Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

A murit un erou în Azerbaidjan

Să ne amintim, măcar acum, cînd un ziarist a murit fiindcă a criticat un fotbalist, într-un context istoric foarte oriental, cît valorează totuși adevărul

Permalink to A murit un erou în Azerbaidjan
miercuri, 19 august 2015, 12:00

La moartea lui José Saramago, marele căutător de adevăruri Roberto Saviano a scris un text. Acest text era un inventar incomplet al eroilor timpului nostru. Roberto Saviano îi urca pe acești eroi pînă la artur paz semedo, personajul căruia, deși nu îi dăduse majuscule, José Saramago îi dădea în ultima sa carte (nesfîrșită) puterea de a nu se teme să facă descoperiri. Textul lui Roberto Saviano abundă în elogii la adresa ziariștilor de pe pămînt care au avut curajul să nu mintă niciodată în ziarele și în revistele lor, chiar dacă uneori – la fel ca Tim Lopes, gazetar brazilian – au sfîrșit tranșați într-o favelă.

Mă gîndesc la textul acela, de o cutremurătoare frumusețe, citind despre moartea lui Rasim Aliyev. El tocmai a fost omorît în bătaie de șase bărbați rămași pînă la această oră neidentificați. Date fiind realitățile din Azerbaidjan, e foarte posibil ca numele criminalilor să nu se afle niciodată. Azerbaidjan nu este – în ciuda Jocurilor de spălare de imagine de la Baku – cel mai îngăduitor tărîm cu libertatea de expresie. Rasim Aliyev a fost omorît pentru că a îndrăznit să critice un gest al unui fotbalist. Numele acelui fotbalist este Javid Huseynov. El fluturase un drapel al Turciei într-un meci desfășurat în Cipru. Uneori, să fluturi un drapel este un gest indecent, fiindcă sfidează suferințele victimelor unei istorii întregi. Rasim Aliyev știa asta și a scris asta. A scris-o pe facebook, cum se scrie acum, cînd ziarele și revistele curajoase sînt deopotrivă asasinate.

Ucigașii lui Rasim Aliyev nu au îndurat critica. Neîndurarea unei critici este primul semn al nebuniei unei țări, ba chiar a unei epoci. Ziariștii care aduc dovezi despre corupția conducătorilor, într-o țară ca Azerbaidjanul zilelor noastre, ajung – în cel mai fericit caz – la pușcărie. Fotbalistul Javid Huseynov joacă în naționala țării sale. El este legitimat la echipa Gabala. Echipa Gabala l-a suspendat pînă la definitivarea anchetei. Dar acest fotbalist trăiește, în timp ce ziaristul Rasim Aliyev este mort, și nimic nu mai poate să schimbe această stare de fapt.

Luăm prea ușor libertatea de a vorbi și de a scrie. Sîntem în contra managerilor și a medicilor, a arbitrilor, a fundașilor centrali, precum și a celor laterali, înjurăm selecționeri și președinți de federație și de țară, și foarte bine facem. Ziariștii, ziariștii adevărați vreau să spun, caută adevărul sau caută măcar să spună adevărul. Adevărul nu e niciodată comod.

Rîndurile acestea vin tîrziu, dar poate că nu inutil: să ne amintim că prin lume trăiesc oameni cît Rasim Aliyev, chiar dacă noi aflăm despre ei doar la moartea lor. Emim Milli, jurnalist azer refugiat politic în Germania, a spus despre Rasim Aliyev: „Era modest, onest și foarte curajos”. Cuvintele acestea au putut fi citite în „The Guardian”. Exact așa mă gîndesc la Rasim Aliyev – ca la un bărbat modest, onest și foarte curajos. Uneori, e tot ce îți trebuie pentru a fi ziarist pînă la capăt.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

radu florian (7 comentarii)  •  19 august 2015, 12:18

Foarte bun articolul!! Felicitari !

vasco (76 comentarii)  •  19 august 2015, 13:33

Traim intr-o lume nebuna,dar tocmai de aceea e nevoie de oameni curajosi si mai ales onesti!Dar ca de obicei conteaza din ce parte privesti adevarul,probabil ca sunt multi in Azerbaidjan care ii apreciaza pe asasini,asa cum sunt oameni in Vaslui care ii apreciaza pe violatori…si ii condamna pe jurnalisti.Traim intr-o lume nebuna…

Gica Paunescu (3 comentarii)  •  19 august 2015, 15:19

Inca o viata curmata de barbaria confruntarilor lipsite de FAIR-PLAY. Poate c-ar trebui sa va solidarizati toti ziaristii Gazetei si sa produceti un manifest pe care sa-l asumati in numele ziarului la care scrieti. Chiar daca pentru viata ( pe care-ar fi putut-o trai ! ) lui Rasim Aliyev asta nu va mai insemna nimic. Dumnezeu sa-l odihnesca, de va fi fost fost crestin ori muslim.

Bubucul (13 comentarii)  •  19 august 2015, 17:59

Frumos!

taz82 (1 comentarii)  •  19 august 2015, 21:09

respect !

gio (2 comentarii)  •  19 august 2015, 22:55

respect pt articol!

Srpska (1 comentarii)  •  20 august 2015, 9:46

Pacat ca nu avem in Romania macar un singur Rasim Aliyev!

the_gunner (12 comentarii)  •  21 august 2015, 4:29

D-lui Andrei Craciun ,
Da, e trist cind o fiinta omeneasca isi pierde viata pentru simplul motiv ca spune adevarul . Adevar care incomodeaza . Adevar care ,in realitataea sa evidenta,sparge tiparele unei ordini bine stabilite intr-o societate oarecare.
Vin aici pentru prima data,cred,si vreau sa-mi exprim satisfactia ca ,alaturi de D-l Radu Paraschivescu, gasesc un ZIARIST adevarat . Un ziarist care nu se lasa coplesit de impulsul momentului . Sint destui pe aici care sfideaza decenta si bunul simt in numele asa-zisului „new trend „, care folosesc un limbaj vecin cu pornografia si care trateaza subiecte asisderea . Nu sinteti unul dintre ei si ,multumesc D-lui ,stiti ce implica meseria de ziarist si cum trebuie facuta . Sincere felicitari !
Cit despre Alijev , Peace Of Alah Be Upon Him !

Obiectiv (23 comentarii)  •  24 august 2015, 13:34

Inspirat si sensibil, asa ati fost de aceasta data!
V-am criticat de multe ori (ultima oara in materialul despre Nurmi), pe drept cuvant (asa cred), dar acum se cuvine sa va apreciez, cum am si facut-o!
@ the_gunner
Cum am scris mai sus, dl. Craciun mai are scapari, fie alegand in mod neinspirat subiecte, fie laudandu-se excesiv cu multele locuri vizitate, fie preferand sa stea prin baruri, in loc sa viziteze stadioane si alte obiective de referinta pentru un oras! O.

Comentează