Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Un nou început

Începem războiul pentru calificarea la un nou turneu final cu Muntenegru, într-o încleștare pe măsura forțelor noastre. Cum am ajuns noi aici?

Permalink to Un nou început
vineri, 7 septembrie 2018, 9:29

Campionatul românesc exportă în Europa un fotbal mort, ai noștri sunt și sub noii profesioniști din Luxemburg și în curând vor fi și sub vechii profesioniști din Liechtenstein. Nu e o întâmplare, e o consecință. Și debandanda din tranziție care ne-a adus în subteranul fotbalului european nu s-a încheiat. Încă putem coborî. Până ce nu vom dovedi Gibralatarul mai e loc, mai e.

În aceste condiții, cu cine să încropești o națională? Căci ai noștri fac față peste hotare doar până ce începe o nouă perioadă de transferuri, când e timpul să fie trimiși îndărăt. Abia jucători ca Tătărușanu, cu sezoane întregi jucate la un nivel european mediu, sunt o excepție. Regula sunt rebuturile.

Oglinda dezinteresului de ieri și alaltăieri
Să nu uităm cum a crescut generația de la care avem astăzi așteptări cu totul nerealiste: în afara unui sistem coerent, pe unde au apucat și cum au putut. Naționala de astăzi este oglinda dezinteresului de ieri și de alaltăieri. Mâine se anunță un pic mai blând, fiindcă au existat câteva oaze de cluburi cu organizare profesionistă la juniori, dar atât de puține încât e greu să îți rezemi inima de o speranță mai acătării.

Am ajuns să îl regretăm pe Gicu Grozav, cu tot respectul pentru Gicu Grozav și golul său cu Turcia de acum șase ani (România a făcut atât de puține meciuri grozave în ultimii șase ani, încât uite că nu mai putem uita golul lui Gicu de la Istanbul!). Moromețian rezumând, ăsta e nivelul la care discutăm.

Domnia tăcerii batistei de pe țambal
Sigur că administrația de la federație e expertă în a găsi scuze, iar trecutul le oferă federalilor nenumărate ocazii de a se plânge că au pornit de sub zero. După ce s-au încordat în a-și asigura un nou mandat, ei au lăsat-o mai moale, și cum meciurile naționalei se joacă rar, iar memoria românilor e scurtă, dezastrele durează trei zile și nimeni nu e, oricum, cu adevărat vinovat.

De un an, marele antrenor Daum nu-și găsește serviciu nici în Australia, după ce l-am luat de noi de bun, dar peste țambal domnește tăcerea batistei și nimeni nu a plătit pentru experimentul falimentar și ridicol.

Viața, cum știe orice fotbalist care pierde un meci, merge înainte! Suntem la un nou început și dacă nu ne trezim niciodată oricum nu ne costă nimic să visăm că suntem altceva decât suntem.

Hai că se poate!
Tipii ăștia pirogravați conform sunt încă și oglinda societății noastre în declin unde munca a rămas o îndeletnicire a proștilor, căci băieții deștepți se dau cu bolizi și tinere de impecabile moravuri anvelopate cu botox – trăim, așadar, prieteni, într-o manea.

Educația în România e cocălăreala, cum viața e improvizația. Și ce ați vrea atunci să fie și fotbalul nostru altceva decât un azi pe mâine, lasă-mă să te las, timpul trece, leafa merge?

Vorba marelui nostru comic (vorba bine) Cornel Palade, uns mare actor de publicul românesc: și ce ați vrea, fraților, să joc toată viața numai Slavici? Pe scurt: jucăm și noi fotbal cum putem.

Muntenegru și Serbia par adversari redutabili dacă îi vezi de la acest București în ruină, din care echipele altădată fanion au plecat să se împlinească în fosta comună Voluntari. Înainte să se teleormanizeze, țara noastră s-a ilfovizat.

Puţintică răbdare
E frumos cât încă nu s-a jucat niciun meci, fiindcă se pot face calculele hârtiei și păstrăm șansele intacte. Abia peste două-trei partide încolo începem să discutăm doar teoretic despre calificare, Doamne-ferește!

