Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Și cu noi cum rămâne?

Guardiola nu ia nici în acest an Liga Campionilor, cum n-a luat-o niciodată fără Messi și cum – tot mai probabil – n-o va lua nici de acum înainte. Să ne întoarcem la elementar: Messi l-a făcut atât de mare […]

...

Delirul 

De altfel, spectacolul fotbalistic din liga noastră cea de toate zilele e superb, atât că nu găsești între primele noastre divizionare o sută de băieți care chiar să știe să joace fotbal O să se joace finala campionatului la Cluj, […]

...

Seriozitate

Răzvan Marin este rodul unei bune moșteniri genetice, bine antrenată. E fiul lui Petre Marin, un fotbalist harnic și paradoxal, care mereu a lăsat impresia că ar fi putut ajunge mai sus, deși niciodată nu a lăsat impresia că nu […]

...

De la care început?

Prima observație e că începem mereu de la zero. Nu avem, în fotbal, la fel ca în restul vieții noastre comune, o bază de la care să pornim. O bază din realitate, nu din imaginar. Fiindcă ne-a rămas, vorbă veche, […]

...

Yazid

Aceasta este provocarea care îi lipsea lui Zinedine Zidane: dacă reușește să facă, din nou, Real Madrid din această echipă năucită va rămâne – pentru totdeauna – mare. Va reuși? Nu va reuși?  Iată încă unul dintre pariurile acelea care […]

...

Victorie acum!

România se află într-o poziție rară în ultimele decenii: selecționerul are de unde alege fotbaliști pentru echipa națională. Cu toate acestea rezultatele din Liga Națiunilor au fost mediocre. Să mai avem puțintică răbdare?

Permalink to Victorie acum!
sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 10:32

Tineretul României a reușit o calificare istorică la Euro și a făcut deunăzi un meci remarcabil cu tinerii Belgiei (care anunță o nouă generație de excepție pentru echipa lor mare, aflată în cel mai bun moment al istoriei sale).

Acum să ne vedem: știm să gestionăm o devenire? Mirel Rădoi are și cea mai frumoasă, și cea mai grea dintre sarcinile unui antrenor: să treacă o generație întreagă înspre maturitate.

La câți s-au născut pe la noi talente ca să moară speranțe, ar fi cam fi vremea pentru o strategie de salvare a talentelor (o strategie de dezvoltare durabilă, cum i-ar plăcea să zică lui Ion Iliescu).

Există un clișeu splendid care ne spune că victoriile aduc victorii. Propun să nu neglijăm această axiomă. România are nevoie de victorii și are nevoie de victorii acum!
Mentalitatea de învingător nu e nici ea chiar o vorbă în vânt și nu se construiește cu remize norocoase cu Serbia. E obligatoriu să învingem și Lituania, și Muntenegru, echipe rezonabile cu care pe vremea primului Hagi s-ar fi pus doar problema scorului la pauză. Ce ar trebui să știe tinerii de astăzi este că să fii celebru și chiar bogat nu e așa o mare brânză. Și caracaleanul care ne arăta mai ieri degețelele mijlocii de la tribuna Parlamentului e faimos, iar bani are – vorba aia – și Donald Trump.

Mult mai important e să se facă iubiți și să devină nemuritori, să lase în urme nopți magice și emoții indimenticabile.

Iar oamenii îi iubesc pe aceia care câștigă, care le aduc bucuria marilor victorii (precum și tristețea marilor înfrângeri), dar pe cei care fac 0-0 cu Lituania și Muntenegru nu îi va ține nimeni minte. Și vor trece pe lângă pozele lor lipite comercial pe gardurile orașelor și nu vor ști cine e cine și nu vor simți nimic și nici faima, nici banii nu vor putea vreodată să acopere golul de a-ți fi ratat devenirea.

Avem nevoie de victorie acum – chiar dacă, din fericire, nu mai e acum ori niciodată. Dar ne trebuie această victorie acum – și avem nevoie de acești tineri care să devină din fotbaliști poeți și să ne facă să visăm din nou departe, ca generația primului Hagi înspre cerul Americii. Căci asta este de fapt, asta a fost și asta va fi întotdeauna povestea cu fotbalul.

