Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Ultimul romantic

La pauza meciului cu Sampdoria, AS Roma pierdea cu 1-2. Apoi a intrat în meci Francesco Totti. S-a terminat 3-2. El a marcat decisivul, în prelungiri

Permalink to Ultimul romantic
miercuri, 14 septembrie 2016, 9:17

În două săptămâni, Francesco Totti va împlini 40 de ani. Și nu mai e nimeni ca el în Europa.

Încă joacă fotbaliști uriași, încă mai buni decât el, dar niciunul în anii săi. Știm: Serie A și-a pierdut strălucirea, iar bătrânii pronosportiști nu mai au emoții – Juventus va câștiga titlul, Napoli va încerca să reziste și nu va reuși, echipele din Milano vor tot rătăci dramatic, în siajul patronatului asiatic, bucurându-se de bani și pierzându-și rostul, deci sufletul.

Iar, în tot timpul acesta, la Roma, Totti încă mai poate să inventeze pase de gol (ce pasă, cerule!, ce pasă i-a dat lui Dzeko pentru 2-2) și să marcheze dintr-un penalty în ultima secundă (prea ușor acordat, e drept).

După acest meci, Totti s-a mărturisit: s-a temut că va rata. Apoi, și-a amintit că el nu are cum să rateze niciodată în fața alor săi. A fost golul 249 în Serie A. Un singur om a marcat mai mult decât el în prima divizie italiană: Silvio Piola. 274 de goluri, cele mai multe pentru Lazio. Erau cu totul alte timpuri, iar Piola e acum o legendă aproape uitată. Două stadioane din Italia îi poartă numele. Nu putem face această comparație.

Putem să facem însă altele: Totti a marcat în Serie A mai mult decât Roberto Baggio, mai mult decât Del Piero. Ultimul tocmai ne atrăgea atenția că dispare numărul 10 din fotbal și s-ar cuveni să îl protejăm ca pe ursul panda. Avea dreptate. S-a considerat că e o glumă. Nu e. E o tragedie.

Există o Ligă a Campionilor (din care AS Roma a ieșit mult prea ușor), există campionate în care se plătesc sume enorme pentru speranțe (ce altceva este acel Pogba?), dar Francesco Totti e pur și simplu într-o altă dimensiune. Acolo unde a ajuns el nu se mai întâmplă fotbal, ci poezie.

Roma caută în zadar o soluție pentru timpul care va veni: Totti nu poate fi înlocuit. Mi-l imaginez jucând pentru totdeauna, încruntat și genial, imposibil de atins de clepsidră.

Totti e ultimul romantic din Europa. Câți mai rezistă astăzi o carieră întreagă la un singur club? Din 1993, de când e Totti gladiator la echipa mare, atâtea s-au modificat în lume. S-a schimbat până și ordinea mondială. Nu mai vorbim la fel, nu mai scriem la fel, nu mai avem răbdare, iar marile speranțe sunt tot mai obosite. Totti e încă acolo, la Roma, ca un Papă  al unui fotbal de neînlocuit.

Totti a fost campion mondial cu Italia (n-ați uitat meciul cu Australia, nu-i așa?), în nopțile magice din Germania, în cavalcada triumfală. E un deceniu încheiat de atunci. Știu, nu suntem mulți pe lume care îl punem acolo, deasupra tuturor, lângă Pirlo, dar încă mai suntem câțiva, încă mai suntem.

Golul târziu al lui Totti poate că nu înseamnă mult în economia ultimei săptămâni calcistice, însă la fel de bine poate că, de fapt, înseamnă totul. Poate că e un semn că – în contra a tot – timpul și fotbalul nostru, al celor care îl știm pe Totti de la primul meci, nu s-a terminat. Nu. Încă nu.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Daniel (1 comentarii)  •  14 septembrie 2016, 11:35

Un articol care ii face cinste unui jucator legendar. Toata stima! Cand multi jucatori din ziua de azi se retrag prin Golf sau China, avem exemplul de pretuit al unui fotbalist dintr-o alta dimensiune. Sper sa fie sanatos, iar la lasarea cortinei, sa aiba parte de ceea ce merita cu prisosinta!

drfaustus (1 comentarii)  •  14 septembrie 2016, 12:41

foarte bine scris acest mic editorial, desi parca as fi vrut sa mai fie asezonat cu cateva referinte antologice (care ar fi dat si mai mult nerv scriiturii) despre marele fotbalist Totti, pe care l-am stimat mereu. Oricum mi-a produs o stare de bine citindu-l, cum nu se intampla la 95% din cazuri. Putini mai au pana si putini te mai misca cu ceva interesant. Inca ceva...poza parca trebuia sa fie ceva mai reprezentativa pentru Totti, sa fie ca o emblema pentru el. Asa de la distanta nu imi spune nimic si nici nu stiu la ce se refera. Succes in continuare si scriitura cat mai inspirata!

punga68 (5 comentarii)  •  14 septembrie 2016, 15:32

Spun atat,TOTTI! Si mai spun si ANDREI CRACIUN! Chapeau!

Dan (1 comentarii)  •  14 septembrie 2016, 16:24

TOTI...... Hm . E singurul fotbalist din lume care nu joaca pentru bani. Bravo de 1000 de ori vejnic va ramane in sufletele tifosilor romani. O merita cu prisosinta. Stiti cum e.... Banii se duc ... generatia asta ... cealalta.... ras celalta.... LEGENDELE RAMAN

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  15 septembrie 2016, 6:31

Totti a jucat fotbal pentru o singura echipa ...de aceea e atat de mare ...

Twin Peaks (2 comentarii)  •  16 septembrie 2016, 7:29

ASTA VREM DE FAPT SA CITIM IN PRESA SPORTIVA DIN ROMANIA!

seba (10 comentarii)  •  19 septembrie 2016, 0:58

ce echipa frumoasa avea italia in 2006!

Michael (1 comentarii)  •  20 septembrie 2016, 4:21

Totti imi aminteste de Gicu Dobrin care putea ramane la Real, era totul aranjat sa nu se mai intoarca in tara. Dar el s-a intors la FC Arges si a spus: "- Ce sa fac eu la Real Madrid? mai bine in Pitestiul meu"

Comentează