Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Pentru ce se mai joacă fotbalul românesc?

De la început, întrebarea capitală: unde ne mai sunt spectatorii?

Permalink to Pentru ce se mai joacă fotbalul românesc?
miercuri, 21 septembrie 2016, 8:38

Ipoteza – cum rezultă din toate statisticile la zi – e clară și nu ne ajută prea mult că trăim o problemă estică, nu românească: fotbalului i-a dispărut publicul de pe stadioane. E suficient acela așezat confortabil în fotoliile de acasă (care nici măcar nu cunoaștem întru totul cât este, de fapt)?

În timpul acestei dileme, iată că ne parvine din Suedia, tocmai de la Stockholm, o știre care a fost rapid expediată la „fapt divers”. Jucătorii echipei AIK, din localitate, o formație cu o tradiție de peste 120 de ani!, au intrat pe teren la braț cu unsprezece dintre cei mai în etate suporteri ai lor.

S-a titrat „gest superb” și s-a mers mai departe. Stadionul celor de la AIK poartă un nume foarte frumos, care nouă o să ni se pară comunist, pentru că are cuvântul „prieteni” în titlu. Să mergem deci mai departe, adică să ne întoarcem la oile noastre? Nu încă. E ceva aici: o explicație. Imaginile de la Stockholm vorbesc despre cultura apartenenței la o comunitate. Acei bărbați tineri și acei bărbați în vârstă pe aceleași baricade, cu războaiele vieții pierdute sau câștigate, dar luptate oricum, spun împreună o poveste importantă.

Fotbalul trebuie să aibă un rost. Care ne mai este rostul?
În Liga 1 la fotbal masculin mai are încă puterea să strălucească, de la Târgu-Mureș, fosta mare speranță Ianis Zicu. El își admite două kilograme în plus (țesut adipos), dar, durduliu cum e, uite că marchează cum nu prea se mai marchează pe stadioanele noastre golite de fani! Perfect moromețian, acesta e nivelul la care discutăm, domnule. Mai mult, Steaua defilează printre umbre și deja este cumva unanim acceptat că va câștiga titlul curent. Trăim o fatalitate?

Aceste tribune goale sunt răspunsul unui public păcălit de decenii. Liga 1 a rămas o cale rapidă prin care poți da un tunuleț cu niște drepturi de televizare, ceva comisioane de transferuri, apoi vine insolvența, ura și la gară!

Și unde ne sunt echipele de tradiție, printre atâtea acronime? Unde sunt vechii suporteri din Pitești și din Ploiești? Unde sunt giuleștenii? Unde sunt arădenii? Unde sunt timișorenii? Unde sunt cei care își iubesc mamele, dar nu ca pe „U”? Și Brașovul unde e? Care mai e, până la urmă, Poli?

Dar Universitatea Craiova care mai e? Unde sunt meciurile cu zeci de mii de oameni în tribune? Toți suporterii adevărați își urmează echipele prin rătăcirea din deșertul ligilor mici. Și e mult mai multă viață acolo decât pe câmp la Voluntari, chiar dacă nu se televizează în direct.

Sunt atâtea neajunsuri la noi că nici nu mai știi de unde să începi. Trăim, așa, de la o amânare către următoarea amânare. Pentru început, e suficient totuși să te întorci la esență. Și nu există nimic esențial fără un răspuns la întrebarea: pentru ce? Pentru ce se joacă acest fotbal? Pentru patroni? Să aibă niște atleți cu calități îndoielnice un loc de muncă, să nu sufere piața bunurilor de lux?

Când, de fapt, atât de simplu e: fotbalul românesc trebuie să iasă din zodia pușcăriașilor care l-au ruinat și să se întoarcă acasă, la suporteri. Dacă nu e pentru ei, dacă nu e despre ei, totul nu devine decât un alt episod din această alba-neagra fără căpătâi dintr-o tranziție care nu se mai sfârșește.

Comentarii (49)Adaugă comentariu

pepeman (1 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 9:03

Bun, lucid, corect, dar... fără spectatori.

Fibra (17 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 9:03

Asa este,dar de unde bani?

aadvark (3 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 9:10

aveti dreptate, uitandu-ne peste ultimele statistici vedem ca liga1 este sub ligile din Kazakhstan, Cehia sau liga a 4-a din Anglia la numarul mediu de spectatori. Pe langa proasta calitate a fotbalului, mai sunt si alte probleme, ca de exemplu lipsa facilitatilor, lipsa culturii sportului sau nivelul de trai al romanilor, pentru care fotbalul ,sau sportul in general, nu reprezinta o prioritate.

