Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Oile noastre, iarna

Încleștarea virtuală a acestui răgaz este între FCSB și surprinzătorul Gaz Metan. Mediașul se află totuși pe locul 8 în clasamentul la zi al Ligii 1, e la același nivel cu Hermannstadt și mult sub Sepsi (iar Liga 1 e […]

...

Stâna

Dică s-a dus. Nu înainte de a arăta un caracter moale, lăsându-se ținut sub zăbală de patronul deturnat de tranziție de la destinul de oier. Becali este patron și – în înțelesul românesc de tranziție spre nimic al ideii de […]

...

Dinamo trăiește!

Meciul din Ștefan cel Mare ne-a spus mai multe lucruri importante. Primul: stadionul din Ștefan cel Mare rămâne cel mai urât și mai inadecvat din Liga 1. Pe arena asta depășită nu se mai strâng nici două sute de oameni […]

...

La Paris, nimic din toate astea nu contează

România a pierdut șansa unei finale europene cu Franța, la Paris, în fața unei Rusii mai bune, și ar fi pierdut, poate, chiar și cu Neagu în echipă. Au pus katiușe florilor, cum frumos se titra odinioară, pe vremea imensei […]

...

Și dacă retrogradează Dinamo, ce-o să fie?

Adevărul incomod e că, sub Borcea, Dinamo a încetat să fie o echipă respectabilă. Sub Negoiță s-a renunțat, vedeți bine, la orice standard. Orice jucător întâlnit la o căutare pe google poate fi, de acum, îmbrăcat în roșu și alb […]

...

Bunătatea sufletească a lui Dică

Ce se întâmplă dincoace și dincolo de Nădlac

Permalink to Bunătatea sufletească a lui Dică
marți, 22 mai 2018, 9:57

Yuval Noah Harari nu e atât de cunoscut pe cât s-ar cuveni. El joacă la echipa oamenilor de știință și, prin librării, se bucură de faima lui Mo Salah. Este istoric, dar nu în înțelesul românesc al istoriei – nu e la direcția de propagandă.

Harari a scris o lucrare care explică rațional trecutul oamenilor (Sapiens) și una care ne arată încotro duce istoria (Homo deus). E rezonabil să credem că în câteva generații de-acum încolo omul va dobândi nemurirea.

Și în timp ce pe pământ sunt eradicate foametea și molimele și războaiele, în timp ce nanoroboții vor rezolva moartea ca pe o problemă tehnică, în timp ce omul, cu mintea lui, va ajunge la supra-om, iar supra-omul va coloniza cosmosul, undeva la margine de Pipera cel-mai-priceput-dintre-cei-vii va continua să fie buricul galaxiei de dincoace de Nădlac.

În timp ce puterea ține tot mai mult de cunoaștere, atotputernicul ridicat dintre ovine concentrează toată cunoașterea în sine. El este totul: neîntrecutul negustor, cel mai iscusit bișnițar, cel care cumpără ieftin și vinde scump, asta desigur când nu e precupeț de alibeci.

Deocamdată, lui Dumnezeu I se face o concesie, dar asta doar pentru că nu este muritor. Oricare alt muritor îi este, prin drept divin, inferior celui-ales.

Stilul acesta de a conduce oameni, fie ei și fotbaliști, ca pe oi nu poate genera raționamente dincolo de delirul mistic. Argumentul suprem al latifundiarului-suprem pentru titlul care i s-ar fi cuvenit FCSB-ului: bunătatea sufletească a lui Dică, la care Dumnezeu s-ar fi cuvenit să nu rămână nepăsător. Dar iată că, necruțător ca în Vechiul Testament, Dumnezeu l-a întronat pe Bursucul din Gruia, cel grabnic la înjurătură. Dar cine suntem noi să înțelegem căile Domnului?

Dincolo de Nădlac se întâmplă însă lucruri care contează cu adevărat. Pleacă de la Barcelona fotbalistul cu aerul cel mai senioral dintre câți au pășit pe gazoanele lumii în ultimele decenii. Iniesta, campion al lumii. A ales Răsăritul, iar aceasta este o socoteală care îl privește. În legendă, oricum Iniesta va purta pururi tricoul Barcelonei. Tribunelor, care trăiesc mai mult în imaginar, le e de-ajuns asta.

Pleacă de la Juventus cel mai bun portar din câți au pășit pe gazoanele lumii în ultimele decenii. Gigi Buffon, campion al lumii. Buffon, îngerul păzitor, cum spun toate clișeele, îngerul păzitor al atâtor cavalcade triumfale.

