Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Nu simțiți că lipsește ceva?

Vine Mondialul rusesc, și ne prinde și el cu consoanele care ne țin loc de echipe de fotbal tot prin comitete și comisii

Permalink to Nu simțiți că lipsește ceva?
duminică, 6 mai 2018, 4:47

Repede, să-l anunțe cineva pe Papă! Circulă pe internet o serie de coincidențe care ar trebui, cumva, să-l îngrijoreze pe îndrăgitul suveran pontif, dar și puțin marxist, de la Roma.

Se face că în anul 1981, când Liverpool a câștigat Cupa Campionilor Europeni și s-a însurat Prințul Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii, Papa Ioan Paul al II-lea a fost împușcat de un fanatic, supraviețuind atentatului.

Și se mai face că în anul 2005, când Liverpool a câștigat Liga Campionilor (după cea mai frumoasă finală din mileniul al III-lea, până acum) și s-a însurat pentru a doua oară Prințul Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii, Papa Ioan Paul al II-lea s-a săvârșit.

Și se mai face că în acest an are programată nuntă Prințul Harry, mezinul lui Charles, și că Liverpool e din nou în finala Ligii. Papa Francisc însă se simte foarte, ceea ce ar trebui să aducă o oarecare liniște la Madrid, dar nu aduce.

Real a avut un sezon prost, salvat de tradiționalul meci bun făcut într-un an de Benzema, de ambiția nevindecată a lui Ronaldo, de flerul lui Zidane și de bunăvoința marilor arbitri.

Sezonul european se încheie cu un Liverpool-Real, și știm toți că Liverpool, cu tot cu nebunul de Salah (Salah e mare!), poate să piardă orice meci, cu orice scor, cum, de asemenea, poate să întoarcă orice partidă.

Cine poate deci să spună de pe-acum că există un favorit limpede în finala de la Kiev? Pe ce se bazează? Că nici pe coincidențe (care nu spun adevărul integral) nu te poți baza.

Altfel, la noi, toate cum le știm, tot cu jongleriile lui Costică Budescu și mofturile lui Alibec și furiile domnului Dan Petrescu, și comitetele și comisiile la care până la urmă se ajunge într-un epilog care explică de ce sunt mai mulți spectatori în liga a IV-a, la promovare.

Ceva lipsește. Nu simțiți? Mai e o lună de zile și începe Mondialul rusesc, dar e ca și cum nici nu ar urma.

Ne plângem de calitatea fotbalului jucat în România, dar uităm întotdeauna esențialul: de douăzeci de ani lipsim. Au crescut generații care nu au cunoscut emoția pe care o dă prezența României la un campionat mondial de fotbal. Și în această absență trebuie căutate sensurile adânci ale rătăcirilor noastre în chestiunile de minimă demnitate națională.

Sigur, vor cădea laurii peste niște consoane, formal vom avea campioni, ei vor genera patronilor profit. Și mai departe? Câștigi campionatul românesc – ca să ce?

Am bagajele făcute și aștept Mondialul rusesc, consultând zilnic vremea probabilă pe Nevski Prospekt din Sankt Petersburg, mi-am ales până și favorita – echipa națională a statului Costa Rica (deși….) – și mă uluiește detașarea cu care vom primi și acest eveniment totuși planetar.

Și în fotbal, ne-am retras dincoace de Nădlac, telespectatori sastisiți ai unui univers de care suntem tot mai străini.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Szöke (19 comentarii)  •  6 mai 2018, 17:15

Stai linistit ca nici dincolo de Nadlac nu mai e vreun Detari. De vreo 30 de ani.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  6 mai 2018, 18:01

...pe cine cunosti in ...San Jose?...de ce ai ales Costa Rica ?

