Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Olé!

Victoria extraordinară (nu e un adjectiv aruncat la întâmplare) a jucătoarelor noastre (chiar așa!) de tenis în Cehia merită un călduros „olé”! Să nu ne panicăm, nu suntem chiar în pericol, nu riscăm o monotonie a entuziasmului, avem motive rare […]

...

Amurgul masculului alpha 

Meciurile cele mai interesante se joacă tot în trena istoriei, unde Mircea Lucescu le răspunde și lui Loți Bölöni, și lui Mircea Rednic. Și, ca de obicei, are de partea sa adevărul, chiar dacă pierde – prin nesfârșita sa încredere […]

...

Avioane

Neguțătoarea de jucători și-a luat comisionul, din comision își va lua alte și alte și alte (fără număr, adevărat) haine de lux în care – așa cum malițios remarcau gazetarii de la o revistă de satiră – va continua să […]

...

Viitorul e deja aici 

Roger Federer nu are ironia exersată. Când John McEnroe remarca just că victoria lui Tsitsipas la elvețian anunță schimbarea gărzii în tenisul cel mai mare, Federer îi răspundea că McEnroe a petrecut mult timp în fața microfonului și va mai […]

...

Diminețile copilului Picasso

Picasso s-a născut la Málaga, în Andaluzia, aici și-a petrecut copilăria, de aici a învățat să privească lumea cu privirea sa care a schimbat istoria picturii și nu numai atât. E ceva la Málaga, e ceva, când te gândești chiar […]

...

Sindromul Alibec

Lămuritor interviul acordat Gazetei de marele nostru atacant (în înțelesul giurgiuvean al cuvintelor) Denis Alibec: fotbalistul a avut un destin și n-a înțeles nimic din el

Permalink to Sindromul Alibec
duminică, 30 septembrie 2018, 3:46

Denis Alibec a ajuns repede la Inter Milano și a plecat înainte să apuce cineva să-l țină minte. Acum e un fotbalist talentat, cu rezultate mediocre de la o echipă de la capătul lumii care contează: Astra Giurgiu. Marchează o dată la an și ține nasul sus.

Ratarea și banii
Ce concluzii tragem noi de aici, copii? Denis Alibec nu și-a împlinit potențialul. Asta înseamnă că s-a ratat.

Pe de altă parte, tânărul din Mangalia are bani să le dea și dușmanilor, o duce bine, conduce mașina visată, fumează când are chef (ce, alții nu fumează?), e gamer redutabil, nu simte povara maturizării, nu poartă ranchiună, investește în imobiliare (deschide hotel, frumos) și nu sunt șanse să facă prea curând foamea. Cu alte cuvinte, în înțelesul majorității românești, s-a realizat, e om. Unde e adevărul?

Pubalgia, Meme Stoica și domnul Goe
Adevărul unde să fie? Am putea să apelăm la mai vechii noștri prieteni, latinii, și să îl căutăm pe la mijlocul drumului. Alibec dă un interviu în care toată lumea e de vină – accidentările, pubalgia și Meme Stoica, condițiile meteo –, mai puțin el însuși. Acesta este sindromul Alibec și de el sunt atinși toți fotbaliștii care încep la Milano și sfârșesc pe la alde Giurgiu.

Răzgâiatul domn Goe al fotbalului românesc, cu mâinile atârnate de cer, n-are mari regrete. Una peste alta, el a fost o victimă. E adevărat, doar că sindromul Alibec nu te lasă să vezi și călăul. Corect e așa: el a fost propria sa victimă. Ei, și ce mai contează? Băiatul e bine, mersi. Timpul a trecut, leafa a mers.

Un paradox îl însoțește pe Denis
Paradoxul care însoțește sindromul Alibec este că toată această discuție în jurul său arată și o nevoie bolnavă a publicului de a vedea lucrurile altceva decât ceea ce sunt. Oamenii au în continuare nevoie de povești, și ce mi-e o ratare, ce mi-e o istorie de succes? În felul său abrupt și impenitent, Alibec are și mare dreptate să întrebe: ce aveți, fraților, cu mine, sunt eu mai cu moț?

Concluziile nu e bine să existe. Timpul va curge și leafa va mai merge. Sindromul Alibec va purta – în nici cinci ani – un cu totul alt nume, ne vom mira iar și iar de ce se întâmplă așa și tot nu vom fi atenți la vorbele lui Mircea Lucescu (hai, ziaristache, ne lași și cu tătăiță ăsta de l-a descoperit și pe Pirlo?). Vorbele astea, ziceam: nu există generație de aur, fotbaliștii îi ai așa cum îi educi.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

florian (3 comentarii)  •  30 septembrie 2018, 16:37

de aia e bun alibeque: e tipul de fotbalist tataro-roman, nascut valoare si trecut la pensie, fosta mare speranta! de aia e buna simona halep: e tipul de tenismena macedo-romana (aromana-romana), nascuta fata harnica si modesta, ajunsa vedeta datoria mass-media romaneasca si trecuta la pensie, mare proprietara de case!

pawn (15 comentarii)  •  30 septembrie 2018, 17:21

ziaristul (care se crede si el scriitor) n-are decat partial dreptate: exista o cantitate si mai mare de fotbalisti germani, englezi, italieni (sau argentinieni, brazilieni, iugoslavi) care se rateaza. doar ca totul se reduce la cifre: au un numar mai mare de jucatori legitimati, si pana la urma iese un icardi. care nici el nu va juca in nationala, ptr ca i-a furat nevasta lui kun aguero, prietenul lui messi.e treaba statistica. nu producem cat sa ratam.

