Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Cine merită titlul mondial?

Franța? Belgia? Croația? Anglia? A fost fotbalul corect la Mondialul rusesc?

Permalink to Cine merită titlul mondial?
marți, 10 iulie 2018, 11:40

FRANȚA. Chiar și cu Deschamps pe bancă, chiar și cu Pogba pe teren, Franța arată ca o campioană mondială la fotbal. Franța a dat Mondialului rusesc un chip. Este chipul adolescentului Mbappé, un Pelé al timpului nostru. Spre deosebire de colegul său de la PSG, Neymar Jr., Mbappé nu se tăvălește chiar de fiecare dată ca lovit de glonț când un adversar îl atinge (deși are și el apetit pentru simulare), el nu are în fiecare zi oră la coafor și nici nu prezintă mai mult interes pentru pirogravare decât pentru fotbal. Dacă a existat vreo speranță confirmată în Rusia, atunci Mbappé este acea speranță.

BELGIA. Singura echipă care a câștigat toate meciurile pe care le-a disputat până acum la Mondial, chiar și cu rezervele. Are o generație excepțională, cu fotbaliști care joacă în mod constant în cele mai bune formații din lume. Merită De Bruyne, cel mai bun pasator din lume, să fie campion mondial? Merită. Merită Courtois, cel mai bun portar din lume, să fie campion mondial? Cum să nu merite? Dar Hazard? Dar Lukaku? Categoric, da. Belgia, deci.

CROAȚIA. În grupe, Croația și-a demonstrat clasa, în meciurile eliminatorii și-a demonstrat eroismul. Sigur, sprinturile lui Modrici sunt așezate acum sub semnul întrebării de cei care așază totul sub semnul întrebării. Poate un fotbalist să sprinteze așa doar din friptură și un pahar de vin roșu seara, înainte de culcare? Poate că întrebarea e greșit pusă. Pentru că Modrici nu e un fotbalist oarecare. El are calități pentru care adjectivele se dovedesc mereu insuficiente. Și mai are în jur o trupă cu care ar putea câștiga și Liga Campionilor, nu doar un amărât de Mondial de fotbal.

ANGLIA. Din careul de ași, cum bine spun toate clișeele, Anglia e singura care s-a târât până aici. A bătut în ultimul minut Tunisia, s-a distrat cu Panama (totuși, echipa portarului de la Dinamo), a făcut non-combat cu Belgia, s-a chinuit cu Columbia lipsită de James Rodriguez și a învins o Suedie lipsită de orice strălucire. Anglia, campioană mondială? De ce? Poate pentru că a îmbătat cu speranțe noi suporteri care suferă de mai bine de jumătate de secol. Chiar dacă nu va învinge, Anglia a arătat că încă există în fotbalul mare, ceea ce s-ar putea să nu fie tocmai puțin.

Acestea fiind spuse, putem să deplângem pierderea magiei, o dată cu dispariția latino-americanelor noastre, dar putem și să constatăm că, până la urmă, Mondialul din Rusia a cernut și a tot cernut până când au rămas chiar echipele care au dovedit cel mai mult că – din nou, slavă clișeelor! – își doresc victoria.

E adevărat că în Rusia nu s-a jucat cel mai frumos fotbal din istorie, dar măcar, de data aceasta, fotbalul n-a mai fost nedrept.

Să ne consolăm cu gândul acesta.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

mg (39 comentarii)  •  10 iulie 2018, 12:56

..după talent, finala ar fi trebuit să fie meciul de azi, Belgia-Franţa. După dârzenie şi dăruire, Croaţia-Anglia. Cred că mai ofertantă ar fi o finală Belgia-Anglia.

Toader (29 comentarii)  •  10 iulie 2018, 13:01

Pentru gloria cupei mondiale nici una din cele patru nu merită. Diseară vom termina cu prostia, păcatul, blasfemia, minciuna la urma urmei, Mbappe egalul lui Pele, fie că se califică echipa numită abuziv Franța fie că nu, chiar dacă nu-l ține Fellaini.

