Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Portugalia și noi

Criticii sunt în eroare: victoria Portugaliei nu este nici victoria imposturii, nici victoria absurdului

Permalink to Portugalia și noi
miercuri, 13 iulie 2016, 9:42

Portugalia este și o campioană europeană de conjunctură, e adevărat, însă triumful său se întemiează și pe mersul istoriei, iar asta nu mai este deloc o întâmplare. A avut norocul unei jumătăți line de tablou, evitând Spania, Italia și Germania, obligate să se elimine între ele. Dar!
Portugalia este – de decenii – o mare putere în fotbal. O mare putere care își sfârșește, de obicei, turneele în semi-finale, unde este zdrobită de o super-putere.

Victoria unei şcoli
Euro 2016, la care s-a jucat mult, la sfârșitul unui sezon oricum epuizant, a fost un culoar pentru o demonstrație. Portugalia a fost, pur și simplu, echipa care și-a dus cel mai bine crucea suferinței care derivă din oboseală. O demonstrație: când toți sunt epuizați, câștigă echipa. Portugalia a avut echipă. Iar Portugalia nu vine de nicăieri, granițele ei se întind mult dincolo de Ronaldo, în viitor. Nu asistăm la victoria unei generații fără moștenitori, ci a unei școli de fotbal. Care e, așadar, explicația de dincolo de fațadă? Există, limpede, o diferență fundamentală între Portugalia și România, țară cu o populație aproape dublă: chestiunea risipei. Academiile de juniori din Portugalia nu îngăduie talentelor să se piardă. Întâi de toate pentru că Academiile există.

Perlele, Ronaldo, excesul
Apoi, Portugalia este una dintre marile porți de intrare în fotbalul european a continentului brazilian, cel mai mare depozitar de frumusețe în stare pură din istoria jocului. Fotbalul din Portugalia, fiind opera acestor tineri navigatori spre glorie, este, de aceea, întotdeauna despre viitor. Da, pe Bătrânul Continent are loc amputarea aripilor cu care brazilienii obișnuiau să joace fotbal. Portugalia de acum este și confirmarea, cumplită, că se poate câștiga doar din disciplină, tehnică încorsetată și contra-atac viguros. Portugalia este o Brazilie care a reușit să intre în secolul XXI: apărare fermă, fără greșeală, o răbdare ucigătoare și, sus, o explozie. Mai mult, însă, Portugalia rămâne un imperiu care își permite perlele. Altădată, perlele erau din Mozambic, acum sunt din Guineea Bissau, ca acest Eder, mâine pot fi din Angola. Perlele schimbă tot.

Portugalia este în același timp o țară bogată, o speranță!, dar și suficient de săracă încât să le permită copiilor care nu au nimic să viseze la destinul de fotbalist. E ceva romantism aici. Și ce este, până la urmă, insuportabilul, marele Ronaldo de-acum, dacă nu excesul care vine din foamea de glorie a unui băiat care a plecat în viață cu un singur glonț?

Nimic
Pe de altă parte, noi ne-am întors acasă de atât de mult timp încât am uitat că am fost vreodată plecați de aici. E exact ca și cum Franța nici nu ar fi existat. Fotbalul românesc trăiește atât de mult în imaginar, încât realitatea, insuportabilă cum e, nu ne mai spune nimic. Și nu mai este nici măcar acel imaginar care gravitează în jurul miturilor – acum, totul este pur și simplu imaginat. Se imaginează transferuri, se imaginează soluții, se scot din joben iepuri gata morți. Fotbalistic, trăim în negare. Fotbalistic, trăim în fals.

Poate că, până la urmă, tot ce ne rămâne din urma acestui European este nimicul. Este o lecție importantă, măcar de-am ști să o mai înțelegem. Să nu rămâi cu nimic – nu e puțin lucru.

România a făcut un meci bun cu Franța, și-a zdrobit toate energiile într-un meci pe care l-a pierdut – pe final, dar l-a pierdut. A fost, din nou, atunci ori niciodată. Un salt în gol. Apoi, tot mai mult – nimicul. Nicio imagine memorabilă. Niciun erou. Nicio pasă luminoasă, dacă mai știți acest adjectiv. Un nimic zgomotos, de bâlci, îmbălsămat în vorbe goale. Nimicul nostru cel de toate zilele.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  13 iulie 2016, 13:16

Portugalia este o mare putere in fotbal asa cum este si Olanda...

Dan Patru (6 comentarii)  •  13 iulie 2016, 13:22

M-am oprit din citit la "Romania are populatie dubla fata de Portugalia". China are populatie mai numeroasa decat noi de 75 de ori. So what? Lasand la o parte puterea economica a chinezilor in comparatie cu a noastra. In consecinta, declar acest articol nul.

