Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Gîndind la Brazilia

Nu putem trăi, nici măcar în clasamentele pe medalii olimpice, din talentul întîmplător

Permalink to Gîndind la Brazilia
miercuri, 30 decembrie 2015, 11:39

2015 a fost, precum se știe, un an pre-apocaliptic, la fel ca toți cei dinaintea lui. Așadar, în așteptarea sfîrșitului inevitabil al civilizației europene, deja profețit de cei ce pretind că văd limpede viitorul (ca maestrul Yoda, acel Jedi îndelung regretat de videocopiii deceniilor apuse), să consemnăm că 2015 a fost, totodată, și un an pre-olimpic. Și că, în lumina acestei stări de fapt, stăm rău. Partea întunecată a forței cam domină partida.

Există în „Solenoid”, cea mai recentă dintre cărțile domnului Mircea Cărtărescu, o construcție gigantescă de sondare în adîncul auctorial, un personaj cît se poate de secundar. Numele său este Ispas și el este paznic de zi la Școala numărul 86 de la capătul Colentinei. Iar acest Ispas e încredințat că, într-o zi, cerul se va deschide și din el va coborî o navă extraterestră și îl va înălța, tocmai pe el, Ispas, cu ea. Această improbabilă speranță este forma sa de rezistență în fața vieții adevărate.

Nu altfel sperăm și noi, fiecare din Colentina sa, la glorie și la medalii care vor străluci sub palmierii din Rio. Visăm, visăm ca Ostap Bender, un pungaș clasic, care obișnuia să-și construiască toate castelele de nisip tocmai în Brazilia.

Nu vreau să fiu moromețian, dar mă văd nevoit. Carevasăzică: pe ce ne bazăm? Noi nu am avut nevoie de atentate care să ne zdrobească. Noi ne sabotăm singuri, consecvent. Între timp, starea națiunii – așa cum poate fi consultată de la Obor, din Piață, pînă în nordul îndepărtat al Moldovei – nu e bună. În orice direcție ai apuca, în cincizeci de pași vei fi în fața unei farmacii. Avem mare nevoie de oblojire. Abia stăm pe picioare.

Sportul, confruntat cu duritatea atotputerniciei pieței libere, a suferit o cădere spectaculoasă, care nu s-a isprăvit. Are dreptate gimnastul Marian Drăgulescu, vedetizat cu adevărat în media doar cînd a derapat conjugal, să-și agațe recenta medalie mondială de argint de gît și să ceară puțină atenție, fie și din fața Guvernului.

Sportul și-a pierdut proprietățile care îl poleiau înainte: nu mai e calea să ieși din sărăcie, să aduni lauri și să vezi lumea fără să decazi în nomenclaturism. Sînt mult, mult mai multe căi acum, și e bine că e așa. Iar rezultatelor puținilor români care merg bine pe acest drum greu nici măcar nu ne mai țin, nouă, spectatorilor, de foame.

Așteptăm, iată, Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, căci ne obligă calendarul. Dar avem prea puțini eroi, și vom avea și mai puțini. Și nici măcar recompensele pentru marii cîștigători nu ajung, cînd la bază avem abisul și cultura eschivării. Ce e de făcut?

Campionii se nasc din muncă. Dar o tradiție apare doar din dublarea muncii cu capitalul (investit, nu risipit). Și fiindcă am pierdut publicul, de la gimnastică și pînă la canotaj, sportul românesc e astăzi – cumplit, dar adevărat cuvînt! – infirm, și are nevoie de strategia unei salvări care să dureze. Dacă nu, cu tristețe, deocamdată nu.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

g (2 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 11:45

Ăsta nu știe nici să scrie titlul corect…

jean (1 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 16:59

pai pe ispas l-au saltat pana la urma. deci ne pregatim de vreo 20 de medalii de aur?

Ush (2 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 21:22

Like 🙂

Alexandru Valeriu (1 comentarii)  •  30 decembrie 2015, 23:48

O stare catastrofala a sportului nu e un rezultat al competitiei sportive , al fiestei sportive libere (vezi ultimul mondial din Groenlanda ) ci reflecta starea generala social-economica a tarii devenita colonie la ordinul dictatorilor lumii . Putem sa-l invinovatim pe Ispas ,sa-l scoatem acarul Paun , el e cel care plateste mereu – mereu facut vinovatul fara vina de pana unor profitori . Nu el a distrus industria si agricultura romanesca in ultimele decenii -fara de care nu se poate vorbi de familie ca celula economica , scoala , sanatate ,cultura ,sport etc.
Depre umatoarele Rio -ne punem speranta doar in talentul acarului Ispas care este fara indoiala mai presus de cele cateva condeie care-l denigreaza .

Comentează