Mircea (8 comentarii)  •  6 mai 2018, 18:40

Tocmai ma bucuram ca se intampla si altceva pe acest site decat mizeria numita fotbal: volei, tenis, handbal... Pfff... Da, lipsesc celelalte sporturi !

constantin (1 comentarii)  •  6 mai 2018, 19:15

Bravo tipule scurt si la obiect.Eu imi aduc aminte de domnul C.Chivu dupa fiecare ratare la un turneu final,el venea la zona mixta ...."nu trebuie sa ne facem griji,nu este nimic pierdut ,mergem mai departe,asa este in fotbal ,asta daca va aduceti aminte era protagonistul unei reclame la coca-cola unde trebuia sa introduca o moneda intr-un tonomat nici in reclama nu a reusit.Radem ,glumim,bem platim.....zilnic incerc sa fiu la curent cu ce se mai intampla prin Romania in materie de tot si observ doar rautati din partea multora, mai ales la adresa lui Ghe.Hagi.Pana una alta generatia lui ne-a scos in strada in 1994,iar dupa am devenit pretentiosi,dar borcanul de miere sa terminat.Imi cer scuze pentru greselile gramaticale postate in acest text si cadeobicei mondialul nu are farmec fara Romania

di livio (6 comentarii)  •  6 mai 2018, 19:23

Madagascaru nu s-a calificat?...ca amu au bani si aia...au investitori da la Marea Neagra

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  6 mai 2018, 19:30

...abia asteptam reportajele tale de la Mondial ...

Dragos Chiva (1 comentarii)  •  6 mai 2018, 20:10

Domnule Andrei Crăciun puteați să vă ocupați de ceea ce doriți să semnalați că lipsește din fotbalul românesc și fără să folosiți analogii sportivo-nupțialo-morbide fiindcă știți cum e, analogii se pot face în multe feluri, cu atât mai multe cu cât coborâm nivelul unei discuții. De asemenea am fost surprins să aflu din articolul dumneavoastră că Papa este "puțin marxist" și probabil spuneți asta din postura unui om care se revendică de la dreapta eșichierului politic, dar nu uitați, cronicarul sportiv practică o meserie de centru (atunci când o face într-o publicație de profil fără pretenții de almanah), adică este un extremist de centru cum bine zicea Radu Cosașu.

Bocanci (2 comentarii)  •  6 mai 2018, 22:52

Placut articol. @ovidiu Nuti e in Costa Rica, plus ca am auzit ca e o tara ceva mai de Doamne-ajuta in comparatie cu tarile din zona. @constantin Chivu a fost fotbalist mare si serios. Avea dreptul sa spere, doar ca n-avea pe nimeni pe langa el, Mutu era high tot timpul. Imi aduc aminte cand Popescu a zis ca Nationala merge la Euro 2000 sa castige. Toate ziarele erau pe jos de ras. Si totusi, se putea, aveam fotbalisti de valoare, antrenor castigator de CCE, dar n-am avut cojones, din cauza presei.

Bocanci (2 comentarii)  •  6 mai 2018, 22:53

cine e ala cu 16 din poza?

Che Guevara (17 comentarii)  •  6 mai 2018, 22:55

Vezi ca iti lipseste un "bine" la ultima fraza legata de papa. Vorbind de fotbalul mioritic, ma bucur ca ati inteles ca literele nu joaca nimic si ca e nevoie de vocale ca sa avem fotbal. Cu consoanele nu faci nimic. La fel ca si "cu cuiele" lui Tonciu. Am vazut un meci de tot rasul la CFR-CSU si pun pariu ca "clona" va da maximum posibil sa incurce FCSB in meciul urmator. Mai e cineva de acord cu mine.

Coco (1 comentarii)  •  7 mai 2018, 0:59

Pentru cine intreba mai sus, "cel cu 16 din poza" este Gabi Popescu

flavius (1 comentarii)  •  7 mai 2018, 3:48

Ptr Bocanci: Gabi Popescu

JFM (19 comentarii)  •  7 mai 2018, 6:23

Un campionat in care stiam din startul sau ca i-a venit randul FCSB-ului sa ia titlul. Ii cam venise si anul trecut dar a aparut, de nicaieri, Hagi. Cu ai sai copii de mare talent. Poate de aia a mai existat un oarecare interes si pt acest campionat, lumea a urmarit sa vada o alta infrangere a FC "FCSB" de catre o echipa din provincie dar nu cred ca se va mai intampla. Interesul a fost inutil, ne-am pierdut vremea, Becali si-a reintrat in drepturi, in cele doua meciuri de la Iasi sau Craiova va lua cele 4 puncte necesare asa ca ne-am oprit aici si cu suspansul, macar asta a ramas dupa ce Giurgiu si Ovidiu ne-au mai tinut in priza, oarecum.

