Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

După douăzeci de ani

Presa noastră cea de toate zilele a tot consemnat în zilele din urmă un eveniment bizar: Arsène Wenger a împlinit două decenii pe banca lui Arsenal Londra. Când? Cum?

Permalink to După douăzeci de ani
joi, 29 septembrie 2016, 12:46

La aniversare, Arsenal a învins cu 3-0 pe Chelsea și l-a convins pe Antonio Conte că antrenează o formație mare doar pe hârtie. Am savurat acest succes. M-a încântat, chiar dacă, precum știm, Arsenal tot nu va avea forța (mai ales financiară) de a se apropia de titlu. În Anglia, campionatele costă scump. Este important acest moment, este foarte important. După douăzeci de ani nu e un timp însemnat doar în literatură. Și ce ar fi fost ultimele două decenii de fotbal european fără domnul Wenger? Ce ar fi fost ultimele două decenii fără coerența lui Arsenal, un club care a pus – înaintea trofeelor – o filosofie? Cu aspectul său de contabil intransigent, domnul Wenger a fost totuși, și trebuie să o notăm limpede, un revoluționar. Mă leagă multe de Arsenal Londra, în adolescența târzie, deși inima îmi era în Liverpool, știam și eu pe de rost, ca pe o poezie, acel unsprezece care începea cu Seaman – Dixon – Adams – Keown pentru a se sfârși cu Bergkamp – Henry. Arsenal Londra nu juca fotbal, juca altceva. Domnul Wenger nu era, deci, manager, era mai mult profet.

Și au trecut atâtea sezoane de atunci, s-au pierdut atâtea lupte, dacă nu războaie, dar anii nebuni, anii de aur sunt încă acolo – în patrimoniul nostru de amintiri. Și pentru ce trăim în fotbal, dacă nu pentru acest tezaur al memoriei? Cine l-a văzut zburând pe Bergkamp înțelege exact.

Apoi, mult mai târziu, în anul 2012, aflat la o răscruce, am cochetat cu ideea de a mă stabili în Londra. Am vizitat chiar vechiul Highbury, stadionul spre care, prea tânăr, privisem de atâtea ori. Acolo e de-acum un splendid complex rezidențial. Puteai, deci, să locuiești direct în istorie. Dar n-am rămas nici în Regat, am lăsat sănătoasă o cucoană, mi-am luat pălăria și-am plecat.

Da, am trăit în acești douăzeci de ani toate frustrările fanilor londonezi, fără să fiu deloc un Nick Hornby, dar, de fapt, știți cum e? Când cauți dimineața, întotdeauna dimineața, în gazetă, acele rezultate scrise cu litere mici, și prima echipă după care te uiți e Arsenal… poate că nu e doar o ordine strict alfabetică la mijloc.

Gazetarii – englezii mai ales – au tot evocat amintiri, s-au lansat în elogii și au fost critici, s-au enumerat atâtea și atâtea greșeli – și ce sunt douăzeci de ani, dacă nu o sumă de alegeri bune și alegeri rele? Cel mai mult m-a impresionat acel articol (https://www.theguardian.com/football/2016/sep/21/arsene-wenger-arsenal-1966-premier-league-rivals-where-are-they-now) care îi trecea în revistă, cum frumos încă se spune, pe toți colegii manageri ai domnului Wenger din anul de grație 1996, după Hristos.

Și te uitai la acei bărbați aprigi, covârșitor de britanici, și îți aminteai fotbalul lor clasic, schimbat pentru totdeauna de acest francez, cu aerul său profesoral, care astăzi pare atât de vechi. Și, de fapt, poate că aici e și lecția: în fotbal, deci în viață, în douăzeci de ani, un revoluționar cumsecade ajunge un conservator redutabil al avangardei de altădată.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Thomas Brams (3 comentarii)  •  29 septembrie 2016, 14:43

arsene wenger este un nume de referinta in fotbal. Nu asa mare ca REGHE dar undeva acolo

Anonim (58 comentarii)  •  29 septembrie 2016, 15:14

Si totusi, cum a castigat Leicester titlul? Banii ii lipsesc lui Wenger?Eu cred ca este in prea mare masura parcimonios! In rest, frumos scris, n-am stiut ca sunteti (ati fost) un suporter al Arsenal-ului! Wenger a fost un revolutionar, dar a facut si greseli, ratand, astfel, multe trofee. Pe langa mari jucatori (Bergkamp, Henry, Seaman, Adams, Overmars, Kanu, Vieira, van Persie si altii, chiar si dintre echipierii actuali), pe la clubul londonez au trecut si cativa fotbalisti care nu erau nicidecum la inaltimea asteptarilor, printre care citez pe Vela, Chamakh, Bendtner, Almunia, Frimpong, Eduardo, Djourou si destui altii. Bine ca l-au imprumutat pe gafeurul Szczęsny si l-au adus pe Czech; totusi, ce cauta pe acolo Xhaka, pe care au dat o groaza de bani? Ozil are nenumarate momente de absenta, iar Sanchez este cateodata de un egoism feroce. Wenger a gresit de multe ori in momente decisive, cand reusise sa ajunga in frunte sau se apropia vertiginos de prima pozitie, pierzand puncte pretioase pe la Newcastle (dupa un 4-0 la un moment dat), Swansea si te mai miri pe unde! Si ce cauta Perez, cand nici macar Giroud nu este pe deplin convingator? Dupa van Persie, Arsenal n-a mai avut un veritabil numar 9 de valoare, Wellbeck fiind mai mult accidentat, iar Iwobi, necopt! A.

Anonim (58 comentarii)  •  29 septembrie 2016, 17:28

Scuze: Cech! A.

emg (4 comentarii)  •  30 septembrie 2016, 0:12

si Leicester?

vali (11 comentarii)  •  30 septembrie 2016, 7:21

Asta cu zborurile lui Bergkamp e buna.

Anonim (58 comentarii)  •  5 octombrie 2016, 9:18

Inceput prost, sezonul lui Arsenal urmeaza o traiectorie ascendenta, cu o victorie zdrobitoare in derby, cu un punct la Paris si cu o calificare previzibila in fazele eliminatorii ale Ligii Campionilor; probleme vor fi de prin ianuarie-febrarie, cand incepe regresul, daca se respecta "regia" ultimelor sezoane. A.

Comentează