Carol K (13 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 9:18

Spectatorii nu mai vin si din cauza acelor scelerati din galerii care otravesc atmosfera pe stadioane si atunci cand,zic ei,canta...Nu stiu nici sa cante,baga niste ritmuri de mars ostasesc si cam asta e tot repertoriul.De limbaj nu mai vorbesc,intruchiparea trivialitatii.Sa nu credeti ca pe telespectatori nu-i deranjeaza prezenta lor,apucaturile lor.Poate ar trebui ca televiziunile sa impuna cluburilor sa opreasca accesul in stadion a acestor derbedei.E foarte posibil ca din acel moment si publicul,spectatorii si suporterii adevarati sa se reintoarca in arene.Un fotbal fara galerii ar fi unul mai curat,mai decent mai profitabil.Spuneti-mi si mie unde este galeria cormoranilor pe Anfield ? Aaaa,acolo unde se vad niste steaguri si atat.Vedeti ?

edis (3 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 9:30

Raspunsul este simplu ..acum se joaca pentru "ei" pentru cei care spala bani care isi fac imagine ieftina pentru o mana de oameni care "cotizeaza" de restu ii doare "la basca". Ba mai grav echipele de traditie ii incurca

gigi (1 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 9:35

Din pacate ne indreptam spre colaps. De ceva ani buni nu mai vedem fotbal de calitate. Numai echipe desfiintate sau insolvente, iata cateva de traditie : Univ. Craiova,FC Bihor, Poli Timisoara, "U"Cluj, FC Brasov, AS Armata Tg. Mures,Otelul Galati, UTA, FC Baia Mare, Corvinul, Farul, Jiul, CSM Resita,FC Arges, SC Bacau,Sportul Studentesc, Progresul, Gloria Bistrita, Petrolul, Rapid, FC Vaslui sau atunci cand liga 2 era cu mult peste liga 1 de acum ,cu echipe ca: Unirea Alba Iulia, FC Olt, CSM Suceava, Unirea Focsani, Chimica Tarnaveni, Chimia Rm.Valcea, Autobuzul, Minerul Lupeni,Electroputere, Tractorul, Soimii Sibiu, UMT, CFR Timisoara,Armatura Zalau,FC Drobeta, ICIM Brasov,Flacara Moreni, Dunarea Galati, IMU Medgidia,Portul Constanta,Nitramonia Fagaras etc.

dani (1 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 11:19

Ce sa vada bietul spectator? Arbitri telecomandatzi? Arbitraje banditesti? Echipe favorizate si echipe defavorizate? Kooperativa? Mai bine lipsa! Daca vrea cineva sa vada fotbal adevarat, priveste campionatul englez, german, spaniol, italian, etc.

cgx (3 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 12:34

Fotbalul romanesc a fost distrus de : GIGI BECALI - pana ce acest puscarias si clona lui intesata de puscariasi nu o sa dispara - fotbalul in Liga 1 nu va renaste .

Gogu (6 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 12:54

Echipele de traditie s-au desfiintat, s-au cele care mai existat, sunt prin ligile inferioare. Mai multi spectatori sunt acolo, la unele meciuri. Campioana este cunoscuta inca de la primul fluier de arbitru, toti jucatorasii mai de doamne ajuta sunt la una, doua, maxim trei echipe, acolo unde se practica concurenta neloiala a samsarilor din fotbal. Pentru ce sa mai vina spectatorii, si mai ales unde? Sa ne gandim putin: Voluntari, Chiajna, Otopeni, Giurgiu, Urziceni, Onesti. Cati locuitori sunt acolo si mai ales cati fani? Pe vremuri, cand la Lupeni, acum cincizeci si cinci de ani,era Minerul in A, stadionul era plin meci de meci. Dar erau alte timpuri.

Dan (1 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 13:23

De acord cu tine...dar totusi cand brasovul...clujul...timisoara ('originala') sau alte orase considerate de traditie aveau echipe in prima liga, veneau tot maxim 1000 de spectatori la fiecare meci (cu 2-3 exceptii...meci cu steaua..sau alta rivalitate...) deci trebuie sa recunoastem ca nu exista cultura fotbalistica la noi....

sorin444 (1 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 13:26

Imi place articolul tocmai pentru ca e lipsit si de pretiozitatea analitica pe care cred unii ca o au, si de glumitele ieftine pe care le fac unele autoare, si de plicticosenia din scriitura sefului, numit "maestru" pentru un motiv necunoscut, poate varsta. Articolul asta e emotionant pentru un simplu privitor de sport, ca mine. Cred ca asa ar trebui sa fie presa sportiva - scrisa simplu, ca si sportul.

