Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

“Barbarii” din America Latină

Frumuseții eseului japonez i se opune, ca o contrapondere imperfectă, fotbalul de mahala al lui Diego Costa. De unde vine acesta?

Permalink to “Barbarii” din America Latină
miercuri, 23 septembrie 2015, 12:21

Planeta este orbită, și este foarte bine că este orbită, de frumusețea credinței japonezilor în victorie, de rugby-ul lor, de acel eseu decisiv care se tot povestește. Este acolo o definiție în clar a sportului, așa cum ar trebui să fie, dar cum rareori mai este. La sfîrșitul săptămînii s-a mai întîmplat însă ceva.  Este ceva cumplit, dar care se tot întîmplă, și tocmai de aceea merită o privire mai îndeaproape. Priveam spre Londra, meciul Chelsea-Arsenal era cuprins mai degrabă de spleen, intenționam să îi fac o indimenticabilă laudatio lui Peter Cech, ar fi meritat-o. Peter Cech este un exemplu de sacrificiu, de determinare, un sportiv  cinstit, exact genul care merita stadionul de aplauze, exact genul care merita să fie primit pe Stamford Bridge ca un erou, chiar dacă de-acum îi apără pe rivali.

Apoi, s-a petrecut dubla ticăloșie a lui Diego Costa. I-au căzut victime Koscelny și Paulista, iar el a sfîrșit meciul cu bine, deși lovise mișelește, primul. Ce a făcut Diego Costa la Londra este inacceptabil, este o rușine, iar domnul Wenger i-a reproșat fără greșeală această rușine, dar este o rușine cu rădăcini mai adînci, așa cum presa engleză, mai ales Chris Taylor în „The Guardian”(http://www.theguardian.com/football/blog/2015/sep/21/chelsea-diego-costa-arsenal-wenger-arsenal-south-american-strikers), a remarcat prompt. Și tot domnul Wenger a oferit, de la înălțimea inteligenței și culturii sale, explicația pentru ce joacă atunci cînd nu joacă fotbal Diego Costa. Iat-o: civilizația europeană a fotbalului, profesionalizîndu-se, a tot marginalizat meciurile de pe maidan, partidele prematur bărbătești de pe stradă. Așa ceva însă nu se întîmplase în copilăria lui Diego Costa, în Brazilia. Dimpotrivă.

Și – cum bine știe și a precizat chiar domnul Wenger – cînd ai zece ani, ca să reziști la periferie, în luptă cu golani cu o jumătate de deceniu mai mari, totul se face, nimic nu este, de facto, interzis. Din această lume au venit și canibalismul lui Suarez, din această lume a venit și atacul brutal al lui Tevez, strecurat între utimele bijuterii pe care le-a oferit, deunăzi, campionatului Argentinei. Din această lume a venit și marea echipă a lui Estudiantes care a cîștigat, în mod repetat, Copa Libertadores atacîndu-și adversarii psihologic; jucătorii lui Estudiantes erau pur și simplu special antrenați să lovească, verbal, în familiile celor cu care se confruntau. Au trecut patruzeci și cinci de ani de atunci. America Latină nu mai e la fel, dar nici mult diferită nu e. Căci din această lume a venit și gestul mizerabil al fundașului chilian Jara, dacă mai știți ce a pățit, nu demult, Cavani la Copa America… Din această lume vine, în definitiv, pentru totdeauna, și „mîna lui Dumnezeu” care a îngropat cîndva Anglia. Deși geniu, Diego Armando Maradona a fost și el un trișor.

Deși născut în Brazilia, Diego Costa a fost botezat așa chiar în onoarea lui Diego Armando Maradona. El nu a avut o pregătire fotbalistică în care să primeze fair-play-ul, el a fost băiat de prăvălie la unchiul său, în Sao Paolo. Juca fotbal, așa cum consemnează toate biografiile, la Barcelona Esportivo Capela, căci fotbalul era, totuși, mai bun decît orice favelă.

Diego Costa trebuie judecat și trebuie condamnat sportiv pentru ce a făcut, nouă ne rămîne însă sarcina de a înțelege de ce e așa. „Barbarii” din America Latină sînt toți copiii unor inegalități niciodată vindecate.

