Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Ura

Viața noastră s-a schimbat radical, iar acesta nu pare un sfîrșit, acesta – tablou cu blindate și frică, fără fotbal în inima Europei – pare un alt început

Permalink to Ura
miercuri, 25 noiembrie 2015, 11:03

La Bruxelles, la sfîrșitul săptămînii și lumii trecute, un bărbat și o femeie se pozează, în ziua nunții lor, flancați de doi militari înarmați înnebunitor, ca în războiul timpului nostru crunt. Ploua. Mirele înălța o umbrelă, mireasa strîngea la piept un buchet de roze. Imaginea aceasta s-a viralizat pe internet, ultima baricadă deloc banală a unei libertăți tot mai complicate. Mă gîndesc la tinerii aceștia. Era pace în Europa atunci cînd aleseseră sfîrșitul lui noiembrie ca să-și unească destinele. În subterane, ignorată, ura, însă, ura lucra. O ură religioasă. O ură de rasă. O ură de clasă. O ură completă, totalitară.

Și ce mai înseamnă, în acest secol nou, fotbalul? La Hanovra, terorismul suspendă un meci între Germania și Olanda. Ce se mai întîmplă prin lume? În „Courrier International” (săptămîna 12-18 noiembrie 2015), la pagina 21, într-un articol despre dinamica urii în Israel se menționează acest amănunt fără precedent. Într-un meci desfășurat la Tel-Aviv între Hapoel și Beitar Ieurusalim, un ziarist a putut să îi audă pe suporterii celor din urmă, cunoscuți pentru rasismul lor (sînt împotriva arabilor, a rușilor și a evreilor așchenazi de pretutindeni), urlînd „Păcat că Hitler nu și-a terminat treaba cu voi!”. Înțelegeți unde ne aflăm? Hitler, evocat ca o soluție finală pe un stadion din Israel, de suporterii israelieni ai unei echipe de fotbal, care ascunde, în definitiv, un alt trib de dezaxați. Relația stadioanelor cu istoria rămîne, iată, cumplită.

Viața, chiar și în tranșeele fragilității noastre tot mai evidente, sub asediul urii, continuă. Se consemnează întîmplări. La București, chiar în „Groapa” din Ștefan cel Mare, putem constata dispariția echipei de fotbal care obișnuia să fie Steaua București. Fără stadion, fără suporteri, fără nume, fără stemă, fără antrenor, fără jucători, deci fără identitate, din cea mai iubită echipă a României a rămas o tristă turmă de fantome condamnate la o nesfîrșită transhumanță de un fost cioban îmbogățit pînă la pierderea punților cu realitatea.

Și în toată această nebunie, mă gîndesc la Robin Friday, fotbalist englez retras la douăzeci și cinci de ani. Era sfîrșitul anilor ’70. Robin Friday a fost un om grăbit care și-a transformat ura într-o forță de neoprit în a stoarce totul de la viață. Un golan și un ratat, după toate criteriile epocii curente, rămas în unele vechi istorii afective, însă, mai mare decît Maradona (pentru edificare, vorbiți cu fanii lui Reading!). A murit la treizeci și opt de ani. Infarct miocardic, desigur.

O stea („cel mai mare fotbalist pe care nu l-ați văzut niciodată” – http://www.amazon.co.uk/The-Greatest-Footballer-You-Never/dp/1840181087) care a căzut în alcool și tutun și droguri ușoare și droguri grele, un hipiot, un anarhist și un sabotor al talentului personal, un bărbat străbătut de geniul nihilismului de sine: „Pe gazon îmi urăsc toți adversarii. Nu dau un ban pe nimeni. Oamenii cred că sînt un lunatic, un dement. Sînt un învingător.”

Îmi e dor, îmi e foarte dor de vremea cînd o asemenea ură romantică era singura care merita o cronică.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

667 (2 comentarii)  •  25 noiembrie 2015, 15:16

e plina istoria fotbalului de jucatori mai mari decat maradona care nu au fost vazuti de nimeni. si eu sunt mai tare decat maradona, dar mi-e lene sa ies pe teren si sa va arat asta.

splendini (2 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 7:07

Da, sigur, expansionismul islamic, galeria lui Beitar Ierusalim, acelasi lucru. Prietene consecvent in relativism moral: nu din cauza unei maini de derbedei sefarzi trebuie sa ne prezentam cu 4 ore inainte la aeroport ca sa fim controlati si scanati; nu din cauza lor e capitala UE sub stare de asediu de zile in sir; nu din cauza lor cea mai lunga frontiera nepazita din lume, intre SUA si Canada, a devenit una unde s-a reintrodus obligativitatea de a avea pasasport; nu galeria israelienilor e responsabila pt faptul ca Stockholm a devenit capitala europeana a violului (dar vezi, poate gasesti si un suedez neaos printre violatori si vei putea scrie un articol); nu au fost tineri evrei cei care l-au ucis in bataie pe arbitrul olandez in fata propriului lui fiu la un meci de juniori in Olanda; nu suporterii golani ai lui Beitar le-au infipt cutitul in inima lui Theo Van Gogh si lui Pim Fortuyn in plina strada la Amsterdam. Ceva ma face sa cred ca ultrasii unei obscure echipe israeliene sint mai putini la nr decit multimea de turci si de bosniaci care au strigat Alahu Akbar la meciurile in care s-a tinut un moment de reculegere pt atacul de la Paris (unde, nu-i asa, o celula a galeriei echipei x din divizia a treia a Israelului a macelarit hipsteri la Bataclan).
Continuati sa gasiti echivalente morale, sa va exprimati compasiunea cu flori si hashtaguri, in timp ce practicantii mutilarii genitale feminine isi detoneaza vestele si Kalansikoavele din Africa si Asia pina la New York si in inima Europei.

the_gunner (3 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 9:31

Ura trebuie sa aiba o geneza a sa ,altfel nu-si are rostul . De unde izvoraste ura musulmanilor catre crestini ? Fapt autentic pastrat in cronicile arabe (scrieri in afara Coranului ) La Mahomed vine un om din Medina si se vaita ca un vecin se tot amesteca in treburile casei lui si ii dicteaza ce sa faca .Mahomed ii da sfatul sa-l evite si nici macar binete sa nu-i dea. Dupa o saptamina omul vine din nou si se plinge ca ala a venit in casa lui cu ceva rude si i-a omorit nevasta ,copii, iar el a scapat cu fuga . Ce trebuie sa fac ca sa nu pacatuiesc,a intrebat omul .Mahomed i-a raspuns ca nu va pacatui chiar daca ii va da foc casei,ii va ucide toata familia si chiar pe el insusi . Este o datorie ca fiecare om sa-si apere casa,ogorul si familia cu orice mijloace .chiar atacindu-l pe agresor acasa la el .Daca cineva iti cauzeaza durere si jale trebuie sa-i raspunzi inzecit si insutit . Probabil ca din aceasta cauza avem acum valul de terorism islamic . Ne-am amestecat prea mult in afacerile lor ,i-am cotropit si incercam sa-i democratizam ,fapt in totala contradictie cu traditiile lor .Ah ,si mai facem ceva , le furam singura bogatie de care dispun ,petrolul .

vasco (76 comentarii)  •  26 noiembrie 2015, 15:50

Da,din pacate asa e!Prea multa ura!Dar nu e nevcoie sa mergem pana la Bruxelles,Paris sau Ia Tel Aviv…exista aici,printre noi.

Comentează