Naica (1 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 13:27

Am un copil de 7 ani. Nu mai merg la stadion, pentru ca si fiul meu vrea sa-l duc la meci. Cand am vazut ce porcarii se intampla si se striga de catre *** din tribune, am preferat sa-l MINT pe fiul meu ca nu pot sa-l duc la meci, fiind plecat ... in deplasare. Asa, stadioanele sunt luate in stapanire doar de drogati si betivi. Vai de noi ! Asta e civilizatia pe care am tintit-o ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

haudinamo (2 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 13:37

Foarte bine punctat, Dan! Se deplange lipsa echipelor cu multi suporteri, dar se uita ca nu erau suporteri multi decat la derby. Ceea ce inseamna ca pur si simplu s-au schimbat preocuparile oamenilor! Cand se umplea Centralul sau veneau 8000 de olteni pe Ghencea pentru "finala campionatului" cu Steaua, nu avea toata lumea cablu tv cu jdemii de canale, cu Premier League la orice ora, cu tablete, telefoane, internet, facebook si toate draciile. E vorba de lene in primul rand, de confortul personal, de mizeriile, violentele si poluarea sonora a asa-ziselor "galerii" asa cum bine a punctat Carol K mai sus, si abia apoi de calitatea fotbalului sau de menajeria politico-penala care a acaparat cluburile. Daca vrei neaparat sa privesti padurea in ansamblu da-i inainte cu conducatorii si cu coruptia, dar daca te intereseaza la nivel de individ, s-au schimbat enorm de multe chestii in mijloacele de comunicare, entertainment, calitatea vietii... e mult mult mai safe si mai comod sa consumi fotbalul de acasa si nici nu risti sa iti crape capul pe strada niste etnobotanici exaltati.

corneliu voinea (3 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 13:47

Fotbalul din liga întâia se joacă pentru că trebuie să se simtă bine Gigi Becali, MM, Reghe și să se ia o căruță de bani la LPF și FRF.

Dodo (8 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 13:50

Pentru ce se mai joacă fotbalul românesc ? Pentru cei care il pricep, nu e cazul tau, fotbalul e mai greu decat carnea de porc.

Liviu (11 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 13:51

Imi pare rau, articolul e fara substanta, fara rost. Spune ceva nou?! Mai exact, si in anii 90 si dupa 2000 se plangea lumea de lipsa spectatorilor. Bine, poate nu chiar ca in situatia data, dar oricum... Pe atunci erau acuze de blaturi, niciodata dovedite, nici cand se cadea ca scaunul la conferinte de presa (Rocar - Petrolul), nici cand presedintele LPF acuza de non-combat (Ceahlaul - Dinamo 2002), nici Rapidul castiga pe linie vreme de vreo 15 ani in curtea lui Nea Jean. Lipsa oamenilor din tribuna mai poate fi si altfel explicata. Suntem unicul campionat din lume care de vreo 10-15 ani joaca toate meciurile etapei la ore diferite pe parcursul initial a trei zile, acum patru sau mai multe. Si, si mai important, toate televizate! Si gratis! Numai cu un simplu abonament obisnuit la cablu. Unde se mai intampla asa ceva in lume? Apoi, domnule Craciun, ce sa facem? Nu tot puscariasii aia au adus bani in fotbal?! Parca acum ceva vreme citeam un articol al unui coleg de-al dumneavoastra, in care se spunea ca dupa lupte seculare, fanii giulesteni au scapat de puscariasul Copos proprietarul catorva hoteluri in tara si afacerist de nivel inalt, adoptand in schimb patronul unei berarii parca, nu? Pai, uite rezultatul. Da, si mie mi-e doar de fotbalul vechi. Mi-e dor de acel echilibru si cand ma uit la Champions League. A crescut nivelul mult, ce-i drept, dar unde e echilibrul acela din anii 80 in Europa? Unde sunt sansele unor mari echipe ca Anderlecht, Feyenoord, Benfica, Rangers, Steaua Rosie etc, care sa le faca sa se mai bata vreodata la trofeul suprem?! Lumea e intr-o continua schimbare, la fel si sportul. Nu ne place, dar n-avem incontro.

