Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Statuia lui Hagi

Hagi a avut dreptate când a cerut statuie, chiar dacă s-a râs atunci pe sub mustăți (erau alte vremuri, erau alte mustăți). Dacă are din nou?

Permalink to Statuia lui Hagi
marți, 15 mai 2018, 9:35

Hagi a avut dreptate când a proorocit că nu mai ajungem decenii la rând la Mondial (și rătăcirea în deșert continuă…). Hagi a avut dreptate și când a așezat munca la temelia viitorului. Dar când n-a avut Hagi dreptate? S-a încetățenit o vorbă comică (ironică, dar și autoironică) în orașul București: după ce că sunt paranoic, mă mai și persecutați! Nu e vorba lui Hagi, dar ar putea fi.

Chiar și când greșește, el se cuvine ascultat, fie și pentru că fotbalul românesc n-a dat într-un secol întreg doi de Hagi. Și acum, tocmai despre aceasta e vorba: despre un al doilea Hagi.

Cum este acesta? Cum e Hagi Fiul, cum e Ianis, repatriat în iarnă de la Florența? Statistica ne arată că a jucat foarte bine în play-off, dar ochiul microbistului cu etatea necesară nu vede în el geniul lui Gică. Se cuvenea Ianis convocat la națională, chiar și așa, fără stângul și fără geniul tatălui său? I-a fost selecționerul în contra?

Hagi Tatăl nu se enervează întâmplător acum, în prag de Liga Națiunilor. Selecționerul s-a mirat că el a atacat acum și că a atacat așa, dar n-ar fi trebuit să se mire. Pentru că Hagi Tatăl chiar a devenit manager, chiar a devenit antrenor – el știe cum se construiește o strategie, așa cum a știut altădată cum se cucerește America.

Hagi Tatăl știe că dacă nu faci doar gargară cu promovarea tinerilor, atunci trebuie să le dai meciuri întregi, meciuri care contează, nu doar minute de paradă.

Hagi Tatăl însă greșește când insinuează sfori în spatele lui Contra. Selecționerul României, deși n-a demonstrat până acum că este un tehnician măcar la fel de bun ca Hagi Tatăl, nici n-a arătat că face aport, băiete!, ca un sclav oarecare.

E momentul să constatăm din nou că doar timpul va demonstra dacă Hagi Tatăl are dreptate când insistă că Hagi Fiul are stofa marelui fotbalist. Chiar și timpul mai are însă nevoie să fie ajutat. Căci fără șanse în prezent, Hagi Fiul nu poate să ajungă spre cel mai bun viitor. Iar Hagi Tatăl o știe prea bine, și de aceea atacă la început de drum.
Contra a avut argumente când l-a uitat acasă pe Hagi Fiul: Budescu și Stanciu sunt, indiscutabil, astăzi, la această oră, fotbaliști mai buni decât Ianis. Așa este, dar mâine?
Sigur că Hagi Tatăl poate fi orbit de orgoliul patern când îl vede pe Ianis poleit cu aurul talentului, dar dacă nu e așa? Dacă el întrezărește încă o dată înaintea noastră o traiectorie orbitoare? Dacă, pur și simplu, Hagi are din nou dreptate?

Nu suntem toți Contra, deși e plină țara de selecționeri, dar acesta e un pariu la care un om cu adevărat înțelept nu riscă.

Căci înainte de a fi demolat, precum și înainte de a fi urcat pe soclu, Hagi Fiul merită cu prisosință șansa de a arăta că există în fotbalul mare.

Comentarii (59)Adaugă comentariu

Eueueu (1 comentarii)  •  18 mai 2018, 8:47

Hagi a facut academie din banii lui! Tare asta!treziti-va putin! Talente din academia Hagi? Unde,care? Toata lumea invrajbita ca nu e Ianis la nationala mare,hai sa fim seriosi! E capitan de echipa la clubul lu' taicasu,ce naiba

Adrian hora (2 comentarii)  •  19 mai 2018, 16:46

@JFM, corect este : l-a ars pe finul becali :), pai sa zicem: iancu, mbape de romania, ca sa pomenesc doar de doua petarde platite la pret de fotbalisti . Finul becali i- a dat lui hagi cat a cerut. Ce facea hagi fara alea vreo 10 milioane de la becali?

IMGB (1 comentarii)  •  20 mai 2018, 2:06

Bey Andrei Craciun ....poate esi mai tinar si n-ai aflat inca de Dobrin ! Ala a fost cel mai tare fotbalist al Romaniei pina azi .... gagiul asta numit Hagi , sigur, a fost doar un jucator bun .... ceea ce nu s-a-ntimplat si ca antrenor . Mai lasati-ne cu gasca asta de Hagiotzi.... becaliotzi .... si *** !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

IMGB (6 comentarii)  •  20 mai 2018, 9:13

mey Andrei Craciun .... de ce m-ai cenzurat ? C-am zis ca Dobrin a fost adevaratul REGE ?

vasco (76 comentarii)  •  21 mai 2018, 8:12

Celor care il iubesc neconditionat pe Hagi batranul si-i acorda tot creditul si care imediat ce altcineva indrazneste crima de lezmajestate de a arata niste lucruri altfel decat le "gandesc" ei,le recomand ca in timp ce privesc fotografia de mai sus (foarte sugestiva pentru starea spirituala a lui Hagi)sa rememoreze ultimii douazeci de ani in care Hagi a"facut" pentru fotbalul romanesc,dimpreuna cu verii lui jiji,cu mircea sandu,cu mitica dragomir,kassai,cu cumnatul gica popescu ...Daca nici atunci nu o sa inteleaga...cine mai poate face ceva pentru ei?Sa vii si sa amintesti aici cateva meciuri in care a jucat bine..(de parca in rest trebuia sa joace pentru el),sa vii si sa spui ca cine nu-l lauda sau spune altceva il uraste..e cam mult.L-am iubit pe Hagi jucatorul,imi dadeau lacrimile cand il vedeam cu mana la inima la intonarea imnului,l-am vazut si eu de multe ori pe stadion,m-a scos in strada...dar "franar" a fost,pana si el cred ca admite cateodata,dar din pacate omul Hagi este departe de a fi unul benefic fotbalului romanesc...Pacat ca este asa,daca ar fi avut alt caracter si alta inteligenta,cultura...ar fi putut fi benefic .Egoismul si lacomia il fac sa fie un om prea patimas,sa vrea totul pentru el,orgoliul nemarginit il orbeste si-l fac sa apara ca in fotografia de mai sus,un om rau.Cand ai toata gloria,cand ai bani peste bani de ce mai esti rau,de ce nu poti senin,benefic?Poate imi vor spune@dan b,@petro burgener si toti adulatorii ...

de pe ‘ici ‘sa (2 comentarii)  •  21 mai 2018, 21:38

la baza fiecarei statui e un miros intepator...cainii stiu de ce.

Comentează