Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Dinho

O știre falsă despre Ronaldinho Gaucho vine să ne amintească totuși cum era fotbalul cu un deceniu în urmă, în preistoria tiki-taka

Permalink to Dinho
miercuri, 6 ianuarie 2016, 12:24

În toată lumea hispanică, pe 28 decembrie se aniversează „Ziua Sfinților Inocenți”. Un echivalent românesc ar fi 1 aprilie, cînd știți foarte bine ce se întîmplă. Acesta, 28 decembrie 2015, a fost, de altfel, și ultimul prilej cînd am aflat ceva despre Ronaldinho. A circulat o știre falsă despre un transfer în Uruguay, cît să se uimească nostalgicii. Nu e adevărat că urmează Montevideo. Viitorul brazilianului (care în martie va împlini treizeci și șase de ani) rămîne o necunoscută.

Vestea este însă binevenită, fie și pentru a ne aminti că „Balonul de Aur” din 2005 încă mai joacă fotbal. Și cîți nu au provocat apetitul pentru epitete al cronicarilor în acest deceniu! Au tot pășit pe gazon galactici, extratereștri, acel messianic, am fost zlataniști, am învățat pînă și ca lui Cristiano să-i spunem Ronaldo, deși noi știm cine este adevăratul Ronaldo, iar naționala Braziliei s-a prăbușit, ca un corp din care a fost extras sufletul. Viața a mers, cum s-ar zice, înainte.

Dar Ronaldinho (el, numai el!) este acel ultim mare jucător dinainte de epoca de aur a tiki-taka. A părăsit Barcelona în 2008. A naufragiat trei ani la AC Milan, apoi s-a întors în America Latină, făcînd naveta între Brazilia și Mexic. Ronaldinho, deci. Acest miracol de care – în brutala goană după actualitate – prea repede am uitat. Nu merita, căci el ne-a vrăjit păstrîndu-și totdeauna inocența miraculoasă a unui zîmbet imperfect.

La 24 mai 1978, la Universitatea Belgrano, scriitorul argentinian Jorge Luis Borges a ținut o conferință despre cărți. El a invocat atunci un argument devastator preluat de la Montaigne, un gînditor francez prea puțin citit astăzi: nu există lecturi obligatorii, fiindcă lectura este o formă de fericire. Dacă lectura unui text se face cu dificultate, după Montaigne (cel care nu făcea nimic fără bucurie), scriitorul a ratat. Deodată, toată înțelegerea literaturii lumii se schimbă, iar James Joyce, de pildă, își pierde însemnătatea.

Nu cred că este nici greșit, nici scandalos, nici exagerat să preluăm argumentul Montaigne și să îl transferăm în fotbal. Căci ce este fotbalul fără bucurie? Iar în această lumină, Ronaldinho ne apare cu totul altfel. Există martori ai lui Ronaldo de Assis Moreira, mai cunoscut drept Ronaldinho Gaucho, care, pur și simplu, văd în acesta cel mai bun jucător de la Diego Armando Maradona încoace. Căci cine a mai jucat fotbal numai și numai rîzînd?

Oricît aș scotoci pînă și în cutele memoriei, Ronaldinho nu mi se arată niciodată încrîncenat, el nu are nimic de robot în felul său de a se juca, el improvizează permanent, el este pînă la capăt, chiar și în pașii de samba de după gol, un om care face totul pentru fericirea personală de a fi pe un teren de fotbal în văzul lumii. Ronaldinho, cu clovneriile sale, cu neseriozitatea călcîielor sale, rămîne – vedem mai bine, mai limpede acum – ultimul orbitor.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