Golombioschi Ilie (4 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 14:30

Reconstructia relatiei dintre spectatori si fotbalul din Romania trebuie sa inceapa de la orele de desfasurare a meciurilor. Astfel trebuie sa existe trei tronsoane orare pentru tot campionatul si numai acestea, respectiv ora 20 pentru prima optiune, ora 18 a doua optiune si ora 16 a treia optiune. Liga trebuie sa impuna acest lucru televiziunilor si castigul va fi pentru toata lumea atat public spectator cat si public telespectator, pentru sportivi si deopotriva pentru redactii si mass-media. Importanta acestei masuri e majora deoarece stabilizeaza si face predictibil pe termen lung programul meciurilor si de asemenea e un program mult mai bun pentru cei ce se deplaseaza la stadion si trebuie sa se mai intoarca si acasa dupa meci la o ora rezonabila. Chiar si pentru telespectatori e importanta ora la care inchid televizorul si nu ora la care il deschid cum gandesc acum televiziunile, fara sa gandeasca de fapt, de unde si programul actual gresit.

cj666 (1 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 14:36

La ce sa mai mergi la meciuri intr-un campionat trucat, in care o echipa e vesnic sustinuta de federatie, CCA, echipe satelit si adversari impresariati de neamuri.... Se stie deja cine trebuie sa castige campionatul si apoi sa fie cat mai penibila posibil in europa... Culmea e ca desi joaca aproape singura, echipa asta reuseste uneori sa iasa pe locul 2. Vreti stadioane pline? Eliminati tumorile din fotbal. Adica clanul Becali, Negoita, Paszkani, Nicolae si alti patroni verosi. Faceti o lege a sportului in care sponsorizarea sa fie incurajata pentru firme adevarate nu pentru escrocii care patroneaza veros fotbalul. Curatati FRH de ***, incepand de la cap, dati afara trei sferturi din CCA si promovati arbitri tineri, interziceti valizele si impresariatul incrucisat. Asa cum exista conflict de interese in alte domnii trebuie sa existe si in fotbal. Atunci poate vom mai merge cu placere la stadion, si probabil golanii care ne tin departe de tribune isi vor gasi alte interese.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dr. Dan Patru-Tudosie (6 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 14:46

Publicul spectator n-a disparut in fotolii, pentru ca nici la tv nu se uita nici naiba la Liga 1. Sunt meciuri cu audienta ZERO absolut

Thomas brams (3 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 15:05

Fotbalul este pe duca !!!!!!!

rammstein (3 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 15:42

cand vor disparea puscariasii din fotbal ,atunci poate ! se vor duce fanii la stadion .....pentru ce sa mai construiesc stadioane din banii nostrii pentru echipe de partid ???>>...oare nu se spala la greu de catre psd banii prin asa zise stadioane ??...pentru cei trebuie tg.jiului stadion de 60 milioane de euro ???..*** ?....

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

antoniu (1 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 15:55

totul se rezuma la bani, asa ca sfarsitul e aproape, bani la bugete nu sunt pentru sport !!!

the (1 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 16:06

televiziune strica totul...normal sa televizam meciuri importante...imi este dor de transmisiunea radio "fotbal minut cu minut" anormal sa trecem la acest campionat cu 14 echipe...ma uit prin Europa ..cam toate campionatele au 18-20 echipe...fotbalul se invata prin practica(munca)..nu doar doar meciuri fara miza unde stii de la inceput cine o sa castige..acest campionat cu nr redus de echipe a fost introdus ca nu cumva unele echipe mai mici sa incurce granzii care an de an vor creste datorita sumelor alocate din drepturi tv...sincer parca liga 2 devine mai interesanta

fax (1 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 16:56

Mi-a placut mult Michael Owen. Fiind fascinat de jocul sau m-am hotarat sa-i scriu o scrisoare prin care sa-i cer un tricou. Totul se intampla in 1998. Avem 17 ani. Am scris, am pus in plic si am trimis cu posta. Nu voi uita toata viata ce am primit inapoi. Nu a fost tricoul dorit, a fost revista clubul Liverpool, o esarfa si cateva brosuri dedicate fanilor. Am ramas traznit. Un text imi explica concret ca nu pot beneficia de tricou gratis, ca Owen este incantat sa aiba fani in Romania si ca daca vreau sa devin membru ma costa 10pounds. Am trimis banii cash in plic cu speranta ca vor ajunge. Nu aveam alta posibiliate sa trimit acei bani in Anglia in 98. Am primit diploma cu 'fan oficial', poster,abonament la revista clubului(care mi-a venit in fiecare luna ulterior timp de 1 an) si alte articole. Va dati seama ce bucurie pe mine, aveam 17 ani iar interactiunea cu fanii a cluburilor romanesti era la acea data (ca si acum) inexistenta. Mi-am trait copilaria si adolescenta pe stadioane, mergeam chiar si la antrenamente! Iubeam jucatorii, jocul, totul. Acum este altfel, imi vad de viata, nu vreau sa merg la stadion sau sa urmaresc un fotbal romanesc bolnav si condus de puscariabili. Urmarim Premier League, Champions League si cam atat. Este arhi suficient pentru ca sunt o groaza de alternative de petrecere a timpului liber. Sanatate si faceti sport pentru voi!

