Andrei Crăciun

Freelancer nu înseamnă că poți scrie tot ce îți trece prin minte. Freelancer ești când îți pasă ce scrii. Poate prea mult

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Andrei Crăciun
Cum așteptăm nemții

Pentru masochiștii care iubesc încleștările din fostul Sector Agricol Ilfov, s-a desfășurat clasicul Clinceni-Voluntari, încheiat cu tradiționalul 1-0, de data aceasta pentru Voluntari. A fost o partidă la capătul căreia comentatorii ar fi avut nevoie de consiliere psihologică.

Mașinăria de […]

...

Unde a dispărut zâmbetul?

La ora la care pleacă spre tipar aceste rânduri, Liverpool e încă pe locul 7 în Premier League, are, așadar, un sezon mizerabil. S-ar mai putea salva cucerind Champions League, dar e improbabil, fiindcă Bayern München sau Manchester City sunt, […]

...

Primăvara românilor

O primăvară europeană este o unitate de măsură valoroasă. Unde ne aflăm? Aici: avem o mână de români în elită. Restul sunt vorbe.

În Champions League stăm atât de rău încât dacă nu întoarce Juventus rezultatul de la Porto riscăm […]

...

FCSB nu e Steaua, e un talcioc

Mai e în plină desfășurare și telenovela Buziuc, dar asta până mâine se va uita

Victorie grea și chinuită, așadar, pentru echipa celor patru consoane. E o greșeală aici. De fapt, trăim mai multe confuzii. Prima: FCSB nici nu este […]

...

Epilog la cazul Colțescu

Colțescu n-a fost rasist, dar a fost cu siguranță neinspirat, se putea exprima mai elegant și n-ar mai fi ajuns să poarte deja, chiar dacă nedrept (spun uefajudecătorii), o etichetă. De ce să ajungi totuși aici?

O problemă de vocabular

[…]

...

Pe urmele lui Nurmi

Acesta este un text despre puterea sportului de a ne însoți, indiferent pe ce drum am călători

Permalink to Pe urmele lui Nurmi
sâmbătă, 1 august 2015, 10:52

Sînt în Karlstad, Suedia. Îmi continuu turneul nordic. Sînt propriul trimis special la acest capăt al pămîntului. Ați trecut vreodată pe lîngă vreun om care cerșește gîndindu-vă și la altceva decît „de ce nu muncește, că e bun de muncă?!”. De exemplu: de unde vine, cum a ajuns aici, unde trăiește, unde doarme, ce mănîncă? Are familie, are copii? Cu ce îi crește? Cum îi crește? Ce simte un om care stă, în fiecare zi, opt ore în genunchi în fața unui magazin universal, cu un pahar de plastic în față și capul plecat?

Eu am făcut-o. Leg prieteșug cu un cetățean român care cerșește pe străzile din Karlstad. Și stăm amîndoi în acel fast-food și bem cîte o cafea. Ce punte trebuie să treacă un reporter pentru a ajunge înspre inima unui om care cerșește? Și invers?

Continuăm să bem cafea și să privim înspre stradă. De nicăieri, se ivește soluția. Începem să vorbim despre noile achiziții ale echipei de fotbal Steaua București și – cu îngrijorare – despre dubla cu Partizan Belgrad. Și iată-ne: doi oameni aducînd în discuție numele proprii „Muniru” și „Tade”. Un reporter român, un român care cerșește în Karlstad, Suedia, și acești foști jucători de la CFR Cluj: un ghanez și un francez cu origini ivoriene.

Mă gîndesc să plec la Malmo. Mă gîndesc la acea șuetă în care scriitorul meu preferat m-a făcut atent la cele trei cuvinte care se repetă obsedant în autobiografia lui Zlatan Ibrahimovici, un fotbalist pe care deopotrivă îl iubim. Cele trei cuvinte sînt: „muncă”, „șmecherie” și „căcat”. Mă gîndesc la Zlatan Ibrahimovici la cincisprezece ani, pe cînd era să renunțe la fotbal pentru a munci în portul din Malmo. Malmo e departe. Urc pe un vapor. Plec în Helsinki, Finlanda. Mă gîndesc la Paavo Nurmi. El a fost socotit – de cei în măsură să socotească așa ceva – cel mai bun atlet al secolului XX. Paavo Nurmi s-a născut la sfîrșitul secolului al XIX-lea, în Turku. Avea să moară în 1973 după ce schimbase pentru totdeauna istoria sportului. Mă gîndesc la Paavo Nurmi renunțînd la școală la doisprezece ani pentru a munci într-o brutărie, mă gîndesc la acest fiu de proletar trăind cu părinții și frații săi în patruzeci de metri pătrați, care au continuat să se împuțineze.

Mă gîndesc la Paavo Nurmi avertizînd – încă din 1962, la început de senectute – că, o dată cu creșterea nivelului de trai într-o țară, cresc și riscurile ca tinerii să abandoneze efortul continuu pe care îl presupune sportul. Se arăta înspăimîntat că oameni născuți cu treizeci de ani mai tîrziu decît el se deplasau cu autoturismul chiar și pe distanțe pe care el le-ar fi alergat cît ai clipi.

Trec pe lîngă Ateneu. Aici, înăuntru, a fost – la sfîrșitul anilor ’30 – o statuie a lui Paavo Nurmi. Nu mai e aici, au mutat-o în fața unei Facultăți de Educație Fizică și Sport. În buzunar am o hîrtie de zece euro. O scot și o privesc. Dacă ar fi fost anul 1987 și aș fi avut zece mărci, pe acea bancnotă aș fi putut vedea chipul lui. L-au îngropat cu funeralii naționale. Cu puțin înainte de linia de plecare a apucat să spună că doar munca adevărată, artele și știința au totuși valoare pe lumea asta.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

Obiectiv (23 comentarii)  •  1 august 2015, 11:26

Continuati sa va laudati cu locurile pe care aveti sansa sa le vizitati; pentru unele dintre ele v-am invidiat (cele din America de Sud), iar in cazul altora v-am devansat (daca ati ajuns pentru prima oara pe taramurile nordice). Totusi, daca vorbiti despre Nurmi, de ce n-ati vizitat stadionul din Turku, pe care a si stabilit un record mondial? Dar pe Stadionul Olimpic din Stockholm, pe care a stabilit 7 recorduri mondiale, ati fost? Eu am fost pe ambele (si pe pistele lor mitice), desi timpul si mijloacele avute la dispozitie erau limitate!
Concluzie: alternati preferintele rafinate (apetenta pentru poezie intr-un moment in care romanul si drama domina, „mostenirea” lasata de altii – citate de-ale lui Nurmi si din operele unor scriitori) cu altele de un gust indoielnic (alcool, bere, baruri, limbaj picant etc.). As zice ca vreti sa induceti ideea ca aveti o fire boema, dar puteti fi judecat cu mult mai multa asprime!
Intrebare (retorica, desigur): de ce n-ati raspuns unei domnisoare care a postat vreo doua-trei mesaje pe acest blog, interesandu-se si de poetul moldovean alcoolic pe care l-ati invocat intr-un material? O.

Dan (2 comentarii)  •  3 august 2015, 10:47

Confuz articol, mai la subiect este comentariul din-ainte!

Comentează