Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Tot mai departe și mai neînsemnați

Suntem așteptările noastre și suntem melancoliile noastre. Ce își vor aminti cei de mâine despre fotbalul de acum?

Permalink to Tot mai departe și mai neînsemnați
vineri, 8 iunie 2018, 10:12

Acei bărbați nu purtau nume românești, pentru că România era încă mare și loc era între granițele ei și pentru cei care nu erau nici popești, nici ionești. Până la Genova au mers cu trenul, la clasa a II-a (care era de fapt clasa a III-a, dar o botezaseră așa din rațiuni comerciale).

Apoi au urcat pe transatlantic. Apoi au urcat pe Conte Verde. România a plecat în lume călătorind cu o poezie. România a fost prima țară din Europa care a răspuns chemării la un Mundial de fotbal, o nebunie despre care domnul Jules Rimet credea că va schimba secolul XX. Jules Rimet a dat mult timp numele trofeului Cupei Mondiale. Jules Rimet nu s-a înșelat. Jules Rimet a fost un vizionar: el a văzut viitorul.

Sigur, au trecut aproape o sută de ani de atunci, iar de Rudy Wetzer (mort la nouăzeci și doi de ani, la Haifa) își mai amintesc, cel mult, statisticienii și câțiva nostalgici.

Cine erau acei bărbați? Niște caraghioși în izmene, cu basc pe cap, alergând o minge prinsă-n șiret. Ei nu erau bogați, ei nu erau pirogravați până-n călcâie, pe ei i-au învoit de la serviciu ca să plece două luni în America Latină să se joace fotbal (dați-vă seama!).

Dar și ei au fost tineri, și ei au visat departe, și – mai ales – ei au avut curaj! E mai mult curaj în călătoria aceea cu trenul la clasa a II-a (care era de fapt a III-a) până la Genova decât în toate atacurile chinuite ale naționalei la zi (victorioasă cu Finlanda).

Telecomentatorii spun după orice dribling mai reușit al lui Costică Budescu: e de povestit nepoților! Dar cine le povestește nepoților de acei bărbați de demult, cu toții morți de decenii, care au plecat într-o aventură cum nu mai fusese alta înainte, la capătul lumii? Ce sperau ei? Unde voiau să ajungă?
Recuperarea istoriei nu e un exercițiu inutil. Venim de departe și ar trebui să avem obligații față de trecutul nostru. Ați observat că din mentalul colectiv a dispărut fotografia cu jucătorii echipei naționale de pe noptieră, care cum știa și acel iugoslav înseamnă patria.

Ne-a dispărut patria, doamnelor și domnilor, suntem apatrizi, suntem orfani și nu mai mergem de douăzeci de ani la întâlnirea cu lumea, care s-a tot mărit, în timp ce noi am rămas tot mai neînsemnați și mai departe.

În vara aceasta la Mondialul rusesc se va juca în fostul Stalingrad meciul de fotbal masculin între Islanda și Nigeria. Dacă nu am ști cât de bolnav e și timpul nostru, am putea privi către această partidă ca la un incredibil, ca la un magic epilog la secolul XX.

Islanda-Nigeria în fostul Stalingrad! Nu e fantastic?

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Mircea (8 comentarii)  •  8 iunie 2018, 11:40

pff who cares ?? cand exista atatea si atatea sporturi mult mai cool.

sandu (1 comentarii)  •  8 iunie 2018, 12:30

cine vrea sa cunoasca fotbalul romanesc de atunci sa-l citeasca pe Ioan Chirila "nea Vanea".Se va incanta de naratiune .

