Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Despărțirea

Cu Muhammad Ali nu pleacă doar cel mai important luptător din secolul XX. Trăim o despărțire mai gravă de atât

Permalink to Despărțirea
marți, 7 iunie 2016, 4:41

Muhammad Ali s-a născut Cassius Clay, în Louisville, Kentucky. Dar nu el a fost primul Cassius Clay. Primul a fost Cassius Marcellus Clay. Acesta a trăit de la 1810 la 1903, a fost unul dintre cei mai apropiați prieteni ai președintelui Abraham Lincolon, ambasador în Rusia, și, mai presus de orice, un luptător de partea justă a baricadelor. Primul Cassius Clay a militat pentru abolirea sclaviei. Sper că nu ați uitat că glorioasele civilizații moderne au fost întemeiate tot pe sclavie. Ei bine, Cassius Marcellus Clay a fost dintre aceia care au pus, înaintea profitului, omul. O specie astăzi, așa cum o arată istoria contemporană, pe cale de dispariție.

În 1964, boxerul Cassius Clay s-a despărțit de numele său de naștere, cu care cucerise deja America. Iar oamenii l-au adoptat repede pe Muhmmad Ali, i-au respectat convertirea la religia musulmană și l-au iubit și mai mult. Iar importanța lui Ali nu s-a rezumat la box. Anii ’60 s-au încheiat de mult. Și trăim iluzia că, în chestiunea drepturilor civile, lucrurile au stat mereu așa cum sunt astăzi. Greșim enorm. Toate, absolut toate, au fost obținute după meciuri mai grele decât orice istorie scrisă în ring. Iar Ali, în felul său, a luptat și el de partea corectă a baricadelor, întocmai ca primul Cassius Clay. Și-a folosit talentul, notorietatea, charisma, incredibila sa locvacitate pentru a răspândi un crez. Guraliv, plin de sine, semeț, sfidător, teribil de mândru, Ali a schimbat cu adevărat timpul său. Și nu pentru că a fost campion mondial la box. E plină istoria de campioni mondiali de box. Ali a dus, spuneam, o luptă mai înaltă.

Apoi, a fost boala. Maladia Parkinson. Când a primit această lovitură, a avut puterea să spună că este felul lui Dumnezeu de a-i arăta cine este numărul 1. Apoi, l-am văzut cu toții chircit, împuținat în ultimele runde ale vieții. O imagine cât o nouă mare lecție: nimeni nu este mai presus de propria clepsidră, care inevitabil câștigă. Dar unele morți nu sunt deloc o înfrângere. Pe Ali, moartea l-a eliberat. Legenda sa va dăinui, iar despărțirea de Ali vine să ne aducă aminte că am trăit și noi în epoca acestui uriaș care nu s-a temut de câteva adevăruri brutale, fundamentale. Pe care acum prea puțini sportivi mai au curajul să le rostească, așa cum au sfârșit – bine, politicos, ținuți în lanțurile financiare ale propriei glorii.

Ali a luptat și nu a tăcut. Ce altceva mai mult îi e dat omului să facă pe pământ?

Comentarii (5)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (104 comentarii)  •  7 iunie 2016, 22:22

Un articol foarte corect ...Muhamad Ali ...nu a tacut ...sportivii ca el se nasc odata la 60 de ani ...

ZONA MAGHERU (3 comentarii)  •  8 iunie 2016, 7:54

Ali a prins acel context istoric de la mijlocul anilor 60 si cu carisma , personalitatea , inteligenta sa dublata de talent si spiritul de luptator din ringul de box chiar a facut " knock down " atit administratia americana de la acea vreme cit si tabuurile de atunci . Ca sa folosesc o expresie romaneasca a fost ? Omul potrivit la locul potrivit . R.I.P !

Dodo (4 comentarii)  •  8 iunie 2016, 12:08

Multumesc Andrei ... frumos scris ... RIP Ali!

Larry cdv (3 comentarii)  •  9 iunie 2016, 1:04

Caracter precum, cel al lui Muhammad Ali, este pe cale de dispariție, dacă nu a dispărut deja, precum dinozaurii.Peste tot vedem numai trișori, farsori cu aere de vedete ! R.i.p. The Greatest.🙏

Anonim (58 comentarii)  •  10 iunie 2016, 17:53

Daca tot ce a spus memorabil Muhamad Ali a fost rodul reflectiilor sale, atunci extraordinarul puglist a avut si o minte sclipitoare! Cei mai mari pugilisti ai prezentului sunt doar niste epigoni ai celor din acele "decenii de aur" ale boxului profesionist! A.

Comentează