Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Totuși, Pep

Poate să nu ne placă Pep Guardiola, putem să îl găsim exagerat, cu obsesia sa după epoca de aur de la Barcelona, dar…

Permalink to Totuși, Pep
joi, 14 decembrie 2017, 9:08

Da, omul e un obsedat. Crede în fotbalul său, în felul său de a vedea fotbalul, în forța lui care de-acum nu mai anunță nicio revoluție. Deja, Pep Guardiola e un redutabil conservator.

Putem să îl găsim deplasat în opțiunile sale politice, dar noi nu suntem, la bază, țărani catalani, așa că, poate, nu e chiar așa.

Dar nu putem să fim orbi, nu putem să nu vedem că Pep Guardiola a câștigat la City 14 meciuri la rând, un record uluitor, chiar și pentru Premier League, unde se urcă atâtea Everesturi.

Bineînțeles că are bani, bineînțeles că are munți de bani de la Orient. Dar la Manchester United nu sunt bani? Marele Mourinho n-a cheltuit după pofta inimii? Cât despre Londra… A sărăcit Abramovici? Cu toate acestea, Pep e atât de sus în clasament încât…

Ce să îi mai reproșezi unui manager care, dacă nu are un Messi, crește un Sterling (un pomanagiu, uneori, dar un pomanagiu orbitor). Iar dacă nu mai are un Xavi, ne dă un De Bruyne, care la ora aceasta astrală în fotbalul european nu cunosc să aibă egal.

Pep Guardiola e un mare învingător, pentru că, dincolo de a fi un miliardar răsfățat, căruia i se aduc toți fotbaliștii ceruți, e un artist.

Poate să nu ne placă arta sa, dar el se agață de ea cu o credință oarbă. Atâta încredere că e bine cum fac mai au, uneori, sfinții și nebunii. Nici sfânt, nici nebun, acest manager și-a lăsat totuși amprenta peste ultimul deceniu din fotbalul nostru, mondial.

Cred că nu e un amănunt lipsit de importanță că tânărul Guardiola a fost pescuit, cândva, de însuși Cruyff, care a văzut ceva în el. A văzut ceva. Cruyff nu s-a înșelat. Când s-a înșelat Cruyff ? E ceva cu acest bărbat orgolios, pentru care nu există nimic mai puțin decât locul 1.

Da, Pep Guardiola nu a reușit să câștige Liga Campionilor cu Bayern, dar – dacă-mi dați voie să subliniez această idee – Bayern nu e Manchester City.

Bayern are o istorie care decurge dintr-o filosofie de joc. Manchester City e, la ora legendelor, o echipă care încă se poate construi. Va urma.

La zi, Guardiola i-a fost dureros de superior lui Mourinho, la ultima întâlnire. O victorie categorică nu atât prin scor, cât prin atitudine, prin organizare.

Nu știu ce face domnul Guardiola ca să rămână la acest nivel, probabil că la mijloc e mai vechiul secret bine-cunoscut: muncește ca apucatul.

Dar domnia sa este – în acest capitalism ieșit din minți, în care se aruncă averi pentru nimic, adeseori obscen – un om care își face banii.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

