Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Ocolul pămîntului în optzeci și cinci de ani

Radu Cosașu este – o scriu fără teamă de consecințe, cum se cuvine să te comporți cît încă ești tînăr – omul de la care am învățat cele mai multe și în gazetărie, și în literatură, și în viață

Permalink to Ocolul pămîntului în optzeci și cinci de ani
joi, 29 octombrie 2015, 3:31

Radu Cosașu mi-a fost cel mai bun prieten încă dinainte de acel august tîrziu cînd vara se furișa afară din București și noi șuetam pentru prima dată, șuetam privind – nu cu deosebit interes – un meci mizerabil între răposata FC Vaslui și o echipă pragheză. Am vorbit mult atunci despre august 1968 – sper că mai știți ce înseamnă august 1968 în biografia secolului XX.

Dacă nu ar fi existat Radu Cosasu, n-aș fi știut, de la început, de cînd am deschis ochii spre zilele ce mi s-au dat pe pămînt, cum vreau să le trăiesc – privind meciuri de fotbal și cai în galop și filme de cinema pe care să le povestesc, căutînd întotdeauna (întotdeauna e un cuvînt foarte important!) adevărul integral.
Și tot fără Radu Cosașu nu aș fi știut că la adevărul integral nu se ajunge fără această ipoteză necesară, și rareori suficientă: supraviețuirile. Și tot fără Radu Cosasu nu aș fi aflat niciodată că „binișor” înseamnă întotdeauna mai mult decît „bine”.

Dacă nu ar fi existat Radu Cosașu, nici măcar nu aș fi urmat acest drum – ziarist de presă scrisă –, care mă face în fiecare zi cumplit de trist și foarte fericit. Aș fi ajuns – cel mai probabil – un matematician ratat sau poate doar un șahist fără nici un orizont.

Și tot fără Radu Cosașu nu aș fi știut să citesc un ziar. Un ziar se cumpără și se citește în zori, de la prima pînă la ultima pagină, trecînd prin toate știrile, mai ales prin acelea mici pe care redactorii le lasă pe coloană, așa cum arunci un mesaj, un mesaj semnificativ, într-o sticlă, așa cum arunci, cu disperare, o sticlă într-un ocean.

Și tot fără Radu Cosașu nu aș fi ajuns pînă la Platonov și nici pînă la Malraux, deci la condiția umană, și nici măcar pînă la Lamberto Maggiorani furînd o bicicletă, nu l-aș fi ascultat pe Jacques Brel așa cum îl ascult chiar acum, nu mi-aș fi făcut din Caragiale un alt testament, nu vechi, dar nici nou, și nu aș fi știut niciodată că sportul nu a fost vreodată despre ierarhii, ci despre altceva, mult mai însemnat. Radu Cosașu a crezut în revoluțiile de dincoace de arenă, apoi n-a mai crezut. Dar ce este sportul dacă nu această teribilă încercare de a deveni un altul, un altul!, un altul mai bun?

Radu Cosașu posedă concomitent aceste patru calități: este inteligent, talentat, cult și modest. Cunosc atît de puțini oameni care să atingă în același timp aceste patru puncte cardinale. Radu Cosașu este, de aceea, excepțional, deși are oroare de delictul de excepționalitate. Nu exclud posibilitatea să mă certe blînd pentru textul acesta pe care îl va găsi probabil „exaltat”. Radu Cosașu a devenit – asta chiar trebuie că știți! – un extremist al centrului.

Și tot fără Radu Cosașu nu aș fi aflat cît poate să însemne o mătușă în viața unui om, cum se pot răscumpăra greșelile unei tinereți, și care este prețul acestei răscumpărări, și nici cum arată porumbeii lui Hrabal, și poate că aș fi iubit mai puțin clovnii, poate că nici măcar nu aș fi fost de partea comedianților și a măscăricilor, întocmai ca Don Quijote, și aș fi crezut mai puțin în internaționala oamenilor buni.

Radu Cosașu împlinește chiar astăzi optzeci și cinci de ani. Mi se pare cea mai bună veste pe care ne-o poate da – și iată că ne-o și dă! – Gazeta noastră. A făcut ocolul pămîntului – în acești optzeci și cinci de ani – fără să părăsească prea des orașul București, în care trăiesc încă oameni cu care poate vorbi ore în șir la telefon. Nu l-a crezut pînă la capăt nici pe Fellini, cineastul, nici pe Rubinstein, pianistul, a mîncat toată viața morcovi să îi scadă miopia, dar miopia nu i-a scăzut, s-a încîntat de Cehov și a avut Irlanda sa, a privit către snooker și rugby nici superior și nici vulgar și a tot spus povești pentru a-și îmblînzi iubitele, iar deznodămîntul acestor povești e foarte bine că nu îl cunoaștem.

Radu Cosașu ne-a mai arătat – tuturor celor care am vrut să vedem – că e posibil să scrii în aceeași zi despre Pelé și Mozart, că undeva, în adîncurile omului, nu sînt diferențe fundamentale între un gol și un recviem.

