Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Ce-o să fie, ce-o să fie?

Sunt deja ani de zile de când Teixeira e cel mai tehnic fotbalist din Liga 1 și asta nu ar fi neapărat rău, dacă bunul portughez nu s-ar apropia deja de patruzeci de primăveri. FCSB nu a putut să devină […]

...

Deschis oricărui rezultat

Când Messi spunea că nu e totul jucat după 3-0 la Barcelona, Messi, cât e el de geniu al balonului rotund (și e), spunea ceea ce spune orice fotbalist responsabil, de la Chiajna până în Vietnam, spunea ce se spune […]

...

Râșii

Nimic nu îi mai poate trezi pe ai noștri din legendarul lor nombrilism. Ei sunt buricul indiscutabil al galaxiei, iar conflictele iscate în jurul nimicului sunt gigantești. Simulând fotbalul profesionist Deși duelurile sunt în jurul nimicului, nimic nu ne atinge. […]

...

Și cu noi cum rămâne?

Guardiola nu ia nici în acest an Liga Campionilor, cum n-a luat-o niciodată fără Messi și cum – tot mai probabil – n-o va lua nici de acum înainte. Să ne întoarcem la elementar: Messi l-a făcut atât de mare […]

...

Delirul 

De altfel, spectacolul fotbalistic din liga noastră cea de toate zilele e superb, atât că nu găsești între primele noastre divizionare o sută de băieți care chiar să știe să joace fotbal O să se joace finala campionatului la Cluj, […]

...

Olé!

Există totuși și o parte plină a paharului în sportul românesc. Să o consemnăm deci din vreme

Permalink to Olé!
joi, 14 februarie 2019, 8:29

Victoria extraordinară (nu e un adjectiv aruncat la întâmplare) a jucătoarelor noastre (chiar așa!) de tenis în Cehia merită un călduros „olé”!

Să nu ne panicăm, nu suntem chiar în pericol, nu riscăm o monotonie a entuziasmului, avem motive rare până și pentru surâs, așa că ar fi păcat să ne menajăm bucuria. Vom fi, cu acest prilej, exagerați și patetici? Cu atât mai bine! Ce ar rămâne dintr-o viață de suporter fără exagerare și niciun strop de patetism?

Efectul Simona Halep

Tenisul românesc este într-o etapă formidabilă (nici acest adjectiv nu e aruncat la întâmplare), care va face sau nu va face școală, dar care trebuie trăită, în tribună, cum și pe suprafața de joc. Efectul Simona Halep e vizibil și vorbește despre ceea ce ne lipsește cel mai mult: încrederea. Irina Begu, Monica Niculescu, Mihaela Buzărnescu (chiar dacă stă prost cu nervii), Ana Bogdan o au și o au și pentru că Simona Halep e colega lor de generație.

Fostul număr unu mondial e una de-a lor, în definitiv o fată care a demonstrat că poate să învingă pe oricine, oriunde – la zi chiar și pe Karolina Plíšková la ea acasă. Puterea exemplului chiar e magică. Unde am fi toți ai noștri dacă am avea mai multă încredere?

Un titlu în Grecia nu ne interesează?

Și echipa de handbal CSM București merită un olé! pentru anii din urmă și pentru anii care se anunță.
Și, la urma urmei, de ce să nu exultăm și la succesul lui Răzvan Lucescu la PAOK Salonic? E puțin lucru să fii atât de aproape de titlul din Grecia? Nu ne interesează? Ne prisosește? Grecia nu contează în fotbal? De ce ar fi așa? Răzvan Lucescu face o muncă importantă și doar pentru că nu o face la noi, pe Dâmbovița, nu înseamnă că nu se cuvine să o recunoaștem și să o aplaudăm. Olé!

Nebunia necesară a liderului unei generații

Să riscăm un olé! chiar și pentru Ionuț Radu, tânărul portar al vechii echipe Genoa, unul dintre acele cluburi de legendă (fondat în 1893!) fără de care fotbalul în Italia n-ar mai avea același farmec. Radu apără mingi imposibile și primește goluri parabile, dar are o nebunie și o ambiție care au lipsit liderilor ultimelor generații de la națională. Dacă fotbalul românesc are un viitor (și are), să vă obișnuiți să fiți purtați, cum bine zic toate clișeele, între extaz și agonie și din nou extaz, în ritmul paradelor acestui Radu.

