Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Stâna

La FCSB pot ocupa vremelnicul loc al antrenorului Șumudică, Alexa, Teja, Bill Clinton sau Sfântul Petru. Tot Becali va dicta. FCSB funcționează ca o stână cu cioban unic.

Permalink to Stâna
joi, 27 decembrie 2018, 9:12

Dică s-a dus. Nu înainte de a arăta un caracter moale, lăsându-se ținut sub zăbală de patronul deturnat de tranziție de la destinul de oier. Becali este patron și – în înțelesul românesc de tranziție spre nimic al ideii de patronat – face ce vrea. Obiectiv vorbind, șansele FCSB să se mai apropie de titlu sunt să-i intre patronul iar la pușcărie și să se implice mai puțin la echipă.

Îl interesează doar turma
Becali își conduce oamenii cum vrea. Ei sunt plătiți și, dacă așa consideră, se lasă călcați în picioare, umiliți în direct la televizor și să zică mersi că nu pleacă acasă și bătuți, până la urmă. În definitiv, Becali îl are în soldă și pe MM Stoica, fost pușcăriaș și el, care știe cum să lovească în figură un suporter, flancat fiind de bodyguarzi.

Becali își conduce clubul cum vrea. Nu îl interesează fostele glorii, nu l-a interesat prea tare nici numele clubului, nici palmaresul, nici tradiția, nu îl interesează suporterii, nu îl interesează să crească juniori, nu îl interesează ce îi rămâne în urmă, nu îl interesează dacă își duce fotbaliștii ca pe oi în transhumanță, pe la Voluntari și Pitești. Pe Becali îl interesează să scoată bani.

Se tutuie cu Dumnezeu 
În ciuda declarațiilor de plecat de acasă întru Hristos, zeul pipereanului este atotputernicul ban.

Becali e creatorul și mântuitorul FCSB. Fiind buricul universului, universul începe și se încheie cu el, Gigi, fostul pușcăriaș (infractor liberat condiționat). Lui până și Dumnezeu îi vorbește (des) pe numele mic.

Becali e cunoscut cu antecedente penale, ceea ce nu împiedică societatea noastră defectă să-l țină de icoană în sticla televizorului. Acest personaj este, probabil, cel mai mediatizat personaj din ultimul deceniu și jumătate. Ce spune asta despre noi? S-ar cuveni un diagnostic și poate că nu ar trebui ocoliți nici medicii de specialitate.

Creația lumii primitive
Becali a făcut tot ce putea face pentru a ne arăta cine este. Oricine nu face parte din viziunea unică despre viață a îmbogățitului și-a primit sudalma. A împărțit hulă în dreapta și stânga, e xenofob și misogin, a fost bădăran și s-a arătat de zeci de ori prost crescut. Ei, și ce dacă? Becali are (încă) bani. Cu ei cumpără și vinde, face negoț cu jucătorii de fotbal ca odinioară cu cârlanii, mă-nțelegi?

Cine îi mănâncă din palmă? Noi!
Becali este creația unei lumi primitive și îmbulzeala pentru cei care se grăbesc să-i mănânce din palmă spune multe și despre ei.
Nu vă mai amăgiți că e altminteri: Becali e FCSB.
Pe partea economică, direct, precum și pe toate celelalte părți.

Comentarii (73)Adaugă comentariu

AdrianP (1 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 8:39

Becali e un ''produs'' 100% al societatii romanesti. Cei mai multi romani se regasesc in fenomenul Becali....smecher, tupeist, ***, cu pareri despre tot si toate cu pretentii de judecati de valoare. Se ''vinde'' bine in media pentru ca este ''reprezentativ''. Cand a fost dovedit infractor cei mai multi romani l-au cainat pentru ca ''a avut ghinion''. Ce ne spune asta? Daca ar fi avut posibilitatea ar fi facut si ei la fel. Ce a facut Statul roman? In circ mediatic si atat. Daca a dovedit CA tranzactia cu terenuri a fost frauduloasa s-a anulat tranzactia? NU.S-a revenit cumva la situatia anterioara?NU.S-au anulat cumva toate tranzactiile ulterioare cu aceste terenuri?NU. L-au pus sa returneze banii castigati din aceste tranzactii?NU O socoteala simpla arata cam asa: 29 ha X 200 euro/m2 =58000000 euro. Statul IL Pune sa plateasca 450000 euro si nu I'm anuleaza tranzactiile. La o analiza simpla.Profit 45500000 euro. Daca Statul a dovedit ca tranzactia a fost frauduloasa si lua corect toti banii obtinuti in urma acestei tranzactii....nu mai aveai nici in Becali in toata media.Asa s-a intamplat cu toate dosarele de mari corupti.Circ mediatic, putina puscarie si...si ramas cu banii, cu influenta conferita de acesti bani. Cand veti vedea in media o analiza asemanatoare lifetime spune CA v-ati facut treaba...altfel....vorbiti discutii