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  8 iunie 2018, 13:28

Buna idee de articol dar oare Freelancer inseamna frunza verde, loboda ... ? Cum ii cheama pe aia din Ro mare ? Dej, Chivu Stoica, Ceausescu, Iliescu, Nastase, Vasilica, DrAgnea si Olguta minca-ti ... Iata cum ii cheama, cu tot cu principal: Costel Rădulescu ! Nr. Poz. Jucător Data nașterii (vârsta) Selecții Club - A Ștefan Barbu 2 martie 1908 (22 de ani) 4 România Gloria Arad - M Alexandru Borbely 0 România Belvedere București - F Rudolf Bürger 31 octombrie 1908 (21 de ani) 4 România Chinezul Timișoara - F Iosif Czako 11 iunie 1906 (24 de ani) 1 România UDR Reșița - A Adalbert Deșu 1909 4 România UDR Reșița - M Alfred Eisenbeisser 7 aprilie 1908 (22 de ani) 0 România Dragoș Vodă Cernăuți - A Andrei Glanzmann 27 martie 1907 (23 de ani) 0 România CA Oradea - A Elemér Kocsis 27 februarie 1910 (20 de ani) 0 România CA Oradea - A Nicolae Kovács 23 decembrie 1911 (18 ani) 3 România Banatul Timișoara - P Ion Lǎpușneanu 8 decembrie 1908 (21 de ani) 3 România Sportul Studențesc - M Ladislau Raffinsky 23 aprilie 1905 (25 de ani) 4 România Juventus Bucuresti - M Corneliu Robe 23 mai 1908 (22 de ani) 0 România Olympia București - A Constantin Stanciu 5 martie 1911 (19 ani) 4 România Venus București - M Petre Steinbach 1 ianuarie 1906 (24 de ani) 0 România FC Unirea Tricolor București - F Adalbert Steiner 24 ianuarie 1907 (23 de ani) 9 România Chinezul Timișoara - M Rudolf Steiner 20 octombrie 1903 ( 27 de ani ) 5 România Chinezul Timișoara - A Ilie Subășeanu 1906 2 România Olympia București - M Emerich Vogl 12 august 1905 (24 de ani) 10 România Juventus București - A Rudolf Wetzer 17 martie 1901 (29 de ani) 12 România Juventus București - P Samuel Zauber 10 noiembrie 1900 (29 de ani) 0 România Maccabi București

vasco (76 comentarii)  •  8 iunie 2018, 14:42

Nu stiu de ce,daca vrem sa ni-i amintim cu drag pe acei cutezatori si visatori,trebuie sa inveninam lumea cu "ionesti","popesti",de parca sa fii roman a ajuns o rusine...Mai apare si indarjitul@17nentoritirana,care il mai amesteca si pe dragnea...Poate aici ar trebui cautate cauzele pentru care suntem "tot mai departe si mai neinsemnati..."suntem prea dezbinati.Pentru unii dragnea a ajuns mai mare dusman al tarii decat "Sweighofer",Burleanu e raul absolut al fotbalului romanesc,ne dezbinam continuu pe criterii care mai de care mai idioate.Dupa care ne plangem ca ne merge rau,ca nu mai avem una,alta,dar de fapt nu mai avem demnitatea si mandria de a mai fi romani.Care nu trebuie sa vina de la unii ca dragnea,basescu si altii ,ci de la unii ca si ace cutezatori si visatori,de la Bratieni,de la Iorga,Eminescu,Cosbuc si atatia altii.Dar ii trecem in uitare si ne plangem mereu de prezent.Ce facem noi,azi?

Obervator (81 comentarii)  •  8 iunie 2018, 16:12

@ Mircea Poate fotbalul american este mai ... cool, nu-i asa? Si este ... cool sa te exprimi astfel! Parere de doi bani, cu o exprimare de aceeasi valoare! O.

Frenemy (6 comentarii)  •  8 iunie 2018, 17:32

@vasco (da scama): Bratienii si Iorga nu, banatenii si ardelenii stiu de ce. Demnitate da, mandrie nu.

vasco (76 comentarii)  •  8 iunie 2018, 18:57

@Frenemy,nu te mai obosi sa -mi scrii,cunosc prea bine genul de "superior" de regiune,cu o cultura(?)submedie,care aveti impresia de smecheri("da scama"-teribilism ieftin de copil de clasa a treia) si care nu aveti nimic cu spiritul romanesc,ba mai mult ca sigur aveti matusi sau neveste unguroaice,daca nu sunteti chiar voi...De unii ca voi nu ma mir,ma doare sufletul,ca ardelean care iubeste bratienii ,si pe Gheorghe Pop de Basesti si pe toti marii inaintasi patrioti,fie ardeleni sau nu,de romanii ardeleni care tare usor uita neamul si mandria de a fi uniti,si in cuget si in simtiri.Dar repet,de la tine si cei ca tine nu astept nimic.Si stii de ce?Pentru ca nu ai nimic.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  9 iunie 2018, 15:35

Romania in ce grupa joaca ?