Fane (17 comentarii)  •  10 iulie 2018, 13:13

Imi pare rau dar nu poti sa-l compari pe Mbappe cu Pele,sunt total diferiti. Daca vrei sa discutam ne-ar trebui o zi intreaga.

ianiu (1 comentarii)  •  10 iulie 2018, 14:12

Dar oare la care mondial s-a jucat cel mai frumos fotbal? E mai mult decât curajoasă afirmația asta, Andrei, mai cu seamă că, ținând cont de vârsta pe care o ai, nu cred că ai văzut mai mult de 6-7 mondiale. De fapt e greu să le compari. Fiecare a avut farmecul lui, oferindu-ne meciuri spectaculoase, dar și anoste și plictisitoare. Totuși, a existat o mică nedreptate, aceasta fiind eliminarea Braziliei. Se tot scrie, pe bună dreptate, de tăvălirile lui Neymar, dar nimic despre eleganța cu care a condus atacurile echipei sale. O echipă care a arătat altceva în comparație cu Germania, Spania sau Argentina. Nu a recurs la acel joc de pase în jurul careului și înapoi, care seamănă mai degrabă cu handbalul, ci chiar și la 0-2 a practicat un joc care a plăcut ochilor, cu multe faze de poartă. Doar ghinionul și forma ieșită din comun a lui Courtois au făcut ca naționala carioca să fie trimisă acasă. Și acel ghinion a însemnat totodată noroc pentru Belgia, fiindcă fără acel autogol probabil altfel ar fi stat lucrurile. Iar belgienii au ”recidivat” cu norocul, vezi primul gol din meciul contra Japoniei. Și s-ar putea să se întoarcă roata azi împotriva Franței, fiindcă ar fi drept să nu le mai surâdă șansa...

Petro Burgener (11 comentarii)  •  10 iulie 2018, 14:16

Titlul mondial il merita, probabil, echipa care il castiga!

gogu sclipici (1 comentarii)  •  10 iulie 2018, 15:17

sunt total de acord, echipele care au ajuns in semifinale au jucat cel mai frumos fotbal, poate cu exceptia angliei care, in pofida numarului impresionant de goluri si a golgeterului turneului la acest moment, nu a dat dovada de acelasi fotbal placut ochiului pe care l-au practicat celelalte semifinaliste. personal, imi doresc o finala franta - croatia, pentru ca astea mi se par echipele care au jucat cel mai frumos, respectiv cu cea mai multa daruire si indarjire. campioana as vrea sa o vad pe franta, pentru felul cum au jucat tot turneul si mai ales pentru cum au eliminat argentina si uruguay, fara drept de apel. imi pare rau pentru echipele africane si asiatice care si-au aratat iar limitele la un turneu final, si am fost dezamagit total de prestatiile argentinei si braziliei, a caror echipe pline de vedete mi s-au parut incapabile sa arate unitate de joc. faptul ca am vazut brazilia cersind de atatea ori penaltyuri mi s-a parut in contrast total fata de fotbalul practicat de brazilieni la turneele precedente. de argentina nici nu mai zic, pentru mine ramane emblematic sutul cu balonul in fata lui rakitic din meciul cu croatia, cand croatul era la pamant. oricum ar fi cele doua semifinale, sunt convins ca vom avea doua finale la fel de frumoase si de disputate

ManX (4 comentarii)  •  10 iulie 2018, 17:13

Locuind de 24 de ani în Belgia, clar doresc Belgia. Au avut si un parcurs usor totusi,dar nu au fentat fotbalul. Nu au evitat Brazilia. Echipele din grupa au fost prajjtura iar cu Anglia a fost circ oferit de englezi. Motiv suficient sa nu se califice englezii. Eventual sa le dea Belgia scor. Finala mica ar fi ideala între Franta si Anglia, doua tari coloniale si cu o populatie aroganta si imposibil de suportat.

Observator (81 comentarii)  •  10 iulie 2018, 17:32

@ ManX Si Belgia a fost un imperiu, chiar daca nu la fel de mare precum Anglia, Franta sau Spania! Preferatii belgienilor au fost centr-africanii! O.

daniels (4 comentarii)  •  11 iulie 2018, 0:07

Acu după ce am văzut un *** de meci Franta - Belgia 1-0 finala cred ca va fi Franta -Anglia dar: Franta e doar o ciorba reîncălzită de Deschamps care poate fi bătută dar în stilul portughez adică jucând ca ei! Mbappe e un *** fata de Pele asa ca nu mai scoate din astea din joben ca nu e bine! Belgia m-a dezamăgit taman când credeam ca sfărâmă cocosu' galic ...dar am rămas doar cu driblingurile lu Hazard în fata lu Pogba! Croatia aștept sa joace cum o jucat cu Argentina ca altfel îs la fel de fâs ca și francezii! Anglia sper sa fie cea pe care englezii o vad campiona mondiala dar am încă unele retineri! In concluzie: nici una nu merita dar dacă ar fi sa pariez as merge pe Anglia!

motanul incaltat (84 comentarii)  •  11 iulie 2018, 3:03

Din pacatre n-a fost sa fie pt. Belgia. As vrea Croatia si chiar Anglia. Never Franta!!!!!!!