Cristi (1 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 17:14

Domnule Crăciun, sunt aproximativ 800 abonați la Petrolul în liga a 4 a... Constant 3-4000 spectatori asistă la meciuri, platind bilete. În deplasări merg zeci/sute. Să vă raspund la întrebarea: Unde sunt vechii suporteri din Pitești și din Ploiești?

Ionut (1 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 17:22

Daca nu mai promovati zi de zi prostia prin articolele voastre din ziare si pe la televizor poate o sa se normalizeze totul in tara asta si or sa fie iar suporteri in tribune. Dar atata timp cat voi ii invitati in emisiuni pe unii care nu de mult va injurau( MM la ***), sau scrieti toate cacaturile care nu au vreo legatura cu fotbalul( Nistor ii vorbeste urat lui Negoita) ii sunati prin emisiuni tot pe Mitica, Sandu, Gigi, Turcu si altii, acest lucru nu se va intampla prea curand. Si sa nu spuneti ca asta vinde si ca asta vrea lumea ca nu va cred. Asta cumpara si este vruta doar de cei care chiar daca se duc la stadion, se duc doar sa injure.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mihai (1 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 17:33

foarte frumos articolul, sincer sa fiu sunt mai multi spectatori in liga4 judetul ilfov, mai bine ziaristi s-ar reprofila, sigur sunt legende si in ligile inferioare, care nu au putut sa ridice capul .....,

Dan (1 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 18:03

Felicitari, Andrei!

Alex (2 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 18:07

Super articol. Fresh. Multumesc.

Mozzie (3 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 18:30

Nu dau doi bani pe echipele care au suporteri violenti,triviali,piromani,inclinati catre violenta si catre incitare la agresare fizica extrema.Se pot lauda ei oriunde ca au cea mai frumoasa galerie,NU DAU DOI BANI PE EI ! Vreau sa vad oameni civilizati de sus pana jos,decenti,seriosi.Asta ne trebuie ca sa revina lumea la stadioane,tineri cu prietenele familii cu sotie si copii,profesoare cu elevi.Daca se gaseste si un pic de bunavointa pentru pretul biletelor cu atat mai bine.Nu accept scuzele ca arbitrajul e prost,ca ala rateaza mult,ca celalalt a declarat in presa...Nu,nu, astea nu-s scuze sa fii ghiolban,agresiv,om de pestera.Daca vrei bataie du-te in sala de box pune-ti manusi si fa box sau alt sport de contact nu ai ce cauta in locuri publice sa ataci alti semeni ca esti tu smecher de cartier si ai platit bilet.

Razvan (3 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 18:50

@fax Super comentariu si minunata experienta ta cu Owen si Liverpoool.Din pacate suntem tare departe de respectul pe care cluburile din vest le au pentru fani.Multa sanatate si sa ramanem cu speranta ca se va schimba si pe la noi ceva in anii care vor veni.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 20:40

Universitatea Craiova asteapta noul stadion ...iar fcsb nu a batut toate competitoarele ...Ro a saracit de 100 de ori fata de perioada cand stadioanele erau pline ...lumea traieste cu frica zilei de maine ...foarte putini au chef de mers la stadion ...

haideusicfr (6 comentarii)  •  21 septembrie 2016, 21:40

De acord , Carol K. La meciurile U-CFR m-as fi dus .Sincer nici n-as fi tinut cu niciuna. Desi CFR era net superioara. Sa vad si noul stadion .Proiectat de un prieten de-al meu. Si taica-meu ,persoana in varsta imi spunea : Du-ma sa vad stadionul lui S... N-am avut curajul .Din pricina derbedeilor din galeria lui U. N-am avut chef sa ne trezim cu vreo sticla in cap. U nu mai are galeria de altadata. Unde mai megeam si eu ,cand eram tanar. Sunt niste golani derbedei ,agresivi ,pusi pe rele. De departe CFR are suporteri mult mai civilizati. In cochetul stadion din Gruia n-am auzit niciodata injuraturi. A fost odata la un meci cu Steaua. Au navalit la peluza un grup de bronzati cu seminte si cuvinte ***. I-au avut alaturi pe U-isti... In plus orele de disputare ale partidelor sunt seara tarziu de multe ori in zile lucratoare. Fotbalul nu mi se pare slab.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marcel (1 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 0:35

La Galați în liga4 sunt peste 2000 de oameni pe stadion și ar fi fost și mai mulți dacă s-ar fi jucat pe stadionul otelul... Ce audienta va avea liga1 când vor fi în liga 2 echipe ca farul rapid,petrolul,OTELUL, u Cluj, Timișoara, Brăila, Bacău, uta... craioveni treziti-va