Dorin (1 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 10:27

Pai... si cine ni l-a bagat pe gat daca u voi, presa...? Ti-as propune tie si colegilor tai care va spuneti jurnalisti: de fiecare data cand va mananca degetele sa tastati ceva despre Becali, dati un telefon la un club de liga a doua, a treia de handbal, baschet, un antrebor de atletism, scrima, cautati o competitie de copii, un festival de baby handbal, baby baschet sau minirugby si scrieti despre el. Intr-un film al copilariei mele se spunea "Vrajitoarele exista atata timp cat credem in ele si vorbim despre ele". Poate ar fi cazul ca voi, ziarustii de sport sa scrieti despre sport, tot sportul, nu sa faceti can-can cu silicoanele nevestei lu' cutare sau masina lui cutare ori ce a mai zis Becali. Nemaivorbind de vrajitoare, le vom uita. Vorbind despre zanele mici de pe barna, despre mici spiridusi de pe terenul de rugby sau de pe pista de atletism ori din bazin ne vor intra in minte si in suflet. Ce spui?

Ion (2 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 10:27

Qed. Amin , si cu Becali inainte! Patronul spiritual al gsp.ro

Scorilo (5 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 11:03

@Timisorean: Nu-mi spune mie cum stă treaba cu ardelenii și bănățenii, pentru că vă cunosc prea bine ifosele, închipuirile. Vă credeți superiori și puneți toate lucrurile negative pe seama "miticilor", pentru a vă justifica propriile neputințe, propriile slăbiciuni. Vorbiți de balcanisme voi, bănățenii, care aveți un folclor atât de balcanizat încât nu-l poți deosebi de manele. Faceți paradă cu gărzile imperiale, cu multiculturalismul imperiului, dar ghici ce? Voi erați iobagii, iar ăia vă țineau de fraieri. Primarii voștri pun de alianțe ale Vestului, în timp ce centrul Timișoarei e al clanurilor de rromi, al Clujului e al ungurilor, iar al Sibiului al sașilor. Retrocedări cu complicitatea măreților voștri primari, oameni politici de doi bani. Ce ați adus bun în politica de la Bucuresti? Nimic. Râsuri și oameni cu o răutate și perversitate peste medie. Luați la procente, ca prolificitate intelectuală și culturală, machidonii sunt mult, mult peste voi. Da, machidonii sunt oamenii banului, dar mai dau și la alții! Voi? Numai fală și propria persoană. E plin occidentul de bănățeni și ardeleni care au mers acolo să se realizeze material, uitând de părinți și frați. Pe mine nu mă păcăliți cu propaganda voastră, pentru că vă știu așa cum sunteți dincolo de ambalaj.

Toader (29 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 11:20

Ca orice simbol „comunist”, Dinamo va fi arat cu plugul, nu înainte de a fi batjocorit. Steaua au desființat-o punîndu-l în față pe Becali (se pare că nu știe pe ce lume trăiește, schimbul de terenuri i-a fost băgat pe gît de rumînul Babiuc, n-are nici o vină/merit) însă batjocura continuă prin legarea celor două, FCSB=Steaua, cel puțin mediatică. Ca să nu dăm rău în supărare, astfel de treburi se'ntîmplă peste tot (vezi de pildă dărîmatul de statui din SUA). Omului trebuie să-i fugă pămîntul de sub picioare, să nu fie sigur de nimca. Cît mai răbdăm?