E frumos, e românește să mobilizezi cu hai, că se poate!, chiar și când se poate doar din când în când și e prea obositor să mai analizezi de ce nu se poate și să acționezi în consecință, pe termen mai îndelungat de un anotimp. Să avem, deci, puțintică răbdare și așteptările rezonabile, Doamne-ajută!

Comentarii (26)Adaugă comentariu

GHITA (3 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 10:39

Poate inceputul sfarsitului

Dan T (5 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 10:58

La un nou turneu final? Care? Asta e o competitie facuta ca sa aiba spargatorii de seminte continuitate in spartul semintelor, nu e nici CM nici CE.

gintonic (7 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 11:11

Eu am incredere in Contra si baietii lui !

gica (4 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 11:41

Domnul Jurnalist este la fel de bun profesional cum este si fotbalul din tara asta.

teo stemate (7 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 12:33

Corect articolul, atmosfera e descrisa realist, dar atat. Nu inteleg de ce "e prea obositor sa mai analizezi ce nu se poate si sa actionezi in consecinta". Prin fraza asta, autorul se include perfect in atmosfera de lehamite pe care o descrie. Chiar daca ar fi prea obositor, cred ca un jurnalist tocmai asta ar trebui sa faca: sa se oboseasca, pana la epuizare, in analiza fenomenului de care se declara legat. In cazul acesta, fotbalul romanesc actual. As fi foarte interesat sa citesc o analiza la obiect a ceea ce s-a intamplat in ultimele trei decenii cu fotbalul nostru. Si nu numai cu descrieri generale ale societatii sau cu replici din comici de neuitat, ci o analiza la rece, cu cifre si fapte. Eventual, corelate cu cifrele si faptele din fotbalul atat de invidiat de noi, cel din Vest.

tyn (1 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 13:35

Pai..ce analiza mai completa sa faca jurnalistul : "Să nu uităm cum a crescut generația de la care avem astăzi așteptări cu totul nerealiste: în afara unui sistem coerent, pe unde au apucat și cum au putut. Naționala de astăzi este oglinda dezinteresului de ieri și de alaltăieri." Asta e tot ! Investitia in copii si juniori ! Ah, de ce nu s a facut, in interesul cui si cu concursul cui...asta e o alta analiza de facut, dar stim toti raspunsurile unei analize de genul asta.....Atat. Culegi ce ai semanat.

mg (39 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 14:04

..pentru mine articolul ăsta e o mostră de malpraxis.. Autorul bâjbâie cu ideile şi nu are proprietatea termenilor folosiţi. De exemplu : "moravuri anvelopate cu botox" . Se ştie, cred, că anveloparea presupune acoperirea cu ceva, pe când botoxul se introduce undeva.. Să spui că "Educația în România e cocălăreala" e cam mult totuşi, chiar dacă pe unii i-a durut în "genunche" de şcoală.. Mai e şi psihoza Daum peste care GSP nu poate să treacă nici la un an după izgonirea neferictului cu pricina. Poate e nevoie de un psiholog. Pentru că, aşa cum spunea Ţucu-gol după isprăvile CFR-ului cu Dudelange şi Viitorul, "noi am jucat, nu antrenorul". Un dirijor e vinovat dacă-i dă partitura de la timpane, doamnei de la harpă, ceea ce cred că nu s-a-ntamplat.. Mai degrab-aş zice că instrumentiştii noştri nu pot să cânte nici gama.. Cum s-a ajuns aici ? E ca încălzirea globală, puţin câte puţin..