mihai231 (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2016, 13:14

Maestre, dupa umila mea parere, poate nu pertinenta, o spun referindu-ma si la faptul ca pe marele „Pelle” nu l-am vazut jucand si pe Maradona foarte putin, la apusul carierei, dar eu zic ca este cel mai mare jucator al tuturor timpurilor.Poate multi nu imi dau dreptate insa ce facea Ronaldinho cu mingea , cred ca nu a mai facut nimeni si pana in ziua de fata nu a mai reusit nimeni.Sigur a existat un Ronaldo, un alt Ronaldo- exista, si este si Messi, dar nu cred ca unul dintre ei poate ceea ce putea acel „extraterestru”.Sa nu mai uitam un lucru important, cu cateva zile in urma gsp spunea ca Messi este produsul Barcelonei, nu am fost de acord, primii pasi in fotbal ai jucatoruli s-au produs in Argentina, intradevar Messi a venit devreme in Europa si s-a „cizelat” la Barcelona, unde iarasi dupa parerea mea , tata si muma in fotbal i-a fost Ronaldinho, se poate spune ca a fost primul maestru adevarat a lui Messi.

baltazar (3 comentarii)  •  6 ianuarie 2016, 13:43

Subscriu !

Craiovean (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2016, 15:57

Și Zidane făcea ce voia cu mingea și totuși nu a fost cel mai mare. După părerea mea cel mai bun a fost și rămâne Diego Armando Maradona.

seba (10 comentarii)  •  6 ianuarie 2016, 16:41

baiatul asta e tot ce are fotbalul mai frumos, e zambetul fotbalului

Alexutu1 (8 comentarii)  •  6 ianuarie 2016, 16:56

Articol foarte foarte bun !!!

mihai gabriel (2 comentarii)  •  7 ianuarie 2016, 8:55

@Craiovean …Pe Maradonna l-am văzut în meciul cu România, dacă îți amintești cum a ridicat de foarte multe ori privirile spre cer în semn de neputință, daca cauți pe youtube, vei găsi comparații obiective cu imagini asupra tuturor jucatorilor, vei vedea că nici Maradonna nu reușea ceea ce a reușit Ronaldinho….parerea ta că a fost Maradonna, o respect, dar ceea ce spun eu o spun foarte multi, însă eu cu asta am început : …dupa umila mea părere, poate nu pertinentă…

Larrycdv (3 comentarii)  •  7 ianuarie 2016, 21:45

Frumos , dar trist ! Putem spune fara teama de-a gresi, ca, fiecare a fost geniu la vremea lui. Insa trebuie precizat faptul ca, Pelé, nu a simulat si nu a provocat pe nimeni, niciodata ! Intr-o alta ordine de idei , Ronaldinho, reprezinta, jucatorul ” fotbalului cu zambetul pe buze”(daca vrem sa fim rai ii putem spune ranjet), singurul din era moderna a fotbalului. Si el la fel ca ilustrul sau inaintas, nu s-a folosit de”mana lui Dumnezeu” sau mai stiu eu ce alte parti anatomice ale divinitatilor. Intr-un cuvant : Mare fotbalist , Mare Caracter ! Restul e istorie…

mishu (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2016, 21:45

dinho..un fel de…om din popor care a jucat fotbal pentru popor..este cel mai mare pe langa fotbalul etalat pentru inocenta, bucuria si placerea de a face acest sport, nimeni nu a transmis si a facut legatura mai solida cu publicul decat el..am citit articolul si am vzt niste filmulete pe youtube cu el..uitati-va la decernarea balonului de aur in 2005,modest si umil mai are putin si isi cere scuze ca a castigat trofeul si cata sinceritate degaja, stadionul santiago bernabeu l-a aplaudat in picioare…la un meci cu niste marocani l-au dezbracat pe finalul meciului pentru o amintire..pana insusi marele maradona i -a pupat mainile in semn de recunostinta..cam asta spune totul.

Cristi (1 comentarii)  •  13 ianuarie 2016, 9:54

A fost fabulos….nu pot sa uit aplauzele primite dupa golul de 2-0 de pe Bernabeu, cand toti s-au ridicat sa il aplaude.

Comentează