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  9 iunie 2018, 15:37

...ca sa te califici la un mondial trebuia ca Daum sa aiba continuitate...

iuliu (2 comentarii)  •  10 iunie 2018, 11:10

Nu toti jucatorii notati de 17 Nentori Tirana au facut deplasarea in Uruguay . E vorba de lotul largit , lista trimisa la FIFA . Dintre ei , au plecat efectiv la CM , alaturi de antrenorul Costel Radulescu , urmatorii jucatori : Portari Jean Lapusneanu , Samuel ( Sami ) Zauber Fundasi Adalbert Steiner , Rudolf Burger , Iosif Czako Mijlocasi Ladislau Raffinski , Emerich Vogl , Alfred Eisenbeisser ( Fieraru ) , Corneliu Robe Inaintasi Nicolae Kovacs , Adalbert Deszo ( Desu ) Rudolf Wetzer , Constantin Stanciu , Stefan Barbu , Ilie Subaseanu Ceilalti au ramas acasa , probabil n-au fost destui bani pentru toti .

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  10 iunie 2018, 18:05

Ce-i in paranteza ... (***) ... cititi va rog pe urma, dar mai bine nu. E mai bine pentru unii. ---------------------- Scuze iuliule. Explic greseala cu lotul. N-am urmarit sa fiu exact. Craciun a avut o idee buna. A vrut sa fie si educativ: uniti ori nu uite ca am putut fi primii din Europa. Micul Paris, azi Bucuresi ? A vrut sa spuna ca nu intelege conflicte intre vecini - azi 2018 - cind in 1930 nu erau. Toti jurnalistii gresesc cind trag singuri concluzii in loc sa prezinte date. A gresit vorbind de Popesti si Ionesti mai ales ca putini inteleg, apoi nici n-a urmarit subiectul ... (n-a explicat cum si de ce dupa 30 au plecat evreii ori au fost deportati ca si romii - abia eliberati din sclavie in 1856 - desi peste 80 % au fost asimiliati "romani". Proteste ale romanilor referitor la deportarea romilor or mai fi fost in "Romania" dar istoria a consemnat doar un protest de ampluare in Sighisoara 1942 - nu apartinea de Romania dar hai sa zicem ... apoi vinderea si plecarea germanilor urmata de exodul romanilor, exodul fortei de munca ... de probleme aparute intre vecini abia in 1990 ! ...) ----------------------- Scuze Craciune, nu era mai bine sa dai lista si sa traga cititorii concluzii ? A durat sub doua minute sa copiez de pe Wiki lista si s-o postez ! Asta am vrut sa arat, obiectivitate, informatie, ... caci altfel le-am citit si eu prima oara numele. Imboldul a fost Craciun cu a lui concluzie fara justificare si fara finalizare, cu "Romania Mare" si alte bazaconii ca "spiritul romanesc" in 1930 !!! ori azi - care spirit de-abia se nascuse. Daca. ... (In primul rind nu exista nici un singur document in care sa fie mentionati romanii pina cind colonelul A I Cuza, azi "Talpan", i-a pacalit pe moldoveni si i-a botezat romani. Eu cunosc una care a fost violata la malul riului - n-a vazut cum arata tatal ca i-a bagat capul in apa - si asa s-au nascut Elvis si Madona. Cam asa s-a desfasutat si singura actiune militara a alfabetului Dusa la fica secretarului PCR ce-a ce avut ca urmare nasterea fotbalului la CSA Steaua de unde mai are si Laca ce hali si pili misto.) -------------------------- Explic si comentariul trecut, de ce Base, DrAgnea, Olguta, ... In sensul lui Vasco - il citez din memorie: "romanilor din zona unde traiesc le-a ramas alegerea dintre smecheria ragateana si scuipatul unguresc", Vasco zice nu eu - am dat un lot de politicieni de care nu vreau sa aud, nici vorba sa-i votez. Mai ramine doar ca Gigi Becali sa spuna ca Transilvania e a lui, sa vrea el sa faca legi, sa spuna el cine are voie la Cluj sa ia o unguroaica de sotie si cine nu ! - ca Vasco. Sa se marite el cu Dica - a declarat de zeci de ori ca il iubeste ! - si sa faca legi in Albania ! Apropo draga Vasco, au aterizat ieri doua Boeing-uri la Bucuresti. Unul a fost botezat, probabil cu popi, ca lumea - Alexandru Ioan Cuza. Pe celalalt te rog sa-l botezi tu, cum vrei. Dr Agnea e bine ?