Kendo (4 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 11:42

Aparent, e un cerc vicios. Voi vindeti ziarul scriind despre Becali. Daca nu ati mai scrie despre el, lumea nu v-ar cumpara. Asa spune teoria. Exista vedete precum Maruta si altii ca el, care se hranesc cu *** si se umplu de bani din asta pentru ca public e grobian. Dar eu cred ca publicul poate fi educat. Cred sincer asta. Din pacate, multi dintre ziaristi sunt, la randul lor, grobieni, nesimtiti, inculti, ajunsi "ziaristi" dintr-o intamplare. Asa ca... Cine sa educe publicul?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 12:05

Craciunul nu-i prieste lui Craciun. *** "ca confunda" Steaua cu o … Bine ba, si noi milioanele de stelisti ce sintem atunci ? -------------------- Te-ai trezit ? Ai iesit la aer ? Faci propaganda comunistilor ? Esti pasare ? Trage-ti si tu epoleti cati ciocoi *** base si amanta fugara, cati locotos talpanicus … Esti prost ? Cati tu-do-rel si bambi dupa ce-au dat in minge s-au lovit la cap de stie astia nici sa citeasca cursiv, ba nici nu vad rostul cartilor decit ca in copilaria lor acolo afara in fundul curtii … - unde luxul csa suprem era sa nu-i ploua in timp ce-si fac treaba. ------------------ Gigi Becali. Ar putea fi mai destept, mai citit in sensul de mai larg si cu dorinta de a vedea lumea pe Pamint si nu numai in Ceruri, ar putea sa tina mai mult cont de noi cei care mergem la meciuri, dar sincer … mai bine decit un rus, cazac, chinez ori sa nr facati oprea base si pasarea lui sotia pesteluiti cocos semne ca Cezarul de la Loja. Nu-i suparare ca-i vorba de critica draga Craciune – articole bune ai avut *** – suparare e ca nu stii sa critici, „ca combini“ adevarul cu minciuna de partid. Puscarias ? Adevarat, dar cine il crede vinovat ? Inca odata Craciune, iata de ce-a fost condamnat, alaturi de cel mai bun si mai citit ministru MapN si cel mai mare sef al armatei – cei care n-au dus in NATO !!!, iata: 1.- i s-a furat masina; 2.- ni s-a furat un campionat, i s-a furat o valiza si 20 milioane euroi; 3.- … mergi si tu la DrAgnea si la mortu ala plinut care e azi seful armatei dupati lui base oprea dusa si cioclu lu pota si spune-le ca vrei sa schimbi terenul unde era cartea ta in copilarie cu cel in care vor ei sa le faca vile rusnacilor si o cazarma unde sa-si puna rachetele care sa sa-ti apare buda din copilarie. Incearca tata. Nici ca-i inebunit dupa bani nu-i adevarat, e el pur si simplu ne …, putin cam mult altfel. Cite milioane a pierdut din incapatinarea lui de a demonstra ca si un cal – vorbele lui ! - poate fi antrenor la Steaua ? E altceva, nu-i nici primitiv caci isi educa fetele, e pur si simpu marginit in lumea familiei si „prietenilor“ lui. Care prieteni ? Spune unul. Pina si „baiatul bun si respectos“ Dica iubitul lui Gigi spune ca se vede antrenind CSA. ----------------- Cit l-am criticat eu si alti stelisti. Dar asa ca sa doara, sa-l puna pe ganduri:ba ca-i mic gainar, ba ca-i plac barbatii, mai mult cei docili ca muierile, ca nu iese din casa in lume, ca nu are nici un Dzeu, … Nu cu minciuni adevarate caci nici macar Gigi Becali nu intelege ce-a gresit ca sa fie condamnat. Bani au facut si altii mult mai usor iar faptul ca-i mediatizat gresit in loc sa fie analizat nu-i vina lui. El stie ca a tinut viu fotbalul si nationala – pai erau vremuri cind doar la Steaua jucau romani -, vede caci ochi are ca azi in Romania conteaza banul mai mult decit orice iar cea mai tare meserie este cea de bisnitar in sensul de a cumpara iefin si a vinde scump. E vina lui ori mai mult a lui Plesu ? Se tutuieste cu DumneZeu, e fanatic dar cum a ajuns astfel ? Pai e cel mai comod, poate ca este singurul mod de a trai impacat cu pacatele si stresul, stres mai ales caci are o gura cit o sura. Comod, cel mai bun medicament, gratuit: pac, pac te-ai rugat si ai scapat !!! Domnul i-a aratat calea caci i-a dat trei fete, fete care ies in lume, isi largesc orizontul, *** !!! Unui *** nu poti tata Craciune sa-i pui pe tava minciuni normale ci trebuie ca sa-l vindeci sa-i spui ce vrea Domnul cu el: sa respecte femeile, sa lase gainariile si comunismele si sa-si faca stadion unde sa faca abonamente, sa nu mai aduca cai antrenori pe care sa-i bata do-ri-nel in primul meci dupa ce-a baut, vinat si pescuit patru ani, sa se uneasca cu rivalii nu sa-i considere dusmani, sa se bata nu cu voluntari ori cu cacaroduotetsc si cu echipe europene si sa cistige CL – caci doar asa isi invinge haterii si-si spala pacatele. *** ...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Zagna (2 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 13:09