Observator (81 comentarii)  •  11 iulie 2018, 15:08

@ daniels Este plina lumea de pretinsi esteti! Un meci cu o miza enorma se trateaza cu cea mai mare atentie, cu accent pe rezultat, singurul care conteaza! Daca poti sa adaugi calificarii si maniera, atunci spectatorii si telespactatorii au un mare bonus! Revenind la meciul de aseara, au fost cateva faze, ocazii (cea in care Mbappe' i-a pasat cu calcaiul lui Giroud a fost exceptionala!) si driblinguri (ale lui Hazard, in special) de mare rafinament. Acei pretinsi esteti sunt doar frustrati din cauza faptului ca favoritii lor au parasit vremelnic competitia! O.

Observator (81 comentarii)  •  11 iulie 2018, 15:10

@ A.C. Iarasi ati dat-o in bara: Deschamps a pregatit bine meciul, iar Pogba a fost foarte bun, poate cel mai bun francez aseara! O.

vasco (76 comentarii)  •  11 iulie 2018, 15:12

Inainte de a spune cine merita sa fie campioana mondiala trebuie spus ca organizarea este una de o calitate ireprosabila,poate chiar cea mai buna de pana acum.Oricat nu place multora,Rusia a reusit! Am sperat ca Belgia sa faca un turneu grozav,dar dupa meciul de aseara cu Franta pot spune ca si-au atins limitele.Au fost ametiti de aerul tare al inaltimii la care ajunsesera...In plus le-a lipsit un antrenor de nivel cu aevarat mondial,care a jucat practic fara varf,mult laudatul(?) Lukaku fiind cam de nivelul bizonului Gnohere...Mereu cu spatele la poarta,mereu incurcand schemele propuse de De Bruyne sau Hazard,ei la randul lor debusolati si zapaciti de miza ajungerii in finala.Pacat,......jucatori talentati dar ...Sper sa nu fie Anglia campioana,nu au aratat mare lucru,doar forta de tip suedez si pragmatism de tip italian.Croatia e peste ei ca joc dar cred ca sunt obositi ...Pana la urma cred ca va iesi campioana Franta,desi vorba lui Radu Banciu ,e cea mai slaba echipa a Frantei ever.

alex (8 comentarii)  •  12 iulie 2018, 15:54

Nimeni nu merita. Ar trebui reportat. Dar il ia Franta. Macar e mai buna decat croatia.

vasco (76 comentarii)  •  12 iulie 2018, 23:14

@alex,cine ti-o fi spus tie ca Franta e mai buna decat Croatia...Anglia,Argentina,sunt mai bune decat Croatia?

alex (8 comentarii)  •  13 iulie 2018, 8:50

Mister vasco, vei vedea poimanine! CM nu il pot lua decat echipele mari. Adica Brazilia, Germania, Italia, Franta, Argentina, Spania si poate, Olanda. Anglia vad ca nu poate...desi se chinuie de 52 de ani... Nu e ca la CE, unde mai apare o Danemarca, o Grecie... Iti dai seama ca eu ca fan neconditionat al Braziliei de la 5 ani, nu am cum sa iubesc Franta (fotbalistic vorbind), dar destinul e implacabil. Cat noroc sa ai? Doar stii proverbul cu ulciorul...Stii pe ce loc e Croatia in topul FIFA? Locul 20.

Observator (81 comentarii)  •  13 iulie 2018, 10:17

Pentru toti: Dupa ce Spania a parasit competitia, am scris pe mai multe bloguri ca titlul va fi cucerit pentru a doua oara de una dintre cele doua tari ramase in cursa la acea ora, adica Franta si Anglia! Chiar daca Anglia a pierdut pe mana ei calificarea in finala, imi mentin in mod ferm pronosticul: ca va place sau nu, Franta va castiga! O.

Las Fierbinti (1 comentarii)  •  15 iulie 2018, 9:34

CROATIA fara drept de apel!

Observator (81 comentarii)  •  15 iulie 2018, 23:40

Pentru toti, din nou: da, Franta a fost mult mai buna decat Croatia si a castigat pe merit! In cazul in care Kane si Lingard ar fi marcat in prima repriza a semifinalei, Croatia ar fi jucat si pierdut finala mica!, pentru ca Belgia a fost a doua echipa ca valoare de la acest "Mondial"! O.

Comentează