„În parte, reacția la Costa reflectă prejudecăți culturale profunde despre ceea ce este acceptabil pe un teren de fotbal , inclusiv ceea ce este antijoc «acceptabil»”
Chris Taylor, „The Guardian”

Comentarii (9)Adaugă comentariu

adi_stelistul (26 comentarii)  •  23 septembrie 2015, 13:10

Cautam motivatii pentru a intelege si a preveni, nu? Nu pentru a scuza, sper, pentru ca asta ar fi mai mult decat regretabil. Sunt si criminali in serie care au avut o copilarie ce le-a mutilat iremediabil psihicul, dar asta nu le-a conferit nicio circumstanta atenuanta (slava Domnului!). In ce-i priveste pe „barbarii” de care vorbiti pana la urma ei ar trebui sa se adapteze la regulile lumii in care au intrat. Adica daca isi doresc beneficiile Europei (salarii mult mai mari si celelalte) trebuie sa respecte si constrangerile Europei. Oricat de dificila le-ar fi adaptarea.

Daniel (1 comentarii)  •  23 septembrie 2015, 13:14

Bine punctat, mai putin remarca cu Peter Cech care joaca doar pentru bani, a devenit foarte fricos in urma accidentului, se fereste cu toate ca are casca, parerea mea e ca ar fi trebuit sa se lase de fotbal. Alegerea lui si a antrenorului raman

Mircea Voievod (1 comentarii)  •  23 septembrie 2015, 13:32

Atata corectitudine politica ma face sa vars… Ce inegalitate frate?! Cat face *** aia de jucator pe saptamana? 200, 300 de mii de lire sterline? Adica cate nu o sa faci tu in toata cariera ta de ziarist educat si privilegiat. Messi si Ronaldinho spre exemplu tot din zone sarace se trag. Aia de ce joaca fotbal in loc sa dea la gioale? Iar Ronaldo e portughez, nu e deloc oropsit si simuleaza si triseaza ceva de speriat. Asta nu are de a face cu originea, ci cu caracterul. Care la astia doi si multi ca ei e absolut infect!

Bubucul (13 comentarii)  •  23 septembrie 2015, 14:18

Frumos ar ticol! Mulțumesc! Pe internet se pot găsi o mulțime de gesturi de golan ale lui Diego Costa săvârșite in campionatele unde a jucat.

the_gunner (12 comentarii)  •  23 septembrie 2015, 14:36

Dupa fapta si rasplata ! Costa a fost premiat cu 3 etape suspendare iar JM este revoltat . A intrbat -Ce a facut ?

eul (1 comentarii)  •  23 septembrie 2015, 16:37

Nu sunt in totalitate de acord, este o prejudecata aplicată la modul general. Sunt numeroase exemplele de oameni ridicate din mizerie, care stau ca standard de moralitate. Precum zis-a Arhezi: „Din bube, mucegaiuri şi noroi
Iscat-am frumuseţi şi preţuri noi”

redknapp (1 comentarii)  •  23 septembrie 2015, 18:27

Si in Europa avem exemple de aceest gen, d-le Craciun. Ce zici de intrarea criminala a portarului Schumacher asupra lui Battiston in semifinala din 1982 dintre RFG si Franta? Sau de lovitura aplicata de Zidane cu capul in pieptul lui Materazzi? Si vorbim de jucatori europeni la CM… Sau Lacatus vs Ardeleanu… Petrache vs Sandoi… Ca doar si noi suntem europeni

Fleosc Maimuta In Tramvai (1 comentarii)  •  24 septembrie 2015, 1:08

Si Spaniolii sau Italienii au trisorii si provocatorii lor si sunt tari Europene.
Sa ne amintim doar de incidentul Materazzi – Zidane desi exemplele sunt multe.
Latinii sunt mahalagii si trisori si asta se relecta si in stilul de fotbal pe care-l practica. Numai fotbalistii africani depasesc latinii la trisat si asta intareste ideea pe care incercati sa o expuneti ca viata grea din care te tragi se exprima pe teren.
Ca o ironie si noi romanii am avut cea mai mare performanta la nivel de nationala cand practicam un fotbal „jmecher” si pana se prindeau adversarii era prea tarziu.
Jmecheria romaneasca a batut Argentina, Columbia si Anglia. Valoric n-am fost peste iei si daca jucam un fotbal deschis n-aveam nici o sansa.
Pasa lui Hagi catre Raducioiu la al treilea gol cu Columbia sau golul lui Dan Petrescu impotriva Angliei aduce mai mult a jmecherie de maidan decat fotbal profesionist.

Natus Vincere (1 comentarii)  •  24 septembrie 2015, 2:14

Interesant punct de vedere. Totusi nu scuza gesturile astea miselesti.

Comentează