Mihai Badea (1 comentarii)  •  13 iulie 2016, 13:36

Portughezii au zburat pe teren și fiindcă n-au avut aripile pline de zoaie, precum românii. Pentru ca o echipă să poată zbura, inclusiv antrenorul trebuie să aibă aripile curate. Victoria Portugaliei nu este doar victoria unui mănunchi de oameni care se pricep la fotbal. Este victoria unei întregi națiuni care a pus victoria comună mai presus de micile ranchiuni personale.

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  13 iulie 2016, 13:39

Sa fim seriosi si la noi exista scoli de fotbal in fiecare oras ...nu asta ne lipseste ... ce ne diferentiaza este nivelul de coruptie mai scazut in Portugalia decat la noi ...

adi (1 comentarii)  •  13 iulie 2016, 13:56

corect ultimul paragraf.... de exemplu si acum tin minte bara lui Hagi contra Italiei in 2000! sa nu mai zic de penalty-ul lui Mutu...!

Belisarius (2 comentarii)  •  13 iulie 2016, 13:59

Articolul nu este nul, dar, din punct de vedere critic, replica a fost nula. Argumentativ articolul are validitate ARG - aceptabil, relevant, good grounds. DA China are mult mai mar epopulatzie si in ultimii ani -5 ani, a construit centre de fotbal de mii de cadetzi cu un centru avand 80 DE TERENURI DE FOTBAL IN COMPLEX!! Teza fiind ca, Romania avand o cultura fobalistica, nu are in schimb fotbal- ramane un aergument valabil. Dar, de asemenea, China avand o cultura si program de ping pong, domina si la ping pong si la GO. O scoala de fotbal nu inseamna o prezentza fizica, ci un program cantifiabil, certifiabil, de progres. O scoala de hokey la noi in Canada inseamna o linie de productzie spre OHL LHJMQ etc si, 1/10 din acei tineri, NHL. 1 din mii ajung in cei 400+ NHL... Deci Romania are scoli fizice, nu are scoala de fotbal in schimb decat, un pic, la Hagi- care a incercat, fiind luat de ras, sa recreeze sistemele pe care lea vazut extern. Cand cineva e daltonian, nu i se poate explica Rosu sau Verde. Romania, in stagiu inca narcisist si daltonian, nu vede ce inspemna fotbalul modern: plan strategic, decizii cheie, linii de efort, gestiune si operatzii, analiza de beneficiu de cost si remiza pe performanzta, plan 5-10 15 ani. DA SI CEAUSESTII UTILIZAU IDEEA DE CINCINAL. Romania refuza pana si lucrurile care, uneori, comunistii le aveau in mers. Cum de producea Romania sportivi si termina locul 2 lo LA 84? Da USSR nu era acolo dar performantzele erau reale!!!!

dodo (8 comentarii)  •  13 iulie 2016, 14:01

Ma bucur ca marii experti Lucești, Razvanel si tati, au ghicit din prima campioana Europei: Italia, Franta, Germania ! Experti nu gluma !

Anonim (58 comentarii)  •  13 iulie 2016, 14:02

Portugalia n-a uzurpat acest titlu, tot este bine ca ati ajuns la aceasta concluzie. Totusi, n-ati putut sa va abtineti sa nu mentionati ca in Batranul Continent se amputeaza aripile fotbalistilor brazilieni! Cine ar fi fost zeci de fotbalisti brazilieni fara rigurozitatea tactica si fizica dobandita in Europa? Cine ar fi auzit de un Elano, Lucas Leiva, Dunga, Willian, Fernandinho, Douglas Costa, Bebeto, Romario daca n-ar fi evoluat ani buni in Europa, adusi si "slefuiti" de scouterii si antrenorii unor cluburi precum cele din Portugalia, Olanda (PSV, unde au activat Romario si Ronaldo), Spania sau Ucraina (in special Shakhtar)? Unii dintre ei au ajuns in "selecao" dupa ce au venit in Europa! Iar destui dintre cei care evolueaza acum in Anglia nu-si merita deloc banii (de transfer si salariile)... A.

stefanita (9 comentarii)  •  13 iulie 2016, 14:08

Adevar graiesti. Pe vremuri nu foarte indepartate existau multe scoli (nu academii, acu e plina tara de academicieni) de fotbal precum cele de la Pitesti, Constanta, Bacau, Sportul Studentesc, basca Luceafarul. Acum noroc cu Hagi si nebunia lui pentru fotbal. Nebunia "noastra" s-a tot stins, nici spiritul nu prea mai palpaie...