Radu Cosașu, acest ipohondru incurabil, împlinește astăzi optzeci și cinci de ani! Voi vă dați seama? Să nu ne ferim să fim voioși, să ne bucurăm de articolele sale, cu nimic mai prejos de orice nuvelă. Iar acesta – acesta! – este încă un inegalabil miracol cosașian.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

victor L (4 comentarii)  •  29 octombrie 2015, 16:31

Frumos, foarte frumos.
Felicitari si, in plus, multumesc ca mi-ati amintit de ziua domnului Cosasu.
La multi ani cu sanatate, domnule Radu Cosasu.
NB,
prima data, a trecut aproape o jumatate de secol, i-am citit cronicile sportive si despre filme. Apoi, de cind cu Supravietuirile, am gasit un nuvelist cam iesit din contextul de atunci. Era diferit.

Cineva (14 comentarii)  •  29 octombrie 2015, 16:54

Felicitari, Maestrul merita sa fie astfel omagiat! C.

Maniero (5 comentarii)  •  29 octombrie 2015, 22:12

Frumos omagiu.
La Multi Ani, Maestre!

Stefanita (9 comentarii)  •  29 octombrie 2015, 22:17

La Multi Ani, Maestre!
Si multumiri ucenicului pentru ca duce mai departe flacara!

dac.impielitzat (21 comentarii)  •  29 octombrie 2015, 23:47

ei nah, te ambalezi cam tare cu articolul asta, plin de exagerari; metafora are sensul ei dar nu cand este abuzata asa cum faci tu aici.
de exemplu „Ne me quitte pas” ti-ar fi fost dragoste la prima vedere oricum si sunt sigur ca ai fi ascultat-o mai devreme sau mai tarziu fara sa-l fi cunoscut pe el.
tine minte Andrei, cheia Universului in care ne manifestam acum e balanta, echilibrul. fara ea ajungi sa scrii articole de genul asta… 😉

Radu (1 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 0:13

Foarte frumos si adevarat. La multi ani lui Belphegor!! La cat mai multe cronici!

Cristian (1 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 0:50

La multi ani, maestre!

matase (2 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 4:30

Penibil,
„inteligent, talentat, cult și modest”
„fără Radu Cosașu nu aș fi ajuns pînă la Platonov și nici pînă la Malraux”
Acest asa numit ziarist, nu merita comentarii.

matase (2 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 4:41

Intre timp am aflat, din surse, ca ziaristul a ajuns cu succes la Fierbinti !
Platonov si Malraux nu erau acolo, plecasera la Slobozia sa bea o bere.

Gabi (2 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 5:02

Excelent. Adaug si eu o amintire despre Domnul Cosasu care mi-a marcat copilaria. Tata, care s-a dus intre timp, era mare amator de rugby si fotbal. Citind un articol al Domnului Cosasu despre un meci al lui Venus, a identificat o neconcordanta despre poarta la care se marcase un gol in acel meci din anii 40. I-a scris domnului Cosasu o scrisoare in acest sens, iar o luna mai tirziu (nu erau e-mail-uri si texte instantanee, lumea avea rabdare si timpul era altfel, dar asta e o alta poveste) am primit o scrisoare de la Domnul Cosasu, acceptind o posibila eroare din partea Domniei sale, inclinindu-se in fata argumentului tatei legat de memoria emotionala, tata fiind la meciul acela in tribuna, cu o fatuca. O mai am si acum, scrisoarea, aici in Florida unde locuiesc acum, pastrata intr-un volum de ‘Supravietuiri’, unde o tinea tata pe vremuri. M-as bucura sa ii comunicati episodul cu pricina sarbatoritului. Cu multumiri, G Gavrilescu

Fibra (17 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 7:15

Omagiile mele Domnule Cosasu.

ionel pomian (4 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 7:32

Foarte emotionat articol!Felicitari!Maestrul merita din plin aceste ganduri.

radu florian (7 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 9:37

Felicitari Andrei pentru acest superb si binemeritat omagiu, scris cu inima!…La multi ani, maestre!

FYRY (11 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 9:52

la multi ani MAESTRULUI,cat despre dv…n ati invatat nici sa scrieti,mai bine va tineati de sah,un articol adevarat n ati scris…cu asa mentor…

Petrache (3 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 10:16

Radu Cosasu este modest, intr-adevar. Este modest a aminti cum infiera „burghezo-mosierii” , „chiaburii”, de la tribuna, pe vremuri. Inainte de 1968, ofcourse.

Ia sa citam, putin din maestru: „) Inima lui Voicu bătea cu putere, gata să-i iasă din piept: i-a venit de hac bogătanului. (…) şi ura, ura nepotolită pentru exploatatori, clocoteşte mai aprig în sufletul lui. Ea îi întăreşte puterile, îi reface mai ageră privirea de vultur” (Radu Cosaşu, „Se întăreşte spiritul de vigilenţă al utemiştilor”, „Scânteia Tineretului”, seria a II-a, anul I, nr. 72, 28 iunie 1949, p. 5).

Mai vreti?

Panda70 (19 comentarii)  •  30 octombrie 2015, 10:17

Radu Cosasu: Un ovrei care nu se zgarceste deloc la vorba.
La multi ani maestre!

Comentează