Jos_cenzura (9 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 2:18

Fotbalul era important cât timp nu exista internet sau excursii în străinătate și lumea nu avea ce face. Acum sunt mult mai multe chestii care concurează cu fotbalul (și cu mersul la stadion) așa că încă mai rezistă... din inerție. Odată cu generația noastră, cred că va tot scădea interesul. Plus că acum poți vedea si revedea la TV toate fazele...

unul din peluză (1 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 2:34

Văd că sunt câțiva care dați vina pe galerii. Ați fost afară să vedeți cât se înjură? Cum se bat ăia în afara stadionului? La noi...suntem mici copii pe lîngă campionatele pe care le preaslăvit. Când vedeți torțe si coregrafii numai știți cum să faceți un milion de poze, dar după blamați galeriile. Oamenii nu mai vin pentru că se știu dinainte rezultate, câștigătoare de campionate, arbitraj intr-o singură direcție. Stați voi liniștiți ca copii voștri știu să înjure înainte să vină pe stadion. Corupția ucide fotbalul, nu galeriile. Noi doar aducem culoare și spectacol în tribune.

critasiros (2 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 6:35

Ăia care mai merg la meci sunt defapt rudele fotbaliștilor. Practic nu mai merge nimeni.

Eugen Borbely (1 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 8:01

Domnule Crăciun, Am mai comentat acest fenomen unui alt coleg de breaslă al cotidianului la care scrieţi. Şi dumneavoastră atingeţi toate aspectele care au dus la lipsa spectatorilor pe stadioane. Cultura clubului propriu, lipsa investiţiilor în infrastructură, în viitorul fotbalului, jalnica prestaţie a unor aşa zis suporteri, finanţatori, conducători de club şi comentatori a dus la acest rezultat. Dar şi sportul este rezultatul societăţii. Ne văităm că nu avem una şi alta. Dar societatea nu produce absolut nimic. Şi acum democraţia ne e predată de Mitică, Becali, Miron Cozma, Băsescu, Udrea, Ogică...Uitaţi-vă cine face legile şi cine le aplică!!! Nu mai poţi trimite "***" la păscut pe o pajişte fără iarbă!!! Eu tot timpul am crezut că mass-media e un factor de educaţie , nu numai de informare sau dezinformare. Din păcate m-am înşelat. Blestemul Siviu Brucan funcţionează...Eu nu mai am speranţe că ţara asta îşi va mai reveni.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

BarfaDeTeatru (6 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 8:31

Se tot bate apa in piua. Sa saturat pana peste cap toata lumea de astfel articole. Unde erati cand Generatia lui Hagi, Gica Popescu Dan Petrescu, Raduciociu, Modovan & Co. spre retragerea lor sia batut joc de Nationala? "Erati" asa de amatori si babalai cu tam tam mare la adresa acelei Generatii, ca niste Virgini la un Bordel. Orice antrenor din Vest ar fi dat de pamant cu Generatia lui Hagi, si iar fi pus unde trebuie, sau sa dispara din fotbal instant cu arele lor cu tot. Pe deasupra colac peste pupaza a mai bagat in fotbal si niste Bisnitari ...culmea sa mai cumetrit si cu ei. Care FOTBALIST din Vest, Vedeta sa zicem, sa cumetrit cu mafia, cu bisnitari, etc..? Ce sa mai vorbim de INFRASTRUCTURA? Ca nu se lasa adevarati investitori in fotbalul Romanesc, nu se lasa TRANSPARENTA, se vrea inca aceleasi mutre penale cu bani NEGRI de spalat.

