Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Amurgul masculului alpha 

S-a reluat campionatul și în afară de revenirea Marelui Antrenor (Unsul lui Dumnezeu) pe banca FCSB, după ridicolul de la Călărași, pasul șchiop al Clujului și semnele de viață ale lui Dinamo în subsolul clasamentului, nu e nimic de notat

Permalink to Amurgul masculului alpha 
vineri, 8 februarie 2019, 10:06

Meciurile cele mai interesante se joacă tot în trena istoriei, unde Mircea Lucescu le răspunde și lui Loți Bölöni, și lui Mircea Rednic. Și, ca de obicei, are de partea sa adevărul, chiar dacă pierde – prin nesfârșita sa încredere că fără sine lumea ar fi fost mult mai săracă – la impresia artistică.
Căci adevărul, insuportabil cum are obiceiul să fie adevărul, e că Mircea Lucescu a fost mai important pentru carierele lui Bölöni și Rednic (ambii mari fotbaliști și buni antrenori) decât invers.

Paradoxul 

Frumusețea paradoxului lui Lucescu-Tatăl este că are în același timp complexul lui Dumnezeu (sau poate că al lui Cronos?), dar și dreptate. Cine altcineva să fie masculul alpha din fotbalul românesc?
Mircea Lucescu a lansat zeci de ani cariere, de la Hagi la Pirlo și Willian, a relansat fotbaliști, le-a deschis porți în străinătate românilor și nu a renunțat niciodată la a-și etala aceste merite, ba chiar la a face paradă cu ele. O asemenea personalitate este orbitoare, deci și strivește.
Tristețea discuțiilor la zi este că sunt – de decenii – variațiuni pe aceeași temă. Care a fost cea mai mare: Craiova sau Steaua sau Dinamo? Cine a furat mai mult cu arbitrii și cu generalii? De partea cui a jucat norocul și la ce echipă a fost înregimentat ghinionul?

Valurile ambiției sale leonine

Și Mircea Lucescu nu poate fi, nicidecum, ocolit. A fost și actor, și regizor, și reper, și monument, și patriarh, și contestat, și profet rămas în autoexil, descurcându-se în regimuri despotice, îmbogățindu-se, surfând mereu pe valurile ambiției sale leonine și cultului pentru cunoaștere și muncă.
Mircea Lucescu umple cu biografia sa, chiar cu orgoliul său, chiar cu mândria sa, chiar cu vanitatea sa, ultimii cincizeci de ani din fotbalul românesc, ba este chiar și un capitol din cel european și mondial, și ar trebui să știm până acum cum să îi înțelegem excesele.

Un salariu e mereu prea puțin

Măcar dacă tinerii practicanți ai fotbalului din ziua de azi l-ar asculta cu adevărat când le indică fără greș cauza eșecului lor dincolo de granițe: s-au mulțumit cu un salariu și asta e mereu prea puțin.
Mircea Lucescu nu va face niciodată unanimitate, e genul de personalitate care întotdeauna va fi combătută și doar rezultatele îl vor putea apăra. De-acum, rezultatele sunt vechi și, la zi, doar pe ele le mai avem.

Înainte de un nou război pe alt front inutil, tot Mircea Lucescu a avut înțelepciunea de a preciza că s-a săturat totuși și de polemici și că ar fi timpul să mai și construim.

Cine l-a făcut pe Mircea Lucescu

Poate că, în continuarea acestei idei, e vremea ca Mircea Lucescu, după ce a văzut toate câte sunt sub stelele fotbalului, să se întoarcă acasă. E atât de multă ruină în jur încât vocația sa de constructor la amurg, vocația sa de profesor înțelepțit, ne va folosi mai mult nouă decât lui. Cu alte cuvinte, poate că e timpul ca Mircea Lucescu să fie, încă o dată, generos cu fotbalul care l-a făcut.

Pentru că până și pe Mircea Lucescu l-a făcut cineva.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Cristi (1 comentarii)  •  8 februarie 2019, 10:29

Felicitari. Un articol foarte bun.