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  13 iulie 2016, 14:14

...si la noi se nasc perle ...dar nimeni nu le baga in teren ...decat daca patron e ta su ...e greu sa se nasca la noi o perla cu ta su patron de echipa de fptbal in liga intai ...

aadvark (3 comentarii)  •  13 iulie 2016, 20:11

Comparatia dintre noi si portughezi este una lipsita de sens. Ei au zeci de academii de fotbal, cluburi de prima liga foarte puternice, care au facut bani din transferuri, atat din vanzarea tinerilor formati in scolile lor de fotbal , dar si prin revanzarea sud- americanilor spre cluburi mai puternice. Exemple sunt destule, FC Porto fiind cel mai elocvent, club care este o masina de facut bani in ultimii 10-12 ani. Ba chiar au jucat sferturi de finala in UCL in mod constant, prin Benfica si Porto. In legatura cu echipa nationala, putin au amintit ca multi din jucatorii care au contribuit la castigarea Euro 2016 au fost crescuti la academia lui Sporting Lisabona- Rui Patricio, Cedric, Fonte. William, Adrien, Joao Mario, Nani, Quaresma, Ronaldo. Au crescut cu aceeasi filosofie, aceleasi valori, au fost formati de aceeasi antrenori si pedagogi.

euro mediocruuu … (1 comentarii)  •  13 iulie 2016, 20:46

... nimeni, dar absolut nimeni nu a luat in calcul ca, daca Romania batea Albania, noi eram cu 4 puncte in locul acestei asa-zise detinatoare de trofeu care s-a calificat cu 3 puncte ... WOW !!! Echipa mare dom'le ..., o echipa cu c.... ru in poarta ! , ca si noi de altfel ! te pup, pa-pa ...

jaoju (3 comentarii)  •  13 iulie 2016, 21:47

cred ca prea multi (tele)spectatori, vreo 90%, nu inteleg ce se petrece pe teren, in schimb... comenteaza ! deci, inca o data, afirm ca se uita... dar nu pricep ! orice le poti explica despre jocul portughezilor, tot te vor lua in ras ! la nevoie, nici macar vetusta si depasita regula 'fotbalul se joaca pe goluri' nu functioneaza ! strategie, tehnica... nu exista ! totul e intamplator, totul e noroc ! hai, noroc !

fan (1 comentarii)  •  13 iulie 2016, 22:00

sa ne multumeasca,noi i-am facut campioni.Daca noi bateam Albania,faceam 4 puncte si mergeam mai departe.Portugalia ,cu 3 puncte pleca acasa...

da (1 comentarii)  •  14 iulie 2016, 6:04

Irlanda de Nord pleca acasa, nu Portugalia...

victor L (4 comentarii)  •  14 iulie 2016, 9:07

@ fan, ai o logica chiar "beton". Adica, prostia unora ii face destepti pe altii. Memorabil: jocul prost al romanilor i-a facut campioni pe portughezi :P

haideusicfr (6 comentarii)  •  14 iulie 2016, 11:31

Portugheziiau *trimis* mult jucatori de valoare in Romania.Buna parte dintre ei la CFR.Si au facut echipe campioane.Noi romanii nu am stiut sa profitam de elanul si valoarea lor.Abia acum se pune problema * naturalizarii*.Pentru ca in sfarsit a venit un antrenor strain. Ne meritam soarta de gainari si smecheri.Intre noi .Cand esim * afara* ni se vede valoarea.De zerouri.Conduse de Becali,Sandu Piturca si alte nume * galonate8 din Bucuresti. Au echipe in Liga 1 localitati mediocre cum sunt Chiajna,Voluntari ,Tg Jiu unde coruptia este la ea acas unde se sifoneaza banul public si nu au echipe Aradul Timisoara ,Sibiul ,azi maine Clujul,Satu-Mare ,Baia-Mare unde respectul fata de contribuabil este cat de cat mai mre!

Anonim (58 comentarii)  •  14 iulie 2016, 19:21

@ haideusicfr Tg.-Jiu este un municipiu de aproape 80000 locuitori, Voluntari are aproape 43000 locuitori, pe cand Chiajna este un sat! Nu sunt gorjean, dar clubul Pandurii mi-a produs o mare bucurie eliminand, acum 3 ani, Sporting Braga in Europa League, dupa ce, pe Cluj Arena, pierduse primul meci la limita! Satu Mare si Sibiul n-au avut niciodata echipe in cupele europene, la fel ca si alte orase mai mari precum Constanta, Oradea sau Braila! A.

vali (11 comentarii)  •  17 iulie 2016, 7:42

@ovidiu_3003nu poti sa ghicesti ce va fi cu ianis hagi in viitor.Las-o mai moale, nu detii adevarul absolut, desi tu asta crezi...

Comentează