Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Acum ori niciodată?

Urmează Polonia, cu peronul pe partea stângă. Meciul acesta e decisiv, ca o mare afacere de inimă. Așa este, dar viitorul?

Permalink to Acum ori niciodată?
miercuri, 9 noiembrie 2016, 10:41

Așadar, ne informează, pe fond, domnul Daum, vom încerca să învingem Polonia cu armele dumnealor. Vom fi, carevasăzică, pragmatici, vom ataca prudent în speranța unui decisiv care să șteargă, iată, douăzeci de ani de rătăciri prin deșertul din noi. Nu știu dacă ați numărat, dar, da, au trecut douăzeci de ani, de la Mondialul francez, ultimul. Trăiam în mileniul al II-lea pe atunci. Niciun telefon nu era inteligent.

Și, uite, Federația Română de Fotbal, așa cum este acum, condusă de oameni care nu au activat totuși în domeniu, a propus câteva reforme. Domnul Daum însuși este parte a planului. Un accent obligatoriu a căzut pe tineri. E o disperare legitimă la mijloc: juniorii au fost lăsați întotdeauna ultimii, în deceniile libertății noastre recente. Ca și cum nu ar conta.

Din nou: echipa națională de fotbal este o oglindă a societății. Nu așa trăim? Într-o improvizație permanentă? Doar de la azi la mâine, hai, Doamne ajută! Șofând la bara din față, mereu într-o alertă care poate să decadă oricând în isterie?

Echipa Burleanu rămâne însă cu această pasiune vădită pentru parvenitism și limbă de lemn. Chiar și ideile bune se pierd în impresia generală că mai există, dincolo de această fațadă, o umbră.
Iar România va câștiga sau nu va câștiga cu Polonia, va merge sau nu va merge la Mondialul din Rusia, iar domnul Daum ne va părăsi sau ne va convinge (până acum, mai degrabă nu, în ciuda pașilor spre normalitatea comunicării). Dar drumul nu poate fi decât acesta: construirea unui mecanism în stare să asigure termenul lung.

Și mai e ceva – esențialul: cum să ignori o generație întreagă, cea mai bună generație de fotbaliști români? Cum să o irosești? Cum să nu te folosești, la cel mai înalt nivel, cu adevărat, de pasiunea nebună pentru fotbal a lui Hagi? Ne prisosesc oameni cât Hagi? Timpul în care gloriile rămân marginale e totuși timp mort, orice ar spune motivaționalele de pe pereții de la Mogoșoaia.

Există un scriitor islandez contemporan (Islanda are cei mai mulți scriitori din lume raportat la populație, ba chiar – dacă îmi îngăduiți – și cei mai buni) pe nume Jón Kalman Stefanssón. El a scris o trilogie a fiordurilor, cu care a cucerit lumea. Al doilea volum – Tristețea îngerilor – începe așa: „Unele cuvinte se fac înveliș în căușul timpului, și înăuntru se află poate amintirea ta”.

Despre asta e vorba și despre asta va fi mereu vorba: amintirile noastre sunt tot mai vechi și am uitat cum să strângem amintiri pentru mâine. Am rămas fără povești mari.

Iar răspunul nu e acum ori niciodată, și niciodată nu a fost, de fapt, așa. Răspunsul e în fiecare zi de muncă în care privești înainte, știind și de unde vii, dar și încotro te îndrepți.

Comentarii (3)Adaugă comentariu

ciurescu petru (1 comentarii)  •  9 noiembrie 2016, 11:31

Sunt oameni care se autoelimina.Unul este Hagi,la care "gura bate ***",pe romaneste,altul este Prunea,l,la fel de guraliv,dar mult mai slab fotbalistic,acompaniati din umbra de altii care au visat la ciolan,si au ramas cu ochii in soare.Sa nu uitam trupa de "fomisti"de la fcs,cantatori in caval,innobilata cu geniul Reghe,care continua sa-l acuze pe Daum pentru propria-i nesimtire.Deci,domnilor,mai usor cu pianul pe scari,ca nu-i sanatos..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Traian (3 comentarii)  •  9 noiembrie 2016, 18:04

Se pare ca noi ne desfasuram existanta ca popor doar asa, in crize. Nu se poate lin, nu se poate cu plan si cu metoda, nu se poate intr-un sistem complex, gandit pe termen lung. De atatea ori am auzit treaba asta cu "acum ori niciodata", in sport ori aiurea, incat m-am ingretosat, desi am doar 40 de ani. Momente decisive in care, cel putin in fotbal, ne-au salvat de fiecare data oamenii providentiali, exceptiile, iar Hagi a fost poate cel mai stralucitor dintre ei. Marea echipa din America ´94 nu a avut parte de un sistem managerial competent, antrenorul a fost unul mediocru (din pacate...), am castigat de fiecare data prin sclipiri. Nu mai avem eroi, generatia actuala este (bineinteles ca si din cauza lipsei proiectelor pe termen lung) una cel mult mediocra, sa nu spun slaba. Unde aveau loc jucatori ca Adi Popa, Hoban, Steliano Filip sau Tosca in marea echipüa a anilor 90? Deci sigur ca avem problema lipsei de valoare si tocmai in cazul unor asemenea generatii, care pot ciclic sa apara, avem nevoie de manageri. Pentru ca eroismul nu este starea naturala a omului. Noi, ca tara, ca societate, trebuie sa avem in vedere conditii firesti pentru oameni obisnuiti. Ca sa nu mai avem nevoie de momente de rascruce, de "acum ori niciodata". Foarte buna incheierea, cu ziua obisnuita de munca, in care stii in orice clipa unde te afli. Iar Hagi, care, asa cum o spuneti chiar dumneavoastra, domnule Craciun, este jucatorul aflat pe prima pozitie in topul meu afectiv personal ("singurul top imun la recent"), dovedeste zilnic ca are habar incotro se indreapta. Asa agramat cum e el (neavand, totodata, romana ca limba materna), e mai coerent decat multi. Iar vorbele lui, incalcite si stalcita, se bazeaza pe emotii si pe ganduri sincere. Asta e parerea mea. Dar sunt subiectiv. Pana una alta, pana cand lucrurile vor intar in normal, daca vor intra vreodata, pe noi ne asteapta din nou o seara de vineri plina de nervi, transpiratii, palpitatii... Succesul va sterge totul, esecul va adanci dramatic totul. Si vom uita incet din nou, pana intr-o alta seara de vineri.

ZONA MAGHERU (3 comentarii)  •  12 noiembrie 2016, 4:38

Intr-adevar acum in sfirsit avem un occidental cu maniere si protocol la conducere dar doar atit .

Comentează