Demolarii (2 comentarii)  •  8 februarie 2019, 10:53

E trist că doar aceasta parte a acestei situații e prezentată de presă insistent. M Lucescu a demonstrat , la fel de mult ca si M Rednic sau L Boloni, că are valoare și completivitate in domeniul fotbal. Diferențele dintre ei țin de obiectivele personale. Toți 3 practica in prezent aceași meserie dintr-o pasiune-rutina. Ce altceva să facă? Le place actiunea, siguranță financiara au deja (nu au așteptat să primească pensia) , dar sunt și conștienți de propria valoare. Cândva , valori lor permitea apropierea, colaborarea. Să nu uităm cat timp genericele de sport cuprindeau golul lui Boloni cu Italia. Pe atunci M Lucescu era un antrenor ce putea deveni mare, sau unul care putea dispărea. Toți 3 au avut merite, ajutandu-se unul pe altul să urce treptele carierei. E trist doar, că dau posibilitatea sa apară astfel de articole, raspunzand mai mult insinuărilor jurnaliștilor ( care au grijă să la stârnească ego-ul) , decât afirmațiilor celorlalți.....

fgh (2 comentarii)  •  8 februarie 2019, 11:14

-pe ML l-a făcut fotbalist (l-a promovat la echipa națională pe când el juca la Sportul Studențesc) Titi Teașcă; apoi a venit la Dinamo, iar când s-a lăsat a devenit antrenor la Corvinul, unde a avut rezultate frumoase; printre jucătorii remarcați (în fotbalul intern - divizia A, pe atunci) s-a numărat și M R; concluzia logică fiind aceea că ...s-au susținut reciproc (niciunul nu este mai important în această evoluție...).

Radu_pnt (2 comentarii)  •  8 februarie 2019, 11:52

Mircea Lucescu la CFR, ar fi ceva extraordinar! :)

Rafu_pnt (4 comentarii)  •  8 februarie 2019, 11:52

Mircea Lucescu la CFR, ar fi ceva extraordinar!

Observator (81 comentarii)  •  8 februarie 2019, 13:23

Chiar merita Mircea Lucescu sa fie ironizat? Are performante care nu pot fi trecute cu vederea si pentru care poate fi cu adevarat mandru! Poate exagereaza cu arogarea unor merite, insa sunt si fotbalisti mult mai putin importanti pe care i-a promovat (in special de la Corvinul)! Pe langa Pirlo si Willian, pe lista fotbalistilor pe care i-a promovat pot fi adaugate ale 2 nume importante - Fernandinho (nu-i exceptional, dar, se pare, respecta cu sfintenie consemenele tactice ale antrenorilor) si Douglas Costa (mai talentat si mai rapid decat mijlocasul central)! Prin comparatie, cu ce se poate lauda junele ziarist A. Craciun macar pe plan national? De unde autoritatea care sa-i permita sa analizeze si sa-l ironizeze pe omul de fotbal Mircea Lucescu? In fine, Lucescu si Boloni au performante ca antrenori si in strainatate, in timp ce Rednic se poate lauda doar cu trofeele castigate in tara (cu Rapid si cu Dinamo) si la Khazar Lankaran (in Azerbaidjan, o tara care nu conteaza inca in fotbal, cu toata infuzia de capital datorata petrolului)! O.

George Pip (1 comentarii)  •  8 februarie 2019, 14:40

Bine pus punctul. Mi l-am pus si eu la ultimele randuri de alegeri FRF. Asa cum e Lucescu, ar putea sa aduca o schimbare in bine fotbalului romanesc. Si-ar gasi si colaboratori. Numai sa vrea. Faza cu e batran, e scarbit, o spune din orgoliu. Cred ca ar vrea sa fie seful fotbalului romanesc, ca asta e viata lui, fotbalul. Sa mai adune cativa nebuni, cativa hagi si, cu toate defectele lor, ar putea sa ridice sportul asta nenorocit si fantastic in acelasi timp, din care sug o multime de lipitori.

Alex (1 comentarii)  •  8 februarie 2019, 15:09

Sa nu uitam totusi ca Boloni este omul care la adus la prima echipa, pe vremea cand nici nu putea sa joace in prima liga portugheza (datorita varstei de 16 ani), pe Cristiano Ronaldo. Lasand la o parte calitatile lui Lucescu, performantele din Romania pana in 1990 si imediat dupa au fost realizate si cu largul concurs al unui regim in care se promova sportul, unde existau multe talente, aveai arie de selectie mare, jucatorii erau disciplinati fara sa vrea de mediul in care traiau, etc. Apoi trebuie spus ca Il Luce a a facut performanta doar unde i sa dat control total si fara presiune foarte mare, nefiind doar antrenor. La Shakhtar practic i sa dat clubul pe mana, bani fara limita si putere de decizie, fapt care sa vazut spre exemplu si in evolutia lui Marica, acesta din urma jucand fotbal de performanta doar acolo, pe fondul protectiei antrenorului. Pentru Lucescu o proba de performanta ar fi fost reintoarcerea in Romania si crearea unei echipe formata preponderent din jucatori de calitate autohtoni (foarte greu de gasit astazi) cu care sa faca performante notabile in competitiile europene.

dan (10 comentarii)  •  8 februarie 2019, 15:36

"Care a fost cea mai mare: Craiova sau Steaua sau Dinamo?" - subiect inexistent ! Doar una a cucerit Cupa Campionilor si Supercupa Europei !

