Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Duhoarea

Se ascute lupta pentru Federația Română de Fotbal. Ați spune că nu mai avem fotbal decât în amintiri și atunci pentru ce tot acest scandal?

Permalink to Duhoarea
vineri, 16 martie 2018, 10:37

Ați putea spune și așa, dar ați greși. Pentru că nu întotdeauna trebuie să ai fotbal ca să ai bani din fotbal. Așadar, se ascute lupta pentru Federația Română de Bani din Fotbal, un irezistibil magnet pentru cei care și-au făcut din verbul a atârna un destin.

Acum, în aceste timpuri confuze ca o perdea de fum, când până și strict meteorologic în loc de primăvară s-a terminat iarna și a început toamna, președintele Burleanu scoate de la sertar, scoate din mapă, scoate din servietă. Băiat tânăr și scoate – cum se zice în tribună – ca un securist bătrân, scoate ca un director de gazetă care nu s-a înțeles la preț cu făptașul. Și tot tribuna vine și întreabă: păi cum așa, cumetre?
Îi ridică Burleanu întrebări lui Lupescu despre activitatea sa federală de acum un deceniu și e bine că întrebările sunt ridicate. Dar de ce s-au ținut, președinte, întrebările la seif și acum cu ele, pac!, la Răsboiu’? Mister.

E greșită și amnezia care îi înconjoară pe cei care l-au înconjurat pe Lupescu și l-au ridicat pe umerii lor în vârful piramidei noastre fără bază. Dubla măsură nu ne duce nici ea nicăieri. Pe de altă parte, când au avut de ales românii, fie ei și oameni de fotbal, altceva decât răul cel mai mic?

Ce a făcut Lupescu acolo dacă a făcut ilegalitate – apoi asta e treaba Justiției să decidă. Treaba celui care descoperă o presupusă fărădelege nu e să o tăinuiască ani de zile, ca să o folosească în campania electorală.

Despre buna credință a lui Lupescu în gestionarea fondurilor federale putem, în urma burlaniadei, să ne punem întrebări. Cu privire la buna-credință a lui Burleanu cred că putem să ne declarăm lămuriți. Latră ca un câine dus cu forța de la carmangerie, dar latră târziu și, precum cunoaștem din pildele populare, nu i se mai ia seama. Când ai o teslă e bine să știi totuși și arta manevrării sale.

Altfel, c-o fi una, c-o fi alta, fotbalul românesc merge neabătut înainte, cum zice și limba de lemn federală. Unde merge el? Că trebuie să punem lupa ca să îl mai vedem. Acest peisaj cu cetățeni încăierându-se la căpătâiul unei vaci de muls care nu se simte prea bine are ceva grotesc. Necazul în cazuri din astea e că pe vacă n-o întreabă nimeni nimic.

Fotbalul nostru crește și el cum apucă, mai face Hagi, cu dubiosul său cult pentru muncă, o academie, mai răsare un Budescu să ne ia ochii, se mai fardează mortul în fereastră până vine poștașul cu prima următoare.

Și cu noi, proștii stadioanelor, masa de manevră între un interes și următorul, cu noi cum rămâne? Că uite, n-a apucat și Nenea Iancu să vadă un meci de fotbal între români. A plecat la Berlin să trăiască și să moară acolo, pe banii Momuloaiei. Ultimele sale cuvinte, ca să spunem așa, către țară au fost: nu mai pot trăi aici, e prea grea duhoarea.

Uite că a trecut și centenarul de atunci, dar duhoarea aceea…

Comentarii (8)Adaugă comentariu

mg (39 comentarii)  •  16 martie 2018, 11:50

..poate că e de la vacă.. poate groparul a făcut treaba în grabă, fugărit fiind de nea Ovi şi plutonul lui de lunetişti.. Dacă ai o sensibilitate olfactivă ridicată, apucă-te de poezie. Ai putea câştiga o pâine scriind nişte versuri de genul : "Danga-langa, langa-danga/ Sună'n asfinţit talanga/ Şi de la păşune iaca/ Tacticoasă vine vaca.."

Alex (5 comentarii)  •  16 martie 2018, 12:09

Jenant Andrei, atac la persoana. Asta e jurnalism sportiv? Mai uitata-te la colegii tai care au inceput sa arate ca au coloana vertebrala si scriu ce gandesc si nu neaparat ce-i place sefului.

Musashimaru (7 comentarii)  •  16 martie 2018, 13:06

Draga domnule Andrei Craciun , Va scriu cu emotie deoarece trei lucruri ne leaga : 1) Iubiti Italia, ca si neuitata mea Mama ; 2) Sunteti ploiestean ,iar cei mai frumosi ani ai Mamei mele la Ploiesti i-a trait, la sfarsitul anilor '60 ,inceputul anilor '70 ; 3) O admir si am ramas si eu indragostit, emotionat de tot ceea ce face Doamna Lia Bugnar (stiu ca nu sunt singurul) ; Si inca ceva : sensibilitatea dumneavoastra deosebita , sunt incantat sa va gasesc semnatura oriunde , mereu ! Ganduri calde, ii invidiez pe prietenii ce va inconjoara... "Torna sorridere" (Ricardo Fogli)...

Cristian (4 comentarii)  •  18 martie 2018, 9:29

Excepțional articol! Numai diletanții găsesc nod în papură și pete-n soare! Fotbalul nostru e la pământ și noi trebuie să ridicăm statui "generației de ***"!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex (5 comentarii)  •  22 martie 2018, 18:12

Poti sa-ti *** *** in *** mergand direct in biroul lui. Nu era nevoie sa scrii "articolul" asta. Acum cativa ani te vedeam drept o speranta, in ultima vreme m-ai dezamagit. Ai condei, dar nu ai coloana.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Alex (5 comentarii)  •  22 martie 2018, 18:43

Am folosit doar cuvinte din DEX, nu vad de ce sunt cenzurat.

Che Guevara (17 comentarii)  •  23 martie 2018, 3:23

2 nume iti dau: Dumitru Dragomir si Mircea Sandu. Cine vrea sa ii invie pe astia doi? Nu cumva Lupescu ?

vasco (76 comentarii)  •  23 martie 2018, 16:17

Care "prostii stadioanelor" ca le vad mai mereu goale?Sper sa se dumireasca si televiziunile ca sunt bani aruncati si atunci sa-i mai vad pe marii investitori si "oameni de fotbal"...FALIMENTUL!!!

Comentează