mickey13 (1 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 9:31

Calafat... Actualmente mare "muncipiu" (facut de nu stiu cine mare mahar, fara nicio noima), fost oras de granita al judetului Dolj. Cand spui Calafat, spui, in primul rand Gheorghe Popescu (fost capitan al Barcelonei, restul amanuntelor nu mai conteaza...). Dunarea Calafat vs Fulgerul Maglavit era derby-ul local din anii '80. Derby pt promovarea in divizia D (sper sa nu gresesc, denumirea diviziei era "Elita") la momentul respectiv. Capacitate stadion: cca 4000 de locuri. Intr-un orasel cu circa 10-12.000 de suflete, era arhi-suficient. Ei bine, stadionul era full, meci de meci, nu numai cand era disputat marele derby. Erau zeci de tiganci (da, nu ma feresc de denumirea asta fiindca femeile chiar asa isi spuneau :)) ) care vindeau diverse, de la seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac (prajite si cu sare - erau o minunatie!), pana la halvita si mere invelite in zahar caramelizat. Ce vremuri... mi se zbarleste parul cand imi aduc aminte. Uneori, Dunarea isi depasea statutul si reusea promovarea chiar in divizia C. Eram mic si aveam impresia ca vuiesc tribunele de zgomotul facut de spectatori. Mda... Acum... nu am mai fost la un meci de-al Dunarii de peste 20 de ani (nici nu mai stau in Calafat, ce-i drept), dar nu cred ca se mai umple nici macar "oficiala" (apropos... era acoperita!!!). De ce? Nu stiu, dar cred ca nu neaparat valoarea fotbalistilor, conducatorilor ar genera o audienta scazuta. Au si ele partea lor de vina, dar NU sunt cauzele principale. NU! Cauza principala este: bombardamentul mediatic la care am fost supusi. Asta ar fi cauza principala: multe meciuri, din zeci de ligi, transmise la toate orele posibile si imposibile. Ca o cauza secundara: nu mai avem sentimentul de apartenenta vis-a-vis de niste culori, de o emblema. Inainte de '89, in sigura zi libera, duminica (nu era libera de fiecare data) ce ai fi putut face? Sa privesti un film? Ash! Aveai de ales dintre bulgari si sarbi (la noi nu prea erau). Vreo emisiune tv? 0 barat, daca nu cumva aveai atractie spre emisiunile care proslaveau socialismul romanesc, rusesc, chinezesc si nord-corean. Desene animate (totusi, aveam sub 10 ani)... 5 minute, de la 13:05-13:10 (daca nu terminam de mancat repede, prindeam doar finalul cu pisica aia roscovana cu soarecele-n gura). Cu alte cuvinte, cam singura distractie mai ramaneau cele 2 ore petrecute la un meci! Si le asteptam doua saptamani (rar de tot mergeam in deplasari, nu pentru ca nu as fi vrut, ci deoarece nu prea gaseai transport) ca painea calda! Om scrie noi zeci, sute de articole, povesti, chiar si romane pe tema lipsei spectatorilor, raspunsul trebuie sa-l cautam in fiecare meci Dunarea Calafat-Fulgerul Maglavit. Pana cand nu vom scapa de clone (acum nu mai avem echipele de odinioara, cica echipa originala, fie nu mai exista deloc, fie se afla in vreun sertar al vreunui individ/club/etc, fie se afla in posesia unui interlop pe care nu-l intereseaza decat propriul buzunar si, in niciun chip nu vrea sa cedeze, sau sa se asocieze, fara beneficiu direct) si sa avem doar o echipa "fanion": echipa Craiovei, echipa Timisoarei, echipa Clujului, echipa Iasului, echipa Pitestiului, echipa Ploiestiului, echipa Constantei, pana atunci nu cred ca vom avea spectatori pe stadioane decat la meciurile cu Steaua... Si nu vor veni de dragul propriilor jucatori ci vor veni sa vada pe Steaua (din pacate - si asta o spune un stelist).

otulbu (3 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 9:55

Frumos Andrei, felicitari ! Cei ce-si iubesc mama dar nu ca pe ,,U,, iti promit ca vor reveni la fel de frumosi ca si in anii de legenda. Daca in liga satelor ne adunam cite 3500 sa cintam si sa ne bucuram inseamna ca speranta nu-i pierduta. Mi-a fost dat sa citesc aici un comentariu care m-a naucit pur si simplu. Ci-ca ar fi mai bine sa nu mai existe galerii ci doar spectatori, si ni se da si un asa zis exemplu. Am fost pe Anfield (si pe stadion si pe ulicioara si seara tirziu prin pub-urile din cartier), am cintat cu ei si am lacrimat cu ei. Ce nu stie autorul comentariului este ca ,,acolo unde se vad niste steaguri,, (the kop) nu se vind bilete de vreo 70-80 de ani. Toata lumea are abonament si toate abonamentele acolo se mostenesc. Nu poti cumpara sub nici o forma un loc acolo. Sa compari samantarii din liga lui Mitica cu cei de pe Anfield e ca si cum ai compara o mocanita cu un TGV.

Observator (1 comentarii)  •  22 septembrie 2016, 16:11

Cata fatarnicie! Vad ca deranjeaza galeriile. Pai ia sa "aprofundam": La Medias, la Chaijna, la Botosani, la Voluntari nu exista nimic din "fenomenul ultras" atat de blamat de unii. Unde-s atunci spectatorii? Ca acolo nu-i nici un pericol de "sticla in cap". Si nici de agresat urechile mult prea fine... "Nu am chef sa ma trezesc cu o sticla in cap" nu e altceva decat o mare mizerie. Sa imi spuna "autorul" cand a existat ultima sticla "zburand" pe stadioanele Romaniei. Penibil si patetic !!!!