Și nu mai rămâne nimeni să ne apere de golul care rămâne în urma lor.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

ovidiuc (1 comentarii)  •  22 mai 2018, 11:02

Desigur ,daca Dzeu sau un om cu bun simt,face radiografia sufletului dlui Gigi,lucrurile stau poate cum spuneti.Exista si o alta fata a monedei insa.Dl Gigi , patron al FCSB, are si el o pasiune.Vrea sa antreneze o echipa de fotbal fara sa faca scoala de antrenori.Ca un predicator care vrea sa predice fara teologie.Sau unul care vrea sa cante. FCSB spun instantele nu e Steaua.Deci FCSB chiar e proprietate privata.Daca dl Gigi vrea sa antreneze mult mai mult decat sa castige ?Daca gaseste antrenori gata sa il asculte ce avem noi de aici?Iata antrenorul Gigi a luat locul doi fara scoala de antrenori.Nu e ceva?Desigur a bagat o groaza de bani.Asta este.Sa tinem cu alta echipa daca nu ne place!

qytzuEu (1 comentarii)  •  22 mai 2018, 11:23

Chiar de i-ar avea pe Buffon ,pe Inista, Pique, Matterazi, Neymar, Mateo, C.Ronaldo. Messi si Ibrahimovic , fc fcsb-ul becaliot, nu va castiga decat foarte greu Campionatul si se va da batuta la intrarea in gruple Ligii Campionilor. Cu un omni prezent gb, care este totul la clubul lui, de la Presedinte mascat, la fierar betonist, de la Antrenor mascat sau semipe fata, la fizioterapeut, sau theosofoterapeut, la strategul si la Bisnitarul echipei, dar si la Geambasul de fotbalisti precupetiti mai ceva ca la Piata ! E singurul asa-zis PATRON care nu numai ca isi da cu stangu-n dreptul dar isi mai si pune singur piedica, de fiecare data cand incepe echipa sa miste cate putin ! El vorbeste de fotbal la fel cum eu vorbesc despre acceleratoarele hiper magneto-sferoide si asta in Coreeana ! Rolul mass-mediei in promovarea lui, este esentia. Ceea ce s-a vrut a fi scoaterea in relief a grobianismului , a inculturii sau ma rog a spoielii de cultura a acestui personaj plin de bani NEMUNCITI, s-a dovedit o arma cu care acesta s-a impus in constiinta celor cu un nivel de educatie si cultura similar si care vai noua, sunt destul de multi si la fel de obraznici, chiar daca nu au aceeasi baza financiara. Mai mult gesturile de grandomanie exacerbata au fost aratate de aceeasi mass-media aservita si astfel s-a ales si cu o aura de cre(s)tin binefacator , desi scris este :"..iar cand faci un bine , sa nu stie stanga ta, ce face dreapta". Si iata cum CEA mai IUBITA echipa a celui mai TITRAT CLUB din Romania, a ajuns intr-o postura derizorie dupa ce a fost achizitionata pe baza de bodyguarzi, de acest gb !!!

Lup (2 comentarii)  •  22 mai 2018, 12:27

Să luăm faptele: Ești antrenor la Steaua. Ai de departe cel mai bun lot din campionat. Rivalele istorice sunt desființate. Antrenezi un campionat cap-coadă. Pierzi Cupa și Campionatul. Jocul e prost și foarte prost. Singura decizie normală este să-ți dai demisia.

daniel (4 comentarii)  •  22 mai 2018, 13:51

,,Iniesta va purta pururi tricoul Barcelonei"..oriunde ar juca, zici d-ta..doar evreul spune: ,,oriunde ma duc, la Yerusalim ma duc!" asadar si prin urmare, oriunde va juca alibec, la fcsb va juca!

dan b (16 comentarii)  •  22 mai 2018, 16:53

Dica e baiat bun, nu-i nicio indoiala. Antrenorul Dica e ...puscarie. El e principalul vinovat. Chiar cu interventiile patronului, cu lotul asta trebuia sa faca in asa fel incat sa castige orice meci. Avea suficiente argumente insa l-au depasit situatiile. Acum au gasit tapul ispasitor, pe Alibec care a avut curajul sa-i spuna in fata ce gandeste despre el si indirect despre patronul-antrenor. Acum trebuie sa dea un pas inapoi, sa merga in ligile inferioare si s-o ia de la capat. Poate intr-o zi va ajunge si antrenor.

a dica (16 comentarii)  •  22 mai 2018, 16:58

Daca-as fi in locul lui Gigi l-as pune antrenor si jucator pe Texeira. As impusca doi iepuri si cred ca ar face si treaba. L-as intreba si daca vrea sa-l tina pe Alibec.

17 Nentori Tirana (25 comentarii)  •  22 mai 2018, 17:28

Meme si Dica doua proste si doua sifoane. Astia i-ar gandi si rolul lui Messi pina l-ar scoate rezerva, l-ar scoate in min 85 ca sa arate cutrelor si dusmanilor din tribuna vinovatul pentru meciul ratat cu Voluntari Madrid. Apoi s-ar impune sunind la Palat : "Imparate, obraznicul asta iar a vorbit la antrenament !" Daca nu-l dai afara n-o sa te mai las ... o sa-ti someze cocoselul. Steaua a murit. Grav este ca prostalaii astia dau apa la moara CSA, echipelor ministeriale, ale primarilor si politicienilor. Moare tot sportul.

vasco (64 comentarii)  •  23 mai 2018, 8:45

@qytzuEU,sunt de aceeasi parere.Suntem o societate cel puti ciudata,care permite unora ca basescu sa ajunga presedinti,unora ca udrea ministri,unora ca eba europarlamentar,unora ca dragnea...mare sef si unora ca becali gheorghe mare patron al celui mai mare club de fotbal,dupa care ne miram ca ne merge rau,ca nu mai avem rezultate...De parca mai trebuie ca strainii sau dusmanii sa mai faca ceva..Le facem noi toata treab.

Comentează