi veniti din spatiul si cultura respectiva. Totusi, Andrei, urmarindu ti scriitura de ceva vreme, trebuie sa recunosc ca mereu simt o adiere de corectitudine politica din partea ta. PC ramane totusi un world view extrem de ideologizat.

Observator (78 comentarii)  •  18 martie 2019, 14:41

Zidane a fost un fotbalist genial si este un mare antrenor; totusi, nu inteleg motivul pentru care s-a intors la Madrid, in conditiile actuale! O.

motanul incaltat (51 comentarii)  •  19 martie 2019, 1:08

Daca esti antitalent in orice domeniu esti antitalent si atit. Ca ai fost un mare fotbalist nu are nici o legatura. Printre antitalente de antrenori putem sa-i enumeram pe : Maradona, Hagi sau Zidane. Indiferent in orice colt al lumii ar antrena sunt nulitati absolute....Hagi daca vrea sa arate ceva sa mearga macar in Bulgaria si sa cistige campionatul. Pe bune. Nu ca in Romania ca s-a dat CFR la o parte , datorie platita pina si astazi.....Asta dupa ce se dadusera toti la o parte incepind din Liga 3.....

Observator (78 comentarii)  •  19 martie 2019, 16:49

@ motanul incaltat Bine, inteleg cum sta treaba cu Maradona si chiar cu Hagi, dar cu Zidane ce aveti? Este floare la ureche sa castigi 3 Ligi ale Campionilor in 3 ani? Si sa domini un vestiar plin cu celebritati este la fel de usor? Imi pare rau sa v-o spun, dar cam toate postarile dvs. sunt prezumtioase si impotriva logicii! O.

motanul incaltat (51 comentarii)  •  20 martie 2019, 1:34

Pt. Observator: Zidane a avut un mare merit sa cistige 3 Ligi ale Campionilor consecutive...De ce??? Nu a facut de fapt absolut nimic. I-a lasat sa joace ce stiau.In ultimul an la Real-in campionat nu s-a descurcat deloc, Barca cistigind campionatul detasat. In Liga Campionilor au trecut de PSG----cam toate echipele mari trec, apoi de Juve datorita unei zile de exceptie a lui Ronaldo la Torino. de Bayern cu ajutorul arbitrilor la Madrid si in finala de Liverpool ca urmare a unui fault miselesc al lui Ramos asupra lui Sallah-acesta din urma parasind terenul----si apoi gafe penibile in lant ale portarului lui Liverpool.Rolul lui Zidane nu se vede. Marea calitate a lui----isi stia limitele si nu s-a certat cu nimeni ca nu avea argumente. Mourihno in schimb avea probleme mari cu multi incepind cu Ronaldo . Acum echipa este in degringolada. Nu poti sa nu intervii ca nu se redreseaza. Daca intervii ma refer la Zidane nu ai ce sa le spui ca si antrenor. E cu totul altfel cind echipa merge din inertie. Numai ca la fel ca la o masina , ea poate merge cu motorul oprit cind are deja viteza vreo citeva sute de metri.Dar daca sta pe loc trebuie sa-i faci ceva ca sa plece.... Parerea mea este ca NU TREBUIA SA REVINA..... Ori face sa mearga echipa si asta e fff greu ca trebuie sa bati Barca in Catalunia ceea ce e imposibil cit timp va juca Messi, ori se face de ras urat de tot ceea ce cred eu ca se va intimpla. Eu sunt fan Barca dar luati ca echipa jucatorii lui Real sunt peste cei ai Barcei. Il exceptam pe Messi. Il vad sensibil mai bun pe Modrici sau Kroos in comparatie cu Jordi Alba.....Astea sunt parerile mele... Daca sunt impotriva logicii or face parte din fizica cuantica -nu stiu...

Observator (78 comentarii)  •  20 martie 2019, 17:37

@ Nici n-am citit toata postarea dvs., pentru ca reluati o tema de care se prevaleaza toti fanii adversarelor Realului, in special cei ai lui Liverpool. "Marele" Salah a fost faultat grosolan si, vai, "cormoranii" au pierdut finala! Real a meritat sa invinga in cele 3 finale consecutive, iar Zidane a asigurat linistea si echilibrul de care aveau nevoie Ronaldo & co.! M-am mirat si eu ca a revenit, dar probabil ca a primit niste asigurari in privinta transferurilor viitoare. Apropo de Salah: parca n-a mai marcat de vreo 7 partide! Asa-i cand ai in portofoliu doar 2 argumente: viteza si sutul cu interiorul piciorului stang! Si Messi este stangaci, dar este cu mult mai bun si mai valoros decat "faraonul" supraevaluat, "zeul fotbalului", cum l-a numit titularul acestui blog! O.

Comentează