?????? (6 comentarii)  •  30 septembrie 2018, 17:41

Remarcați și faptul că gazetarul ține o fotografie mai din tinerețe pentru prezenatare ?

itu52 (7 comentarii)  •  30 septembrie 2018, 18:28

Mâinile care atârnă, uită de cer, nu le lasă gravitația. Fraza cu paradoxul e trasă de păr, altfel, sună mai bine decât altceva. Bunul simț îl poti avea și dacă ești mai puțin educat. Fotbalist fără talent, nu poți fi. De tupeiști e plină lumea educaților, numai că li se zice excentrici. Dacă sunt genii, ar fi „cu capul în nori”. Să-l lăsăm pe Lucescu senior, o generație care ia aur, este de aur. Au luat Cupa Campionilor, au mai jucat o finală și au jucat acel sfert în USA. Că au avut și caracter, este o altă poveste.

ovidiu_3003 (98 comentarii)  •  30 septembrie 2018, 19:27

...foarte bun articol el ni l infatiseaza pe Alibec asa cum este ...un ratat...

zorrozabal (4 comentarii)  •  30 septembrie 2018, 20:18

Se vede ca ai primit sarcina de la "maestrul"vostru MM Stoica,sa-l faci praf pe Alibec!Dar un fapt vad ca nu ai vrut sa-l retii din interviul lui!Un fapt deosebit de grav!Si anume ca jucatorul avea semipareza faciala-care este urmarea unui accident vascular cerebral-iar doctorii i-au spus ca- daca se mai repeta-poate sa faca infarct!Iar celor de la fcsb le-a pasat?Nu!L-au bagat pe teren sa joace!Mare minune a fost ca nu s-a intamplat un nou caz "Ekeng"!Nici nu vedea cu un ochi si a fost scos-in fluieraturile galeriei aflata in solda "managerului general" iar in presa a fost luat in bascalie!In presa aia care-i mananca din palma unuia ca MM si face pe ea de admiratie la "aforismele"aluia!Asa se intampla iata si cu Simona Halep, care se pare ca e chiar bolnava, dar contractele sunt nemiloase!Ca si plebea,cu gladiatorii cazuti in arena!

?????? (6 comentarii)  •  30 septembrie 2018, 23:00

Remarcați totuși că autorul articolului își amintește și că Denis Alibec a jucat la Inter Milano ?

stroe emilia (1 comentarii)  •  30 septembrie 2018, 23:39

mare ziarist,mai citeste odata ce ai scris,poate intelegi si tu. ca esti frustrat se ntelege din asa zisul articol.chiar crezi ca Alibec citeste fituica ta ? tare as vrea sa stam la o sueta amandoi.

ciuke (2 comentarii)  •  1 octombrie 2018, 9:50

@zorrozabal, Alibec nu a avut accident vascular, ci o pareza faciala in care a fost afectat nervul facial, care asigura mobilitatea musculaturii de la nivelul fetei. Retine, este bun de povesti lacrimogene. Ce este ciudat, ce multi avocati are acest jucator amator, ca de profesionist nu poate fi vorba.

ciuke (2 comentarii)  •  1 octombrie 2018, 9:53

@zorrozabal, Alibec nu a avut accident vascular cerebral, ci doar o pareza faciala care I-a afectat nervul facial, care asigura mobilitatea musculaturii de la nivelul fetei. Retine, esti bun de povesti lacrimogene. Ce este formidabil, constat cu surprindere ce multi avocati are acest fotbalist amator, ca de profesionist nu poate fi vorba.

ManX (4 comentarii)  •  1 octombrie 2018, 14:36

Cred ca a plecat de la Inter înainte ca cineva sa-l vada. Denis Alibec are 27 de ani si vreo zece meciuri la Echipa Nationala. La aceasta vârsta trebuia sa aiba macar vreo 50. Eu nu stiu de ce si pe ce criterii este vazut ca mare fotbalist? Ca este realizat financiar si isi investeste bine banii este un lucru foarte bun. Ii doresc sanatate si sa se bucure de ei cu familia sa si prietenii.

dan b (16 comentarii)  •  8 octombrie 2018, 22:02

Articolul asta imi aduce aminte de un alt supertalent din tineretile mele: Dorel Zamfir. Ce s-o fi ales de el? El n-a avut insa sansa sa treaca pe la Inter si sa faca banii lui Alibec...

a dica (16 comentarii)  •  8 octombrie 2018, 22:07

@florian. Cu logica stai prost, indiferent de ce neam oi fi. Numai ca Halep este nr 1 in lume si oricat s-ar stradui presa n-ar putea s-o aduca nici macar in primele 100. Asa ca du-te baiete pe la cabinet.

Comentează