vasco (76 comentarii)  •  23 septembrie 2016, 10:45

Articol perfect!Analiza foarte buna!Ar mai fi trebuit ,in final,amintita declaratia marelui antrenor al fcsb,data chiar inaintea partidei cu cfr,cum ca nu-l ingrijoreaza deloc lipsa spectatorilor la meciuri...Ce mai vreti?E fotbalul lor,nu al nostru ,al spectatorilor.....Sa se spele cu el pe cap!Sper ca socitatea romaneasca sa se insanatoseasca din punct de vedere al controlului financiar pentru ca acest fotbal sa sucombe cu totul,sa ajungem eventual la un fotbal de amatori,dar sanatos,ca sa avem si noi spectatorii la ce privi.

Anonim (58 comentarii)  •  23 septembrie 2016, 16:09

@ otulbu Si cand evoluati in prima liga, cati va adunati, pe un stadion nou, modern? In teorie sunteti cei mai cei, pe cand in practica - evanescenti spre finalul unui sezon! A.

cfr (2 comentarii)  •  25 septembrie 2016, 14:36

Bravo domnule Craciun. Exceptional articol. Cand l-am deschis eram gata sa raspund la titlul-intrebare Simplu: pt bunastarea unor partoni. Inca odata, Bravo. La mai mare. PS Am o dilema: De ce dumneavoastra puteti folosi expresia: "sa trecem la *** noastre"si eu nu ? Eu, spre deosebire de d-voastra sunt cenzurat, pt ca nu respect regulile syte-ului, chiar daca o folosesc in contextul pe care l-ati folosit d-voastra.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cfr (2 comentarii)  •  25 septembrie 2016, 15:18

Tocmai ce ziceam. Cenzurat pt ca nu respect regulile syte-ului( asa se scrie corect, mai nenea. Si se citeste sait. Pt ca in engleza "Y"se citeste ai) Acum sa trecem la ... noastre( pt a nu mai fi cenzurat) De ce sa merg la meciul fcsb-voluntari, azi, cand un "jurnalist"de la gsp, azi, intr-un articol publicat dimineata, afirma ca se indoieste ca voluntariul isi va apara corect sansele? Sa platesc sa vad cum fcsb castiga 3 puncte prin furt, hotie, pile, cunostinte si relatii?Si asta , respectivul, afirma cu toata gura, fericit ca el, jiji, si echipa hoata fura? Cu cele trei puncte poate ca fura un alt campionat. Nu multumesc. Refuz sa particip la asemenea farse. Asemenea hotii. Care se intampla de ani de zile. Si ma intreb: cate campionate a furat aceasta sinistra adunatura de infractori. Cate hotii au comis. Cum ziceam: nu arunc banii pe fereastra sa vad o farsa. Sa-i arunce "jurnalistul".

vasco (76 comentarii)  •  28 septembrie 2016, 12:04

Mai nenea sa stii ca totusi se scrie site pentru ca in engleza "i "se citeste ai.Cand vrei s-o faci pe desteptul rezuma-te la prietenii tai de crasma,care probabil te admira,dar nu scrie,te vad si altii....si totusi .

Marius (1 comentarii)  •  5 octombrie 2016, 13:54

unde e Universitatea Craiova? e in liga 1, tocmai a jucat cu echipa becaliota pe National Arena cu 2.500 de suporteri IN DEPLASARE si a fost umilita de un arbitraj ***. colac peste pupaza voi astia din presa centrala care va ploconiti in fata unui semi-interlop din *** nu ati scris un articol, nu ati prezentat o poza cu sectorul oaspete de pe National Arena. probabil erati ocupati, mai ales voi astia de la gsp, sa preluati ineptiile si ragaielile lui mititelu de pe facebook sa faceti stiri. d-aia nu mai vine lumea ba pe stadioane. echipele sunt umilite pe teren de arbitrii strambi iar suporterii sunt umiliti prin ziare de jurnalisti fara coloana vertebrala care promoveaza giboni penibili in goana dupa rating. bafta!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian (1 comentarii)  •  5 octombrie 2016, 14:20

Vad ca multi spun de derbedei, huligani... Sa va aduc aminte, acesti derbedei au facut sa renască echipe precum petrolul, u cluj, poli, otelul si altele. Acesti derbedei inca tin steagul sus. Vad ca se dau exemple din vest, precum liverpool. Cred ca nu știți engleza sau va faceți ca nu auziți injuraturile. Ascultați ce se striga si prin Spania. Aveți clipuri pe Youtube. Intr-un fotbal mizer, suporterii inca mai fac atmosfera. Liga a4a a devenit mult mai interesanta. Suferiți de fotbal din vest. Sunteți penibili

Comentează