Geo (7 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 14:27

"Naționala de astăzi este oglinda dezinteresului de ieri și de alaltăieri. Mâine se anunță un pic mai blând" cand am citit asta am zis "nah ca in sfarsit un gazetar spune ceva interesant" dar citind mai departe am inteles ca m-am inselat. Cum spui chiar tu "romanul are memoria scurta" si nu ne amintim ce a fost inainte de actuala conducere. Si iar Daum. Vesnica poveste cu Daum. Daca nu va legati de el cand e ceva legat de nationala nu da drumu Ioanitoaia la salarii sau care-i treaba? ati devenit nu penibili...enervanti. Ia concentreaza-te putin si spune-ne noua ce au facut don Sandu si Schizofrenicul Mitica in 25 de ani? In afara de faptul ca au cules roadele sistemului comunist, ce au facut? Vezi tu...actuala conducere FRF in 4 ani si cu un personaj la conducere care nu stie ce e ala fotbal, a facut mai mult pt fotbalul romanesc decat au facut cei doi mafioti experti in fotbal in 25. Eu in locul lui Mitica nici nu ma mai aratam le TV. Ma duceam sa fac operatie plastica sa-mi schimb fata. Da si el si celalalt fomist tot se mai sparg pe la tv cu declaratii...cu o nesimtire incredibila. 25 de ani si-au umflat conturile pe spatele jucatorilor, antrenorilor si structurilor formate in sistemul comunist fara sa faca NIMIC pt viitor. si uite unde s-a ajuns. Da asta nu stiti sa spuneti...ne legam de Daum ca ne-a distrus nationala, de 3 ori campioana mondiala pana sa vina el si de pacaliciul asta de Burleanu. Va e frica? Sau sunteti chiar asa de b+**ti in cap ? scuzati expresia dar nu reusesc sa va inteleg. cu respect. Geo

Gicu (1 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 14:35

Articolul e realist, dar deja au aparut eternii filozofi pe forum, sa ne explice ei ce grozavi suntem noi dar e vina ziaristului ca n-a vazut si partile bune... Care parti bune? Suntem in falliment tovarasi, uitati-va in jurul vostru, am ajuns sa nu mai batem pe nimeni, Simona Halep si Hagi au ramas singura oaza de speranta in aceasta mare de amatorism si nepricepere in care ne zbatem. Ce se mai produce in Romania in vreun domeniu de care sa fim mandrii, in afara , birocratie, coruptie, nepotism, si *** pentru bordelurile din olanda, suntem pe ultimul loc in europa ca nivel de trai si fotbalul nu poate fi altceva decat imginea societatii. Revenim.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Emilian (6 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 15:30

In ansamblu articolul e corect, iar romanii au asteptari nerealiste de la un fotbal aflat intr-un declin total, la fel ca sportul romanesc si chiar la fel cu societatea romaneasca in intregul ei. Remarcile anti-Daum nu-si avea locul aici, mai ales ca tot articolul mentioneaza ca de fapt nu avem jucatori care sa poate face fata fotbalului din Europa, ci doar "rebuturi".

Florian Geyer (3 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 15:33

Mai domn Craciune, nu te dezminti. Ai inceput bine si apoi da-i cu Daum... au dreptate unii mai sus, sunteti pur si simplu obsedati, sau chiar nu intra salariul daca nu scrieti despre german. Stim cu totii ca a esuat, nu avem nevoie de papagali sa ne repete zilnic treaba asta. Si nu e primul nici ultimul care a terminat o campanie pe 4. Altii au terminat chiar pe 5. Cu rezultate foarte rusinoase, pe langa care ale lui Daum sunt parfum. Deci scrieti si despre "performantele" celor doi, dar zilnic, asa ar fi corect.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 18:33

articol interesant ...dar faza cu Daum e scris de un prost ...care nu intelege fotbalul ...deci ...nea Craciune ...fii destept ...nu sarii dintr o extrema in alta...pune ti intrebari ...de ce sa mai antrenezi dupa 60 de ani ...ce te motiveaza ...cand C.V. ul tau nu i unul rau deloc ...

constantin (1 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 20:56

Tocmai ce mă pregăteam să vă felicit pentru articolul de mai sus, dar nu m-aţi lăsat, mi-aţi dat cu teleormanizarea şi ilfovizarea în cap... Dâmbovizarea este legendă... Ce relevanţă are Teleormanul şi Ilfovul într-o discuţie despre fotbal? Să înţeleg faptul că napocalizarea va plăcut? Era mai multă horincă în Bucureşti, asta da. Gradele din sticlă ne-au făcut să nu simţim frigul din ţară, dar când ne-am trezit...aproape că venise îngheţul. Cum am ajuns să credem că seceta vine din Sud şi ploaia din Nord? Zău dacă pricep. Nu am nimic cu opţiunile dumneavoastră politice, să nu mă înţelegeţi greşit, văd că sunteţi pe aceeaşi lungime de undă cu alţi colegi, este ok, îl aştept pe domnul Ioaniţoaia... Bună articolul, păcat că v-aţi proptit în Ilfov şi Teleorman.

