Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Frica

Am văzut, de la fața locurilor, toate Europenele ultimului deceniu. Ceva fundamental s-a schimbat

Permalink to Frica
marți, 14 iunie 2016, 6:06

Este 7 iunie 2008. Sunt în Zurich și privesc înspre Basel, la primul meci al Europeanului. Elveția pierde cu Cehia. Marchează Vaclav Sverkos, cu douăzeci de minute înainte de final. Sverkos acesta, cu aerul său de contabil ceh, n-a făcut carieră în fotbalul mare. Nici înainte, nici după acest gol. Încă mai joacă pe la Banik Ostrava. Euro 2008 mă uluiește și îi scriu în gazetele timpului odă de slavă. Europa mi se pare puternică, unită, de neînvins. Sunt foarte tânăr și nu știu ce scriu. Mă tulbură povestea antrenorului Elveției, un domn pe nume Kuhn, care pe durata Europeanului stătea nopțile la capătâiul soției sale muribunde. Nu îl pot uita.

Este 8 iunie 2012. Sunt în Varșovia. Pe Stadionul Național al polonezilor se joacă Polonia-Grecia. Se termină egal. Găsesc Europa în cădere, dar nu o văd prăbușindu-se. Sunt încă tânăr, am învățat de la domnul Czeslaw Milosz să nu-mi țin gândirea captivă. Mă bucur de imnul Poloniei. Este Mazurka lui Dabrowski, cântec de la 1797, din timpul altor răscruci. Polonezii încă știu cine sunt. Istoria ne cere din nou zadarnic solidaritate. La Varșovia văd o bucurie fără limite, dar cu granițe. Zidurile deja creșteau. În 2012 exista încă și Ucraina întreagă pe harta Europei.

Este 10 iunie 2016. Sunt în Bordeaux. Am căutat un alt unghi din care să privesc. Parisul e prea aglomerat zilele acestea de oameni care nu mai au dubii. Nu mai sunt tânăr. De aici, nu departe de Oceanul Atlantic, se vede cu totul altfel: Euro nu mai are puterea să ne miște cu adevărat inimile. Există campanii de marketing care ne îndeamnă să simțim. Se poate simți la comandă? De când? Cum? Oamenii, desigur, cântă, aplaudă, beau bere, unii mai speră, dar a coborât ceva peste privirile noastre. Ne uităm unii la alții cântărindu-ne reciproc șansele de a ne ucide. Cine va lovi primul? Nu lovește nimeni însă.

E liniște la Bordeaux, doar suporterii din Țara Galilor se îmbată năprasnic și-și urlă fericirea pe marile bulevarde. Au învins Slovacia, e dreptul lor să fie în al nouălea cer. Simfonia străzilor însă și-a pierdut puterea. Merg spre Coasta de Argint și o găsesc și mai îndepărtată de muzica Europeanului. Aici, oamenii își văd de-ale lor, pictorii pictează, pescarii pescuiesc, pescărușii le urează când și când noroc, și atunci pescarii, oameni calmi, își ies din minți, dar nebunia lor nu durează, îndrăgostiții își fac promisiuni de eternitate pe care viața le va spulbera, cum face viața, bătrânii, înțelepțiți, privesc marea și tac.

Scriu aceste rânduri călătorind către Toulouse, caut timpul pierdut, cum altfel? Nu mai este însă 2008, și nici nu va mai fi vreodată. Iluziile și-au pierdut busola, Europa rătăcește. Nici fotbaliștii nu mai sunt cum erau, desigur, Payet nu va fi niciodată nici măcar aproape de un Pirlo, nopțile nu mai sunt magice, peste cerul Franței, peste cerul Europei, stau neclintiți norii.

Într-o gară, pe ecranul unui telefon mobil, doi tineri privesc spre ororile rușilor și englezilor de la Marseille. Ochii lor sunt mari și muți. Peste continentul nostru bătrân s-a așezat, ca o groaznică umbră, frica.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  14 iunie 2016, 18:45

...pai...de ce ti e frica ...nu scapi ...

Asterix Obelix (1 comentarii)  •  14 iunie 2016, 19:37

Domnule Craciun...one step back and move away. Poate ca asa e acum in Europa (in alte regiuni frica este de foarte mult timp instalata, in altele nici nu a fost definita). Au fost timpuri si mai infricosatoare. Sa inteleg ca suspinati dupa echilibru. Hm...era unul inocent, asa ca varsta copilariei. Si nu a ajuns pentru si la toata lumea. Poate ca de aceea nici nu s-a putut maturiza.

comentario23 (4 comentarii)  •  14 iunie 2016, 19:55

De-ar fi doar asta... degradarea vine insa din interior si ne priveste pe fiecare dintre noi; asistam la cea mai de amploare golire de sens din istorie si nu vad cum ne-am putea impotrivi la nivel macro. In alta ordine de idei, de apreciat tot ce ati scris.

bogdan a (1 comentarii)  •  15 iunie 2016, 0:11

ai facut un articol in trend ... dar te-ai chinuit degeaba.... la al treilea campionat e normal sa nu te mai miste asa tare ... e ca la femei, stii ? dupa prima e a doua, apoi a treia ... nu mai e la fel. nu te panica.

Zodiac (1 comentarii)  •  15 iunie 2016, 1:09

La un moment dat era liniste, Europa si Rusia aveau puncte comune si lucrurile mergeau incet dar sigur catre o colaborare armonioasa. A venit o criza, pornita de la politica bancilor si a altor instituii financiare din America. Nu a fost usor dar s-a trecut peste. Relatiile EU Rusia erau in continuare ok. In Ucraina se organizeaza o lovitura de stat, se da jos un presedinte ales. Americanii se invita la conducerea unei tari alfate la granita cu Rusia. Fiul lui Biden se implica la nivelul inalt in Ucraina. Se discuta de scuturi anti-racheta in Romania si polonia. Pica proiectele EU- Rusia pentru livrarea de gaze naturale. Americanii ne ofera fraking ba chiar si gaz lichefiat. Pica schimburi agricole EU - Rusia. Americani se ofera sa salveze Europa daca o sa semnam acordul TTIP. Noi livram organic, ei ne trimit alimente modificate genetic. Mai trebuie sa fim de acord si cu alte conditii precum State Dispute Settlement. Americanii fac prapad in Middle East si atrage si anumite tari din Europa in conflict. Recunosc ca au invadat irak-ul nejustificat. Apare aceasta pacoste numita ISIS care se apuca de atentate in Europa. In US e putin mai greu de ajuns. Americanii mai destabilizeaza niste tari. Europenii se trezesc cu valuri de refugiati si o situatie pe care nu o pot rezolva prea usor. Si pentru refugiati e putin mai greu de ajuns in US. Acum ceva timp lucrurile erau linistite si discutam despre planuri de viitor, progres, o Europa verde. Cineva a vrut si inca mai vrea sa porneasca un conflict major, acum vorbim de refugiati, ISIS, europa se lupta cu rusia, europa se lupta cu ea. Industria de raboi americana a mai scris un roman.

C (3 comentarii)  •  15 iunie 2016, 2:41

rusii nu vin din interior

Catalin (1 comentarii)  •  15 iunie 2016, 9:19

Zodiac-esti un idiot iremediabil.

Comentează