Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Românește

Despre un Dinamo-Steaua în care s-a făcut tot ce era românește posibil pentru un fotbal bun

Permalink to Românește
miercuri, 9 martie 2016, 11:38

Este cunoscut răspunsul acelui cetățean care ieșind din cinema a fost întrebat cum a fost filmul. El, cetățeanul, a dat cel mai onest și mai bun răspuns din câte se pot da. El a răspuns: „românesc”. Poate să pară o desconsiderare, dar nu este neapărat așa. Românești sunt foarte multe prin lumea noastră, dacă nu totul.

În egală măsură, românesc a fost și eternul derby, ciocnirea titanilor din fotbalul nostru, duminică, pe înserat, în „Groapă”. A fost spectaculos, da, dar într-un înțeles strict românesc, a avut ritm, așa este, dar un ritm românesc, a fost încins, desigur, dar e vorba despre o fierbânțeală românească.

Circulă, de ceva vreme, în spațiul public o expresie splendidă, a cărei paternitate este revendicată de mai multe persoane, nu neapărat publice. Această expresie este: „a face tot ce este românește posibil”. La Dinamo-Steaua chiar s-a făcut tot ce a fost românește posibil.

Reghecampf și-a motivat echipa cel mai bine românește posibil, a acuzat arbitrajul, asemenea, s-a rățoit la cei care nu s-au ridicat la înălțimea așteptărilor sale, comunicându-le prompt că Steaua nu este o grădiniță. Nu e o grădiniță, dar ce e? Mister.

Până și bietul Neubert pare că a ajuns să facă tot ce este românește posibil. Marica a făcut și el la fel, și nu a reușit să termine meciul în picioare, deși e foarte posibil ca așa să-și termine visul european, ceea ce deschide calea golgheterilor noștri iuți la reușite pe la porțile Orientului și în liga secundă spaniolă.

Rednic a făcut de asemenea tot ce a fost românește posibil. N-a reușit să îi învețe numele lui Niță, portarul, confundându-l cu un anumit Nițu. Cine este Nițu? Nu cunoaștem. Stresul, oboseala, temperatura înaltă a partidei sunt de vină.

Până și ridicola cocoșeală a lui alde S. Filip tot românească a fost, ba chiar și acel Hamroun a reacționat foarte românește.

A fost frumos Dinamo-Steaua: Eric Bicfalvi și-a arătat noua față – s-a dedulcit la goluri prin Ucraina, Alex Chipciu continuă să se caute, crezându-se totodată urmărit de toate privirile românești, inclusiv de cele ale oamenilor străzii, după cum ne-a anunțat deja. Tamaș nu a învățat nicio înjurătură nouă, și veți obiecta, poate, că asta nu e românește posibil. Ba este: așa arată aroganța românească. Să te crezi superior până și în vocabularul de jos.

A fost frumos Dinamo-Steaua, un egal mare doar pentru Astra Giurgiu, dar vorbim de o frumusețe de-a noastră, românească, așadar mai degrabă închipuită. Trăim în hiperbolă, suntem excesivi, n-avem de ales ca să nu fim nuli, după cum știm de la un mare filosof român, firește nihilist.

Chiar și galeriile au făcut ce era românește posibil ca să asigure spectacolul. E de consemnat știrea că galeria stelistă a făcut chiar și act de prezență, ceea ce nu s-a mai întâmplat de când această echipă și-a rătăcit istoria, deci identitatea.

A fost frumos, românește vorbind.

Comentarii (6)Adaugă comentariu

rads (1 comentarii)  •  9 martie 2016, 11:45

frumoase randuri, felicitari!

Criss (1 comentarii)  •  9 martie 2016, 12:17

Da, frumoase vorbe ca forma. Ca si continut, e un articol...superfluu. Pai, cum se vroia a fi un derby dintre doua echipe romanesti, cu un fotbal de nivelul celui cunoscut dintotdeauana (raportat si la rezultatele aproximativ aceleasi mereu in europa). Vroiati sa fie un derby de genul celor din Spania, Anglia, Germania? Pai cand a fost asa? Niciodata! Cand a fost fotbalul romanesc egalul celui din Spania, Germania, Anglia etc.? Niciodata (in afara unei perioade de vreo 4 ani anterior anilor 90, cand nivelul celor doua era superior celui de acum, dar nu egalul celor anterior precizate si mai ales care nu ridica nivelul per ansamblul al fotbalului romanesc astfel incat sa fie similar celui din tarile cu fotbal puternic...si, oricum, vorbim de o perioada apusa de peste 25 de ani). Deci, "foaie verde de susai, curge apa-n bec"!

pawn (16 comentarii)  •  9 martie 2016, 12:38

pe cand dvs scrieti nemteste, la nivelul lui thomas mann...

Stefan (8 comentarii)  •  9 martie 2016, 21:00

Titanilor in fotbalul nostru? Erau candva poate.

Stefan (8 comentarii)  •  9 martie 2016, 21:02

Titanilor din fotbalul nostru? Erau candva poate.

Mluci (1 comentarii)  •  10 martie 2016, 9:14

Nu mai sunt meciurile Dinamo-Steaua de acum 10-15 ani cu rivalitate si fotbal de calitate..Pacat!

Comentează