Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Zouheir

Vineri, în noapte, pe un stadion din Paris s-au întîlnit două continente

Permalink to Zouheir
miercuri, 18 noiembrie 2015, 10:10

Există o lume a celor care se plimbă pe marile bulevarde, rîd în cafenele, merg la concerte și la stadion, la meciuri de fotbal, bucurîndu-se că sînt în viață, cu credința că viitorul este previzibil, deci îndurabil. E lumea noastră – noi sîntem Europa.

Venim dintr-o curgere a timpului care a cuprins o epocă a luminilor, cultura noastră s-a înălțat pe raționalism pentru a naufragia acum în autosuficiența consumului care marginalizează gîndirea critică. Sîntem copiii cumplitei naivități că istoria s-a sfîrșit și că noi am învins. Lumea noastră a dat Parisul. Dar Parisul e înălțat – așa strălucitor – și el din cumplite nedreptăți. E plin timpul de note de plată niciodată achitate.

Mai există deci și o altă lume, a celor ce sînt crescuți din ură, banale instrumente ale răzbunării. Aceștia sînt copiii morții. Ei sînt cei excluși, ei sînt cei fără putere politică, ei sînt cei barbarizați de versetele demonice ale unui anumit tip de religiozitate – decapitată de sensul primar.

ISIS este, în orice oglindă, un adversar radical, pe care nu poți decît să îl extermini pentru a nu fi exterminat. Dar, în umbră, să nu-i uităm!, mai sînt și producătorii de armament și toți cei care decontează, în profit, fiecare glonț tras pe planeta Pămînt. Mai mult, mai grav, trăim și timpul unor lideri europeni catastrofali în politica lor comună, incapabili de subtilitatea unui idealism rezonabil.

Uite, deși am trecut prin Auschwitz și prin Gulag, prin Hiroshima și prin Cernobîl,  ne complăcem în speranța că împreună dăm totuși o umanitate, că nu sîntem doar triburi de maimuțe scelerate, înnebunite de zeii noștri bolnavi.

Acum, chiar acum!, deci cînd e noapte la Paris și în lume, și crește, și crește, și crește întunericul, să nu-i uităm nici pe acei oameni care și-au deschis casele pentru cei în nevoie, să nu-i uităm nici pe acei oameni care, înfruntîndu-și frica în taxiurile lor, au dus acasă alți oameni. Mă gîndesc la ei traversînd iadul, în tăcere, înmărmuriți. Și, mai ales, mai ales!, să nu-l uităm pe acel gardian al cărui prenume îl cunoaștem: Zouheir.

El – Zouheir – este cel care a oprit un terorist să intre pe Stade de France. Teroristul  venise pregătit să sară în aer, în jur urmau să plutească atîtea și atîtea cadavre, dar Zouheir a făcut tot ce poate face fiecare dintre noi: a fost responsabil în datoria sa, chiar dacă – așa cum a mărturisit deja – nu a realizat nici o clipă dimensiunea dezastrului pe care tocmai îl împiedica. Mă gîndesc la Zouheir ca la un personaj din „Ciuma” lui Albert Camus, ca la unul dintre acei eroi tăcuți despre care nu vom ști niciodată mai mult de atît: că el a fost de partea binelui.

Imaginați-vă acum un Stade de France cu desăvîrșire însîngerat, imaginați-vă zeci de mii de oameni căutînd o ieșire din infern, sub ochii neputincioși ai președintelui Hollande. Imaginați-vă că Zouheir ar fi fost nu un om, ci suma clișeelor noastre greșite despre celălalt. Zouheir e o graniță.

Comentarii (4)Adaugă comentariu

BBC (1 comentarii)  •  18 noiembrie 2015, 11:26

http://www.bbc.com/news/blogs-trending-34845882

Maxentiu (14 comentarii)  •  18 noiembrie 2015, 13:21

OK, inteleg nevoia acuta de a echilibra prin propaganda valul anti-islamic rezultat in urma atentatelor de la Paris, dar hai sa nu-l sanctificam pe bietul Zouheir doar pentru ca s-a nimerit si el pe-acolo cu numele lui oriental. Cred ca oricare paznic de stadion de pe planeta asta ar fi avut aceeasi reactie de genul: „Imi pare rau, nu puteti intra cu centura de explozibil pe stadion”. Tine de common sense, nu de eroism.

Lucian (1 comentarii)  •  18 noiembrie 2015, 15:35

Andreica vezi ca Zouheir ala a fost o greseala a unui ziarist! Mai informeaza-te…
http://www.bbc.com/news/blogs-trending-34845882

Vlad (1 comentarii)  •  18 noiembrie 2015, 19:11

Zouheir nu e o granita, ci o inexactitate http://www.bbc.com/news/blogs-trending-34845882 🙂

Comentează