A cărui generație – îmi permit să pronostichez – ne va face totuși mândri și fericiți (să nu uităm ce înseamnă totuși aceste cuvinte, chiar dacă acum sunt folosite la tot pasul, fără niciun motiv rezonabil).
Să avem, așadar, puțintică răbdare până la Europeanul de tineret din vară. Și mai vorbim noi.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

catalin (1 comentarii)  •  14 februarie 2019, 9:40

o observatie: cuvantul patetic este folosit gresit. daca va uitati in dex puteti vedea care este definitia acestuia.

Gentle Giant (3 comentarii)  •  14 februarie 2019, 10:45

Mai citiți o dată, omul a folosit cuvântul exact în sensul din dicționar. Celălalt sens se impune și el, chiar dacă nu ne place, sau deja s-a impus.

Thomas brams (3 comentarii)  •  14 februarie 2019, 11:31

Ce ne dam rotunzi cu 3-4 sportivi de exceptie. In rest VARZA, nimic. La Jocurile Olimpice, campionate Mondale, etc.... NIMIC.

Tudor (1 comentarii)  •  14 februarie 2019, 13:05

Daca nu te impui ca natiune in sport, la olimpiade, la turnee finale etc, tot degeaba. La noi, ezultatele bune sunt exceptii, nu esecurile, cum ar fi normal. Intr-o tara in care un individ urmarit penal formeaza guvernul, e absurd sa ceri mai mult de la sport.

17 Nentori Tirana (27 comentarii)  •  14 februarie 2019, 16:15

Atac si eu structurat, sper sa pastrezi ordinea pina de Craciun, macar avem impresia ca nu compui dintr-un beci sovietic. Bravo. --------------- 1.- Simona e numai una ! Poate pe Neagu- trebuie nume - as iubi-o la fel daca ar juca altundeva, chiar si in Mongolia. Restul ? Increderea nu ne lipseste, ca toti cei crescuti in comunism sintem mai degraba aroganti, atotstiutori iar „neuronul in plus“ adesea invocat nu are nici o acoperire. Peste 50% scoli au tot buda afara, cad anual elevi in groapa ori sint filmate eleve de jos, nu au aviz ISU – si *** vorba psd si a ilegalului „partid al generalilor“- ori sanitar, iar asta in 2019 era noastra ! De la romani – trebuie spus ca legiunile romane din afara trebuiau prin lege sa fie alcatuite doar din mercenari din … fara studiu ADN, vazind doar ce muzica adora si cum danseaza din buric si poponet valahii azi liberi sa se exprime, eu cred ca putem identifica macar o afinitate – la austrieci, unguri, rusi, turci si fanarioti ai n-am fost in sate sa construim un drum, o cale ferata, un pod ! - ultimul l-a construit Saligny in 1895 care a studiat la Uni Spiru Halep din Alexandria Teleorman si si-a facut practica la Dorel Tudose si Dorel Vilcov construind un perete rezamator de la crisma pina la sediu si unul fals ca mesteru Manole, numa ca n-a ingropat-o acolo pa Vasilica ci alte valori recunoscute azi- dolaru, tablou, lantu da aur care dupa cine l-a perdut e probabil facut din dintii perduti de niste telectuali cu perciuni. ---------------- 2.- Titlul in Grecia ma intereseaza, il doresc din inima lui Razvan, poate asta sa faca ce n-a reusit Tatucu, anume sa cistige ceva cinstit si prin munca si mai ales sa faca si el in numele tatalui ceva pentru fotbalul romanesc. ---------------- 3.- Nebunia lui Ionut Radu nu este necesara, ba din contra, avrem nevoie de luciditate si unitate. Liderul meu este Ianis Hagi iar cel mai valoros tinar fotbalist il consider pe Nedelcu – nu stiu repede daca mai are voie sa joace dar daca da cred ca va bate recordul de transfer dupa cistgarea finalei. Nu stiu cum, poate de nas si fin ce e, Radoi a adus unitatea, i-a adus pe toti oamenii de fotbal alaturi de aceasta nationala, cea ce eu n-am mai trait niciodata. Daca nationala asta nu ia titlul eu ma las de fotbal !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (101 comentarii)  •  14 februarie 2019, 22:14

...fotbalul romanesc ...nu are ...viitor...

ion popovici (1 comentarii)  •  15 februarie 2019, 15:47

domnul Andrei Craciun , v-a mai spus cineva ca semanati aproape leit cu Sorin Copilul de Aur?

Comentează