vasco (76 comentarii)  •  7 mai 2018, 7:20

@bocanci,daca crezi ca stii totul,la faza cu "Mutu era high tot timpul" il uiti tocmai pe Chivu(serios...?) si pe prietenul sau,Bogdan Lobont...care,amandoi ,parca sunt in transa tot timpul....Fara sa vreau ca sa-i ridic statuie lui Mutu,fata de Chivu sau Lobont chiar a insemnat ceva,atata cat a fost.Oameni ca Lobont,Chivu,Razvan Lucescu ...si altii ca ei,fenteaza viata,traiesc bine fara munca.Poate de-aia n-are ursul coada si Romania e unde e la fotbal,genratia de tragaci pe nas a lui Chivu nu ne-a scos si nici nu putea sa ne scoata in strada,era ocupata de facut bani impreuna cu fratii impresari ...si cu baciul.Cum care baci?Baciul scriitor.

loro (1 comentarii)  •  7 mai 2018, 8:27

cu 16 este Gabi Popescu, jucator al Craiovei si Valenciei. Cel care a facut penalty cu Croatia

Vlad (1 comentarii)  •  7 mai 2018, 12:21

@ovidiu_3003. Alina Bica si Elena Udrea. pe ele le cunoaste in Costa Rica. E frumos, e soare.. poate poate primeste si el invitatie speciala. :))

vasco (76 comentarii)  •  7 mai 2018, 13:06

Raspunsul la intrebarea din titlu ar fi ca,da,noua romanilor ne lipseste cam de mult fiorul marilor competitii,la fotbal,dar daca lipseste cineva de la acest CM e Italia si nu Romania..Trist.

mg (39 comentarii)  •  7 mai 2018, 13:12

..consoane multe, fotbal cu pipeta.. Acel 3-3, dintre Craiova şi Viitorul, a făcut toţi banii.

marcel popa (1 comentarii)  •  7 mai 2018, 19:43

o sa lipsim in continuare ,nu avem valoare si nu muncim sa ajungem la valoarea celor de afara.

Ștefan Spiridon (8 comentarii)  •  7 mai 2018, 20:08

Naționala României, ediția 2018, este apă de ploaie. Pe de-o parte îmi pare rău că nu ne-am calificat. Pe de altă parte, ca să fiu cu picioarele pe pământ, naționala NU are ce căuta la un turneu final din motive ușor de dedus. Nu a fost în stare să țină de rezultat cu Elveția și nici să bată pe Albania. Aceeași idee o susțin și pentru echipele de club din România. Mulți sar ca arși că nu o văd pe FCSB în UCL. Nu are ce căuta acolo. Nicio echipă din România NU o să poată să stea la masa bogaților. Eu, ca suporter român și fcsbist, de ce aș vrea să văd echipele din România în UCL? Să văd că vine la București sau la Cluj vreo trupă tare din Vest? Să văd cum ne luăm 12-15 sau 20 de goluri în grupe? Ăsta este nivelul, ăsta este fotbalul nostru, nu ne putem duela cu marele forțe de pe continent. Că au fost câteva sezoane în care echipele din România s-au autodepășit, e altă discuție. Pură întâmplare, minune, accident....

John (1 comentarii)  •  9 mai 2018, 9:49

"Și în această absență trebuie căutate sensurile adânci ale rătăcirilor noastre în chestiunile de minimă demnitate națională" - asta e articol de fotbal, nu compunere de bac. Ce treaba au figurile de stil aici? Simplificati limbajul, nu are nimeni timp sa va descifreze fantasmagoric.

vasco (76 comentarii)  •  9 mai 2018, 12:50

@john,"fantasmagorii"?Unde vezi asa ceva?Dar "figuri de stil"?Esti sigur ca ai cunostinta termenilor?Sau ai plecat de mai demult din tara..sau ai cam fugit de la ore...:)))))

Comentează