mg (39 comentarii)  •  14 decembrie 2017, 10:45

..corect

acciduzo (9 comentarii)  •  14 decembrie 2017, 11:49

In sfarsit......il vede cineva si pe Guardiola......bun articol.......referitor evident la cel mai bun antrenor din lume in ultimii 10 ani!! Un antrenor care-si va pune amprenta definitiv si irevocabil pe evolutia fotbalului, un antrenor care a pus la punct pana la perfectiune ceea ce in fotbal se cheama posesie. Cine are posesia in fotbalul de azi care va sa zica are obiectul disputei....si cine are obiectul disputei care va sa zica e la tine si nu la ei...si daca e mai mult la tine inseamna ca ei n-are(!!!) cum sa ti-o dea in ate!! Simplu! Si daca mai ai si jucatori de jumate in sus....vezi Messi, Iniesta, Xavi si Luis Suarez.....e posibil sa nu-ti stea nimeni in fata ani buni.....Q.E.D.!!!......Asta inseamna scoala si filozofia Cruyff......care a luat-o de la Rinus......pe care Pisti in inteligenta lui desavarsita nu a tulburat-o si stricat-o cu nimic......si uita asa ne bucuram de tipul asta de fotbal in ziua de azi!...Altfel.....ne lua ameteala cu antifotbalul si antijocul.....campion absolut Ciolo.....sunt extrem de bucuros ca am fost contemporan cu acea echipa URIASA a Barcelonei....ca am vazut in direct acea manita care va ramane pentru antologia fotbalului.....ca l-am vazut pe Messi ....si live pe Nationala cu Argentina si imi doresc mult sa-l vad la anul in primavara pe Camp Nou....sper sa-mi ajute Dumnezeu sa strang bani pentru un city break si sa vad si eu un meci live pe Nou Camp.....cu Messi.....cel mai mare dupa Maradona ......si la anul daca castiga cupa mondiala va fi cel mai mare din toate timpurile....

Lucian (2 comentarii)  •  14 decembrie 2017, 14:02

Cholo ar trebui sa antreneze Argentina, atunci ar avea sanse mai mari sa cistige cupa mondiala. Rezultate cupa mondiala (cele mai importante din cariera marilor jucatori): - Messi - 1 argint - Maradona- 1 aur, 1 argint - Ronaldo- 2 aur, 1 argint - Pele- 3 aur

tyn (1 comentarii)  •  14 decembrie 2017, 15:29

acciduzo.... sper sa ti ajute Dumnezeu sa ajungi in primavara pe Nou Camp. Messi este mai mare decat Maradona. Iar Pep poate ajunge mai mare decat Cruyff... Daca nu cumva a ajuns deja, sa privim cu atentie ce a perfectionat el la Barça, Bayern si acum City... Nu este usor ce a facut, nu poate fi usor sa gasesti jucatori de 17 - 19 ani si sa i aduci sa fie titulari in Premier League si in UCL... Usor este sa cumperi de la Barça cu 222 M un Neymar, usor este sa te plangi vis a vis de adversar ca se bucura in vestiar dupa nu stiu a cata victorie in fata ta...etc. (O fi adevarat ca au aruncat cu sticle de lapte in capul loser ului etern??) Usor este sa te intrebi inaintea unui meci cu City (vezi nea jiji expertul ) ca..."ce a facut Guardiola, n a facut nimic la Bayern ! ". Insa rezultatele vorbesc de la sine... lol, de ani buni, "canta cu el" !!! Asta asa...ca sa nu fie rau, sa fie bine.... P.S. - restul e durere. sau restul e maurinho !!!! :-)

Anonim (58 comentarii)  •  14 decembrie 2017, 15:34

City imi place mai mult decat Barcelona, dar tot nu-l suport pe Pep (l-a dat afara pe medicul lui Bayern si l-a adus intr-o situatie delicata pe Hart, exilat la FC Torino si ajuns rezerva in acest sezon la W.H.U. Titlul in PL este ca si adjudecat (si prin norocul colosal avut in cateva meciuri consecutive), dar proba valorii o da in Liga Campionilor! De Bruyne merita elogii, dar cum sa-l nominalizezi pe Sterling (mare ratangiu, inteligenta mult sub medie, doar viteza buna) inaintea unui Silva sau a lui Aguero? A marcat un singur gol frumos in toata viata si gata, contract prelungit si elogii! In A.