vasco (76 comentarii)  •  12 iunie 2018, 13:04

@17nentoritirana,imi pare rau pentru calitatea ta de antipesedist radical dar sa stii ca nu sunt pesedist,cu atat mai putin fan dragnea,cum crezi tu ca stii...De boezatDrAgnea l-ai botezat deja tu...eu nu sunt in masura s-o fac,am alte treburi.Intre altele am alte treburi si decat sa intru in polemici cu atoatestiutori indarjiti...

iuliu (2 comentarii)  •  12 iunie 2018, 15:55

17 Nentori Tirana , lotul nu e gresit . Probabil era obligatoriu de trimis la FIFA o lista de minimum 20 jucatori , de aceea pe site-ul oficial al FIFA apare lista de 20 jucatori pe care ai scris-o tu . Practic au plecat numai 15 . Probabil stiau ca au de jucat numai doua meciuri si cum pe atunci schimbarile de jucatori in timpul meciului nu erau permise , 15 erau suficienti . Interesanta impartirea jucatorilor dupa nationalitati : 4 de origine romana ( Lapusneanu , Stanciu , Barbu , Subaseanu ) , 3 de origine germana ( Steiner , Burger , Eisenbeisser ) , 5 de origine maghiara ( Czako , Raffinski , Kovacs , Deszo , Vogl ) , 2 de origine evreiasca ( Zauber , Wetzer ) , 1 albanez ( Robe )

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  13 iunie 2018, 1:02

Multumesc Iuliu si Vasco, era si greu sa ajungi (nu chiar ca azi de la Otopeni la Magurele !) la capatul Pamintului in 1930 ... ca sa joci fotbal, deci trebuia pasiune si spirit de intreprinzator aproape de nebunie. Este extraordinar. Acuma inteleg, pus pe ganduri de Craciun. Cred ca ar mai trebui scris despre aceasta performanta extraordinara ! Nebunii astia se luau la trinta cu oricine, faceau si avioane, erau in stare sa ajunga si pe Luna ! Nu tu mama si tata lu fotbalu, Anglia, Italia, Spania, Germania ... E oare posibil sa fi fost prima tara europeana care a batut una din Sud America ? Unde am disparut ?

Bagheera (1 comentarii)  •  16 iunie 2018, 10:06

17Nentori, ai cumva idee de unde vine numele de Romania? Vorbesc de Evul Mediu... Avem o singura problema: tara e condusa de prea multe decenti de niste *** P. S. Am calatorit o data langa un fan cfr care isi baga si scotea in si din mitici. Fara miticii aia, azi era tot vita de povara pe domeniul unui grof. Poate mai spalat si mai educat, in maghiara, desigur.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (14 comentarii)  •  17 iunie 2018, 11:44

Opinați că persoanele din conducerea FRF ar trebui să propună și să implementeze și un regulament mai extins și mai bine detaliat pentru stabilirea atribuțiilor finanțatorilor și conducătorilor de cluburi din fotbal ?