Și asta trebuie să îi învețe chiar acum profesorul Cosmin Contra: cum să nu-și irosească harul.

Istoria e pentru cei care visează.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Observator (69 comentarii)  •  17 noiembrie 2018, 14:13

@ Bigbear Va raspund referitor la un material trecut de-al titularului blogului. Ati spus ca niciun roman n-a ramas la cluburile din strainatate, insa Razvan a ramas si este om de baza! Standard este un club important din Belgia, chiar daca nu mai conteaza in Europa, ca acum 3-4 decenii, cand Anderlecht, Standard, Bruges si Lokeren ajungeau in fazele finale si castigau chiar cupe europene (Anderlecht, cu 5 trofee, iar Bruges a jucat o finala de CCE)! Hagi senior a fost cel mai bun fotbalist roman (merita Balonul de Aur in 1994) si face un lucru extraordinar pentru tara noastra! Ce fotbalisti au rezultat din centrele de excelenta infiintate de FRF-ul lui burleanu? Stimabile, am mai scris si despre stadioane; n-ati reactionat la acest subiect, dar va informez ca nu stiu pe cineva in aceasta tara care sa ma contrazica pe aceasta tema, desi nu sunt constructor de profesie! O.

Observator (69 comentarii)  •  17 noiembrie 2018, 14:17

@ Maxentiu Aveti dubii in privinta lui stucan? Inseamna ca n-aveti mintea la purtator, daca va influenteaza textele denigratoare ale unui individ ce cu greu poate fi categorisit drept jurnalist! O.

Observator (69 comentarii)  •  17 noiembrie 2018, 14:28

@ Resiteanu’ Exilat Sper ca cititi raspunsul meu la mesajul publicat pe marginea precedentului articol al lui Andrei Craciun! Hagi este stimabil pentru tot ce face si a facut! Cel mai mult cantareste faptul ca a fost un fotbalist genial, cu mult mai bine clasat decat locul 100 publicat de nu stiu ce institut de statistica (nu verific sursa, n-am timp). La Real au fost unii fotbalisti limitati (Buitre, in primul rand) care l-au boicotat, iar la Barcelona insusi Cruyff l-a tras pe ... linia moarta, dupa ce l-a solicitat de la Brescia! La cele doua cluburi din Spania a marcat goluri exceptionale, iar in 1994 a fost cel mai bun! O.

Adi (2 comentarii)  •  17 noiembrie 2018, 14:40

Cu cine victorii tataie? Tu te-ai uitat pe numele din lot? Niște nimeni cu pretenții, atât. Conduși de un mediocru șmecheraș ca Contra. Cât dai, atât primești.

ovidiu_3003 (101 comentarii)  •  17 noiembrie 2018, 16:23

...ai dreptate ...mentalitatea de invingator nu se construieste cu remize norocoase acasa cu ...Belgia...

Bodrin (3 comentarii)  •  17 noiembrie 2018, 16:59

Profesorul Contra? Contra nu este profesor, asta-i sigur, așa că problema harului e o falsă problemă. Nu mai transformați toți *** în profesori, regi sau genii!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

stefan (1 comentarii)  •  17 noiembrie 2018, 19:22

serenity, now!, dragă crăci un

jos_cenzura (9 comentarii)  •  21 noiembrie 2018, 22:18

"E obligatoriu să învingem și Lituania, și Muntenegru, echipe rezonabile cu care pe vremea primului Hagi s-ar fi pus doar problema scorului la pauză." Echipa Muntenegru nu exista pe vremea lui Hagi...

Observator (69 comentarii)  •  30 noiembrie 2018, 13:50

Ce mai face "zeul fotbalului", adica Mohamed Salah? N-am notorietatea dvs. (desi as merita, prin varsta, competente si polivalenta), dar n-as fi scris niciodata asa ceva despre un egiptean (suna mai bine decat termenul "arab") cu niste meciuri bune in PL si cu aproape toate golurile marcate cu piciorul "bun"! O.

Comentează