Leopardu (3 comentarii)  •  7 septembrie 2018, 23:48

Sa va mai aud cu Daum... ati vazut meciul cu Muntenegru?

motanul incaltat (84 comentarii)  •  8 septembrie 2018, 1:46

Ai inceput sa devii realist si as indrazni o intrebare.... Mai lucrezi la GSP???? Ca acest ziar ne vede cu reale sanse de calificare. Insa .... WTF a trecut un meci si sansele noastre sunt compromise.... Nu e adevarat. Sansele noastre nu sunt compromise din cauza unui anost 0-0 cu Muntenegru acasa, sansele noastre erau compromise de cind eram pe o lista a oricarei competitii europene.

nefertem (2 comentarii)  •  8 septembrie 2018, 7:28

Hai bai ca e clar, Daum e de vina. Greaua mostenire. Si peste 15 ani tot Daum va fi de vina. Dupa Contra, sa aducem un strain iar, sa avem pe cine da vina, ca in rest numai lapte si miere la noi in fotbal.

rammstein (3 comentarii)  •  8 septembrie 2018, 8:26

eu zic sa uitam de jocul asta ,adica fotbal ,in rumania lui dragneea.....!!!!sportul national in aceasta provincie e furatul...coruptia...gazarea...

patrutreitrei (1 comentarii)  •  8 septembrie 2018, 8:52

Marele antrenor Daum a avut fix același rezultate, ca marele antrenor Contra. 1-1 cu Muntenegru, faţă de 0-0. Doar că jucăm şi mai slab, pt. că atunci Muntenegrul avea toţi titularii pe teren, au jucat în 11, au egalat pe la sfârșit, iar marele jucător Stanciu a ratat penaltiul de 2-1 la ultima fază. Precis că vă amintiți şi voi, degeaba vă faceţi că nu vedeți. Ambalaj de pești, ce sunteți

Alex One (13 comentarii)  •  8 septembrie 2018, 9:15

Deci, s-ar cuveni niste scuze lui Daum . Echipa, vorba unui comentator de dupa meci. a jucat chiar mai prost decat in cel terminat 1-1 cu ratarea penalty-ului in ultimul minut. Probabil ca de vina e ilfofizarea si teleormanizarea ! Jenanta observatie d-le ziarist, de atata impachetat peste politic aveti grija ca incepa sa va puta gazeta. PS.Ce legatura este intre Daum si Cornel Palade doar un geniu al jurnalisticii ne-ar putea lamuri.

Geo (7 comentarii)  •  8 septembrie 2018, 9:54

Acum in locul vostru...in locul "maestrului" Ioanitoaia as face un articol cu un titlu mare simplu DAUM. si in articol o singura propozitie. "Domnule Daum, eu impreuna cu toata redactia Invelitori de peste SRL ne cerem scuze." atat.

Dan (1 comentarii)  •  8 septembrie 2018, 12:23

In sfarsit un articol realist; ma intreb insa daca mai are rost sa scriem articole despre nulitati; numai fumuri si aere pe la interviuri, bani, masini si femei, asta au in cap, numai fostbal nu. Mi-ar fi si rusine sa intru pe teren. Nu stiu de ce ii mai promovam, articole peste articole despre fotbal pr gsp. Dar, care fotbal? Avem asa ceva? Daca tot e sa pierdem, mai bine cu cei tineri, decat rebururile reinventate de pe la nu stiu ce echipe de prin strainatate, care slefuiesc indelung bancile de rezerve.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  8 septembrie 2018, 20:07

...s a inceput prost ...echipa este facuta pe interese ...nu putem face performanta cu Gurita si Slughita...

Ilie (19 comentarii)  •  8 septembrie 2018, 21:12

Va credeam om echilibrat. Sa-l amestecati pe Daum in prapastia in care a ajuns fotbalul (si nu numai) romanesc, mi se pare de-a dreptul ridicol. Daum a fost un getleman ajuns intr-o tara dominata de jurnalisti (si nu numai) de tip indigeni, daunatori prin articole si atacuri de tip aruncatori de pietre. El a plecat dupa doar un an, si ne-a lasat cu ale noastre, plini de perspective. Ale lui vizibil n-au convins

Comentează