17 Nentori Tirana (41 comentarii)  •  18 iunie 2018, 18:04

draga baghera, stiu toti, pe mine ma intereseza Steaua mea, Steaua confiscata de la Eminescu de un bolnav grav. Nu ma intereseaza cum si-a ales un ca colonelu Talpan numele de Romania ori de roman. A avut si el visele lui erotice. In epoca disco ar fi numit-o probabil Madona. Azi erai madonian. Abia dupa Talpanus romanus am venit si eu cu precizari. Simplu ! Eu ii contest dreptul sa se numesca roman, si sa-l feresca sfintul sa-l actionez eu in judecata ori orice cetatean cu simt civic al Romei, cetatean poate arab, poate de culoare, dar al Romei, care s-a saturat de corturile de sub poduri ale unor asa zisi auto-intitulati roma-ni, de "afacerile" si de contributia lor pentru cultura si turism, de furturile celor care "ingrijesc" batrini, de pretentiile celor care vin benevol la munca si cules, de bolile aduse de roma-nce. Nenorocirea e ca cei multi, majoritatea, cei buni care chiar aduc o contributie, nu mai conteaza nici in Italia, nici in Franta, Franta unde intelectualii romani se simt ca acasa, pentru ca sint si primiti ca acasa. Bine, desigur, pacat ca si musulmanii, arabii, cei de culoare si pina si rusii sint prmiti ca acasa, ... Of, au si frantujii lipsurile lor. --------------------- draga baghera, tare ti-ai ales numele, asa ca ti-ai raspuns singur la intrebare. Roma-nia e un nume tare bine ales, dar pe care ar putea sa-l conteste oricind cetatenii Romei si italienii in general. Daca ar fi existat un singur Document, Ciorna, ba nici macar o Caricatura nu exista, ... - pina cind un Talpan ca co-colon-relu de azi, care nu numai ca si-a tras "steaua sus rasare" a lui Eminovici, scuze azi ar fi foar Eminovicioiu, ca si fostul ministru MTS si etc Balacioiu - in care sa fie mentionat numele de roma-ni pe teritoriul actualei Roma-nia, sigur ca cineva mi l-ar fi infipt deja in ochi. -------------------- draga Baghera, tare nume ales ca si 17 NT, - pentru majoritatea clar ******, colonelu Valahu, nationalistu roma-nia ori ******, ... in orice caz secatura de-abia scapata de la Spitalu 9 ! - te anunt cu respect ca nu mai sintem in evul mediu ! Azi orice infarctiune ori atentat la drepturile omului apare imediat pe net, azi, ca si ieri, nationalistii nu mai au nici cea mai mica sansa de a face ceva bun, pot doar distruge, azi ca si ieri. Sint convins ca si fara unire majoritatea ar fi fost si azi a moldovenilor si "miticilor" - cum le spui tu, ca eu fan cu adevarat CFR-ist n-am intilnit in viata mea, pina si Arpi era fan ultras U Cluj - ca doar n-o sa fi adus PCR chinezi in Cluj, Brasov, ... iar "romanii" astia ar fi avut si azi oricum primul cuvint de spus caci intr-o democratie majoritatea are prin vot un cuvint greu de spus. Iar problemele de azi, ce le traieste cu adevarat abia azi vasco, cele pe care le-a relatat din zona in care traieste el nu noi, azi n-ar fi existat, n-ar fi existat nici grafi si slugi asa cum poate chiar crezi tu, ori o limba impusa cu forta. Te rog sa ma crezi ca adun deja in zile ani intregi de concedii si vizite in intreg Sud Tirol - nu numai Meran si Bolzano unde merg cu placere de oricite ori am ocazia - des de nici nu mai stiu localitatile si confund amintirile - zona ce azi apartine de Italia, cui apartine pe drept habar n-am si nici nu interesaza pe cineva, dar iti pot spune ca n-am vazut nicaieri boieri si sclavi, grafi si slugi cum spui tu, o limba impusa ori conflicte, n-am vazut ceva care sa aminteasca macar de legaturi mafiote ori de saraci si mamaligari adevarati ca in bogata zona a Venetiei, ca sa nu amintim de zone in care organizatiile mafiote sint legenda - ieri si azi, pe drept ori nu, nu intereseaza. ----------------------------- draga Baghera, te rog sa mai citesti odata articolul, sa reflectezi asupra temei: ieri, in 1930 eram cineva ! Era si un mic Paris, care avea si o Juventus, de unde au si fost selectioati 3 oameni minunati care au scris istorie. Construiam avioane. Dadeam "fier vechi" Parisului, din furnalele Resitei, ca sa toarne francezii piesele din care si-au construit turnul lor Simbol, atit de Simbol incit azi trebuie pazit si inconjurat cu garduri, iar tu trebuie sa-ti pazesti buzunarele de cei care vorbesc limba ta ! Ieri eram cineva. De ce sintem azi din ce in ce mai neinsemnati ?

Comentează