Desi le porti numele, ponegresti Sfintele sarbatori cu venin demn de un dusman al neamului(ex.dragnea, dancila...) Ce face Becali la Steaua, fac toti neavenitii din fotbal la cfr, dinamo, Giurgiu, Craiova, Iasi... Unde ai fost cand tinerii antrenori Iordanescu si Niculescu au fost umiliti ? Ce ai scris despre schimbarile de la astra de nu le mai stiu sirul ? Te-a trezit acum un "dar" de la cineva interesat !

juliusmad (2 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 15:39

bine, craciun a scris un articol intitulat "dinamo traieste". din pacate dinamo a decedat iar la Steaua lucurile sunt ceva mai simple decat incearca craciun sa ne abureasca :))

Tibisor (5 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 15:52

Pt. Scorilo ! Poti sa delirezi cat vrei ... toata tara stie care este adevarul si realitatea dintre Banat ( Ardeal ) si restul ! Doar in mintea ta limitata exista altceva !

scorilo (5 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 18:07

Tibișor, când o să te faci mare și o să devii Tibi, o să te trezești la realitate. Până atunci, trăiește în ilaritatea ta!

corneliu (3 comentarii)  •  28 decembrie 2018, 21:28

"Și cine îi mănâncă din palmă? Noi!" Îmi place că recunoașteți, voi ziariștii îi mâncați din palmă.

Nicolae cristache (1 comentarii)  •  29 decembrie 2018, 3:22

Felicitări! George Becali n-a pogorât din cer. A devenit George becali pe susținerea unei prese aidoma lui. Cum e presa e și Becali.

Iulian (1 comentarii)  •  29 decembrie 2018, 3:27

Ce ziarist ***. Dar asa este cand vrei sa faci pe marele ziarist destept, dar esti prea frustrat. Viata usoara mic ***.

Luke Skywalker (1 comentarii)  •  29 decembrie 2018, 13:02

la sc *** a devastat tot....dar a pus umarul si la decaderea totala a fotbalului romanesc, ne mai calificam prin Guritza... articol de pus in rama, mai ales finalul in care se recunoaste rolul ziaristilor in zeificarea *** din pipera ///un nebun la multi ani

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ares (1 comentarii)  •  29 decembrie 2018, 13:32

Mare dreptate ai ,Adrian P. și din păcate asta e nivelul societății și va fi in următorii 50 de ani ......

mg (39 comentarii)  •  30 decembrie 2018, 14:13

"Scârţâie-n vânt cumpăna de la fântână/ Valea-i în fum, fluiere murmură-n stână/ Şi osteniţi, oameni cu coasa-n spinare/ Vin de la câmp. Toaca răsună mai tare/ Clopotul vechi împle cu glasul lui sara.." cum frumos zicea poetul. Dar toate astea s-au cam demodat. Mioriţa le miroase proaspeţilor intelectuali a oaie, iar ciobanii au ajuns de râsul lumii.. Mai bine cowboy, vorba cântecului : "Te-am văzut printre uluci/ Bade îmbrăcat în blugi/ Blugi originali cu geacă/ Şi dădeai apă la vacă" Faptul că Becali nu-şi reneagă originile, nu e nicidecum un defect. Are el altele destule, dar hai să nu-l demonizăm.. Nu din cauza lui merg prost lucrurile în fotbal şi în societatea românească. Ba dimpotrivă, atât cît s-a priceput, a ajutat. A făcut-o şi la inundaţii, a făcut-o şi când Steaua era în pragul falimentului. Cît despre can-can-ul de la tv, el doar răspunde insistenţelor realizatorilor. Şi îi şi place..

?????? (14 comentarii)  •  5 ianuarie 2019, 19:08

După ce "s-a pregătit" cu nea Gigi Becali, Dică pare a simți necesar, probabil neavând momentan nici alte oferte , să își justifice iarăși public, prin presă, decizii anterioare despre care a mai zis, ?

Comentează