Octavian Stăncioiu (4 comentarii)  •  8 februarie 2019, 16:23

Păcat că Lucescu sr. se încăpățânează să își încheie cariera înjurat de turci. Ar avea - cum punctați atât de bine, domnule Crăciun - anvergura, știința și personalitatea necesară de a pune decisiv umărul la reconstrucția fotbalului românesc.

Lestie (5 comentarii)  •  8 februarie 2019, 17:39

Lucescu a facut ce a facut avand in spate Militia si Securitatea din Romania, baskanii de la Galatasaray si pe multimiliradarul patron al lui Sahtior. Emerich Jenei a castigat insa Cupa Campionilor Europeni cu o echipa autohtona, alcatuita numai din cetateni romani, dar asta pare sa nu conteze. Cum nu conteaza nici faptul ca Pisti Kovacs a triumfat de doua ori cu Ajax in cea mai importanta competitie continentala intercluburi. A, o sa spuneti ca Jenei si Kovacs nu sunt romani. Dar Lucescu este?

stefanita (9 comentarii)  •  8 februarie 2019, 18:30

bun bun materialul. cat despre intoarcere, ce sa faca in mediocritatea asta?

tindala (5 comentarii)  •  8 februarie 2019, 19:40

E stupefiant!Un antrenor-platit sa realizeze niste obiective-pretinde recunostiinta vesnica din partea jucatorilor,pentru ca...i-a bagat sa joace!Intr-adevar Boloni era doar un jucator de la Targu Mures,in plus unul deosebit de sovin si care-din acest motiv-in meciurile de la Tg Mures era foarte rau cu adversarii!Pana cand-dupa ratarea unei calificari de catre nationala- Mircea Lucescu la convocat-si la introdus-la nationala in ultimul meci,cel cu Elvetia,care nu mai conta!Meciul-jucat in Elvetia-s-a terminat 0-0, iar Boloni s-a remarcat in mod deosebit!De atunci Boloni s-a remarcat in mod constant ca un bun inchizator si a fost transferat la Steaua Bucuresti de la A.S.Armata Tg.Mures!Iar Rednic a facut parte din grupul de jucatori de la Corvinul Hunedoara de asemenea scosi din provincie si adusi in Bucuresti de catre Mircea Lucescu!Dar revin si intreb:Ei,jucatorii,nu au nici un merit?La Real Madrid-pentru ultimele 3 trofee de Campions League- cine cui ar trebui sa-i datoreze "recunostinta vesnica"?Jucatorii antrenorului Zidane ?Sau antrenorul jucatorilor?

stefanita (9 comentarii)  •  8 februarie 2019, 20:18

tindala - sigur ca au si ei merite, si autorul aici le mentioneaza, dar in general erau foarte tineri iar Lucescu i-a indrumat, sprijinit, nu se compara cu jucatorii maturi si super-confirmati care ajung la Real. Tine minte cum Hagi nu isi gasea ritmul la club in Spania si nici la nationala si cum il "recupera" Lucescu la Brescia. Lucescu a depasit cu mult ce se facea atunci pe la noi, a modernizat fotbalul autohton, a adus organizare, o alta gandire, mult peste Jenei si Iordanescu ca manager dovada ca a reusit afara.

MZM (15 comentarii)  •  8 februarie 2019, 20:41

@Lestie, toata stima pentru adevar, logica si... ironie fina! Poate ar mai trebui adaugat ca acest ”Lucescu-Tatal” , indiferent cate performante ar fi realizat in cariera sa, nu va putea scapa niciodata de ***!! Nu se va putea uita niciodata strigatul de disperare al austriacului Polster, la 20 de ani de la comiterea faptei: Camataru, da-mi Gheata inapoi!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cucu (1 comentarii)  •  9 februarie 2019, 0:35

pe lucescu l-au facut mare TRAIAN IONESCU SI ANGELO NICULESCU care au fost cei mai buni antrenori din istoria fotbalistica a romaniei

motanul incaltat (84 comentarii)  •  9 februarie 2019, 2:16

N-o sa vina niciodata inapoi in Romania ca si-ar demonstra pt a mia oara limitele....Care oricum i se vad in Turcia. Iar cit despre jucatori mai bine te abtineai ca te-ai facut de ras.... Lucescu i-a descoperit pe Rednic si Hagi iar Boloni pe Cristiano Ronaldo.......Comenteaza tu daca mai e ceva de comentat....