Anonim (58 comentarii)  •  14 decembrie 2017, 15:53

@ acciduzo si @ tyn Puteti sa-l divinizati pe Messi, dar tot nu va putea sa-l detroneze pe Maradona! Acesta din urma a castigat (aproape) de unul singur titlul in 1986, marcand goluri (unul fabulos, in meciul cu Anglia), pe cand Messi a dezamagit crunt, cu exceptia ultimei editii a Cupei Mondiale! Pe ce baza a primit el Balonul de Aur in 2010? Pep a castigat Ch. League cu Barcelona, insa Mourinho a realizat aceasta performanta cu doua echipe mai modeste - Porto si Inter (intr-o vreme cand abia revenise in prim-plan in fotbalul italian si cu jucatori doar buni, printre care Chivu si Pandev)! Dupa esecurile cu Bayern, nu cred ca va avea parte de circumstante atenuante in acest al doilea sezon la City! A.

acciduzo (9 comentarii)  •  14 decembrie 2017, 16:19

Ei draga tyn......daca n-o dau in tramvaiul 4 pana la primavara......la BARCELONA......E FRUMOS DE TOT!!!!...........RESTUL E DURERE............. Pentru Anonim......stii de ce am dubii cu Maradona.....n-as fi avut in veci......dar am un mare semn de intrbare....mare de tot.......daca cumva o mare parte...sau si mica parte.....din ce facea el pe teren in mod absolut de pe alta planeta se datora si prafurilor pe care ulterior s-a dovedit ca le lua ...si daca cumva NU S-A VRUT SA SE DOVEDEASCA CA EL LE LUA MULT MAI DINAINTE.....din anumite interese oricare ar fi ele!!!???......Eu am mari semne de intrebare legate de cariera lui Maradona in Italia dupa ce Argentina a eliminat Italia in semifinala de la COPA DEL MONDO!! Daca Diego a stricat acolo niste pariuri mari pe sume colosale facute de baietii supusi omertei.....si la un moment dat astora li s-a pus pata ca le-a stricat ploile si au pierdul milioane de dolari la vremea aia!!...Hodoronc-tronc dupa Italia novanta s-a descoperit ca Diego tragea nitel pe nas!!!!.........Daca tragea mult mai dinainte si tinevas...nu spui tine...persoana importanta .....de la tentru..........dadea dispoziyie sa nu se sufle nimic.........si la momentul oportun........tranc depesa neicusorule...........ca am pierdut milioane de dolari....poate la Napoli.......poate in Sicilia.........poate in Palermo..........cum Dumnezeu s-a facut ca Maradona spune toata lumea din Italia (sanchi) ca nu era bun decat pentru NAPOLI!!! .....ATAT!! PENTRU NICIO ALTA ECHIPA DECAT NAPOLI..............adica acolo unde este patria sfintilor, calugarilor si precuviosilor!!! Ia mai ganditi-va voi putin cu Maradona..........uite asa l-au mai divinizat unii si pe AGASSI despre care eu as spune ca era genial.....dar daca era genial ca ulterior s-a descoperit ca lua si el ceva pe nas???

Anonim (58 comentarii)  •  14 decembrie 2017, 17:07

@ acciduzo Banuiesc ca prafurile fortifica fizic, insa NU TE FAC MAI TEHNIC, MAI INSPIRAT, MAI INTELIGENT! CICLISTII CARE S-AU DOPAT AU AVUT O TACTICA MAI BUNA DECAT A CELORLALTI DE AU CASTIGAT TURURILE CELE MAI IMPORTANTE? Sa fim seriosi... A.

Costy (4 comentarii)  •  14 decembrie 2017, 20:09

Si s-au facut 15. Record absolut in PL. Arsenal mai aveau 14 in 2002

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  14 decembrie 2017, 20:16

...a avut noroc ...Jose Mourinho il bate la orice ora ...campionatul nu este incheiat ...e mult pana pierde odata si o sa vezi cum se duce la vale ...ii arata Mou ...organizare ...

Costy (4 comentarii)  •  14 decembrie 2017, 20:37

Daca ai vazut meciul duminca.....trebuia sa-ti dai seama ca, se mai putea juca inca 5 ore si tot nu castiga United.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  14 decembrie 2017, 20:57

...Costy...sa nu exageram ...

