Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Celelalte emoții

Să mărim un pic, măcar, cadrul: în lumea fotbalului se întâmplă totuși lucruri grozave, la care ne gândim prea puțin

Permalink to Celelalte emoții
sâmbătă, 22 octombrie 2016, 8:59

Firește că lumea stă în loc la nebunia lui Ivan și la patimile lui Mititelu, și la înlăturarea lui Andone, și la aroganța pedepsită a lui Reghecampf. Toate acestea nu dau doar știri în ziar (singularul e adevărat, deci tragic). Ele sunt parte din magia întâmplărilor care țin de arenă. Ele sunt poveștile cu care ne trecem spre meciul următor. Dar mai există ceva în lume și cred că ne uităm prea puțin în direcția aceea.

Lumea fotbalului e – privită cu detașare – și un carusel magnific de fapte diverse. Le colecționez de ani de zile, am deja o antologie însemnată, și nu aș schimba-o pentru nimic. Numesc toate aceste chestiuni secundare – celelalte emoții. Sunt secundare, dar fără ele nicio istorie nu ar fi întreagă. Am strâns, recent, de pe mapamond vești cât niște începuturi grozave de nuvele. Căci, iată, că într-o ligă mică pentru tinerii spanioli, un arbitru de optsprezece ani este bătut ușor de bunica unui fotbalist (portarul gazdelor). Imberbul arbitru a avut inconștiența să fluiere în contra gazdelor. Doamna, de ani 60, i-a sărit la beregată, pe drumul către vestiare, dând în el cu pumnii și intenționând să îl zgârâie rău. Ce este, domnilor, fotbalul dacă nu furia (probabil îndreptățită) a acestei bunici de fotbalist?

Pe de altă parte, tocmai în Argentina, unde din nou s-a serbat atât de frumos ziua celor care ne dau viață, niște fotbaliști profesioniști nu au mai jucat cu numele lor pe tricouri, ci cu numele mici ale mamelor lor. Nimeni nu i-a înjurat. Și ce este fotbalul, dacă nu această înduioșare?

Mai departe, tot în Spania, Mario Suarez, de la Valencia, a dat două goluri, cu care echipa dumisale a învins în deplasare pe Sporting Gijon. Cu această ocazie, el și-a scos din sărite tatăl, care era un statornic suporter al gazdelor. El și-a înjurat fiul, înjurându-se de fapt pe el însuși, cu o orginalitate de neîntâlnit nici la noi în mahalaua Teilor (pentru acuratețe și din decență, redau în original, în spaniolă: Me cago en tu padre, no metes dos goles nunca y los metes al Sporting). De unde rezultă și că alde Mario Suarez nu e chiar genul golgeter. Dar vă dați seama de frumusețea, de sublimul acestei fapte? Nu o nuvelă, ci un roman întreg e de scris plecând de aici!

Au fost – iată – zile bune, zile foarte bune pentru faptul divers din sportul nostru rege. Când se joacă mai degrabă spre deloc, ne putem amăgi, ne putem consola, ne putem întrema cu aceste noutăți vechi de când lumea. Căci încheierea nu e pentru pereții de la Mogoșoaia, ferească Sfântul!, dar e tot adevărată: fotbalul nu e doar viața noastră, fotbalul e chiar viața.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Anonim (58 comentarii)  •  22 octombrie 2016, 10:25

Mi se confirma parerea ca spaniolii sunt "slobozi" la gura, ca injura si cand dorm! In rest, un articol ca sa fie la numar, de umplutura, cand exista destule subiecte importante si de actualitate (Guardiola, de exemplu)! A.

Burebista (13 comentarii)  •  22 octombrie 2016, 16:27

Mie nu mi se pare de umplutura... mai aflam si noi cate ceva... Ca nu numai la noi se intampla din astea... plus mesajul ce a vrut sa-l transmita autorul... bine , nu e nu stiu ce articol... dar ok...

Comentează