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  9 februarie 2019, 11:07

Viitorul a pierdut clar cu Astra caci Ianis s-a dus chiar inainte de meci sa dea mina cu nea Jemoi asta in timp ce Hagi gresea vorbind frumos de echipa *** Nicolae. A atins ciuma fotbalului, s-a uitat drept la bidonul turtit cu parul cret caci ochii lu nea JeMoi privea bilele alea reci in alta parte, parea ca nea Luceafaru le-a facut o favore precistelor de sus ca sta sub lumina lor – cum sa nu joci prost. Bine ca nu si-a rupt ceva Ianis. Si Hagi putea face lumbago. Linga militieni stai, bulan primesti. A stat si Simona linga infetatii gica contra, steleeea si pruneeea iar cind au vorbit doar de luceafar si-a imaginat saraca Simona catelu cu parul cret a simtit imediat un junghi in spate. Pentru arabii politruci care in loc sa opereze vind alcol si au facut Viitorul sa piarda plyoffu, spun ca fac treaba buna cu banii, caci ei mai si ajuta – vezi nenumarate actiuni caritabile - dar bine ca s-au stins Ceasca si Leana caci le dadeau si lor Trofeul Alexandrion pentru toata activitatea. ----------------------- Amurgul militianului. Chiar asa, pe cine a ajutat ? Altii cu bani mai putini ajuta echipe, finanteaza echipe de juniori, fac academii, munca voluntara la tineret … Ba, pina si Florentin Petre ajuta, Hanca a construit o casa pentru sarmani, pina si Lutu mai da de pomana, face cinste, e om … Nea asta a primit „cadou“ un milion de la Copos – Suncudica le-a dat trei alor lui militieni – cu care a cumparat o uzina in Brasov, a falimentat-o, a vindut terenurile, au plins multi dupa salarii ca sa aiba azi o intreprindere micuta dar productiva, condusa bine de prietenul care vindea sclavi, paduri si marfuri confiscate pentru Ceusescu. Daca negociau plecarea in libertate a unei familii cu casa, se asigurau ca le iau casa si baga in ea militieni ca jagardelu jemoi, politruci si securisti. Era asa de persecutat ca trebuia sa-si faca cocediul cu printisorul Nicu Ceausescu, ba il mai tira si pe Razvan la baute – vezi poza de jos !Uite, Dinamo e de luat aproape pe gratis. Daca zice ca stie sa promoveze jucatori, ca e mare antrenor, hai sa-l vedem. De-abia astept sa termine si Dinamo. Astept degeaba, nu vine EL acolo unde nu-l respecta tramvaiele, nu mai poate da pasapoarte, nu mai poate delega arbitrii si aranja ghete de aur. --------------------- PS ultima isprava. A crezut ca-l poate instala iar pe nea elvetianu I Lupe la FRF dar a plecat cu coda intre piciore. Totusi analistu tov Cosmin Guse declara ieri la Arad ca pe Burlenau l-a impus Statu Paralel, Coldea, Kövesi, Dancu, … mai bine zis decreta sub privirile timpe ale liberalilor si a unei papuse care se dadea avocat. Ba asta a mai si adugat niste timpenii. Pe mine nu mai mai mira nimic - pentru altii toate povestile astea cu romanide succes, violatori ori profanatori par incredibile.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

MARCU ANTON (1 comentarii)  •  9 februarie 2019, 17:46

In mod normal si daca Mircea Lucescu ar fi vrut sa faca treaba in Romania l-ar fi obstructionat Mircea Sandu la FRF , si fratii becali impresari pe atunci in alianta si cu Hagi .Azi nu ar avea loc de politrucii impusi de securisti la FRF. In schimb turcii il folosesc pt. a revigora fotbalul lor. Deja a descoperit un fotbalist in liga a II-a promovat la nationala Turciei si acu e in prima liga in Germania titular.! Vaolrile niciodata nu au avut loc in Romania si li s-au pus betze in roate inca de pe timpul lui Eminescu,Cuza,Coanda,Brancusi, lista e prea lunga.Si uite asa de sute de ani noi ii ridicam pe alti..

Vasco (5 comentarii)  •  9 februarie 2019, 21:01

Pe ML l-a făcut o matusa.Din același motiv ca in cazul lui Chuck Noriss.

Comentează