Joji (1 comentarii)  •  14 decembrie 2017, 23:09

Cu siguranță ceea ce se întâmplă acum la City e meritul lui,in rest nimic. Pe Barca in perioada aia o antrena si mamaie,iar la Bayern a luat o echipa gata făcută. La city e meritul lui 100%

acciduzo (9 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 9:12

Pentru Anonim.....pai nu m-am referit la prafurile de conditie fizica...astea stim cu totii......le iau toti...intr-o doza mai mare sau mai mica in functie de calitatile lor, de cat spune medicul, de cat poate duce organismul tau si de cat sunt puse sau nu pe lista interziselor! Nu.....problema aici este a prafurilor cu efect halucinogen...si stiti bine la ce ma refer....ei bine....stim la fel de bine cu totii ( si cel putin eu NU din experienta proprie!!!) ca acestea, coca, hero si ce-o mai fi au un efect extrem de stimulent in plan psihic, iti dau o stare de euforie care te poate face sa crezi ca esti superman...si asa mai departe.....nu stiu...ma gandesc si eu......la Barcelona Diego nu a facut ce a facut la Napoli.....in conditiile in care in acele vremuri campionatul Spaniei nu era nici pe departe la egal cu cel al Italiei!!..In monentul in care dupa Italia 90 Maradona este descoperit ca atras clar pe nas si ulterior recunoaste si el......apoi la mondialele din 94.....dupa un gol cu Grecia sau cu Nigeria nu mai mi-aduc aminte exact...a venit in viteza spre camera....cand m-am uitat la fata lui am avut impresia clara ca vad un om cu o privire....nici nu stiu cum s-o definesc......cat despre Murinho.......ghinion .....vorba unui clasic din deal.......a fost contemporan cu Pep.....ca l-a batut pe unde l-a prins......si sambata trecuta...puteau sa mai joace o ora.....City castiga fara drept de apel.....

Anonim (58 comentarii)  •  15 decembrie 2017, 16:54

@ acciduzo Neconcludent, nimic nu-ti amelioreaza tehnica, clarviziunea si inspiratia pe teren! Mai mult decat supraevaluarea lui Messi (prin raport cu cei mai mari fotbalisti din trecut) si a lui Guardiola (nu uit ca le interzicea celor de la Bayern sa suteze din afara careului!), ma deranjeaza in materialul autorului importanta acordata lui Sterling (pomanagiu, ratangiu, norocos, infumurat si cu un intelect sub medie)! A.

Anonim (58 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 10:46

Patru dintre caracteristicile enumerate de mine in cazul lui Sterling s-au adeverit aseara! Chiar daca a marcat de 2 ori, n-avea niciun motiv sa fie infumurat! Tot il mai considerati un mare jucator pe Sterling, domnule Craciun? A.

Freddy RE (7 comentarii)  •  17 decembrie 2017, 15:31

Avem deplină încredere reciprocă. Când jucătorii își exprimă opinia, îi ascult. Și când eu îmi spun părerea, ei mă urmează întocmai. Nu au niciun dubiu și este cel mai important lucru când vrei să aplici ceva. Un dar extraordinar, rezultatul unei munci de 18 luni începute în sezonul trecut", și-a explicat filosofia de joc.

Anonim (58 comentarii)  •  26 decembrie 2017, 10:50

Acest Guardiola "calca pe cadavre"; are deja antecedente (doctorul lui Bayern si Hart) si se pregateste de o noua despartire - plecarea lui Aguero. Ego-ul supradimensionat al antrenorilor inregistreaza, astfel, un nou record! A.

Anonim (58 comentarii)  •  31 decembrie 2017, 17:28

Era sa vina decontul si pentru simulantul, norocosul si ratangiul Sterling; din pacate, Milivojevic l-a "gratiat" pe Pep! A.

Anonim (58 comentarii)  •  1 ianuarie 2018, 19:09

Cand Klopp si Pep sunt "logoditi" cu … norocul, greu sa le faci fata! Pep a scapat de o infrangere in ultimul minut, iar Klopp a castigat in ultimul minut la Burnley, dupa alte meciuri in care ai sai au marcat din devieri norocoase! Cand se parea ca Wenger are – in sfarsit !- noroc cu o deviere castigatoare, a intervenit arbitrul, cu acea lovitura de pedeapsa! A.

Comentează